Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Orbán: közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot

A kormányfő napirend előtti felszólalásában közölte: megkezdik a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében; tárgyalások indulnak a kormány és az önkormányzatok között a közszolgáltatásokról; bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban.

21:47 - Újabb különadók, úgynevezett válságadók bevezetéséről döntött az Országgyűlés hétfőn; ezek a költségvetés helyzetét idén 161 milliárd forinttal javítják, amely hozzáadódik a pénzügyi szektor által befizetendő 200 milliárd forinthoz.

Lázár János és Rogán Antal fideszes képviselők javaslatát 294 igen szavazattal, 44 ellenében, 12 tartózkodás mellett fogadta el a Ház. A szocialista képviselők nemmel voksoltak, az LMP-frakció tagjai pedig tartózkodtak. A fideszes Varga István szintén nemmel szavazott.

Az Országgyűlés arról is döntött, hogy a törvényjavaslat sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.

Orbán Viktor kormányfő múlt szerdán jelentette be, hogy további válságadókat kívánnak bevezetni, amelyek a távközlési, illetve telekommunikációs, az energetikai szektort és a kereskedelmi áruházláncokat érintik 3 éven keresztül, már 2010-ben is.

20:46 - Az MSZP szerint az érintett szektorok át fogják hárítani a különadót a fogyasztókra. Erről a szocialista Puch László és Baja Ferenc beszélt az egyes ágazatokat terhelő különadóról szóló törvényjavaslat összevont általános és részletes vitájában, hétfőn este a Parlamentben.

Puch László úgy vélte, hogy a korábbi tapasztalatik alapján a különadó 65 százaléka jelenik majd meg az árakban, ez burkolt 1-1,5 százalékos áfa-emelést jelent.

Kifogásolta, hogy az adó a költségvetés bevétele lesz, holott az energiaszektorból beszedett adóból energia-megtakarítási programokat lehetne indítani, illetve folytatni. Példaként a házak hőszigetelését, a panelprogramot említette. Felvetette, hogy ha nem lesznek strukturális reformok, akkor 2013-tól nem lesz, ami pótolja a megszűnő új adókat.

Baja Ferenc szerint a demokrácia intézményrendszerének felfüggesztése az, hogy ilyen horderejű törvényt képviselői indítványban terjeszt be a kormány, hogy ne kelljen egyeztetnie az érintettekkel. Kifogásolta, hogy a kormány a távközlés megadóztatásával nem várta meg az Európai Unió döntését. Mint mondta: ha az tiltás lesz, akkor csökkenni fog a kormány tekintélye.

Szólt arról is, hogy az évi 308 milliárd forintos válságadó-bevétel az szja és a társasági adó csökkentését kompenzálja, egyúttal a jövedelmeket a szegények oldaláról a gazdagabbak felére rendezi át. Kétségét fejezte ki az iránt, hogy a megadóztatottak ne hárítanák át az adót a fogyasztókra, mint mondta: ez szemfényvesztés.

19:38 - A Bajnai-kormány az energiaszolgáltatók számára semmilyen fizetési kötelezettséget nem engedett el - közölte Bajnai Gordon titkársága az MTI-vel hétfőn, reagálva Orbán Viktor napirend előtti kijelentésére.

Orbán Viktor hétfőn, a második akcióterv részleteit ismertetve a távközlési és energiacégeket, illetve a kereskedelmi láncokat sújtó adóról azt mondta, az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel. Közölte, négy nappal a választások második fordulója után, április 29-én, az akkor leköszönő kormány olyan szerződést kötött nagy energiacégekkel, amellyel az állam 178 milliárd forintról mondott le az adófizetők pénzéből.
A Bajnai-titkárság közleménye emlékeztet: az Országgyűlés 2008. november 10-én egyhangú szavazással, így a Fidesz szavazataival fogadta el azt a törvényt, amely lehetővé tette, hogy az erőművek a hosszú távú áramvásárlási szerződésekkel összefüggésben visszafizetendő állami támogatásból leírhassák a meg nem térült beruházásaikat.

A szabályozást az Európai Bizottság is jóváhagyta - olvasható a dokumentumban.

A Bajnai-kormány hivatali ideje alatt a feladatkörrel rendelkező minisztérium mindössze egy jegyzőkönyvben tudomásul vette az erőművek nyilatkozatát arról, hogy miután a tényleges visszafizetési kötelezettségük nulla vagy igen alacsony, elállnak a visszafizetési kötelezettségük miatt nemzetközi választott bíróság előtt indított eljárásoktól - szögezi le a volt miniszterelnök közleménye

16:50 - Közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot - jelentette be Orbán Viktor hétfőn a parlamentben a második akcióterv lépéseit ismertetve. A kormányfő napirend előtti felszólalásában közölte: megkezdik a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében; tárgyalások indulnak a kormány és az önkormányzatok között a közszolgáltatásokról; bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban.

Orbán Viktor beszédét arra a meggyőződésére építette, amely szerint az államot magánérdekmentes szférává kell tenni, ugyanis az "állam piacosítása egy öngyilkos modell, amely a végén megsemmisíti az állam lényegét, a közérdek képviseletét".

A második akcióterv három aktuális kérdéskörben fogalmazza meg a közérdek érvényesítését: a közterhek arányos elosztásában, a munkahelyek teremtésében és megőrzésében, valamint az értelmetlen bürokráciával és a rossz szabályokkal szemben - mondta.

Az újabb válságadóról szólva leszögezte: az átmeneti időre szól, arányos, nem okoz működési terheket a szektornak, és nem veszélyezteti a munkahelyeket.

A kormányfő szerint úgy tisztességes, igazságos, ésszerű, hogy a válság második szakászában azok vállaljanak többletterheket, akik eddig mentesültek az áldozatvállalás alól, azok viseljenek nagyobb részt a terhekből, akik jelentős profittal rendelkeznek.

A távközlési és energiacégeket, illetve a kereskedelmi láncokat sújtó adóról azt mondta, az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel. Közölte, négy nappal a választások második fordulója után, április 29-én az akkor leköszönő kormány olyan szerződést kötött nagy energiacégekkel, amellyel az állam 178 milliárd forintról mondott le az adófizetők pénzéből.

Hangsúlyozta, nem hanyagolhatják el az oktatás, az egészségügy, általában a közszolgáltatások ésszerű átalakítását. Ezzel kapcsolatban bejelentette, a közeli napokban tárgyalásokat kezdeményez a kormány minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások további sorsáról.

Orbán Viktor szerint az államot, az állam működését is meg kell tisztítani a magánérdektől. Ezért tarthatatlan az úgynevezett PPP-rendszer - mutatott rá, majd megismételte: felülvizsgálják a PPP-beruházásokat, azonnal felfüggesztik a szerződéskötéseket.

Tipikus példája a magánérdek "agresszív térnyerésének a közérdek kárára" a magánnyugdíjpénztárak esete - folytatta, hangsúlyozva: az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét, de ezt csak az állami nyugdíjpénztáron keresztül tudja megtenni a kabinet; "ezért lehetőséget adunk a visszalépésre az állami nyugdíjpénztárba, és aki visszalép, annak az állam garantálja, hogy nem éri veszteség".

Kijelentette, az állami nyugdíj az egyetlen, amely garantálni képes mindenki számára az értékállóságot. Csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy gazdasági válságot - tette hozzá Orbán Viktor, hozzáfűzve: nem lehet erőszakkal kényszeríteni, hogy bárki "feltegye megtakarított pénzét egy rulettasztalra".

Ki kell söpörni a magánérdeket az állami vállalatok világából is - mondta -, a magyaroknak ugyanis elegük van abból, hogy ezeket a vállalatokat "bűnözők szállják meg". Első lépésként közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködés mindkét felet kielégítő módozatát. Ez szerinte egyszerre teszi lehetővé a közérdek erősebb érvényesítését és a kisebb bürokrácia révén az azonnali költségmegtakarítást is ezeknél a hatalmas állami, önkormányzati cégeknél.

A kormányfő szólt arról is: az állami bürokrácia területén a költekezést legalább öt százalékkal lehet csökkenteni, ezzel több tízmilliárd forintnyi közpénz maradhat a kasszában.

Bejelentette, 2011 első napjától arányos adózást vezetnek be, kiszámíthatóvá és mindenki számára átláthatóvá teszik az adózást. Szavai szerint aki tízszer többet keres, az tízszer annyit adózik majd; aki több emberről gondoskodik, mert több gyermeket nevel, az kevesebb adót fizet. "Mindenki jobban jár, mert az elmúlt húsz év legalacsonyabb jövedelemadóját vezetjük be, ugyanakkor ezzel az adózással mindenki arányosan részt vállal a terhekből" - jegyezte meg.

A második akciótervnek több pontja is érinti a munkahelymegőrzést és -teremtést.

Ezek között beszélt Orbán Viktor arról, hogy megállapodást írnak alá a magyar kereskedelmi kamarával, amely a német típusú, "duális" szakképzési rendszer bevezetését indítja meg az országban.

Megkezdi a kormány a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében. Ha valaki 8 óra helyett kétszer 4 órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet csak.

Bevezetik továbbá a Széchenyi-kártyát az agráriumban, lehetővé teszik a helyi termelői piacok megnyitását, és forgóeszköz-hitelt nyújtanak az agrárium számára.

Közölte: eltörlik az elvárt jövedelemhatárt, az önfoglalkoztató vállalkozások adózását egyszerűsítik, a vállalkozási piacot megtisztítják az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének megteremtésével; a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millióról 100 millió forintra emelik, 20 százalékkal csökkentik a fejlesztéseknél a pályázatok elbírálásában részt vevő szervezetek számát, 10 százalékkal csökken a pályázati mellékletek száma, 30 százalékkal az adatlapok hossza, és 2011 végére megteremtik a papírmentes pályázás lehetőségét.

Az előtakarékosságot a jelenlegi 8 helyett 10 évig támogatják. A jövőben a közeli hozzátartozó is felhasználhatja majd a lakáscélú előmegtakarítást, az áthidaló kölcsönként adható hitelek arányát pedig 75 százalékra emelik.

"Aki mulat, annak fizetnie is kell, mennél többet mulat, annál többet kell fizetnie, és a közterhekből mindenkinek, aki erre fizikailag képes, ki kell vennie a részét" - zárta szavait Orbán Viktor.

16:19 - Orbán Viktor miniszterelnök szerint alkotmányos garanciát kell adni a családoknak arra, hogy mindig lesz olyan jövedelem, amihez az állam nem nyúlhat hozzá. A miniszterelnök leszögezte: a kormány garantálni fogja, hogy aki a magánból visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, azt nem érheti veszteség.

A kormányfő hétfőn a parlamentben a második akciótervet ismertető beszédére adott ellenzéki felszólalásokra reagálva leszögezte: a személyi jövedelemadó-rendszer átalakításánál többre vállalkoznak, mint a családi adókedvezmény megadása. A jövőben az állam a gyermekek eltartásához szükséges bizonyos jövedelmeket nem adóztatja meg, azaz ezt a pénzt nem veszi el az emberektől - hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor közölte: az új adórendszerrel mindenki jó jár, azzal senki sem jár rosszabbul.

A válságadó kapcsán aláhúzta, hogy az nem piacszabályozási eszköz; változtatni kell komoly szabályozási kérdéseken is, de azt nem ezzel adóval akarják megoldani.

Az adócsökkentés kapcsán a miniszterelnök kitért arra is, szólnak érvek a radikális járulékcsökkentés mellett a gazdasági növekedés beindítás érdekében, de a kormány azt nem tudja egyszerre meglépni az adócsökkentéssel.

Úgy fogalmazott: ha az országot nem adósították volna el "nyakig", ha nem lopták volna ki a "szemét" is, akkor lehetne a kettőt együtt meglépni. Először a gazdaság lelkének, a tisztességnek, a méltányosságnak, a fair versenynek szabályait kell helyreállítani - vélekedett a kormányfő, aki szerint ezért kell először az adórendszert átalakítani.

Arra az ellenzéki felvetésre, hogy a válságadó terhét az érintett szektorok tovább hárítják majd az emberekre, úgy reagált: a bankadóból származó terheket sem tudták a pénzintézetek áthárítani az emberekre. Majd lesznek kísérletek az áthárításra - ismerte el Orbán Viktor -, de nem lehet onnan kezdeni egy gazdaság átépítését, hogy bele sem vágnak az intézkedésbe.

Közölte: szűkíteni fogják az áthárítás lehetőségét, konzultáltak a versenyhivatallal, számítanak a fogyasztóvédelemre. "Leeresztett kézzel, berezelve, eleve vereségre ítélve magunkat nem érdemes csatába menni" - fogalmazott.

Példátlanul nagy arányú adókat vetünk ki - hangsúlyozta. Mint mondta, amit a kormány most tesz, az az európai gazdaságpolitikában nem mindennapos esemény. Orbán Viktor leszögezte, a kormány ezt a vitát meg tudja majd nyerni a nemzetközi fórumokon, bár, mint mondta, ez nem lesz könnyű.

A kormányfő elismerte, hogy a válságadó bevezetése rossz üzenet a nemzetközi befektetőknek, mert - fogalmazott -, ki szeretne létrehozni befektetéseket egy országban, ahol váratlanul válságadót lehet a nyakukba tenni. Szerinte még ezzel a rossz üzenettel együtt is érdemes volt belevágni az intézkedésbe. Hangsúlyozta: a befektetőket meg kell nyugtatni, hogy ezt az adót három évre vezetik be; ez alatt a három év alatt az ország képes lesz a 4-6 százalékos gazdasági növekedésre, úgy, hogy közben meg fog felelni az unió általános pénzügyi elvárásainak.

A miniszterelnökök leszögezte: a kormány elvetette a magánnyugdíjpénztárak államosításának tervét. Senkit sem kényszerítenek arra, hogy elhagyja a magánnyugdíjrendszert, de felhívják annak kockázataira a figyelmet - jegyezte meg. Szerinte hiába vitték be az embereket erőszakkal a rendszerbe, erővel nem lehet kihozni őket, e helyett az emberek józan eszére kell apellálni.

A kormányfő azt mondta: a magyar nyugdíjasok mai helyzete nem teszi lehetővé, hogy a kötelező állami nyugdíjjárulékból akár egyetlen forintot is magán befektetéseknek utaljanak át. "Minden forintra szüksége van Magyarországnak ahhoz, hogy ki tudjuk fizetni a nyugdíjakat" - fogalmazott.

Most mindenki dönthet majd a saját pénzéről - közölte, hozzátéve: aki úgy dönt, hogy visszalép a magánból az állami rendszerbe, azt nem érheti veszteség; ezt garantálni fogja a kormány.

Arra az ellenzéki kritikára, hogy a kormány nem egyeztet a parlament elé kerülő javaslatokról, a miniszterelnök úgy válaszolt: a kormányon a kormányprogramot kell számon kérni, azt, amelyre választási program formájában a választók szavaztak; a legfontosabb egyeztetés a két választáson már megtörtént.

Megjegyezte: az irányról, a szándékról nem tudnak vitatkozni, de bizonyos részkérdésekről, időlebontásról igen.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy bár a kormány szerint vissza kell szereznie Magyarországnak a gazdasági önrendelkezését, ezt csak az Európai Unió kereten belül lehet megtenni. "Magyarországnak az az érdeke, hogy belül legyen az Európai Unión", és az unió által kínált gazdasági lehetőségeket próbálja meg a legjobban kihasználni - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a kormány most arra tesz kísérletet, hogy letérjen az eddigi 20 év útjáról, amelyben mindig a megszorítás volt a megoldás a problémákra. Orbán Viktor azt kérte az ellenzéki frakciók képviselőitől: próbálják meg elképzelni, hogy lehet másként is, és ebben a kísérletben "szurkoljanak" a kormánynak.

16:04 - Az Országgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a házszabálytól eltérve, sürgős eljárásban tárgyaljanak a képviselők a vörösiszap-katasztrófa miatt három megyében elrendelt veszélyhelyzet év végéig történő meghosszabbítását célzó kormányjavaslatról, amelyet így már hétfőn elfogadhat a Ház.

Az indítvány megszavazásával a képviselők felhatalmaznák a kormányt arra, hogy év végéig meghosszabbítsa a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megyében október 6-án elrendelt veszélyhelyzetet.

A törvény szerint a kormány 14 napra hirdethet veszélyhelyzetet, ennek meghosszabbítása az Országgyűlés hatáskörébe tartozik.

15:58 - Az Országgyűlés hozzájárult annak a fideszes javaslatnak a házszabálytól való eltéréssel történő tárgyalásához, amely újabb, úgynevezett válságadókat vetne ki, így az előterjesztés zárószavazása már hétfőn megtörténhet.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt szerdán beharangozott, és önálló képviselői indítványként beterjesztett elképzelés idén 161 milliárd forinttal javítaná a költségvetés helyzetét, a különadó a távközlési és az energetikai szektort, valamint a bolti kiskereskedelmi egységeket érinti három éven keresztül.

A távközlési szektortól 2010-2012 között évi 61 milliárd forintot, az energetikaitól évente 70 milliárdot, a bolti kiskereskedelmi egységektől 30 milliárd forintot várnak.

Az adóalanyoknak a 2010. évi adót 2010. december 20-ig kell megállapítaniuk, bevallaniuk és megfizetniük.

A törvény a kihirdetését követő 45. napon lép hatályba és 2013 január 1-jén hatályát veszti azzal, hogy az adóalanyoknak a 2012. adóévre vonatkozó adó-megállapítási, adóbevallási, adó- és adóelőleg-fizetési kötelezettségeiket a 2012. december 31-én hatályos szabályok alapján kell teljesíteniük.

15:27 - A kormány által bevezetni kívánt személyi jövedelemadó rendszer (szja) jövőre élénkíteni fogta a gazdaságot - mondta Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője a miniszterelnök felszólalása után hétfőn a parlamentben.

Hozzátette: az a személyi jövedelemadó rendszer (szja), ami 2011-ben 308 milliárd forintot hagy az adófizetőknél, az a megtakarítások növekedését fogja eredményezni.

Az szja-rendszer jövőre élénkíteni fogja a gazdaságot - jelentette ki.

Lázár János szerint más országokban ezt az adórendszert általában baloldali pártok szokták bevezetni, és azok megadóztatják a multinacionális cégeket.

A kormánypárti képviselő felszólalásában Mesterházy Attila felszólalására válaszul közölte: az idén két nagy társadalmi egyeztetés is volt - a tavaszi és az októberi választások - és az emberek ott pontosan megfogalmazták, hogy mit értenek közérdek alatt.

Közölte: az MSZP az elmúlt nyolc évben bebizonyította, hogy Magyarország legnagyobb lobbicége, valamint azt is, hogy az emberek nem számíthatnak rá, ellenben a bankok és a magán-nyugdíjbiztosítási menedzsmentek igen.

Lázár János közölte: a 2009. évi pénzügyi adatokról szóló zárszámadás "hamisságokkal van tele", az előző kormány több száz milliárd forintos hiányt hagyott maga után.

Hangsúlyozta azt is: ma a magyar államnál jobb helyen van a járulékfizetők pénze, mintha azt spekulánsokra bízzák.

15:08 - Mesterházy Attila szerint olyan államra van szükség, ami a közérdeket szolgálja, de szavai szerint nem az a közérdek, amit a kormányfő vagy a pártja annak minősít.

Véleménye szerint nem közérdek az, ha a kisebb keresetűeket sújtó adórendszert vezet be a kormány, még akkor sem, ha ezt családi adózásnak hívják.

Az MSZP frakcióvezetője felhívta a figyelmet arra: 2008-ban a Fidesz még arról beszélt, hogy az energiaszektort terhelő különadó rossz üzenet a befektetőknek.

Közölte: az sem tűnik neki egyértelmű közérdeknek, hogy ha egy szektoron belül vannak kiváltságosak, akiknek kevesebbet kell fizetniük azért, mert "ideológiailag esetleg a tulajdonosai közelebb állnak" a kormányhoz.

Mesterházy Attila szerint az egykulcsos adó nem lehet igazságos, "hiszen az nem arányos, ha csak a gazdagok járnak jól egy adórendszer átalakításával".

Felhívta a figyelmet arra, hogy majdnem hárommillió állampolgárnak kötelező volt a magánnyugdíjpénztárba való belépés.

Az ellenzéki politikus feltette a kérdést: mi lesz azokkal a családokkal, ahol egészségügyi okai vannak annak, hogy nem tudnak gyereket vállalni?

15:05 - A Jobbik egyetért a PPP-programok leállításával, valamint az energiaszektor 70 milliárd forintos megterhelésével, a magánnyugdíjpénztárakat azonban szerintük államosítani kellene.

Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője a miniszterelnök felszólalására válaszul hétfőn a parlamentben azt mondta: a kormányfő beszédében támogatható javaslatokat hallottak, de szerinte sok a bizonytalanság és a kérdőjel is.

Kiemelte: a PPP-programok leállításával egyetértenek, "az egy szélhámosság".

Hangsúlyozta azt is, az energiaszektor 70 milliárd forintos megterhelését fontos lépésnek tartja a Jobbik.

Vona Gábor szerint felmerülhet az, hogy a telekommunikációs szektor 61 milliárd forintos válságadóját a lakosságra terhelik.

Hozzátette: pártja azt javasolja, hogy a válságadóból az internetszolgáltatást vegye ki a kormány.

Kijelentette: a Jobbik konkrét biztosítékot akar látni arra, hogy a kereskedelmi szektor nem terheli rá a válságadót a beszállítókra. Mint mondta, pártja azt javasolja, hogy a kereskedelmi szektorban a profit kivitelére száz százalékos különadót vessen ki az állam.

Vona Gábor felhívta a figyelmet arra, a Jobbik már januárban azt javasolta, hogy az állam nyúljon hozzá a magán-nyugdíjpénztári szektorhoz, úgy, hogy államosítja azt.

A Jobbik politikusa szólt a kormányzati kommunikációról is, ami szerinte bizonytalanságot ébreszt az emberekben.

15:02 - Aki többet keres a magyar piacon, az vállaljon nagyobb részt a közös terhekből is - reagált a miniszterelnök hétfői, napirend előtti felszólalására a KDNP frakcióvezetője.

Harrach Péter úgy fogalmazott, hogy van olyan kultúra, ahol léteznek szent tehenek. Hozzátette, hogy Európában nem négylábú szent tehenek, hanem védett intézmények és védett személyek vannak. Szavai szerint ez a védettség viszont nem felel meg az igazságosság követelményeinek, mert az az arányosság szempontját igényelni.

A frakcióvezető a következményekkel szembeni egyfajta védettségnek nevezte, hogy elsősorban a szolgáltató és nem a termelő szektor adózik.

A családi adózásról azt mondta, hogy az első Orbán-kormány alatt létezett adókedvezmény, amely kiegészült az otthonteremtési támogatással. Szavai szerint ez a támogatási forma elősegítette a munkavállalási kedvet és a gyermekvállalási hajlandóságot is. Hozzátette, hogy emellett mindenkinek járt családi pótlék és a nehéz anyagi helyzetben lévők kiegészítő családi pótlékot is kaptak.

Harrach Péter azt mondta, hogy a Gyurcsány-kormány gyakorlatilag "egyszínűvé tette ezt a támogatási rendszert" egyedül a családi pótlékot őrizte meg, "ami segélyszerű juttatás". Szavai szerint a másik kettő eltörlésének súlyos társadalmi következményei lettek, egyrészt "a megélhetési gyermekvállalást segítette elő, másrészt a munka leértékelését".

Véleménye szerint a kormány az adóalap csökkentésével kívánja megváltoztatni ezt a helyzetet. Hangsúlyozta, hogy nem családi adókedvezményről beszélt, mert az államnak nincs köze a gyermeknevelés költségeihez és ezért nem is adóztatja meg azt.

15:00 - Közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot - jelentette be Orbán Viktor hétfőn a parlamentben a második akcióterv lépéseit ismertetve. A kormányfő napirend előtti felszólalásában közölte azt is: megkezdik a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében; tárgyalások indulnak a kormány és az önkormányzatok között a közszolgáltatásokról; bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban.

Orbán Viktor beszédét arra a meggyőződésére építette, amely szerint az államot magánérdekmentes szférává kell tenni, ugyanis az "állam piacosítása egy öngyilkos modell, amely a végén megsemmisíti az állam lényegét, a közérdek képviseletét".

Mint mondta, a második akcióterv három aktuális kérdéskörben fogalmazza meg a közérdek érvényesítését: a közterhek arányos elosztásában, a munkahelyek teremtésében és megőrzésében, valamint az értelmetlen bürokráciával és a rossz szabályokkal szemben.

Az intézkedésekre áttérve, az újabb válságadóról szólva leszögezte: az átmeneti időre szól, arányos, nem okoz működési terheket a szektornak, és nem veszélyezteti a munkahelyeket.

A kormányfő szerint úgy tisztességes, igazságos, ésszerű, hogy a válság második szakászában azok vállaljanak többletterheket, akik eddig mentesültek az áldozatvállalás alól, azok viseljenek nagyobb részt a terhekből, akik jelentős profittal rendelkeznek.

A távközlési és energiacégeket, illetve a kereskedelmi láncokat sújtó adóról azt mondta, az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel. Közölte, négy nappal a választások második fordulója után, április 29-én az akkor leköszönő kormány olyan szerződést kötött nagy energiacégekkel, amellyel az állam 178 milliárd forintról mondott le az adófizetők pénzéből.

Hangsúlyozta, nem hanyagolhatják el az oktatás, az egészségügy, általában a közszolgáltatások ésszerű átalakítását. Ezzel kapcsolatban bejelentette, a közeli napokban tárgyalásokat kezdeményez a kormány minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások további sorsáról.

Orbán Viktor szerint az államot, az állam működését is meg kell tisztítani a magánérdektől. Ezért tarthatatlan az úgynevezett PPP-rendszer - mutatott rá, majd megismételte: felülvizsgálják a PPP-beruházásokat, azonnal felfüggesztik a szerződéskötéseket.

Tipikus példája a magánérdek "agresszív térnyerésének a közérdek kárára" a magánnyugdíjpénztárak esete - folytatta, hangsúlyozva: az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét, de ezt csak az állami nyugdíjpénztáron keresztül tudja megtenni a kabinet; "ezért lehetőséget adunk a visszalépésre az állami nyugdíjpénztárba, és aki visszalép, annak az állam garantálja, hogy nem éri veszteség".

Kijelentette, az állami nyugdíj az egyetlen, amely garantálni képes mindenki számára az értékállóságot. Csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy gazdasági válságot - tette hozzá Orbán Viktor, hozzáfűzve: nem lehet erőszakkal kényszeríteni, hogy bárki "feltegye megtakarított pénzét egy rulettasztalra".

Ki kell söpörni a magánérdeket az állami vállalatok világából is - mondta -, a magyaroknak ugyanis elegük van abból, hogy ezeket a vállalatokat "bűnözők szállják meg". Első lépésként közös holdingba tömörítik a Volán-vállalatokat és a MÁV-ot, valamint kialakítják a BKV-val való együttműködés mindkét felet kielégítő módozatát. Ez szerinte egyszerre teszi lehetővé a közérdek erősebb érvényesítését és a kisebb bürokrácia révén az azonnali költségmegtakarítást is ezeknél a hatalmas állami, önkormányzati cégeknél.

A kormányfő szólt arról is: az állami bürokrácia területén a költekezést legalább öt százalékkal lehet csökkenteni, ezzel több tízmilliárd forintnyi közpénz maradhat a kasszában.

Bejelentette, 2011 első napjától arányos adózást vezetnek be, kiszámíthatóvá és mindenki számára átláthatóvá teszik az adózást. Szavai szerint aki tízszer többet keres, az tízszer annyit adózik majd; aki több emberről gondoskodik, mert több gyermeket nevel, az kevesebb adót fizet. "Mindenki jobban jár, mert az elmúlt húsz év legalacsonyabb jövedelemadóját vezetjük be, ugyanakkor ezzel az adózással mindenki arányosan részt vállal a terhekből" - jegyezte meg.

A második akciótervnek több pontja is érinti a munkahelymegőrzést és -teremtést.

Ezek között beszélt Orbán Viktor arról, hogy megállapodást írnak alá a magyar kereskedelmi kamarával, amely a német típusú, "duális" szakképzési rendszer bevezetését indítja meg az országban.

Megkezdi a kormány a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében. Ha valaki 8 óra helyett kétszer 4 órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet csak.

Bevezetik továbbá a Széchenyi-kártyát az agráriumban, lehetővé teszik a helyi termelői piacok megnyitását, és forgóeszköz-hitelt nyújtanak az agrárium számára.

Közölte: eltörlik az elvárt jövedelemhatárt, az önfoglalkoztató vállalkozások adózását egyszerűsítik, a vállalkozási piacot megtisztítják az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének megteremtésével; a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millióról 100 millió forintra emelik, 20 százalékkal csökkentik a fejlesztéseknél a pályázatok elbírálásában részt vevő szervezetek számát, 10 százalékkal csökken a pályázati mellékletek száma, 30 százalékkal az adatlapok hossza, és 2011 végére megteremtik a papírmentes pályázás lehetőségét.

Az előtakarékosságot a jelenlegi 8 helyett 10 évig támogatják. A jövőben a közeli hozzátartozó is felhasználhatja majd a lakáscélú előmegtakarítást, az áthidaló kölcsönként adható hitelek arányát pedig 75 százalékra emelik.

"Aki mulat, annak fizetnie is kell, mennél többet mulat, annál többet kell fizetnie, és a közterhekből mindenkinek, aki erre fizikailag képes, ki kell vennie a részét" - zárta szavait Orbán Viktor.

14:41 - A kormányfő által bejelentett célok között vannak olyanok, amelyeket az LMP  helyesnek és támogathatónak tart, a párt számára a tervezett  eszközök jelentik a problémát - reagált a miniszterelnök hétfői,  napirend előtti felszólalására Schiffer András.  

Az LMP frakcióvezetője viszontválaszában azt mondta, számukra a közérdek azt diktálná, hogy a kormány ilyen léptékű  változásokat társadalmi és közigazgatási egyeztetések, illetve  hatástanulmányok elkészítése után nyújtson be.  

Példaként említette, hogy a telekommunikációs szektorra  differenciálás nélkül kivetett válságadó, számos hazai, éves szinten  ötvenmillió forint alatti árbevételű kis- és középvállalkozást tehet  tönkre.
   
Közölte, hogy a kormányfő által vázolt diagnózisban  egyetértenek, mert jelenleg a nagy multinacionális cégek a GDP több  mint 46 százalékát állítják elő, miközben a társasági  adóbefizetéseknek 38 százalékát produkálják. Megjegyezte, hogy ma a  hazai szektor 25 százalékkal többet adózik, mint ez a vállalati  szektor.  

Schiffer András közölte, hogy évente 4.500 milliárd forint  vándorol ki az országból tanácsadói díjak, polcpénzek és hasonlók miatt.  

Kijelentette, hogy a válságadók viszont nem hozzák létre a  versenysemlegességet ezekben a szektorokban és nem szabnak gátat az  adózatlan jövedelmek kiáramlásának.  

Helyesnek nevezte, hogy a PPP-programokat a kormány fel akarja  számolni, de mint mondta, emlékei szerint ez a módszer az első  Orbán-kormány alatt "honosodott meg".  
 
A frakcióvezető azzal egyetértett, hogy hosszú távon fel akarják  számolni a magán-nyugdíjpénztári rendszert, de azt mondta, hogy a  módszer alkotmányossági aggályokat vet fel. A legnagyobb problémának  ennek ellenére azt nevezte, hogy a kormány akcióterveiből  kirajzolódó gazdaságpolitikai vízió azt mutatja, hogy radikális  járulékcsökkentés nélkül hajtanak végre tetemes  jövedelemátcsoportosítást, a szegényebbek kárára, a leggazdagabbak  előnyére.  

Kijelentette, hogy a válságadókat a kormányoldal azért kívánja  bevezetni, hogy azt a "3-400 milliárdos lyukat betömködjék",  amelyeket az adópolitikai lépéseikkel ütöttek. "Ez pénzbehajtás, nem  reform, egyszerűen csak pénzbeszedés" - jelentette ki.  

Leszögezte, hogy bizonyos piacokon meg kell törni a nagy cégek  túlhatalmát. Szavai szerint ezt nem különadókkal, hanem erős  piacszabályozással és közigazgatással lehet megtenni.  

Hangsúlyozta: az akciótervek mellé egy hatékony antikorrupciós  csomagot is készíteni kellene.

14:10 - A kormány támogatja az előtakarékosságot - közölte Orbán Viktor hétfői napirend előtti felszólalásában a parlamentben.

A miniszterelnök elmondása szerint az előtakarékosságot a jelenlegi 8 év helyett 10 évig támogatják. A jövőben a közeli hozzátartozó is felhasználhatja majd a lakáscélú előmegtakarítást, az áthidaló kölcsönként adható hitelek arányát pedig 75 százalékra emelik - tette hozzá.


14:07 - A kormány bevezeti a Széchenyi-kártyát az agráriumban, és 2011 végére megteremti a fejlesztési ügyekben a papírmentes pályázás lehetőségét.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői napirend előtti felszólalásában bejelentette: bevezetik a Széchenyi-kártyát az agráriumban, lehetővé teszik a helyi termelői piac megnyitását, forgóeszköz-hitelt nyújtanak az agrárium számára.

Mint mondta, eltörlik az elvárt jövedelemhatárt, az önfoglalkoztató vállalkozások adózását egyszerűsítik, a vállalkozási piacot megtisztítják az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének megteremtésével; a társasági adó év végi feltöltésére vonatkozó árbevételi szintet 50 millió forintról 100 millió forintra emelik, 20 százalékkal csökkentik a fejlesztéseknél a pályázatok elbírálásában részt vevő szervezetek számát, 10 százalékkal csökken a pályázati mellékletek száma.


14:00
- Az állami bürokrácia területén a költekezést legalább öt százalékkal lehet csökkenteni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben napirend előtt.

A kormányfő szerint ezzel több tízmilliárd forintnyi közpénzt takaríthatnak meg.

Bejelentette azt is, hogy a jövő év első napjától arányos adózást vezetnek be, kiszámíthatóvá és mindenki számára átlátható teszik az adózást. Szavai szerint aki tízszer többet keres, az tízszer annyit adózik majd; aki több emberről gondoskodik, mert több gyermeket nevel, az annyival kevesebb adót fizet.


13:58 - Megkezdi a kormány a részmunkaidős foglalkoztatás támogatását a nők esetében: ha valaki nyolc óra helyett kétszer négy órában női munkaerőt alkalmaz, 27 helyett 20 százalék tb-járulékot fizet csak - jelentette be a kormányfő.

Emellett közölte azt is, megállapodást írnak alá a magyar kereskedelmi kamarával, amely a német típusú, "duális" szakképzési rendszer bevezetését indítja meg Magyarországon.13:55 - Az államnak kötelessége megvédeni a nyugdíjasokat és a nyugdíjak értékét, de ezt  csak az állami nyugdíjpénztáron keresztül tudja megtenni a kormány -  mondta Orbán Viktor.  

Az állami nyugdíj az egyetlen, ami garantálni képes mindenki számára az értékállóságot. Csak az állam olyan erős, hogy átvészeljen egy gazdasági  válságot - tette hozzá.


13:50 - Orbán Viktor szerint úgy tisztességes, igazságos, ésszerű, hogy a válság második szakászából azok vállaljanak többletterheket, akiket eddig az adófizetők megmentettek, azok viseljenek nagyobb részt a terhekből, akik jelentős profittal rendelkeznek.

A kormányfő hétfői parlamenti napirend előtti felszólalásában a válságadóról szólva leszögezte: az átmeneti időre szól, arányos, nem okoz működési terheket a szektornak, és nem veszélyezteti a munkahelyeket.

A távközlési és energiacégek, illetve a kereskedelmi láncokat sújtó adóról azt mondta, az energiaszektor kiemelt súllyal szerepel. Azt mondta, négy nappal a választások második fordulója előtt, 2010. április 29-én a kormány olyan szerződést kötött energiacégekkel, amellyel az állam 170 milliárd forintról mondott le.


13:47 - A közeli napokban tárgyalásokat kezdeményez a kormány minden nagyobb önkormányzattal az általuk működtetett közszolgáltatások további sorsáról - jelentette be hétfőn, napirend előtt a parlamentben Orbán Viktor.


13:40 - A miniszterelnök szerint az államot magánérdekmentes szférává kell tenni.

A második akcióterv három aktuális kérdéskörben fogalmazza meg a közérdek érvényesítését: a közterhek arányos elosztásában, a munkahelyek teremtésében és megőrzésében, valamint az értelmetlen bürokráciával és a rossz szabályokkal szemben.


13:30 - A szocialista Tóth Csaba képviselői mandátumának igazolásával kezdődött meg hétfőn az Országgyűlés munkája.

A politikus Horváth Csaba lemondása miatt lehet képviselő, miután az MSZP főpolgármester-jelöltje úgy döntött, az október 3-án elnyert fővárosi közgyűlési mandátumát választja.

A képviselői eskütételt követően Orbán Viktor miniszterelnök szólalt fel napirend előtt Kormányzati intézkedésekről címmel, hogy a második akcióterv részleteit ismertesse.

Olvasóink írták

95 hozzászólás
 • 95. mecsoka 2010. október 19. 11:33
  „#94 :D”
 • 94. SC 2010. október 19. 11:30
  „84. hozzászólás Dwatson
  Aztak.rva!!Melyik bolygón éltél te eddig?:-)”
 • 93. mecsoka 2010. október 19. 10:04
  „#90 én is így gondolom. De undorító, ahogy mindez ennyire megtévesztően lett kommunikálva az emberek felé. És nagyon nagyon sokan el is hiszik mindezt...”
 • 92. AHA 2010. október 19. 07:23
  „mir 2010.10.19. 07:16
  Tudod megszoktam!
  Nem olyan régen még kötelező volt! Azóta talán urak lettetek?
  nanemá
  Egyébként meg nem én hazudoztam összevissza.”
 • 91. AHA 2010. október 19. 06:39
  „Dwatson
  elismerte????????? LEBUKOTT!
  Egyébként ha elismerte volna akkor már nem is bűn?”
 • 90. Stickers 2010. október 18. 23:16
  „Onnan, hogy az állam átirányította a befizetéseket az APEH-on keresztülre. A cégek befizetik az APEH-nak az meg tovább a pénztáraknak, így megvan a normatív kontoll az állam részére. Most számviteli csalást elkövetve úgy veszik, mintha a cégek befizetései valójában az állam befizetései a pénztárakba. A cég befizeti az APEH-ba, az meg tovább utalja az állami alapba, és a magántagok le vannak szarva.

  Így súlyos számviteli csalást követnek el, a számviteli törvény súlyos megszegése ez, amely akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható, ugyanakkor gazdasági bűncselekmény és egyúttal lopás is. Bárhogy is nézzük a kormány meglopja az embereket.”
 • 89. mecsoka 2010. október 18. 22:39
  „#88 ezeket eddig is tudtam. De még mindig nem értem, miért beszélnek sokan úgy erről a pénzről, mintha ez eddig az állam nagylelkű adománya lett volna az mnyp-k számára, aminek folyósítását most kénytelen a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva felfüggeszteni?”
 • 88. load 2010. október 18. 22:10
  „83. mecsoka
  "Hatálya: kötelező (új munkavállalóknak), illetve választható (nem új munkavállalóknak)."
  Ha innen elindulsz sokmindent megtudhatsz:
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Mag%C3%A1nnyugd%C3%ADjp%C3%A9nzt%C3%A1r#T.C3.B6rt.C3.A9nete”
 • 87. Papó 2010. október 18. 22:05
  „Ennek az egésznek akkora bukta lesz a vége,hogy olyant még nem látott az ország! A rögtönzés nem egyenlő a gazdasági programmal! A demokrácia,meg nem egyenlő a diktatúrával"!"Mi változik itt? Semmi a világon.Itt ahol az egyéni érdek határozza meg a közérdeket, ahol nem a kötelességből adódnak a jogok,és a törvények nem egyformán vonatkoznak mindenkire! Ahol a politikai "elit" kiváltságokkal rendelkezve biztosítják maguknak a korrupció segítségével, a közvagyonból összeharácsolt milliárdokat! Addig amíg megtehetik,hogy bele egyezésünk nélkül hozhatnak törvényeket a fejünk fölött ellenünk, addig mi változna? SEMMI!A gazdagok gazdagodnak, a szegények meg szegényebbek lesznek"!" Aki még nem jött rá, ez a "JÖVŐKÉP!"”
 • 86. Dozer 2010. október 18. 21:59
  „30. hozzászólás Losba 2010.10.18. 17:59

  Igen, az egészségügy helyzete elkeserítő. Én is ezt látom... a megoldást viszont még nem. :(
  Azzal amit mondtál viszont nem értek egyet.... mármint, hogy nem mindenki a saját szerencséjének kovácsa.
  Ott volt a választási lehetőség. Anno én sem mentem határőrnek, vagy rendőrnek pedig csábított a
  korengedményes nyugdíj.
  Persze ismerek olyan tűzoltót is aki az 1 nap szoli után a két nap pihenőben dolgozik.
  Félreértés ne essék én nem a példámban szereplő ember vagyok... nincs családom, de én örülök azoknak akiknek van merszük és hitük felnevelni a mai világban pár gyermeket. ha pedig nekem havi 1000 forinttal kevesebb lenne de ők kettővel többet kapnának, mosolyogva ajánlanám fel.
  A példámban (19-es hsz) csak azt akartam érzékeltetni, hogy a sok fröcsögés meg az "én" és "nekem" szavak szajkózása helyett inkább örülni kellene hogy valami támogatási rendszer alakul. (pedig nem vagyok narancsos)
  Ha pedig részesedni akarunk a támogatásból tenni kell érte.. a legtöbbet kihozni a lehetőségeinkből amit csak lehet.”
 • 85. Agent 2010. október 18. 21:54
  „"Míg Gyurcsány elismerte!"
  Muhahahhahahahaha, ahhoz képest sokáig magyarázta, hogy miért is nem azt mondta mit mondott, ejj, de gyorsan felejtesz:)”
 • 84. Dwatson 2010. október 18. 21:50
  „Két hazug politikus közül az Orbán a legarcátlanabb,mert ő azt is tagadja hogy hazudik,Míg Gyurcsány elismerte!Legújabban azt meri állítani hogy" az új adórendszerrel mindenki jó jár, azzal senki sem jár rosszabbul. "Most meg már nem csak hazudik,lop is,rabol is.”
 • 83. mecsoka 2010. október 18. 21:48
  „Az isten szerelmére valaki elmondaná végre, hogy miért írja mindenki, hogy az állam nyomatja a pénzt a mnyp-kbe?? Honnan jött ez a kapitális baromság? Esküszöm fejre állok, ha én tudom rosszul...”
 • 82. Dozer 2010. október 18. 21:42
  „AranyKözépút,

  "Akkor beáramlottak a nyugati cégek az olcsó munkaerő miatt itt termeltettek. A lényeg ez az említett munkaerő simán megérdemelné a 200 ezret. Az lenne a reális."

  Amig valaki megcsinálja olcsóbban, egyetlen munkáltató sem fogja emelni a dolgozók fizetését sajnos :(.
  Már látszik pár hiányszakmában egyébként... már ha szakmunkát nézünk. Egy jó minősített hegesztőnek adnak 280e bruttó+benzinpénzt.”
 • 81. load 2010. október 18. 21:41
  „77. mir
  Mark Twain írta:
  Never argue with a fool People might not know the difference.
  Ha nem akarsz, ne válaszolj!
  Én is ezt csinálom.”
 • 80. Dozer 2010. október 18. 21:37
  „BsBe, Ne érts félre. Én úgy gondolom, minden ember értékes, főleg ha dolgozni és normálisan élni akar. Tudomásul kell venni viszont, aki ebben a pillanatban 70-80e forintból él, annak sajnos az állam nem tud rövid időn belül változtatni az életén. Lehetne jobbik vagy balik vagy fidmszp vagy akármi a kormánypárt neve. Ha minden adót elengednének akkor sem keresnének annyit amennyit érdemelnek!!
  Vigasztalhatnálak benneteket, hogy egy év múlva majd jobban járunk, mert kivezetik ezt a jól kitalált szuperbruttósítást, de őszintén abból a pénzből el tudunk majd menni nyaralni??
  Mindenki a munkáltatójával kialkudott bérezésért adja a saját munkaerejét. A saját döntésed, hogy hol dolgozol. Az "állást alig lehet találni" dolgot én nem veszem be. Elnézést mindenkitől, aki rossz néven veszi de ha én elmentem zsákot rakni (amig kerestem rendes állást 3 hónapig) és megkerestem vele 2001-ben havi 120e forintot akkor másnak se essen le az ujjáról az aranygyűrű ha képzettségén aluli munka van csak. Nem ismerek olyan embert aki ha keresett nem talált munkát.
  Persze, tudom kényelmesebb szidni a másikat, hogy "gazdag" meg önsajnálkozni de attól nem lesz jobb az elkövetkezendő pár évben.”
 • 79. öszödiböszme 2010. október 18. 21:34
  „Pedig ha tudna hogy 90-ben a fidesz is ellenzéki volt, és az szdsz égisze alatt alakult. Az első orbán-kormányban eggyel kevesebb volt párttag volt mint az Hornéba. Az Antall kormány alatt tartott Trianon emlékülésen csak egy párt vonult ki, az pedig a fityesz volt. Na ennyit a komcsikról! Politikai elitjeink bábjai vagyunk.”
 • 78. drKotász 2010. október 18. 21:31
  „Oliver Stone segít Bővebben a mai Magyar Hírlapban

  Álláspont
  - Mi az az erkölcsi kockázat?
  - Az erkölcsi kockázat, asszonyom? Az, amikor használják a pénzét, és nem vállalnak érte felelősséget...
  Oliver Stone sietett megint a segítségünkre. Mint már annyiszor. Hogy kicsit jobban megértsük a bennünket körülvevő világot.

  Oliver Stone sietett a segítségünkre, hogy megértsük, kik és miért ordítanak most a válságadók és a magánnyugdíjpénztárak miatt.

  A Magyar Szocialista Pártot, a Népszava szerkesztőségét meg a többi nyomorultat erővel vinném el a moziba, és addig nézetném velük a Tőzsdecápák második részét, ameddig meg nem tanulják kívülről. Mindenki mást pedig megkérek most szépen, menjen el, és nézze meg. Nézzék meg, mit mond Michael Douglas az őt hallgató egyetemistáknak. ,,Ti vagytok a nincs generáció. Nincs munka, nincs tőke, nincs hitel..." Ezt mondja.
  S még azt is, hogy minden baj forrása a spekuláció. Mert az rosszindulatú, globális és olyan, mint a rák. S mondandóját az hitelesíti leginkább, hogy ő maga a legnagyobb spekulánsok egyike. A tökéletesen lelketlen, kegyetlen, rideg és számító kapitalista. És ilyenekből ül egy rakás a film egyik jelenetében az amerikai központi bank, a Fed tárgyalójában.

  Ül a sok rohadék a válság kitörésének pillanatában, és az amerikai pénzügyminisztert pumpolják dollármilliárdokért, mert őket meg kell menteni. Bármi áron, az adófizetők pénzén. És a pénzügyminiszter azt mondja, hogy ez már szocializmus. Ekkora állami beavatkozás már az ördög, ami ellen mindig is küzdöttek. S amikor elhangoznak ezen szavak, a rangidős rohadék megmagyarázza, imigyen: Ha nem segítetek, holnapra kifogy a pénz az ATM-ekből, bezárnak a bankok, kitör a pánik. És rosszabb lesz, mint a húszas években, mert gyorsabb lesz és kegyetlenebb...
  És tényleg.

  Muszáj megnézni Oliver Stone filmjét.
  Mindezekért és legfőképpen a nyitó mondatokért. Hogy tudjuk végre, mi is az az erkölcsi kockázat. Hogy tudjuk végre, mi is az a magánnyugdíjpénztár. ,,Használják a pénzed, és nem vállalnak érte felelősséget." Ez a magánnyugdíjpénztár.

  Minden más: rohadt hazugság.
  Azt mondják, a magánnyugdíjpénztár a biztonságot jelenti. Rohadt hazugság.

  Azt mondják, a magánnyugdíjpénztár számon tartja egyéni befizetésein­ket. Rohadt hazugság.

  Azt mondják, a magánnyugdíjpénztár kiszámítható és igazságos. Rohadt hazugság.

  A magánnyugdíjpénztár valójában egy globális piramisjáték. Elveszik a pénzünket, használják, aztán majd meglátjuk, mi lesz.

  A magánnyugdíjpénztárak tőzsdéznek befizetéseinkkel. A magán­nyugdíjpénztárak a világgazdasági válság idején négymilliárd dollárt, befizetéseink harmadát bukták el az elmúlt két évben. Erről a tényről kussolt a Magyar Szocialista Párt, kussolt a Népszava szerkesztősége, kussolt a sok szemét.

  Most pofáznak.
  Most államosítást és szocializmust látnak mindenütt.
  Csak azt a kérdést nem teszik fel, miféle magánnyugdíjpénztár az, ahová az állam havonta becsenget harmincmilliárd forintot. Milyen is? Hát ilyen. Ez az ő kapitalizmusuk. Maximális magánhaszon, semmi kockázat, semmi felelősségvállalás. A kockázat és a felelősségvállalás az államé. Na, ezt nevezi a Magyar Szocialista Párt és a Népszava szerkesztősége meg a többi gané kapitalizmusnak meg a fejlődés útjának. Aki meg ennek ellenáll, az a mucsai meg a diktátor meg a jogállam lebontója.

  Ezeknek az a jó fiú, aki tízmillióért megkapta a sok-sok milliárdos alumíniumipart, aztán húzta belőle a hasznot másfél évtizedig, aztán ráeresztette a mérgező mocskot az emberekre, és annyi mondandója volt az egészről, hogy ő nem tehet róla, és különben is, a vörösiszap nem káros anyag. Na most ezeket védi a hazai baloldal. Most ezek ,,államosítása" a baloldali sláger, lásd még a velejéig rothadt, moral insanity Debreczeni József legújabb kirohanását. Meg az összes többiét. Micsoda hazugság ez is! Még csak nem is államosították a gazembereket! Csak állami felügyelet alá helyezték a céget addig, ameddig el nem dőlnek a dolgok. Megnyugtatóan és egyértelműen. S éppen ez az, amit a Debreczenik meg Vásárhelyik nem viselnek el. Az egyértelműséget. Ők az ,,egyfelől s másfelől" világot kedvelik.

  Azt, amelyikben a mostani katasztrófának sem lenne soha felelőse.

  Azt, amelyikben az állam (vagyis mi) tovább finanszírozná a magán­nyugdíjpénztárakat, azok meg eltőzsdéznék a pénzt.
  Tessenek Olive Stone-t nézni! S az idős mester mindössze Amerikát

  ismeri. Milyen filmet csinált volna, ha tudná, ki az a Gyurcsány Ferenc!

  És olvasná a Népszavát meg Debreczeni Józsefet...

  (P. S.: Konrád György a minap nyilatkozott valamelyik német újságnak, és kifejtette, nem biztos benne, hogy nem kell elhagynia Magyarországot. Ugyanis - így ő - már túlélt két diktatúrát, és lehet, hogy itt a harmadik.
  Helyben vagyunk, véreim! Konrád csomagol! Valamit megint átkozottul jól csinálunk!)
  Bayer Zsolt”
 • 77. mir 2010. október 18. 21:29
  „75

  Csak az az idegesítő, hogy vannak akik mereven ragaszkodnak ahhoz amit pártjuk kitalál és lehülyézik a másikat mert kifogást emel ellene. Már nem is akarok az ilyenekkel vitába szállni max a szintjükön kell kommunikálni abból talán értenek.”
 • 76. Losba 2010. október 18. 21:28
  „Aha,
  tehát akkor is bukok.Legyen igazad , hogy "csak" egy ezrest.De számításom szerint több lesz.
  Jó elvtársi módra ?, Miért lennék bármely pártnak híve ?, sem az mszmp, sem a fityisz, sem a többi párt nem győzött meg soha, hogy értem is dolgozik, mind csak a maga gesztenyéjét kaparja, meg ezek szerint a tiedét.
  Ugyanúgy 0-nak tartom az előző kormányt, mint ezt.”
95 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olcsóbb lesz a gázolaj, drágább a benzin

3 forinttal olcsóbb lesz szerdától a gázolaj, a 95-ös benzin literenként 4 forinttal drágul. Tovább olvasom