Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország nem teljesíti anyaországi szerepét

Magyarország továbbra sem teljesíti anyaországi szerepét, az ebből fakadó alkotmányos és emberiességi kötelezettségeit a Kárpát-medencében élő magyar közösségekkel szemben - mondta pénteken Tusnádfürdőn Orbán Viktor.
Magyarország továbbra sem teljesíti anyaországi szerepét, az ebből fakadó alkotmányos és emberiességi kötelezettségeit a Kárpát-medencében élő magyar közösségekkel szemben - mondta pénteken Tusnádfürdőn Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, aki szerint a legfájóbb veszteség a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) mellőzése, bojkottálása.

A magyar ellenzéki politikus ezen a napon a XVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében találkozott Csáky Pállal, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnökével. Megbeszélésük után Orbán a magyar sajtó képviselői előtt kifejtette: Magyarországon kellene megteremteni azokat az együttműködési formákat, amelyek elősegítenék a Kárpát-medencében élő magyar közösségek összehangolt működését.

Orbán szerint a legfájóbb veszteség a Máért mellőzése, bojkottálása. A Máért nélkül - hangsúlyozta - nincs kárpát-medencei magyar politika, csak esetleges lehet a párbeszéd az e térségben közéleti szerepet vállaló magyar politikusok és politikai erők között, és nem lehet megvédeni "a különböző országokban bajba kerülő honfitársainkat". Ezért a Máért újraindítása a legsürgetőbb feladat a magyar diplomácia és a magyar belpolitika számára - hangsúlyozta.

A pénteki találkozón Csáky kezdeményezte: az Európai Néppárthoz tartozó magyar pártok a jövőben szorosabban működjenek együtt. A szlovákiai magyar politikus az újságíróknak elmondta: a Fidesz elnökével a határokon átnyúló együttműködés különböző formáiról tárgyalt. Abban is megegyeztek, hogy a közeljövőben tartanak egy konferenciát a konkrét gazdasági együttműködés lehetőségeiről. Csáky jelezte: azt szeretné, ha a megyei szintű politikusok programokat dolgoznának ki, kis- és középvállalkozókat vonnának be ebbe az együttműködésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dr. Makk válaszol

Maga szerint miért kell páncélozott autó ennek az országnak? Igaz lehet, hogy az őszi tüntetéseken… Tovább olvasom