Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Orbán és Radicová szerint az állampolgárság kérdésében nincs egyetértés

A határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében Magyarország és Szlovákia álláspontja továbbra is nagyon messze van egymástól.
A határon túli magyarok könnyített honosítása kérdésében Magyarország és Szlovákia álláspontja továbbra is nagyon messze van egymástól - ezt a két ország miniszterelnöke közölte kedden Pozsonyban a szlovák-magyar megbeszélések utáni sajtóértekezleten.

Orbán Viktor a jövő év első felében esedékes magyar európai uniós elnökség előkészítése kapcsán tett kedden délután hivatalos munkalátogatást Szlovákiában. A mintegy félórás négyszemközti, illetve a nagyjából egyórás plenáris megbeszélések folyamán a magyar EU-elnökség prioritásain kívül a kétoldalú kapcsolatok néhány témája is napirendre került. A magyar EU-elnökség prioritásait Orbán a sajtóértekezleten is felsorolta.

"Vannak témák, amelyekben nem értünk egyet, és nem jutottunk közös nevezőre, amelyekben Szlovákia és Magyarország álláspontjai messze vannak egymástól. Ilyen a kettős állampolgárság kérdése" - jelentette ki Iveta Radicová.

Orbán Viktor szerint a határon túli magyarok kettős állampolgársága kérdésében "a két ország álláspontja nagyon messze van egymástól". Hozzátette: ez elméleti, illetve konkrét elképzelések szintjén is igaz.
"A jövőt illetően a magyar kormányfő optimista. Úgy látja megtaláljuk a megoldást" - jegyezte meg Radicová.

Mindkét politikus azonban pozitív fejleménynek minősítette, hogy a szlovák-magyar problémák megvitatására létesült vegyes bizottságok már megkezdték a munkát. A 12 vegyes bizottságból hat már az idén találkozott, míg a többiek a jövő év elején fognak tanácskozni.
Kérdésre válaszolva Orbán elmondta, hogy a külföldi magyarok választójogának kérdését csak az új alkotmány elfogadása után fogják rendezni.

Orbán szlovákiai látogatása kapcsán kedden Bécsben munkaebéd keretében Berényi Józseffel, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnökével is találkozott. Arra a kérdésre, miért nem találkozott a Híd elnökével is, hiszen az a párt is képviseli a magyarok egy részének érdekeit, Orbán kifejtette: a magyar fél három kategóriába sorolja a szlovákiai pártokat. Kapcsolatai a szlovák pártokkal a kölcsönös tiszteleten elapulnak; az MKP esetében magyar pártról van szó, s itt az etnikai azonosság a közös többlet; a Híd esetében vegyes pártról van szó. "Itt még meg kell találnunk a módot, hogyan viszonyuljunk ehhez" - mondta Orbán.

Radicová és Orbán megállapították, hogy az energetikai és a regionális együttműködés terén sikerült a feleknek előrelépniük. A regionális együttműködés terén a felek megegyeztek abban, hogy programokat indítanak a határmenti régiókban új munkahelyek létesítésére. Ezek az önkormányzatok együttműködésén fognak alapulni.

"A többi téma, milyen prioritásaink lesznek a jövőben, nem választanak el, hanem összekötnek minket. A jövő szempontjából több közöset látunk, s egyetértünk abban is, hogy a múlt nem fog minket elválasztani" - szögezte le Radicová.

A magyar miniszterelnök az MTI tudósítójának kérdésére válaszolva aláhúzta: a közép-európai országok jövője közös. "Vagy mindnyájan sikeresek leszünk, vagy senki. Minden bilaterális kérdés megoldásakor érdekünk, hogy Szlovákia sikeres legyen. Ugyanakkor abból a feltételezésből indulunk ki, hogy Szlovákia számára is fontos, hogy Magyarország sikeres legyen" - hangsúlyozta Orbán, aki szerint a találkozót "az ésszerűség légköre" jellemezte.

Radicová a találkozón megerősítette, hogy a jövő év első felében hivatalos látogatásra Szlovákiába várja a magyar kormányfőt. Orbán viszont azt erősítette meg, hogy a meghívást elfogadta.

A magyar kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta: a közép-európai országoknak végre felnőttként kell viselkedniük, s tudatosítaniuk kell, hogy saját sorsukról nekik kell dönteniük. Ha ez nem így lesz, akkor továbbra is Európa másodrangú polgárai lesznek. A mai magyar kormány önállóan viselkedik, s önállóan dönt a gazdaságpolitikában is, mélyreható reformokat valósít meg, s meggyőződése, hogy a választott út sikeres lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés - ˝kizsigerelik a rendőrséget˝

A költségvetés részletes vitájában kedden a képviselők szót ejtettek a rendőri szervek, az… Tovább olvasom