Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Orbán: izgalmasabb lesz a magyar EU-elnökség a vártnál

Orbán Viktor miniszterelnök szerint már most biztosra lehet venni, hogy lesznek a magyar elnökségnek jól látható sikerei.


Sokkal izgalmasabb lesz Magyarország januárban kezdődő féléves elnöksége az Európai Unió élén, mint korábban gondolni lehetett, mert az eredetileg összeállított témák mellett az asztalra kerültek olyan aktuális kérdések is, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a most elhatározott szerződésmódosítás miatt - vélekedett Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját követő pénteki sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: a következő félév rendkívül fontossá nőtte ki magát, így a magyar elnökséget kiemelt figyelem is övezi majd.

Miközben eddig egyszerű bürokratikus felkészülésben kellett gondolkodni, most "világossá vált, hogy kellő nyitottsággal és intellektuális felkészültséggel ... a legfontosabb kérdésekben eredményeket kell elérni" - fogalmazott. Több témában ugyanis "egymástól széttartó álláspontokat felszínre hozó kérdések" várhatók.

Leszögezte azt is, hogy tovább kívánja vinni az eredetileg elhatározott magyar prioritások - köztük például a Duna-stratégia, a vízgazdálkodás, a kulturális sokféleség - képviseletét is.

Mint mondta, már most biztosra lehet venni, hogy lesznek a magyar elnökségnek jól látható sikerei, például a közép-európai termőföld-moratóriumra vonatkozó kérdéskör és talán tető alá kerül a horvát csatlakozási szerződés.

Előrelépéseket remél Orbán Viktor a keleti partnerség intézmények terén is, egyebek között a májusi budapesti csúcstalálkozón. Olyan terveket szeretne felállítani, amelyek az eddigi rendszert némileg átalakítják, országspecifikussá teszik. Az érintett hat országnak (Azerbajdzsán, Örményország, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia) ugyanis nem ugyanarra van szüksége - vélte.

Megismételte, hogy jól együtt kell működni a jelenlegi belga és a magyart követő lengyel elnökséggel is.

Orbán Viktor bejelentette, hogy a magyar elnökség kezdete előtt látogatást tesz mind a 26 többi tagállam vezetőjénél, a keleti partnerországok vezetőinél, tárgyal az európai parlamenti frakcióvezetőkkel, illetve "minden szereplővel, aki a magyar elnökség alatt valamilyen ügyben befolyással, súllyal bír". Mint mondta, e folyamat keretében most találkozott például a luxemburgi miniszterelnökkel és a liberális frakció vezetőjével.

Januárban, az elnökség átvétele után ugyancsak egyeztet valamennyi tagország kormányával - tette hozzá.

Olvasóink írták

 • 5. Patriot 2010. október 30. 12:00
  „Rendben értem.
  Jobbik pillanatnyilag nem alternatíva csak egy lehetőség, majd az évek eldöntik mire elég a hangzatos megnyilatkozásaik.
  Mindenesetre én nem bánom a jelenlétüket.”
 • 4. öszödiböszme 2010. október 30. 11:02
  „Iróniáról gondolom hallottál. Na hát ezért ez a nevem. Arról meg nem tehetek hogy 2/3-s fityesz olyan amilyen. Szeretném leszögezni az Mszp sem különb nála.”
 • 3. Patriot 2010. október 30. 06:25
  „Levitézlett károgók egyre sötétebb képet próbálnak festeni a jövőről, pedig jobb lenne ha a gyurcsányos szavazataik miatt szégyenkeznének.

  Aki meg nem vesz részt a szavazásokon az a bulvárhíreknél ossza az észt! Megerősítve néhány latin mondással.”
 • 2. meir 2010. október 30. 05:26
  „Egyben igazat mondott OV!!
  Egesz Europa kulonos figyelemmel fogja kiserni a 1/2-eves Magyar Elnokseget!!
  koszonhetoen a Jobbik,es hasonlo gondolkodasu erosen populista mozgalmaknak,.........meg is lesz a velemnyuk!!!!”
 • 1. Primax 2010. október 29. 23:04
  „Kezdődik a magyarázgatás.
  Kezdődik a ködösítés.
  Folytatódik a hazudozás.
  Bajban vannak a narancsos fiúk.
  A nagyobb baj az, hogy mindennek mi isszuk meg a levét.
  Ismét.
  Íme :
  ,,Túlélés, legalábbis 2013-ig. Aztán az sem lesz könnyű, hogyan lehet megnyerni a 2014-es választásokat." Ezt információink szerint Orbán Viktor miniszterelnök mondta nemrégiben zárt körben, egy évvel a nagy vihart kavaró kötcsei beszéde után.
  - Most nagyon messze van a 15-20 évre huzamosan berendezkedő nagy kormányzó párt víziója. És a választások utáni eufória is. Az örökség, amit a szocialisták hátrahagytak, olyan súlyos, hogy pengeélen táncolunk - mondta egy befolyásos fideszes forrásunk. Orbán Viktor környezetében egyre többen látják úgy, csak súlyos konfliktusokkal lehet kihúzni a ciklust 2014-ig. Fideszesek elmondása szerint az EU által Magyarországra erőltetett 3,8 százalékos és 3 százalékos hiánycél az eredője mindennek: a különadóknak, a válságadóknak, a magán-nyugdíjpénztári akciónak, és az Alkotmánybírósággal való konfliktusnak."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ürgével etette a családját - eljárást indítottak ellene

Természetkárosítás és állatkínzás miatt kezdeményezett eljárást a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága… Tovább olvasom