Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország egy igazi laboratórium

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország ma egy igazi laboratóriumként működik: a modern világ kihívásaira a hagyományos értékeken alapuló válaszokat próbál találni. A politikai radikalizmus azonban nem tekinthető ilyen hagyományos európai értéknek - jelentette ki londoni látogatásán a magyar kormányfő.
Orbán Viktor a Királyi Külügyi Intézetben - közkeletű nevén Chatham House - tartott szerdai előadásában használta ezt a hasonlatot, bemutatva kormánya intézkedéseit, a válságra adott magyar válaszokat, amelyekkel kapcsolatban így fogalmazott: többről volt szó, mint egy reformról, az ország megújítása zajlott az elmúlt években. Ezért a magyar kabinet elsősorban nem is problémaként tekint a válságra, inkább lehetőségként a mélyebb, strukturális átalakítások végrehajtására.

Orbán Viktor álláspontja szerint egyébként a jelenlegi válság nem egy olyasfajta kihívás, amely egyszerű politikai intézkedésekkel legyőzhető lenne, "nem élhetünk úgy, ahogyan eddig", ezért szükséges a nagy rendszerek jelentős átszervezése, sőt, ezzel egyidejűleg a családokat és a közösségeket is ösztönözni kell életstratégiájuk átalakítására.

David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyalt Orbán Viktor Londonban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A mintegy kétszáz meghívott vendég előtt a hagyományos értékek jövőbeni európai szerepéről - angol nyelven - beszélő kormányfő az Európai Unióról szólva úgy vélekedett: a korábban erős, magabiztos, optimista közösség mára ennek éppen az ellenkezőjét mutatja, egy bizonytalan uniót, amelynek nincs világos képe a jövőjéről.

Az EU-val kapcsolatban megerősítette azt a véleményét is, amely szerint a tagállamok közötti különbségeket nem lehet elhanyagolni, az eurózónán kívüli országoknak meg kell adni a jogot, hogy megválaszthassák saját gazdaságpolitikájukat. Hiszen nyilvánvaló, hogy ugyanaz a gazdaságpolitika nem felel meg a például az Egyesült Királyságnak, Svédországnak és Magyarországnak - tette hozzá, kijelentve, hogy ezért "az ideológiák és a dogmatizmus helyett" el kell ismerni és el kell fogadni a széles körű sokféleséget. Ha pedig elismerjük e sokszínűséget - folytatta -, el kell ismerni magukat a nemzeteket is, azt, hogy a nemzetek igenis léteznek.

A miniszterelnök a hagyományos értékekről szólva a nemzeten túl kiállt a család és a vallás mellett. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy szerinte ma Európában teljesen nyílt "vörös" és "zöld" támadás zajlik e hagyományos értékek, a vallás, a család és a nemzet ellen, miközben - emelte ki - az európai demokrácia éppen a kereszténységen alapul, a család szerepe pedig döntő fontosságú a jelenlegi demográfiai problémák megoldásához.

Orbán Viktor megismételte: meggyőződése, hogy a jóléti államnak vége, helyette a magyar kormány egy munkaalapú, a kiérdemelt juttatásokra alapuló társadalmat próbál felépíteni.

A kormányfő emellett ismertette hallgatóságának a magyar lépések közül az egykulcsos, családi adórendszer bevezetését, a társasági adó csökkentését, az új, szavai szerint rugalmasabb munkatörvénykönyv megalkotását, a felsőoktatási rendszer átalakítását, valamint az államadósság-csökkentés, a versenyképesség-növelés politikáját, egyúttal felhívta a figyelmet a magyarországi társadalmi és politikai stabilitás megőrzésére. Elmondta azt is, hogy ma már négymillióan fizetnek adót Magyarországon, a kormányzati célkitűzés az ötmillió elérése.

David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyalt Orbán Viktor Londonban. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

Az előadás után a hallgatóság köréből kérdés hangzott el a politikai radikalizmussal, ennek összefüggésében a Jobbikkal kapcsolatban, felvetve, hogy a hasonló profilú pártokat nem kellene-e betiltani Európában.

Orbán Viktor válaszában a Jobbikot radikális nacionalista pártnak nevezte, kijelentve: a Jobbik létét "általánosságban bizonyítéknak szokás tekinteni" arra, hogy Magyarországon folyamatos veszély a nacionalizmus, az antiszemitizmus, az idegengyűlölet.

A kormányfő kijelentette ugyanakkor: a jobbközép pártoknak "egyáltalán nem kell megrettenniük" a radikalizmustól, mivel elég erősek ahhoz, hogy fenntartsák a hagyományos értékeket. A radikális politikai erők, "hol a kommunisták, hol a radikális jobboldal" Magyarországon történelmi visszatekintésben hozzávetőleg 16 százaléknyi választói támogatást tudhatnak maguk mögött a választásokon, de "a kérdés nem ez a 16 százalék, a kérdés az, hogy mi van a másik 84 százalékkal" - fogalmazott.

A szélsőséges pártok európai betiltásával kapcsolatos kérdésre kifejtette: a politikai radikalizmus problémáját nem lenne helyes nemzetközi szinten kezelni, mindegyik európai országnak megvan a maga alkotmányos jogrendje, amelyen belül a jelenség kezelhető.

A politikai radikalizmus Orbán Viktor véleménye szerint nem a gazdasági válság terméke, a fő ok a vezetés hiánya a jobbközép és a balközép politikai elit részéről.

A kormányfő szerint az EU problémája a politikai vezetés szerepének félreértése. A szélesebb értelemben vett Európában is a politikai vezetés jelenlegi koncepciója az intézményesült vezetést jelenti, válság idején azonban ez nem elégséges, ilyenkor "személyekre, személyi vezetésre" van szükség - hangsúlyozta.

Ha nem sikerül megtalálni a megfelelő egyensúlyt az intézményi és személyi vezetés között, akkor az emberekben az az érzés támad, hogy egyáltalán semmilyen vezetés nincs - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor délután David Cameron brit miniszterelnökkel tárgyal a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. load 2013. október 10. 23:31
  „22. LAZA
  Sajnos manapság kevesen látják be, hogy az állami tulajdonlásnak néha kellemetlen mellékhatásai is vannak akkor, ha konszolidálni kell az állami bankot, vagy állami dotációval kell megtámogatni a rezsicsökkentési mámorban megroggyant önkormányzati közműcéget.”
 • 22. LAZA 2013. október 10. 15:28
  „17.Ismerős!
  Szerencsére nekünk volt egy Bokrosunk aki rendbe vágta az országot és soha nem látott gazdasági nővekedés következett,be!Amit aztán az azt követő kormányok ismét lenulláztak.
  Legutóbbi választásokon is az egyetlen használható programmal Ő állt elő!
  A többségnek azonban a kamu a beígért álom világ az egy millió új munkahely elvette a józan eszét.
  Most ugyan ez történik az unós untalan hangoztatott rezsi csökkentési maszlaggal.
  Nem kell félni a fidesznek(legfőképpen csalni)erre is lesz két millió aki megeszi ezt a hazugságot.
  Változás!
  Talán akkor amikor már nyolc millió fogja éhesen ámulni simicskáék tobzodását.
  Meg lesz hamarosan!
  Áprilisig azért még valahogyan kihúzzák!”
 • 21. öröksoproni 2013. október 10. 11:45
  „WeiseÖdenburg
  Egyet lehet érteni a véleményeddel, mindazzal, amit leírtál. Egyetlenegy problémát látok: a Fidesznek mindabból, amit három és fél éve csinál, semmi nem szerepelt a választási programjában, vagy jelentős csúsztatással, ami megtévesztette a választókat, mert nem gondoltak utána, mit jelent a "csökkentjük az adókat" (nem is igaz ráadásul). Biztos vagyok abban, hogyha a fidesz részletesebben kifejti, mit is tervezett volt valójában, nem nyertek volna - de kétharmaddal biztosan nem.”
 • 20. oxana 2013. október 10. 11:22
  „12. WeiseÖdenburg

  Inkább az igazmondás mellett vagyok, kiegészítve azzal, hogy világosan megmondom (mint politikus), miért alakult így a helyzet. Ezzel tartozik a népnek, a választóknak. Vállalva azt is, hogy esetleg megbukik. Személy szerint azt választanám, aki öszinte, bizalmat kér és tiszta a lelkiismerete. Gondolom, most sokan röhögnek rajtam, mert állítólag politikusoknak nincs lelkiismerük. Aki viszont hazudik, nem veszi komolyan a népet. De elöbb-utóbb ugyis kiderül és a bukás nagyon fog fájni, legkésöbb ismét négy év mulva. De akkor duplán.”
 • 19. szabadságharcos 2013. október 10. 11:18
  „Az oké hogy mi egy laboratórium vagyunk. De kik benne a patkányok? Vannak elképzeléseim..”
 • 18. kerteszb 2013. október 10. 11:05
  „Fidesznyikek, jelenleg Mo-on a jelentősebb beruházások 90%-a vagy EU-s pépnzből, vagy még az előző kormányok alatt "idecsábított" gonosz multik jóvoltából valósulnak meg. Nagyapámtól azt tanultam (és szerintem nem csak én), hogy az ember nem <moderálva> oda, ahonnan enni kap. És ha választanom kell, hogy egy multinak dolgozzak vagy a <moderálva> társaságnak, akkor inkább az előbbieket választom.”
 • 17. load 2013. október 10. 10:33
  „14.WeiseÖdenburg
  "Vajon hogyan sikerült idáig jutniuk ? "
  Úgy, hogy a rendszerváltás után a szovéniai bankok nagyobb részt állami tulajdonban maradtak, és ezek a bankok 7,5 milliárd eurónyi rossz hitelt (behajtatatlan követelést) halmoztak fel.
  Konszolidálásukra az állam részéről a szlovén GDP 21%-át meghaladó állami pénzre lenne szükség, de ez nem fér bele a 2014-es költségvetésbe.
  A dilemma, hogy a bankrendszer omoljon össze, vagy a költségvetés.”
 • 16. zöldike 2013. október 10. 09:00
  „www.galamuscsoport.hu: Orbán, Bethlen és az államcsőd”
 • 15. kotorék 2013. október 10. 08:42
  „Hallom a rádióban,azt is mondta : vége a jóléti államnak!
  Megjegyzem mi már évek óta biztosak vagyunk benne!”
 • 14. WeiseÖdenburg 2013. október 10. 08:21
  „Szlovén hír. Vajon hogyan sikerült idáig jutniuk ? "Közel az államcsőd a szomszédban? - bajban az egykori éltanuló"”
 • 13. load 2013. október 10. 06:37
  „"Orbán Viktor megismételte: meggyőződése, hogy a jóléti államnak vége, helyette a magyar kormány egy munkaalapú, a kiérdemelt juttatásokra alapuló társadalmat próbál felépíteni."
  Ha van még olyan személy a miniszterelnök közelében, akire hallgat, elmagyarázhatná Orbánnak, hogy ez a "jóléti-munka alapú" párosítás ideológiai zsákutca.
  A jólétinek mondott gazdag országok nem munka alapú, hanem tudás alapú társadalmat építenek.
  Az innováció, a kutatás-fejlesztés, a technológiai és technikai újdonságok, az infokommunikációs szektor adják a gazdasági fejlődés alapját, míg a futószalagok melletti összeszerelő jellegű munkák a teljes hozzáadott érték 4-5%-át képviselik.
  Nem véletlen, hogy a finnek - akiket az elmúlt század elején még éhinségek tizedeltek - az oktatási rendszer hangsúlyos fejlesztésével Európa egyik kiemelkedően stabil, prosperáló gazdaságát építették fel.
  Nálunk a dolgok - sajnos - nem ebbe az irányba mennek.”
 • 12. WeiseÖdenburg 2013. október 09. 23:26
  „11. oxana 2013.10.09. 20:01
  A magyar politikusokat korábban sokszor vádolták a sikertelenségük végett.Nagyon sok példát lehet felhozni ez ügyben.
  némely szomszédos ország került sokszor képben,hogy ők milyen jók ez ügyben./simán hazudtak/Rájött a mi
  országunk néhány intézkedés képes embere,hogy a politikában az a lényeg amit nem mondanak ki."Nógrádi György" idézet.Tehát,ha igazat mondanak elbukik,ha hazudik támadják.Az egész egy nagy stratégia,taktikai eleme.”
 • 11. oxana 2013. október 09. 20:01
  „5. Dr.Lang

  Szerelmes a férjembe voltam és vagyok. A problémákat, két esküvön táncolva nem lehet megoldani. Ki hozza be ma a multikat, holnap meg szidja öket? Ki folytat szabadságharcot az unió ellen, de közben két kézzel kap a támogatások után? Ki csal, ki hazudik? Ki hagyja a kórházakat cserben, közben meg stadionokat építtet a kétballábu futballistáknak? Ki akarja kiüzni a hajléktalanokat Budapes turisztikai központjaiból? Csak hogy lássa a külföld, nálunk nincsenek hajléktalanok? Ki változtatja meg állandóan az alaptörvényt? Hányszor tologatják a számokat ide-oda a kötségvetésben, hogy azt lehessen hazudni, minden rendben van? Az unióból ki is lehet lépni, hiszen Magyarország nem hajlandó válságban élni, Magyarország munkaalapú társadalmat akar, Magyarország már jobban teljesít, mint Németország. Csak azt nem mondta, melyik évszázadban.”
 • 10. WeiseÖdenburg 2013. október 09. 18:28
  „A "volt" piacunkat,talán vissza szerezzük ? Magyarország kiemelt vendége a szerdán megnyílt Arany Ősz - 2013 oroszországi élelmiszer ipari kiállításnak, amelyre Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter vezetésével érkezett a tárca küldöttsége Moszkvába. !
  A múlt !
  -Szabolcsi Alma.
  -Konzerviparunk termékei.
  -Bortermelésünk jelentős része.
  -Mezőgazdasági Termékek.
  Lehetne még sorolni. A piacra helyettünk szépen becsorogtak mások !
  Vélemény : Magyar ország egész évben nem képes annyi:Burgonyát,Káposztát,Uborkát termelni,amit Moszkva egy hónap alatt meg ne enne.”
 • 9. zöldike 2013. október 09. 18:12
  „.. 9 millió Ft/foglalkoztatott a kedvezmény mértéke”
 • 8. zöldike 2013. október 09. 17:35
  „5.Dr. Lang!
  Oxana valószínűleg nem szerelmes az unióba, talán sokakkal együtt dr. Róna Péter véleményét látja igazoltnak: a rendszerváltás óta elhibázott magyar gazd.politika miatt nincs élet az unión kívül. Ahhoz, hogy legyen, nem a külföldi befektetéseket kéne adókedvezményekkel támogatni, hanem a magyarokat. Dr. Róna szerint egy külföldi befektető összesen kb. 9 millió Ft adó- és egyéb kedvezményt kap. Ha ezt a magyar kapná, előbb-utóbb lenne esély rá, hogy a saját lábunkon álljunk.
  De addig, ameddig Győrt úgy emlegetik, mint Németország legszegényebb tartománya, és ennek ellenére örülünk, hogy itt az Audi, jobb egy szerelem nélküli kényszerházasság az unióval, mint elválni tőlük.”
 • 7. WeiseÖdenburg 2013. október 09. 15:10
  „Kérem szépen igaza van ! Az Euróbán korábban teret nyert izmusok,érdekek,érdekszférák, összezavartak kevertek mindent.Ha figyelmesen végig követte valaki az elmúlt három és fél évet,akkor tapasztalhatta,hogy a kormányzat jó pár intézkedését át vették más országok. A háttérben levő erős gazdasági csoportnak is elege van az erős nagy vízen túli
  erős befolyásból,itt beleértve a csont és koponya körhöz tartozókat.Az új Pápa nagy feladata a Vatikán Bankjának rendben rakása,rengeteg a körhöz kapcsolható pénzt mosdattak meg nagy kárt okozva.Ha Európa nemképes megújulni akkor elbukik. A megoldásra váró munkából a magyar kormány is jelentős feladatot vállalt,amit támogatnak a megújulást kezdeményezők.Az egyik legerősebb kísérlet a Párizs-Berlin-Moszkva tengely megalkotása lett volna,de Sárközy megbuktatásával kudarcban fulladt.Sárközy tudta azt,hogy a Németekkel összefogva lehet eredményes az öreg kontinens működése.A liberalizmus minek égisze alatt pofátlanságot műveltek,nem a fejlődés útja,megbukott.
  Tarthatatlan volt,hogy Szociális támogatásként nagyobb összeg került kifizetésre,mint a dolgozónak havi bérként.
  Az az érdekszféra aki ebből a lehetetlen helyzetből búsás sápot húzott a serpáival együtt,kesereg,támad,szidalmaz mindent ami vélhetően sérti érdekeiket.”
 • 6. pozdorja 2013. október 09. 14:01
  „Mi meg a kísérleti egerek vagyunk?
  Hát velem nem fogsz <moderálva>akodni Orbán! Legalábbis én minden törvényes eszközt felhasználok ez ellen.”
 • 5. Dr.Lang 2013. október 09. 13:22
  „Oxana: te most az Unioba vagy szerelmes, regen a Szovjetunioba voltal. Sajat elkepzelesed nincs? Mindig masoktol varod a megoldast?”
 • 4. embertelen 2013. október 09. 13:21
  „Orbán "úr", nem valami nagy baromság ez megint?”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NMHH: a UPC-nek be kell fizetnie a 60 millió forintos bírságot

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) másodfokon helybenhagyta a UPC-re korábban kiszabott… Tovább olvasom