Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Orbán: Magyarország 2010-hez képest szabad és független

Magyarország 2010-hez képest ma szabad és független ország - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ezzel magyarázva, hogy olyan intézkedésre is lehetőség van, mint például a héten bejelentett sertésáfa-csökkentés és új családpolitikai támogatások bevezetése.
A kormányfő hangsúlyozta: Magyarország ma a saját lábán áll, "ami a mi életünkhöz kell, azt mi termeljük meg", és van annyi pénze, hogy olyan intézkedéseket vezessen be, mint például a sertésáfa-csökkentés vagy az újabb családpolitikai támogatások.

Előbbivel kapcsolatban, vagyis hogy huszonhétről öt százalékra csökken az élő- és a félsertés áfája január 1-jétől, Orbán Viktor arra hívta fel a figyelmet, hogy a sertés áfájának mostani csökkentése a munkahelyvédelmi akcióterv, nem pedig a szociális intézkedések része. A kormány ugyanis a mezőgazdaságban dolgozók munkahelyének megmentését reméli az említett csökkentéstől. "Valamelyest talán az ár is csökkenhet", de most valójában nem a fogyasztói árakat mérséklő áfacsökkentésről van szó, hanem munkahelymegvédésről - tette egyértelművé, indoklásul pedig kifejtette: nagyon megnőtt - a becsületesen gazdálkodó magyarok rovására - azok versenyelőnye, akik áfát csalnak az élő- és a félsertés előállításánál, vagy a magyarországi sertések helyett importból hozzák be az alapanyagokat.

"Ez a mostani áfacsökkentés igazságot tesz", mert esélyt ad a szabályokat betartó magyar gazdálkodóknak, hogy ők legyenek sikeresek, így pedig megmaradhatnak a munkahelyek - magyarázta a kormányfő, csekélynek nevezve egyúttal a költségvetési bevételcsökkenés kockázatát.

A kivitelezéssel kapcsolatban hozzátette, az ágazati érdekképviseletekkel közösen figyelik majd a fejleményeket, megbízható, valós információkra, visszajelzésekre van szükség, mert - mint fogalmazott - "a parlament messze van a disznóólaktól".

A héten bejelentett másik fontos kormányzati intézkedésről, az újabb családi támogatásokról - a gyed extra keretében eldöntött lépésekről - azt mondta a miniszterelnök, hogy aki családban képzeli el az életét, annak ezek fantasztikus távlatokat nyitnak. A kormány döntése értelmében a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben. A harmadik intézkedés a diplomás gyed bevezetése, míg a negyedik a három- vagy többgyermekes kismamákat foglalkoztató munkaadók újabb adókedvezményét jelenti.

Orbán Viktor szerint ez egy olyan akcióterv, amelynek pontos hatásait nehéz kiszámolni, de fél vagy egy év elegendő lesz a hatások megismerésére, így a következő költségvetési évben le lehet majd vonni a következtetéseket.

Mindezen intézkedések mögött a gazdaság javuló teljesítménye áll, és csak azért lehetséges mindez, "mert sikerült kölcsönösen megnyernünk egymást", az ország vezetőinek és az embereknek a gazdaság átalakítására - jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette, mindvégig azt gondolta, hogy ha az elmúlt három és fél évben követett útvonalon "végigmegyünk, akkor a végén az ellenfeleink is azt fogják mondani, hogy nocsak", hiszen "egy idő után csak szemet szúr", hogy amikor jól és rosszul teljesítőkre osztják az Európai Unió országait, akkor a magyarok rendre abban a csoportban szerepelnek, amely jó minősítést kap.

"Egy idő után ki kell mondani, hogy bár nem tetszett nekünk, amit Magyarország csinál, mert megadóztatta a bankjainkat meg a nemzetközi cégeinket, meg másképp gondolkodik, mint mi, erősebbek a nemzeti érzelmek Magyarországon, mint az unió számos államában, és lehet, hogy ez nekünk nem tetszik (...), de ez mégis a magyarok élete meg a magyarok sorsa, ők döntenek róla" - fejtette ki.

Orbán Viktor megítélése szerint Magyarország a saját igazáért folytatott küzdelmen túl van, sokkal kifinomultabb, szakmaibb típusú munka következik a következő néhány évben. Ha ezt a költségvetést, "így, ahogy van", a parlament elfogadja, és "utána végre tudjuk hajtani, és nem történik változás a politikai felállásban", akkor "fantasztikus évek előtt áll Magyarország" - mondta.

Olvasóink írták

 • 4. WeiseÖdenburg 2013. november 09. 08:08
  „3. oxana 2013.11.08. 11:16
  Maga a valóság ! A lényeg,hogy kitől függünk. Európában van egy erős törekvés,ne a tengeren túlról legyen függőség.
  Merkel és Sárközy ezt a problémát.Sárközyt bele ,buktatták. Merkelt pedig lehallgatták.”
 • 3. oxana 2013. november 08. 11:16
  „Elhisszük, hogy választáskor saját sorsunkröl dönthetünk. Igy van ez? Ilyesmit egyetlen ország sem dönthet el, mert mindenki függ mindig valakitöl vagy valamitöl. Ne tegyen úgy Orbán, hogy Magyarország megáll a saját lábán. Persze hogy mindenki akarná, szeretné ezt. De nem megy. Még a nyugati országoknak sem sikerül.”
 • 2. load 2013. november 08. 11:08
  „Kár, hogy a kormányfő optimizmusát árnyalja az adat, hogy az ország éves GDP-je (összehasonlító áron számolva USD)
  még mindíg 5,2%-al alacsonyabb, mint 2008-ban, az utolsó válság előtti évben.”
 • 1. dödike 2013. november 08. 09:19
  „Bravó! A duma eddig is jó volt,mert Viktor ebben jobban teljesít.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós: nem akarom eltávolítani a BKK vezetőjét

A főpolgármester szerint a Vitézy Dávidnak írt húsz pontos intézkedéscsomaggal csupán rá akarja szorítani "bizonyos lakossági igények kielégítésére". Tovább olvasom