Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Orbán határozott és kemény: Meg kell szüntetni az evát!

Orbán Viktor miniszterelnök határozott és kemény volt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén abban, hogy meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót.

Orbán Viktor miniszterelnök határozott és kemény volt a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülésén abban, hogy meg kell szüntetni az egyszerűsített vállalkozói adót, az evát; a kormánypárti frakció azonban arra kéri a kabinetet, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy jövőre emeljék meg az eva kulcsát 35 százalékra, és csak 2013-tól szűnjön meg - közölte Lázár János budapesti sajtótájékoztatóján. Rogán Antal arról beszélt, elképzelhető, hogy jelentősen csökken a gépjárművek után fizetendő regisztrációs adó.

A Fidesz frakcióvezetője a tanácskozás után azt mondta: a kormány elzárkózott az eva megtartásától, a frakció azonban szeretné, ha a kabinet még megvizsgálná az említett javaslatot. Lázár János véleménye szerint ugyanakkor a frakció tudomásul vette a kormány elutasító álláspontját az eva ügyében, amelyben a kormánypárti képviselőcsoport szerdáig készíti el javaslatát. A tájékoztatón a fideszes Rogán Antal megjegyezte, akkor van mód az eva érdemi kivezetésére, ha ezzel párhuzamosan a személyi jövedelemadó (szja) keretén belül megteremtik az átalányadózás körének lehetőségeit. Példaként azt mondta, ebben az esetben meg kellene lépni azt, hogy az szja-n belül az átalányérvényesítés határa 15 millió forintos éves bevételről 25 millióra emelkedjen. Lázár János úgy fogalmazott, az több képviselőtársa részéről is nehezen támogatható, hogy egyik napról a másikra - kompenzáció nélkül - megszűnjön az eva.

Az önkormányzatok adókivetési szabadságának kérdésével kapcsolatban Lázár János kifejtette: a kormány - idézte Orbán Viktor szavait - nem tudja támogatni, hogy a vállalkozások helyi adóterhei növekedjenek, mert az rontaná az ország versenyképességét. Arra viszont még nyitott a kabinet - folytatta -, hogy áttekintse, a magánszemélyek helyi adóterhei esetében milyen átalakításra van lehetőség. A frakció ezzel kapcsolatos javaslatát - a korábbi visszavonása után - ugyancsak szerdáig kell elkészítenie Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak. Lázár szerint ennek keretében felülvizsgálhatnak bizonyos adónemeket, példaként említette a termőföldhasználat bevonását a helyi adók körébe.

A frakcióvezető tájékoztatása szerint Orbán Viktor a frakcióülésen elmondta, hogy egy folyamatosan változó gazdasági környezetben kell lefolytatni a költségvetés vitáját. Hangsúlyozta, a magyar gazdaság növekedési pályáját döntő mértékben fogja befolyásolni Németország és Franciaország gazdasági kilátása.

A kormányfő kiemelt célnak nevezte, hogy a hiány 3 százalék alá csökkenjen, ez ugyanis kőbe vésett kerete a jövő évi büdzsének. Ugyanígy a kormány az államadósság-csökkentés politikájából sem tud engedni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy így az adótörvények és a költségvetés módosítását érintően szűk a mozgástere a parlamenti képviselőknek, és bizonyos volumenű változtatásokra nincs lehetőség. Lázár János azt mondta, a civil szervezetek támogatása emelésének ügye egy olyan kérdés, amellyel kapcsolatban a frakció szeretné "újranyitni" a költségvetési javaslatot.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke közölte: a frakció az ülésen támogatta a kamatplafon-szabályozási javaslatot. Kifejtette: a 2012. január 1-jétől hatályos szabályozás egy általános, 30 százalékos thm-korlátozást vezetne be a hitelezések esetében. Két kivétel szerepelne a rendelkezésben: az áruhitel esetében 45 százalékos lenne a thm felső korlátja - ami a jelenlegi mértékhez képest 5-6 százalékos csökkenést jelenthet -, és ugyanennyi lenne a hitelkártyatermékek esetében is. De "az éven belüli személyi hitelek tekintetében a 30 százalékos szigorú korlátnál maradunk" - szögezte le, megjegyezve, hogy e limittel akár a felére is csökkenhetnek a kamatterhek.

Szólt arról is, hogy a hosszú lejáratú hitelek esetében bevezetik a referenciakamathoz kötést, ami azt jelenti, hogy nem lesz lehetőség a kamatok önkényes emelésére. Tájékoztatása szerint 2012. január-június között minden pénzintézetnek az összes jelenleg futó hitel esetében fel kell ajánlania a referenciakamatra való áttérést az ügyfél számára, ami Rogán Antal szerint azt jelenti, hogy a magyarországi hitelek túlnyomó többsége így áttér a referenciaalapú szabályozásra. Ezzel elképzelhetőnek tartja, hogy egy átlag 8-10 millió forintos svájcifrank-alapú lakáshitel esetében jövő nyártól 4-6 ezer forinttal csökkenjen a fizetendő kamat mértéke.

A népegészségügyi termékadó jövőjét firtató felvetésre a két kormánypárti politikus arról beszélt, hogy felmerült a kólánál az emelés, megvizsgálnák ugyanakkor az enyhítést tejtermékek és a kakaó esetében. Rogán Antal egyben bejelentette, hogy a gépjárművek esetében nem kizárt a regisztrációs adó jelentős csökkentése 2012-ben. Ehhez azonban még szükség van a kormánnyal való egyeztetésre és egy szerdai kormánydöntésre.

Azzal kapcsolatban, hogy a Magyar Rezidens Szövetség szerint az egészségügyi vezetés elbagatellizálja az ágazat problémáit, ezért konzultációsorozatot kezdeményeznek a döntéshozókkal, melyben első lépésként hétfőn Lázár Jánost keresik meg, a frakcióvezető kérdésre azt válaszolta: szívesen látja a rezidensszövetség képviselőit, de felhívja a figyelmüket arra, hogy ő a törvényhozó, nem pedig a végrehajtó hatalom tagja. Megjegyezte egyben, hogy jövő héten egyeztetést kezd a szakszervezetekkel is az új munka törvénykönyve ügyében.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. machers 2011. november 08. 23:01
  „ROMMEL!
  HOL VAGY?”
 • 36. mstummer 2011. november 08. 21:11
  „Orbánéknak elment az eszük. A saját szavazórétegük alatt vágják a fát...ergo maguk alatt is. Gratula a zsebdiktátornak.

  Pancser. Látom nálad is elszállt a narancs köd. Most már te is látod hogy mennyire dilettáns ez a kormány.”
 • 35. kolombela 2011. november 08. 15:37
  „Az Unió az EVA-t egyszer már megtámadta, amit a ballibsi kormány sikeresen megvédett. Most Orbán teljesíti a parancsot, az EVA-t meg kell szüntetni.
  Sajnálatos, hogy sokan egyszerűen nem látnak át a szitán. Az Orbán-kormány jobban kiszolgálja az Eu-t mint az előző nemzetrombolók!”
 • 34. kolombela 2011. november 08. 15:20
  „Felvetődik az emberben a kérdés, hogy szeretett hazánkban valóban demokrácia van e? vagy csak olyan demokrácia, amiben a miniszterelnök/diktátor valamit eldönt és azt a parlament 2/3-os többsége "demokratikusan" megszavazza.”
 • 33. kerteszb 2011. november 08. 09:40
  „32: ezentúl mindenkit tanúnak fognak behívni, jól megfélemlítik, megtörik és aztán meggyanúsítják. orbánia :/”
 • 32. bojtár 2011. november 08. 08:22
  „következő lépés,hogy fogják be a szádat orbániában:
  Nem minden tanúkihallgatáson lehet ott ügyvéd

  MTI
  2011. november 7., hétfő 23:22
  |


  Olyan, a büntetőeljárási törvényt megváltoztatni szándékozó módosító javaslatot fogadott el az Országgyűlés hétfőn, amely alapján a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásán lehetne jelen ügyvéd, más tanúkihallgatásokon nem.

  A javaslatot a fideszes Varga István terjesztette elő a büntető tárgyú törvények kormány által kezdeményezett változtatásához. Ez eredetileg arra adott volna lehetőséget, hogy a kiemelt ügyekben az ügyész megtiltsa a tanú érdekében eljáró ügyvéd tanúkihallgatáson való jelenlétét.

  A kormánypárti politikus szerint viszont a különbségtétel indokolatlan, és ezt a szabályt általánossá kell tenni. Ezért javasolta, hogy a jövőben csak a sértett tanúkénti kihallgatásánál lehessen jelen ügyvéd, aki - csakúgy, mint eddig - felvilágosítást adhat a tanúnak a jogairól, de vallomását nem befolyásolhatja. Ugyanakkor a kihallgatás után az arról készült jegyzőkönyvet megtekintheti, és észrevételeit előterjesztheti.
  Az elfogadott módosító javaslat változatlanul lehetővé teszi, hogy a tanú érdekében eljáró ügyvéd ott legyen a tárgyaláson.

  Az alkotmányügyi bizottság kezdeményezésére garanciális jelleggel azt is kimondták: ha megállapítható, hogy a tanú a vallomásában - meghatározott kivételekkel - magát vagy hozzátartozóját bűncselekmény elkövetésével vádolja, ismételten figyelmeztetni kell, hogy erre vonatkozóan a tanúvallomást megtagadhatja.

  Emellett elfogadta a Ház Varga István módosító javaslatának azt a részét is, amely megtiltja, hogy kiemelt ügyekben - az érintett beleegyezése esetén - poligráffal ellenőrizzék, hogy a tanú igazat mond-e.

  Az Országgyűlés módosította a csak az év végéig hatályban lévő alkotmányt is, mégpedig azért, hogy a helyi önkormányzat tulajdona az államnak vagy más helyi önkormányzatnak ingyenesen átadható legyen.

  Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter ezt azzal indkolta, hogy a kormány kész konszolidálni a feladataik ellátásához az elmúlt években jelentős mértékű hitelfelvételre kényszerülő megyei önkormányzatok helyzetét, adósságállományuk ugyanis a gazdasági növekedés egyik korlátja.

  Az alkotmánymódosításra azért volt szükség, mert egy kormányzati javaslat szerint 2012. január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, állami tulajdonba kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, illetve a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Ezzel együtt az állam a megyei önkormányzatok nagyjából 180 milliárd forintos adósságát is átvállalja.

  Az intézményátvétel részleteit szabályozó törvényjavaslat elfogadásáról jövő héten dönthet az Országgyűlés.”
 • 31. pancser 2011. november 08. 07:41
  „25."oPTiKa"! Igen, a magyar leleményes, eddig önként és dalolva fizetett 93 ezer vállalkozás. Most majd fogcsikorgatva, az evánál kevesebbet. megszünteti vállalkozását, újat alapít Szlovákiában, ott veszi meg az autóját, euróban számol ami sokkal jobb mint forintban. Ha itthon marad, teherautóval furikázik, visszaigényli a kocsi áfáját, az üzemanyagét. az egész rokonság az ő kontójára vásárol tengernyi tisztítószert bútort, meg amit lehet, közben megfogadja, sőt a családjának is megtiltja, hogy ezeknek a balfékeknek adja a voksát. Valaki kiszámolta, hogy nemhogy az remélt 50 milliárd befizetés nem lesz meg, hanem az sem ami eddig megvolt. Ezt egyébként könnyű kiszámolni, mert az evások egy vállalkozásra számítva, legalább kétszer annyit fizettek az államkasszába mint a többi hasonló vállalkozás.”
 • 30. mir 2011. november 08. 07:34
  „Határozott és kemény volt az egykulcsossal is aztán meg lehet nézni, hogy mi lett az eredménye. Ennyire begőzölt gazdaságpolitikát még az előzők sem folytattak.”
 • 29. xo17zy 2011. november 07. 22:32
  „Nem hiszek a szememnek! Még a fülkeforradalmárok nagyhangú képviselői is a Kárpátok Géniusza Update 2 (o.v.) ellen ágálnak?!
  Hát mi történt? Csak nem az unokák vállalkozását teszik éppen tönkre az EVA megszüntetésével?
  Ugye-ugye. Mindenkihez - értsd minden pénztárcához - elér egyszer a fidesz keze!”
 • 28. Madarász 2011. november 07. 21:59
  „Sokkal jobb lenne, ha O.V. helyett a választók lennének határozottak és kemények, aztán kirúgnák végre ezt a kontár bandát...”
 • 27. arrabonem 2011. november 07. 20:27
  „A szentek kezéről az Index-ről:

  A bizottsági munkáért is biztosítana többletjuttatásokat az országgyűlési képviselőknek az Alkotmányügyi bizottság albizottsága, amely a képviselőik fizetéséről szóló új szabályozást készíti elő. Az albizottság Lázár János fideszes frakcióvezető koncepciójából kiindulva dolgozza ki álláspontját.

  A testület a hétfői ülésen elhangzottak szerint várhatóan olyan országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a Ház elé, amely a helyettes államtitkári javadalmazással egyező tiszteletdíjat biztosítana a képviselőknek - ez jelenleg csaknem havi bruttó 750 ezer forint -, egyezően a Lázár-féle koncepcióval.

  A kiinduló dokumentum azonban további pénzbeli juttatást nem biztosított volna, az albizottság azonban módosítana ezen. Többségi álláspontjuk szerint az alapilletmény 20 százaléka járna a képviselőknek pluszban egy rendes bizottsági tagságért, a kiemelt bizottsági tagságért pedig annak 30 százaléka. A második bizottsági tagságért plusz 10 százalék lenne a díjazás, a vizsgáló- és eseti bizottságokért pedig 5 százalék.
  hirdetés

  A bizottsági elnökök ezen felül plusz 30 százalékra lennének jogosultak, az alelnökök pedig további 20 százalékra. Az Országgyűlés jegyzőinek pluszjuttatása az alapilletmény 30 százaléka lenne, és a tisztséget úgy vennék figyelembe, mint első bizottsági tagságot.

  Az Országgyűlés alelnöke pluszban az alapilletménye 70 százalékát kapná, az Interparlamentáris Unió elnöke plusz 40 százalékot, alelnöke 20 százalékot. Az Országgyűlés elnökének fizetését külön törvény szabályozza.

  Minden frakció esetében egy frakcióvezető és egy frakcióvezető-helyettes pluszjuttatását finanszírozná a Ház, valamint a frakció létszámától függően a második és minden további 50 fő esetében plusz egy helyettest. Az arányszám az Országgyűlés létszámának 200 főre csökkentése esetén 25-re esne. Megegyezés született azonban arról, hogy a frakciók a saját költségkeretük terhére bármennyi frakcióvezető-helyettest választhatnak.

  A frakcióvezető pluszdíjazása az alapilletmény 30, a helyettesé pedig 20 százaléka lenne.

  A bizottságban vita alakult ki, végül elnapolták a döntést arról, hogyan szankcionálható a bizottsági ülésekről való rendszeres távolmaradás.

  Bár Rubovszky György (KDNP) elnök azt javasolta, hogy megfelelő technikai lehetőségek hiányában ezt ne szankcionálják, az ülésen Schiffer Andrást (LMP) helyettesítő Szilágyi Péter szerint a bizottságoknak is szavazógépet kellene használniuk, így megállapítható lenne a jelenlét. Ezt kormánypártiak a költségekre hivatkozva utasították el, valamint azzal, hogy gépi szavazás esetén a helyettesítést nem lehetne megoldani, ez pedig ellehetetlenítené a bizottsági munkáját.

  Az albizottság várhatóan szerdán folytatja munkáját.”
 • 26. kenderice 2011. november 07. 20:24
  „Vegye mindenki tudomásul, hogy eddigi történelmünk legnagyobb miniszterelnöke még soha nem hazudott!
  Hajrá fidesz, csak igy tovább!”
 • 25. oPTiKa 2011. november 07. 20:02
  „Egy nem túl régi példa: A kormányunk november elsejével ötszörösére emelte a játékgépek után fizetendő adóterhet. Előtte ügyesen kiszámolták, hogy akkor ötször akkora lesz az adóbevétel.
  Politikusaink számára érthetetlen oknál fogva az utóbbi 7 napban 10.000 játékgép tulajdonosa döntött úgy, hogy kivonják a gépeket a forgalomból...

  Ugyanez lesz az EVÁ-val is.

  A szlovákok meg jól járnak. A volt EVÁ-sok nagy része ott fog adózni + ezentúl legálisan fognak szlovák rendszámmal járni...”
 • 24. sopronilakos55 2011. november 07. 19:16
  „vitya és csapata nem ismeri a mondást: Jobb a sűrű fillér, mint a ritka forint
  Persze lehet azért mert ez nem dakota mondás :D
  Patri és csapata merre vagytok, gyertek magyarázzátok ezt el nekünk :D”
 • 23. pancser 2011. november 07. 18:48
  „Most sikerült egy olyan réteget hangolni a Fidesz ellen, amely soha nem fog az utcán randalírozni, hanem annál sokkal rosszabbat művel a Fidesz szempontjából, meggyőzi a többi embert miért nem szabad ismét a Fideszre szavazni. Ugyanis ezek az emberek zömében értelmiségiek, akiknek véleménye a környezetükben mértékadó lehet. A ma még közömbös, vagy éppen Fideszben megingott hitűeket befolyásolják majd.
  Ami meg a vállalkozásaikat illeti, változatos módon fognak kibújni a vélt bevételek aló, és szépen besimulnak a többi társaság adózásának szintjére, vagy még alább.”
 • 22. sopronilakos55 2011. november 07. 18:35
  „Az ember aki sohasem hazudott
  Marad az eva?
  Orbán Viktor 2010 május 3-án, még a kormányfői esküje előtt, a TV2-nek adott interjújában arra a kérdésre, hogy az ekho és az eva marad-e, úgy válaszolt: "inkább ki szeretnénk terjeszteni" - írja a HVG.
  http://tenytar.hu/igeretmero/marad_az_eva
  No narancs droidok, jöhetnek a magyarázó értelmezések - és csak semmi komcsizás
  tudjátok:
  http://johanschmidt.blogspot.com/2010/03/volt-mszmp-tagok-partja-fidesz.html”
 • 21. bali00004 2011. november 07. 17:27
  „ezt a "tanácsot" melyik agyon fizetett tanácsadója adta Viktornak? remélem nem a minden gyerek lakjon jól! múmia.”
 • 20. hideme 2011. november 07. 16:39
  „Az EVA volt az egyetlen olyan forma, akit mindenki szeretett. A NAV azért, mert könnyen ellenőrizhető, a vállalkozó, mert baromi egyszerű. Igen, természetesen mindenki trükközött itt is, számla nélküli, "occsósított" költségek, de szerintem nem ez volt a jellemző. Ilyen nem csak nálunk, de bárhol előfordul a világban. Viszont az egyszerűségénél fogva a nagy többség dalolva befizette az államnak, mert alatta volt a fájdalomküszöbön. Most mi lesz? Ezek a cégek elkezdik keresni az utat, hogyan tudnának hasonló terhet csinálni, és nem magasabbat maguknak. És itt lesz az igazán baj, mert mindenki elkezd turkálni a zavarosban.”
 • 19. pancser 2011. november 07. 16:29
  „Remélem az evás cégek úgy fizetnek olyan szinten mint a többiek és egyből kevesebb adó folyik be és Így közvetve tökön r...... a kormányt. Megint elkezdődik a számlák gyűjtése az ÁFA csalás és egyebek. Az EVA esetében nem kellett tartani ÁFA csalástól, most majd lesz 93 ezer potenciális ÁFA csaló. Családtagokkal együtt elveszített OV. 300 ezer szavazó úgy tűnik van belőlük elég még pazarlásra is futja a Fidesznek. Az EVA baja egyedül az, hogy Medgyesi kormány vezette be. Vajon van-e még valaki a felső rétegnek nagyon kedvező végtörlesztést élvezőkön és a uzsora által sújtott embercsoporton kívül aki szimpatizál ezzel a kormánnyal?”
 • 18. Eva- 2011. november 07. 15:53
  „A kicsi adózók számára mindenütt van átalányadózási lehetőség, mert az ellenőrzés adminisztrációja oly drága, hogy olcsóbb az átalány!

  no most az a filozófia győzött, hogy ez nem érdekes!
  Szabály az szabály!--mindenkire.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

InterCity elé hajtott az autó: meghalt a sofőr

InterCity vonat és gépkocsi ütközött össze Nyíregyházán, a Kótaji úti vasúti átjáróban hétfő… Tovább olvasom