Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Orbán: ha nem fizetjük ki az adósságot, az államcsődnek minősül

A miniszterelnök szerint sikerült a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja, az új magyar gazdasági modell működőképes.
A miniszterelnök szerint sikerült a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja, az új magyar gazdasági modell működőképes. Orbán Viktor ezt az Európai Bizottság szerdai országjelentésében foglaltakra és a Daimlerrel pénteken kötött stratégiai partnerségi megállapodásra alapozva jelentette ki az MTI-nek adott interjúban.

A kormányfő érintette az IMF/EU-tárgyalásokat is, amelyek szerinte a közeljövőben felgyorsulhatnak, a magyar kormány ugyanis minden akadályt elhárított az útból. Beszámolt továbbá arról, hogy felsőoktatási intézmények és sportági szakszövetségek adósságának rendezését is tervezi a kabinet.

Az interjúban a Daimlerrel kötött stratégiai megállapodást a magyar gazdaságtörténet mérföldkövének nevezte Orbán Viktor, mint mondta, a német ipar tartós beépülése a magyar gazdaságba - például korábban az Audi letelepedése - mindig egy-egy új korszakot jelentett.

Nyomatékosította, hogy a Daimler nem csupán a Mercedest jelenti, a vállalat ugyanis teherautót, kamiont és buszt is gyárt, a partnerségi megállapodás pedig azt mutatja, a két fél keresi a lehetőségét - a kecskeméti Mercedes-gyáron túl - más daimleres termelési kapacitások Magyarországra telepítésének. Az azonban, hogy lesz egy olyan Mercedes-autótípus, az új kompakt kupé, amit kizárólag Magyarországon fognak gyártani, olyan iparpolitikai siker, amelyet nagyon meg kell becsülni - jegyezte meg.

"Most már teljesen nyilvánvaló, hogy a német ipar és a magyar kormány gondolkodása az európai gazdaságról egybeesik" - értékelt Orbán Viktor, kifejtve: mindkét fél álláspontja az, hogy az európai gazdaságnak akkor van jövője, akkor lehet versenyképes, ha az ipari termelési kapacitásait újraszervezi és megnöveli. Abban is egyetértenek - folytatta -, hogy Magyarország "egyre nyilvánvalóbban a nagy, fejlett, magas technológiával működő német ipari területnek a déli nyúlványán helyezkedik el", vagyis a magyar gazdaság és magas technológiával dolgozó ipar jövője elsősorban a németekkel való együttműködésben van.

A német ipar és a magyar kormány véleménye abban is megegyezik, hogy a rugalmas és jól képzett munkaerőé a jövő, ugyanis csak az ilyennel rendelkező országok lesznek képesek életszínvonalat emelni és munkahelyet teremteni - részletezte a kormányfő, aki szerint mivel az új magyar munka törvénykönyve éppen a rugalmasságra épül, nagyon sok munkahelyet hoz létre, és egyben meg is véd.

Orbán Viktor a Daimlerrel kötött megállapodást párhuzamba állította az Európai Bizottság szerdai országjelentésével - amely szerint 2013-ban 2,9 százalék lesz az államháztartási hiány Magyarországon, a növekedés pedig 0,3 százalék lesz -, és úgy vélekedett, mindezek alapján kijelenthető: a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja sikerült, az új magyar gazdasági modell pedig - habár sokak ízlésének nem tetszik, sokak érdekét sérti - működőképes. Ezt azzal indokolta, hogy a hiány 2011 óta három százalék alatt van, és Magyarország azon öt ország egyike, ahol ezzel párhuzamosan csökken az államadósság, ráadásul nálunk a legnagyobb mértékben.

A brüsszeli előrejelzés 2014-es költségvetést érintő részéről - vagyis hogy az EU szerint akkor a GDP 3,5 százalékára emelkedik Magyarországon a deficit - a miniszterelnök úgy foglalt állást, hogy ezt "az ezzel most nem foglalkozunk kategóriába kell helyezni, tekintettel arra, hogy még a 2013-as költségvetést sem alkotta meg a parlament". A 2014-es hiány mértéke azon múlik majd, milyen büdzsét alkot a Ház arra az évre - mondta, nyomatékosítva: "ma ezen a földgolyón egyetlen ember sincs, se Brüsszelben, se Budapesten, aki meg tudná mondani most, milyen lesz a 2014-es költségvetés", erről beszélni idő előtti, elkapkodott, indokolatlan dolog, mert az erre vonatkozó kijelentések "olyan feltételezések, amelyeknek jelenleg semmilyen reális gazdasági alapjuk nincsen".

Az EU-prognózissal kapcsolatban szólt a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val folytatandó tárgyalásokról is, kijelentve: az elmúlt két hónapban a kormány valójában folyamatosan egyeztetett a tárgyalódelegáció "EU-s lábával", a túlzottdeficit-eljárás alól kikerülés érdekében folytatott deficittárgyalások ugyanis ennek - a majdani megállapodás fontos állomásának - tekinthetők.

"Az elmúlt két hónapban mi óriási lépéseket tettünk előre az IMF/EU-megállapodás irányába. Hiszen most már nyilvánvaló, hogy Magyarország költségvetése 2012-re, 2013-ra rendben van. Szerintünk a legfontosabb akadályok ezzel a megállapodás elől el is hárultak" - közölte, hozzátéve: "nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy megállapodhassunk".

"Mi minden akadályt elhárítottunk. Ezért úgy gondoljuk, semmi akadálya annak, hogy a tárgyalások felgyorsuljanak" - jelezte.

Orbán Viktor az interjúban kitért az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalásával kapcsolatos hírekre is. "Sose jó, ha a kocsi megelőzi a lovat. Azok a spekulációk, amelyek arról szólnak, hogy az önkormányzatoktól átvett adósságot hogyan rendezi majd az állam a bankokkal, idő előtti viták, mert még nem vettük át az adósságot" - magyarázta.

Először a helyhatóságokkal kell megállapodni - folytatta -, ami a nagyobb települések esetében nem lesz könnyű, ugyanis azoknál egyenként, tételesen kell átnézni az adósságállomány helyzetét. A kormány ezért minden nagyvárosba tárgyalódelegációt küld, amely több fordulóban átvizsgálja az adósságot, és megállapítja, hogy milyen mértékű átvállalás indokolt. Mindaddig, amíg ez nem zajlik le, a kabinet nem foglalkozik az átvállalt adósság banki rendezésével - hívta fel a figyelmet.

"Az a spekuláció pedig (...), hogy ha a kormány nem fizeti ki az adósságot vagy annak egy részét, az államcsődnek minősül, olyan felismerés, mint a kétszer kettő. A modern pénzügyi világban mindenki tudja, ha az adós nem fizet, azt csődnek minősítik" - fejtette ki, hozzáfűzve, mindezt nem érdemes szenzációként tálalni.

A kormányfő elmondta azt is, 27 olyan városi önkormányzatot találtak, amelynek nincs adóssága, a kabinet pedig velük is méltányosságra törekszik, ezért olyan fejlesztési koncepciókon dolgozik, amelyeket az említett 27 önkormányzatnak kínálnak majd fel, hogy ezek is nyertesei legyenek az adósságrendezésnek.

A miniszterelnök érintette a felsőoktatás átalakításának kérdését is, rémhírnek nevezve, hogy a kabinet felülbírálná korábbi döntéseit: a kormány továbbra is azt szeretné, hogy a fiatalok úgy tekintsenek felsőoktatási tanulmányukra, mint a későbbi életükbe való befektetésre, ezért egyetlen diákot sem fognak egy-egy rosszul működő felsőoktatási intézmény fenntartása érdekében olyan helyre vezényelni, ahová ők nem akarnak menni. "Az, hogy mi marad és mi nem, mi életképes és mi nem, azt nem a budapesti oktatási államtitkárság íróasztala mellől fogják megmondani, hanem a diákok fogják eldönteni" - jelentette ki.

Vannak ugyanakkor bizonyos szakmák, amelyek esetében az állam növelni kívánja a végzősök számát, és ezt ösztöndíjjal motiválni is fogja, de olyan helyre nem ad kvótát, ahová nem akarnak menni a diákok - mondta.

Bejelentette, a kormány segíteni fogja az egyetemeket, hogy az önerő híján elakadó fejlesztéseik megvalósuljanak, és szeretné az eladósodott felsőoktatási intézményeket is - azokat, amelyekben a diákok látnak jövőt - kimenteni az adósságból, felkínálni nekik "a tiszta lappal való indulást".

Ugyanígy tesznek majd a sportszövetségekkel: egy a Magyar Olimpiai Bizottság által kiválasztott nemzetközi könyvvizsgáló elemzi majd az első körben támogatandó sportági szakszövetségek gazdálkodását, és ennek alapján a kormány rendezni fogja bizonyos szövetségek adósságát.

Olvasóink írták

 • 18. Demalgon 2012. november 14. 08:44
  „Vannak emberek, akik ilyenkor mexikóban már nem élnének ....”
 • 17. Valaki 2012. november 11. 09:35
  „12. Losba

  ezek a balosokk 1789, a nagy francia tömeggyilkosság óta , mást sem tesznek csak gyalázkodnak és manipulálnak. Nincsen ebben semmi új. :)))”
 • 16. Valaki 2012. november 11. 09:32
  „10. paci13 2012.11.10. 18:53

  Persze, Valaki,
  rajtakaptál: osztódássam szaporodom, minden kormány-bíráló megjegyzés ősforrása vagyok!

  Van ez így, mivel az összes balost leninből klónozták. :))))”
 • 15. pozdorja 2012. november 10. 23:36
  „Ááááá! Szeva rommel2! Én már hiányoltalak. Kezdtem elfelejteni milyenné nem szabad válnom. Köszi hogy frissítettél emlékezetemen.
  De hogy a cikkhez hozzászóljak: természetesen a miniszterelnök úrnak igaza van! Mit is írhatnék mást, miután az egyik ismert baloldali újság online hozzászólói ellen nyomozás folyik, mert valakinek nem tetszett az igazság, amit leírtak róluk.”
 • 14. Santos 2012. november 10. 22:48
  „4-és pancser,most fejében találtad a szöget.Kezdes világosodni,csak igy tovább.”
 • 13. rommel2 2012. november 10. 20:35
  „A COCI GAZDASÁGI MODELLT NYÖGJÜK 2002 ÓTA !!!
  A MODELL EGYSZERŰ VOLT :
  - AMIT MA ELLOPHATSZ , NE HALASZD HOLNAPRA !!!”
 • 12. Losba 2012. november 10. 19:11
  „valaki

  http://www.kisalfold.hu/belfold_hirek/fidesz_panikban_lehet_a_baloldal_ha_mar_most_lejarato_kampanyba_kezd/2306074/

  itt nem kommentelt..”
 • 11. 621 2012. november 10. 18:53
  „És te senkikém? Te mire kinek válaszolsz? Mert amiket itt összefröcsögsz, az csak téged érdekel - senkit... Egyébként meséltek neked egy olyan könyvről, hogy helyesírási kézikönyv(bocs hejesírási, .... ja így te írnád...)”
 • 10. paci13 2012. november 10. 18:53
  „Persze, Valaki,
  rajtakaptál: osztódássam szaporodom, minden kormány-bíráló megjegyzés ősforrása vagyok!”
 • 9. Valaki 2012. november 10. 17:35
  „6. paci13 2012.11.10. 16:32

  5. vera2012

  frankó vagy paci ahogy a zagyvaságodat kinálgatva válaszolgacc magadnak! :))))”
 • 8. vera2012 2012. november 10. 17:02
  „6. Köszönöm, elolvastam a blogot. Legszivesebben kívülröl megtanulnám.”
 • 7. Valaki 2012. november 10. 16:32
  „"az ellenzék fogja be a száját...!" :)))

  Valami okosat nem tudtok? Fárasztó már ez a végső harcotok! :)))”
 • 6. paci13 2012. november 10. 16:32
  „5. vera2012
  Szerintem a mai Vincent-blogban kitűnő eligazítás taláható.
  Rövid "összefoglalás" új magyar gazdasági modellről ugyanitt:
  "Az új magyar gazdasági modell motorja a kiszámíthatatlanság, az olcsó analfabéta munkaerő és a pofára kivetett különadók, kenőanyaga pedig a stratégiai megállapodásokban parafált nagyvállalati korrupció. Az új magyar gazdasági modell tehát működőképes."”
 • 5. vera2012 2012. november 10. 13:11
  „Daimler nem fogja megmenteni az országot l. Magyarázzátok meg nekem, hogy kell érteni az új magyar gazdasági modellt. Talán még a többi uniós országok is tanulnak majd belöle. Szerintem a 2013-as költségvetést már régen meg kellett volna alkotni, söt a 2014-esnek is már most meg kellene lenni, legalábbis vázlatban. A középiskolában Györben annak idején többek között prognóziskészítést is tanultam és nagyon tetszett.”
 • 4. pancser 2012. november 10. 13:08
  „Az adósságot vissza kell fizetni, de nekünk akik elköltöttük. Nincsen egy jóságos nagybácsi a világmindenségben aki ezt helyettünk megtenné. Nem kellet volna hitelből finanszírozni az ígéreteket, a szocik hallgassanak jó mélyen. Még mindig kevés emberben tudatosult, hogy az államnak nincsen pénze, csak azt tudja elkölteni amit mi befizetünk. Ha az állam takarékos akkor a mi pénzünkkel takarékos. Sokan, főleg az idősebb korosztály azt hiszi, hogy Orbán vagy más miniszterelnök ül egy kifogyhatatlan pénzesládán, és csak a gonoszságán, fösvénységén múlik, hogy lesz ez meg az.”
 • 3. embertelen 2012. november 10. 09:21
  „"Orbán: ha nem fizetjük ki az adósságot, az államcsődnek minősül" Mi van, leesett a tantusz Orbán úr?”
 • 2. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. november 10. 09:09
  „A forradalmi kétharmad tovább sarcolja a hiteleseket: adózni kell a hiteltörlesztés után is

  A javaslat szerint a pénzváltásra és a hitelekre is két ezrelék lesz az új adó, vagyis például egy 100 ezer forintos törlesztőrészlet után kétszáz forintot kell befizetni. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy a Fidesz korábban - szóban - elkötelezte magát a hitelesek megsegítése és terheik csökkentése mellett.”
 • 1. Primax 2012. november 10. 08:29
  „"A miniszterelnök szerint sikerült a magyar gazdaság pénzügyi konszolidációja, az új magyar gazdasági modell működőképes."
  Akkor jó.
  Érezzük is rendesen.
  :):):):):):)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ír miniszterelnök szerint nincs megoldás a leányfalui gázoló ügyében

Az ír-magyar kapcsolatokat borzoló egyetlen ügyben, a Leányfalun 2000-ben gázoló, Francis Ciarán… Tovább olvasom