Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország ki tud állni saját magáért és polgáraiért

Orbán Viktor miniszterelnöknek a félidejéhez érkezett magyar EU-elnökség kapcsán elmondott napirend előtti felszólalásával kezdődött meg az Országgyűlés hétfői munkája.
1. rész
Orbán Viktor miniszterelnöknek a félidejéhez érkezett magyar EU-elnökség kapcsán elmondott napirend előtti felszólalásával kezdődött meg az Országgyűlés hétfői munkája.

Orbán: Magyarország erősebb, mint volt
A kormányfő úgy értékelte, hogy Magyarország ma erősebb és függetlenebb, mint az elmúlt húsz évben volt. A magyar EU-elnökség félidejénél tartott értékelésében azt mondta: az elmúlt három hónap legnagyobb eredménye az, hogy "Magyarország már ki tud állni a nemzetközi porondon saját magáért és polgáraiért, amikor kell, vállalja a konfliktusokat is, és sikeresen meg tudja vívni őket". Az elnökség legfontosabb teendőjének az EU közös gazdasági kormányzásának megteremtését nevezte.

MSZP: az uniós elnökség történelmi felelősség
Az MSZP szerint egy sikeres magyar európai uniós elnökség az ország érdekérvényesítő képességét is jelentősen javítja. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető a kormányfő felszólalására reagálva azt mondta, az elnökség mindenki számára, aki hisz az Európai Unióban, történelmi felelősség. Éppen ezért mindenki érdekelt kell, hogy legyen az elnökség sikerében - tette hozzá.
Sikerként értékelte, hogy előrelépés történt az energiacsúcson, fontosnak tartotta, hogy a romastratégia előkészületei jó ütemben haladnak és helyesnek nevezte hogy Magyarország támogatja Horvátország uniós csatlakozását.
Véleménye szerint a kérdés politikai dimenzióját nézve "árnyaltabb és negatívabb a kép". Emlékeztetett arra, hogy a médiatörvényt nemcsak az Európai Bizottság, de az Európai Parlament is negatívan ítélte meg. Megjegyezte, hogy az alkotmányozás folyamata is nehezítette a helyzetet.
Téves döntésnek nevezte, hogy Magyarország kimaradt az Euró Plusz Paktumból. Kudarcnak tartotta azt is, hogy a soros elnököt nem hívták meg a líbiai válságról szóló csúcstalálkozóra.
A frakcióvezető helytelennek nevezte azt a stílust, amit a kormányfő Strassbourgban vagy a március 15-i budapesti megemlékezésen képviselt.

Az adóharmonizáció mellett érvelt az LMP
Schiffer András, az LMP frakcióvezetője jelezte, nem az elnökség félidején szeretné értékelni az eddigi tevékenységet. Hozzátette, hogy pártja respektálja a kormányfő által említett eredményeket.
Az energiapolitikában valóban jelentősek az előrelépések, de a közös árampiachoz akkor lehet csatlakozni, ha az energiapiaci szabályozás tekintetében is biztonság van, "nem pedig ámokfutás" - mondta Schiffer András, aki szerint most a gazdasági kormányzás, az adóharmonizáció, illetve az adóverseny közötti ellentét kérdései a fontosak. Nem adóversenybe, hanem az adóharmonizációba kell beszállni - jelentette ki.
A frakcióvezető azt mondta, az adóharmonizáció szerte Európában lehetőséget adna az adóparadicsomok és a pénzügyi buborékok elleni kemény fellépésre. Véleménye szerint ezért a spekulációs tőkemozgást kellene megadóztatni.
Hangot adott annak a véleményének, hogy az unió sikerességéhez szükség van a kemény demokratikus normák betartására.

Fidesz: már félidőben látszanak a sikerek
Az EU soros elnökeként Magyarország célul tűzte ki, hogy fél év alatt Európa erősebbé váljon; az elnökségi munkát csak egészében lehet értékelni, de már most, félidőben látszanak részeredmények, kiemelendő sikerek - mondta a fideszes Balla Mihály.
Szavai szerint az élet átírta a felkészülési időszakban készített forgatókönyvet, de a kormány és a magyar elnökség sikeresen hajtotta végre a témák szerinti rugalmas váltást. Példaként említette a gazdasági kormányzást, az energiaügyeket, a romastratégia megalapozását, a Duna-stratégiát, a kohéziós politikát, a közös agrárpolitikát. Hozzátette, hogy a magyar elnökségnek szembesülnie kellett azzal, hogy "az elmúlt néhány hónapban rendkívüli események történtek, elsősorban az Európai Unió szomszédságában, Dél-Afrikában".
Hangsúlyozta, hogy a magyar elnökség általános elismerést váltott ki "a tagállamok közötti, líbiai helyszíni koordinációjáért", az uniós polgári védelmi mechanizmus gyors aktivizálásáért vagy azért, hogy a tripoli magyar nagykövetség továbbra is nyitva tart.

2. rész
A miniszterelnök napirend előtti felszólalása után elhangzott frakció-véleményekre adott viszontválaszában Orbán Viktor azt hangsúlyozta a soros magyar EU-elnökség első három hónapjával összefüggésben, hogy a nehézségekkel való szembenézést nem lehet megúszni, a vitákat vállalni kell.

Jobbik: érdek, hogy Magyarország jó arcát mutassa
Balczó Zoltán (Jobbik) azt mondta, abban érdekeltek, hogy Magyarország ebben a fél évben jó arcát mutassa. Hozzátette, az országimázs szempontjából fontos, hogy milyen színvonalon tudjuk megoldani a hazai rendezvényeket. Közölte, azt sem vonták kétségbe, hogy a kormány rendelkezik a céljai eléréséhez szükség szakembergárdával.
A Jobbik felfogása viszont eltér abban, hogy mi tekinthető sikernek és nemzeti érdeknek. Kijelentette, hogy az erős Európát akarunk szlogen mögött az "egy Európa, egy hang" igénye húzódik meg és a jelszó "Egység a sokféleségben". A Jobbik viszont úgy látja, hogy közös nevezőt kell keresni a sokféleségben, "de nem ezt az egységet" - mondta.
Az ellenzéki politikus visszautasította, hogy pártjukról úgy beszéljenek, mint akik Európa-ellenesek lennének. Szavai szerint vannak olyan pártok, akik a lisszaboni út mellett állnak ki és vannak, akik másképp képzelik el a kontinens jövőjét. Balczó Zoltán kételkedett abban, hogy Magyarország erősebb és függetlenebb lett, mint ahogy azt a kormányfő mondta.

Három kulcsszót látott a beszédben a KDNP
A kormányfői beszédnek három kulcsszava volt, Magyarország új pozíciójának megteremtése, erős Európa és a megújulás - jelentette ki a KDNP frakcióvezetője.
Harrach Péter azt mondta, hogy ha az erős Európáról beszélünk, az az önérvényesítésünk mellett az európai érdekek szolgálatáról is szól. Véleménye szerint ez nem technikai kérdésekről vagy szolgai alkalmazkodásról, hanem saját koncepcióról, új szemléletről és a kihívásoknak megfelelő új vízióról szól.
Az elmúlt kétszáz évben Magyarországnak gyakran kellett a nulláról indulnia - emlékeztetett. Kiemelte az ország külpolitikai pozíciójának megerősítését. Azt mondta, hogy a megújulás a belső rendezett világ megteremtéséről is szól.

Orbán: a vitákat vállalni kell
"Aki azt próbálja elhitetni velünk, hogy félni kell a konfliktusoktól és úgy tudjuk megőrizni az értékeinket és függetlenségünket, hogy behúzzuk fülünket-farkunkat, az az ember tudatlan, vagy más, nem magyar érdeket szolgál. A szolgalelkűségnek soha sehol még más jutalma nem volt, mint a szolgaság. Függetlenség és szabadság csak azoknak való, akik kiállnak érte és megharcolnak érte" - fogalmazott viszontválaszában Orbán Viktor.
A miniszterelnök elmondta: megérti az ellenzéki pártoknak az európai szemeszterrel kapcsolatos fenntartásait. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a költségvetési politika összehangolása nem kerülhető el.
A későbbre halasztott és Magyarország helyett Lengyelországban megrendezendő Keleti-partnerség csúccsal kapcsolatban a kormányfő megjegyezte: támogatja azt a gondolatot, hogy Magyarország nagy nemzetközi csúcstalálkozóknak adjon otthont, "ha annak van értelme, de felforgatni a várost és egész Budapestet, miközben tudjuk, hogy a rendezvény kudarcra van ítélve, annak nincsen semmi értelme". A miniszterelnök hozzátette: amikor a csúcs egyetlen lehetséges időpontja a naptárba került, akkor még nem lehetett tudni, hogy a G8-ak ugyanarra a hétvégére szervezik meg a találkozójukat. Ezért lett az a megoldás, hogy kerestek egy másik időpontot és lengyel-magyar társelnökséggel rendezik meg az eseményt.

3. rész
A roma és nem roma együttélésre, a tanyákon élők helyzetére, a Liszt bicentenáriumra, valamint az önkormányzatok helyzetére hívták fel a figyelmet hétfőn napirend előtt a képviselők.

LMP: meddig tűri a kormány, hogy Magyarországon rasszista, provokatív kampánysorozatot folytasson a Jobbik?
Osztolykán Ágnes az április 8-ai Nemzetközi Roma Nap alkalmából szólalt fel. Ennek kapcsán azt kérdezte: meddig tűri még a kormány, hogy Magyarországon rasszista, provokatív kampánysorozatot folytasson a Jobbik?
Balog Zoltán államtitkár azt mondta: Magyarországon hárommillió ember él szegénységben, ebből 1,2 millió mélyszegénységben él, és köztük él a romák többsége is.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a magyar férfiak 10 évvel korábban halnak meg mint az uniós átlag, a roma férfiak pedig 20 évvel korábban.
Kiemelte: a közbiztonság az utóbbi években katasztrofális helyzetbe jutott, a roma és nem roma együttélést számos esetben súlyos konfliktusok terhelik. Hozzátette azonban: ez senkit nem jogosít fel arra, hogy kollektív bűnösség embertelen elvét alkalmazva, egy egész népcsoportot tegyen felelőssé és bélyegezzen meg.
Kifejtette: a gyülekezési jog alapján mindenkinek joga van gyűléseket tartani, de mások ellen gyűlöletet szítani nincs joga senkinek.

KDNP: a tanyákon élő emberek életére hívta fel a figyelmet
Földi László a tanyákon élő emberek élete és biztonsága kapcsán szólalt fel. Mint mondta, a tanyán talán olcsóbb, de nehezebb az élet.
Felhívta a figyelmet a tanyák megközelíthetőségének javítására, valamint arra, hogy szavai szerint nagyon fontos a rendszeres rendőri jelenlét a külterületeken. Mint mondta, megfontolásra javasolja a lovasrendőri szolgálatok visszaállítását a külterületeken, mely területek személyautóval nehezen járhatók.
Ángyán József államtitkár kiemelte: több mint 200 ezer a tanyákon élők száma, és ez a szám egyre inkább nő.
Hangsúlyozta: a 2011-es költségvetésben egymilliárd forint áll rendelkezésre a tanyás térségek fejlesztésére.
Mint mondta, a tanyás térségekben rendszeresen megjelennek a rendőri szolgálatok, és fontosnak nevezte a segélyhívó eszközök biztosítását is a tanyákon.

A Fidesz a Liszt bicentenárium kapcsán szólalt fel
Kupper András a Liszt bicentenárium kapcsán szólalt fel. Kiemelte: még ma is vannak olyanok, akik Liszt Ferenc magyarságát kétségbe vonják.
Igaz, Liszt beutazta Európát, de bárhova is ment, zsebében magyar útlevél volt - jelentette ki.
Hangsúlyozta: merjünk büszkék lenni Liszt Ferencre, a magyar zeneszerzőre.
Halász János államtitkár azt mondta: a Liszt bicentenárium a klasszikus zene ünnepe egész Európában.
A Liszt-emlékév kiváló lehetőség arra, hogy Európa szerte bemutassa Magyarország Liszt Ferenc munkásságát és általa is vállalt magyarságát - tette hozzá.

Az MSZP szerint megszűnhet az önkormányzatok autonómiája
Botka László napirend előtt arról beszélt, hogy az alkotmánytervezet nem tartalmazza az önkormányzatiságot az alkotmányos alapjogok között. Véleménye szerint az önkormányzatok törvényességi felügyeletét kívánja bevezetni a kormány. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy megszűnik az önkormányzati autonómia.
Az önkormányzati gazdálkodás önállóságát is korlátozni kívánja a kormány - tette hozzá.
Tállai András államtitkár azt válaszolta: a szocialista politikus felszólalásából az derül ki, az MSZP mégis akar a parlamentben vitázni az új alkotmányról.
Közölte: a tervezetben az szerepel, Magyarországon a helyi közügyek intézése és a közhatalom gyakorlása érdekében önkormányzatok működnek, ez pedig azt jelenti, hogy az ország minden településén önkormányzatok működnek.
Kiemelte: a kormány alapvető célja, hogy olyan új önkormányzati rendszer jöjjön létre, mely feladatfinanszírozott.

A Jobbik a cigány-magyar együttélés problematikájára hívta fel a figyelmet
Vona Gábor a cigány-magyar együttélés problematikájára hívta fel a figyelmet. Közölte: Gyöngyöspatán az volt a probléma, hogy a cigányság egy része inzultálta a lakosságot.
Véleménye szerint a cigány kisebbségi vezetők még mindig a múlt emberei, akik szerinte a probléma kiélezésében érdekeltek.
A jobbikos képviselő szerint szükség van a csendőrségre, és szerinte el kéne gondolkodni a halálbüntetés visszaállításán is.
Kontrát Károly államtitkár azt válaszolta: Helyőszalonta polgármestere azt mondta, ott rend van és biztonság, az emberek békességben élnek. "Önöknek az számít, hogy balhé legyen, botrány legyen (...)" - mondta a jobbikos képviselőkhöz fordulva.
Kijelentette: minden magyar településen a magyar rendőrség fenntartja a rendet.

4. rész
A vármegye kifejezés szerepeltetéséről és az 1946-os egyes törvényről volt szó többek között az alkotmánytervezetek részletes vitájában hétfőn a parlamentben.

Fidesz: foglalkoztatja a társadalmat az alkotmányozás ügye
Lázár János azt mondta, sajnálja, hogy vannak olyan politikai pártok, akik nem csak távolmaradásukkal tüntetnek, de az egész magyar társadalmat megpróbálják félrevezetni. "Nem csalódtunk a munkatempót, a munkához való hozzáállás tekintetében az LMP-ben (...) Megtanulhattuk, hogy csak az SZDSZ lehet más, a politika az őrészükről nem nagyon" - fogalmazott, és felelőtlennek, törpepártnak nevezte az ellenzéki tömörülést, ami "az SZDSZ babérjaira tör". Elárulták az őket születésüktől támogató zöld, civil szervezeteket, akik a Fideszhez és más pártokhoz fordultak, hogy az általuk fontosnak tartott kérdések az alaptörvénybe bekerüljenek - fejtette ki a kormánypárti politikus.
Az MSZP napokban nyilvánosságra került alkotmánytervezetéről azt mondta: sötét szobákban zajlott az alkotmány előkészítése, sem a választóknak, sem a parlamenti képviselőknek nem akarták azt megmutatni. Minden álszent kritikájuk megalapozatlan, hazugságra épült, s a jelen pillanatban még szocialista szavazókat hagyták cserben - fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője.
Kiemelte: mérlegelték a képviselők javaslatai mellett, számos társadalmi szervezet véleményét, és első helyen a nemzeti konzultáció eredményét. Utalva a témában készült felmérésekre azt mondta: a társadalmat foglalkoztatja az alkotmányozás ügye. Lázár János köszönetet mondott a beérkezett 920 ezer véleményért, s kitért arra, hogy a nyelvtudományi intézet és akadémia javaslatait is beterjesztik a nap folyamán.
A Nemzeti Hitvallás tartalmi elemeit érintő módosításokkal összefüggésben azt mondta: az 1946-os egyes törvényről folyó vita nem ok nélküli. Az 1945-ös parlamenti választások - függetlenül attól, hogy Magyarország megszállt ország volt, s azon a választók 60 százaléka vehetett rész - 3,5 millióan egyértelműen a rendszer demokratizálása mellett tette le a voksát. A javaslatot - mint jelezte - támogatni szeretné, és azt megfontolásra ajánlotta.
A vármegye fogalmának visszaállításáról szólva kiemelte: ez sokak szemében nagyon fontos vívmány, a hatalommegosztás elvének legkorábbi megnyilvánulása. Ennek többértelműségére is felhívta azonban a figyelmet, a társadalom széles rétegeiben ennek a szónak más jelentése van.
Kitért arra is, hogy a zöldjogok kiemelten fontos szerephez juthatnak a fenntartható fejlődés biztosítása érdekében.
Lázár János álszentnek nevezte azt a vitát, ami az Alkotmánybíróság ügyében folyik. Mint mondta, tiszteletben tartja az Ab jogállását, nem kívánják korlátozni jogkörét. Akit jogsérelem ér az fordulhatna az Ab-hez, s a remények szerint az két hónapon belül kivizsgálja a panaszt. Az alkotmányos panasz német jogintézmény, ami ott bevált.

Eltérő vélemények az 1946-os törvénycikkről és a vármegyéről
Salamon László (KDNP) a Fidesz frakcióvezetőjétől eltérő véleményének adott hangot az 1946-os egyes törvénycikk és a vármegye megítélésében. Az első kapcsán azt mondta, hogy eszerint a köztársasági elnök jogkörének terjedelmét Moszkva szabta meg. Kitért arra, hogy az alkotmányügyi bizottságban egyharmadot sem kapott a javaslat.
A vármegye szerinte hungarikum, ami összekapcsolódik a magyar államtörténettel.
Turi Kovács Béla (Fidesz) ugyanakkor támogatást kért az 1946-os egyes törvény támogatásához. Ha elutasítják - érvelt a kormánypárti politikus, akkor arra az országépítésre, ami példátlan volt, azt mondják, hogy ezt nem mi magyarok, hanem más végezte el. A vármegye kapcsán dilemmájáról beszélt, s azt mondta, nem a történelmiség, hanem a nosztalgia kezd eluralkodni, aminek nincs alapja.
Gyimesi Endre (Fidesz) azt mondta, nem a Kádár-korszakból származik a megye kifejezés, s példaként Deák-beszédeit említette. A kormánypárti politikus a megye fogalmának megtartása mellett érvelt felszólalásában.
Gaudi-Nagy Tamás egyetértett Salamon Lászlóval a vármegye kifejezés használatát illetően.

Jobbik: Fidesz-KDNP bizonyos köreinek alkotmánya a javaslat
Kiss Sándor szerint a Fidesz-KDNP-n belül bizonyos körök alkotmánya a beterjesztett javaslat. A szabad mandátum elve sérül ezzel az indítvánnyal -mondta, s azt kérdezte, miért írtak alá egy olyan indítványt, amivel nem értenek mindannyian egyet. Az ellenzéki politikus - akinek felszólalását bekiabálások kísérték - kitért arra a javaslatra is, miszerint olyan nemzetközi szerződés nem lenne köthető, ami az alaptörvénnyel ellentétes. Ezt a passzust rögzíteni kell az alkotmányban - jelentette ki.

KDNP: hiteles ember és egészséges társadalomkép áll az alaptörvény mögött
Harrach Péter arról beszélt,hogy az alaptörvény Magyarország talpra állításának, nemzeti önbecsülésének, új nemzetközi pozíciója megteremtésének dokumentuma lesz, ami mögött hiteles ember és egészséges társadalomkép áll.
A KDNP frakcióvezetője kiemelte a nemzetiségekről szóló, nyelvüket és kultúráját szolgáló javaslatot, s szólt a határon túli magyarok szülőföldön való boldogulásának fontosságáról is. Őket csak egy erős anyaország tudja támogatni - mutatott rá, hozzátéve: ezért az ő érdekük is, hogy Magyarország meg tudjon erősödni.
Beszélt még a termőföld, a vízkészlet, és az erdők védelméről, és a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés rögzítéséről.
Önálló javaslatként érvelt a tanítás szabadságának rögzítése mellett. Ha bármit lehet tanítani, akkor olyan lehetőségeket nyitnak meg, aminek beláthatatlan következményei vannak, ezért szeretnék rögzíteni a tanítás szabadságát a törvényi keretek között - mondta a kormánypárti politikus.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. dorombolok 2011. április 05. 12:52
  „Orbánnak elég gondja lesz néhány hónap múlva saját választóitól megvédeni magát, ha így megy tovább.
  Ai az EU. ügyeleteseként az Eu.-tól akarja megvédeni az országot , annak vagy üldözési mániája van , vagy nincs meg az összes kereke.”
 • 35. Maori 2011. április 05. 11:00
  „25. rommel 2011.04.04. 23:15
  EL LEHET MENNI! (GYURCSÁNY IDÉZET)

  Ha nem tünt volna fel, pontosan ez történik! Az orvos társadalom pontosan ezt teszi. Rezidenseket már nem lehet találni ebben az országban. De már a szakmunkások, magára igényes fele is nyelvtanulásra adta a fejét, na nem azért mert ez lett a hobbija. Tudod, népesség problémával nem csak mi küzdünk, egész Európa is. A magyar minimálbér és mondjuk az osztrák között háromszoros a különbség. Az árak pedig azonosak. Szerinted a viktor féle Gonosz Birodalma a vonzóbb? 2011-et írunk. Lapozhatnátok a naptárotokon!”
 • 34. Phobos 2011. április 05. 10:22
  „Orbán megmondta, hogy most 15 - 20 évig ők jönnek soron.
  Ezt hogy lehet elérni, hát hogy bebetonozzák magukat. (bármilyen eszközzel)”
 • 33. janika 2011. április 05. 08:57
  „Úgy látszik nem elég sokszor hangoztatni, hogy abban a baromfi udvarban ahol a kakas vörös volt ott lehetnek bármilyen színűek is a szaporulatok attól még a fajta nem változik! tehát mi9nden nap le kell írni,hogy egyesek végre megértsék, hogy itt még mindig nem történt valódi rendszerváltás!”
 • 32. tati 2011. április 05. 08:19
  „legalább ad munkát az embereknek:
  -hvatásos tapsolóknak a gyűlésein,ünnepélyein....szerintem jó lesz ha egyre többet gyűjt,mert lassan már pénzért sem fog neki senki sem tapsolni :-D
  lesz még itt"ORBÁN takarodj!"”
 • 31. miracle. 2011. április 05. 07:51
  „25. rommel, szóval azért mert a maszop alatt folyt ami folyt, a orbán királyt és brancsát felhatalmazza arra, hogy ők is folytassák tovább
  érdekes szemlélet”
 • 30. Eva- 2011. április 05. 07:45
  „25-höz

  Akiknek az elmenést javasolta, (az adót fizetni külföldön szándékozó leggazdagabbaknak)se lehet elmenni!
  de itt egy rövid felsorolás
  "- 2001-hez képest ma 17 százalékkal többet termel az ország - a világválsággal együtt is.
  - Az államadósság ma GDP-arányosan nagyobb, mint az Orbán-kormány idején, de jelentősen kisebb, mint az uniós országok kétharmadának.
  - Az Orbán-kormány idején az infláció 9 százalék volt, tavaly 4,5 százalék.
  - Az Orbán-kormány - mint a családok barátja - befagyasztotta a családi pótlékot. Egyetlen (!) forintot sem emelt rajta. Azóta ez megháromszorozódott.
  - A reálkeresetek értéke 2001-ben 11 százalékkal elmaradt az 1989-estől, 2009-ben 17 százalékkal meghaladta azt.
  - A bruttó átlagkereset 2001-ben 103 553 forint, 2009-ben 204 800 forint.
  - Az Orbán-kormány 7 kilóméter autópályát épített, azóta 700 épült.
  - 2001-hez képest félmillióval több autó jár az utakon, átlagkoruk másfél évvel csökkent.
  - Az Orbán-kormány 2001-ben 252 milliárdot költött családtámogatásra, a Gyurcsány-kormány 2008-ban 534 milliárdot.
  - 2001-ben az átlagnyugdíj 38 ezer forint volt, most 84 ezer.
  - Az oktatásban foglalkoztatottak átlagbére 2001-ben 97 647 forint, 2008-ban 203 475 forint.
  - Tehetséggondozásra, ösztöndíjakra az Orbán-kormány 4 milliárd forintot költött, azóta az összeg megháromszorozódott. Az Arany János-programban 2001-ben 973-an, 2009-ben 3947-en vetttek részt.
  - Egy pályakezdő, főiskolát végzett tanár 2002 áprilisában 61 100 forintot, 2008-ban 121 500 forintot keresett.
  - A lakossági jövedelmek gyors növekedését követve 2001-2003 között a gazdaság lehetőségeit meredeken meghaladva emelkedett a lakosság fogyasztása, és az ütem mérséklődését követően még 2006-ban is 28%-kal haladta meg a 2001. évit. A 2006-2007. évi kiigazítás illetve a 2009. évi válságkezelő intézkedések hatására a lakossági fogyasztás mintegy 10%-kal csökken, így 2010-ben - a GDP-hez igazodóan - 16%-kal haladja majd meg a 2001. évit.
  - Az Orbán-kormány idején 2001-ben épült a legtöbb lakás: 28 054 darab. 2002 és 2008 között minden évben több épült! A rekord 2004 és 2005: 43 913 és 41 084 darab.
  - 2002-2008-ban évente átlagosan 178 ezer új személygépkocsit értékesítettek a 2001. évi 148 ezerrel szemben.
  - Több, mint háromszorosára nőtt a számítógéppel rendelkező családok aránya. 2001-ben 100 háztartásra 17 személyi számítógép jutott, 2007-ben már 53.
  - 8-szorosára emelkedett az otthoni internet használók száma. 2001-ben még csak a háztartások 6%-ában volt internet elérés, 2008-ban már 47%-ában.
  "

  cáfold őket!”
 • 29. Komissar 2011. április 05. 06:53
  „25. rommel 2011.04.04. 23:15

  sajnos sosem vettem komolyan az <moderálva>. de ha így folytatódik minden, az értelmesebb magyarja megfontolja, és búcsút mond az akolnak. ti meg csak bégessetek tovább a törpeuszkárnak.”
 • 28. Maori 2011. április 05. 05:09
  „A Gonosz Birodalma épül! A sok marha meg tapsikol. A diktatúra az diktatúra, mindegy milyen színű.”
 • 27. tosa2 2011. április 05. 00:54
  „25. Ha jól látom, ez nem a te blogod !, máshol kampányolj/”
 • 26. adalfold 2011. április 05. 00:46
  „HÁT LEHET HOGY KI TUD ÁLLNI MAGYARORSZÁG A MAGYAR EMBEREKÉRT, DE NEM FOG, PONTOSABBAN,
  KEDVES VIKTOR NEM AKAR.
  Ő IS A FELVÁSÁRLÓK ÉS A BŰNTEHETETLEN ÉLŐSKÖDŐK, S NEM A TÖRVÉNYES REND ÉS NEMZETI ÖNRENDELKEZÉS PÁRTJÁN ÁLL.
  EGYÉBKÉNT A MODERN MAGYAR POLITIKATÖRTÉNET LEGNAGYOBB KÖPÖNYEGFORGATÓJA MÉG AZ EGYHÁZAKAT IS SIKERESEN LEFIZETTE.
  érdemes művelődni;)”
 • 25. rommel 2011. április 04. 23:15
  „MI VAN GYEREKEK , LÁZADTOK !
  EL LEHET MENNI! (GYURCSÁNY IDÉZET)
  NA SOROLJÁTOK A 2002-2010-IG AZ EREDMÉNYEKET !
  ???????????????
  NEM MEGY ?
  NA SEGITEK !
  VÁLASZTÁSI CSALÁS , LOPÁS , SIKKASZTÁS (KB.:1000 MILLIÁRD ÖSSZESEN ) , HAZUDOZÁS , HAZAÁRULÁS , SZOLGAI TALPNYALÁS BRÜSSZELBEN (ÉS MÁSUTT) ,TÖNKRETETT ORSZÁG , TÖNKRETETT ÉLETEK.................................
  HOSSZÚ A SOR DE EGYELŐRE ENNYI A TÉNYEKBŐL !”
 • 24. tati 2011. április 04. 22:04
  „égő ez az OVI.
  már a hívei-választói jelentős része is elpártolt tőle...
  nem alaptalanul.”
 • 23. Vanderer 2011. április 04. 21:24
  „Ajjaj !”
 • 22. igazszó 2011. április 04. 21:07
  „Micsoda? Ki áll ki a magyarokért? Nézz a tükörbe már, narancskirály! OV-t még a magyarok is rühellik!”
 • 21. fonák 2011. április 04. 20:42
  „Orbán mondta,"merjünk nagyot álmodni"!!
  Nem kéne már valakinek felébresztenie?!!
  Köszi Vityus,sz@rabbul élek mint két éve!”
 • 20. Dwatson 2011. április 04. 18:59
  „Soha még ilyen szar helyzetben nem voltunk 56 óta,soha még ilyen függőségben nem voltunk(EU NATO külföldiek szavazati joga ),100 000-el több munkanélküli,mélyponton az egészségügy,árak az egekben,magunkra haragított szomszédok,pl. Trianont dicsőítő emlékművet avattak a szlovákok válaszképpen a Fidesz kezdeményezésére,a kontárkodás eredménye képpen bedőlt frankhitelesek,stb.”
 • 19. annobon 2011. április 04. 17:44
  „Akár ezt is mondhatná: Nekünk nem parancsol senki! Majd én bebizonyítom, hogy lesz 500 forintos benzinár és mégsem lesz taxisblokád! És punktum!”
 • 18. Hans49 2011. április 04. 16:39
  „A kis "Bonaparte" remélem megkoronáztatja magát, annyira el van szállva a "teljesítményétől"!!! Csak a NÉP mindezt negatív teljesítményként éli meg ! Munkahelyek tovább karcsúsodnak, az életszinvonal a béka segge alatt, az árak már a legfejlettebb nyugati szinvonalon, a bérek és az egyébb ellátások pedig "Hátsó-kelet Indiai" rabszolga szinten. Ezt nem látja a Vezír és Holdudvara ??? Nem mert ŐK degeszre kresik magukat, Őrájuk nem vonatkozik az általuk kreált jogszabály egyike sem !!! Ez a mai MAGYAR valóság !”
 • 17. steke 2011. április 04. 15:56
  „Ez valami torz mese, ahol a főhős a saját álomvilágában él. Sajnos pedig a császár tényleg mezítelen!”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rohác két hét múlva Magyarországon lehet

Szlovákia várhatóan április 12-e után kiadja Magyarországnak Jozef Rohácot, akit Fenyő János médiavállalkozó meggyilkolásával gyanúsítanak. Tovább olvasom