Kisalföld logö

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 22°C | 32°C Még több cikk.

Orbán: emeljük a közmunkások számát

Jövőre 95 ezerrel emeli a közmunkások számát a kormány - mondta a kormányfő a Vas Népének. Orbán Viktor a kedden megjelent interjúban leszögezte, hogy a legfontosabb ügynek a Munkahelyvédelmi Akcióterv végrehajtását tekinti jelenleg. A kormányfő a Tranzit - Fesztivál a határon elnevezésű kőszegi közéleti rendezvénysorozat alkalmával nyilatkozott a megyei napilapnak.
Orbán Viktor elmondta: jövőre a jelenlegi 205 ezerről 300 ezerre emelik a közmunkások számát, a cél pedig változatlan: tíz év alatt egymillió munkahelyet létrehozva ötmillió, de inkább öt és fél millió ember dolgozzon Magyarországon.

A kormányfő a legnagyobb ügynek jelenleg a Munkahelyvédelmi Akcióterv végrehajtását tekinti, szerinte ugyanis a magyar gazdaság sikerének kulcskérdése, hogy a fiatalokat, az 55 év felettieket, a gyermeknevelésből visszatérőket, valamint a tartós munkanélkülieket alkalmazó vállalkozások a mainál jóval kisebb járulékot fizessenek. A kisvállalkozásoknak könnyített adózást vezetnek be, az áfaigénylést pedig úgy alakítják át, hogy az "fair legyen".

Az akcióterv végrehajtására 300 milliárd forintra van szükség, ennek előteremtéséről jelenleg nagy viták vannak az ellenzékkel, néhány gazdasági szakemberekkel és az IMF-el - mondta a miniszterelnök. Hozzátette: szeretné megnyerni az akcióterv körüli harcot, és nyilvánvalóvá tenni, hogy Magyarország képes végrehajtani azt.

Orbán Viktor elmondta, hogy a belső fogyasztásra termelő cégek helyzete egyre nehezebb, mert az emberek egyre óvatosabbak, tartanak attól, hogy hitelt vegyenek fel, majd abból vásároljanak, építkezzenek.

A hitelválság hatásai miatt ez érthető, hiszen "aki egyszer már megégette a száját forró tejjel, az a hideg vizet is fújva issza" - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint az agráriumban vannak kedvező változások: meghirdették a 2020-ig szóló Nemzeti Vidékstratégiát és az annak végrehajtására szolgáló 300 milliárd forintos forrással rendelkező Darányi Ignác tervet, amely elősegíti a vidéki munkahelyteremtést és a foglalkoztatás bővítését.

Orbán Viktor szerint az emberek biztonságérzete mindennél fontosabb, ezért a kormány gátat szabott a rezsiköltségek emelésének, gondoskodott a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről, a közrend és közbiztonság területén pedig már eltűnt az az érzés, hogy a kormány és a rendőrség nem ura a helyzetnek.

Az utóbbi években több ezer rendőrt sikerült felvenni, megkezdték a korrupció kiszorítását a rendőrségből, és kizárják a lehetőségét a bűnözőkkel való összefonódásnak - közölte a kormányfő.

A köznevelés és felsőoktatás átalakításával kapcsolatban kijelentette: a Diákhitel-II mindenkinek lehetővé teszi, hogy anyagi helyzetétől függetlenül folytasson felsőfokú tanulmányokat.

Szavai szerint az, hogy a többen külföldön vállalnak munkát a magasabb fizetés reményében, szintén azt mutatja, a magyar ember hajlandó dolgozni a boldogulásáért.

Az nem a probléma, hogy valaki kimegy, és egy, két, három országban is kipróbálja magát, aztán pedig hazajön, mert ettől csak megerősödik az ország. A gond az, ha nem szabad választásból, hanem kényszerből mennek külföldre az emberek - mondta a miniszterelnök.

Azt kellene elérni, hogy megőrizzék mozgékonyságukat, bátorságukat, nyitottságukat, és ha kimennek is dolgozni, megmaradjanak magyarországi kötődéseik, és ne vesszen el a hazatérés lehetősége - fűzte hozzá.

Orbán Viktor az interjúban a régiót érintő kérdésekről szólva elmondta: a 86-os főút Csorna-Szombathely közötti szakaszának szélesítési munkálatai 2016 végéig befejeződnek.

Az M86-os autóút ügyében elkötelezett a kormányzat, mert nem tartható, hogy az ország legfontosabb gazdasági övezetében, Győr és Szombathely között rosszabbak az utak mint Kelet-Magyarországon - jelentette ki a miniszterelnök.

Olvasóink írták

  • 3. BJ.MÓVÁR 2012. augusztus 28. 21:08
    „Megint egy hámozott léggömb!! A közmunkások hasznot nem termelnek,a versenyszférát,gazdaságot kellene "beindítani" a többi csak statisztika ! Százezerrel több közmunkás-százezer embernek kell többet fizetni közpénzből az ároktisztogatásért! A vállalatok meg legfeljebb elküldik a nem "védett" dolgozókat,és alkalmaznak helyettük védetteket az adókedvezmény miatt,így a foglalkoztatottak száma nem fog emelkedni,csak a kedvezmények miatt kevesebb pénz kerül az államkasszába!!Az eszébe se jut a diktátornak,hogy a becsületes munkát rendesen megfizessék,akkor nő a vásárlóerő,lehet termelni,és talán fellendül a gazdaság!!”
  • 2. kotorék 2012. augusztus 28. 18:00
    „És ki is fizetitek Öket?”
  • 1. fityesz 2012. augusztus 28. 10:59
    „<moderálva>Éljenek meg ők is a közmunkások béréből.<moderálva>.A multikat elzavarni és rendes magyar munkahelyeket biztosítsanak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őrizetbe vették a gyermeke megölésével vádolt apát

Az abonyi férfi hétfő reggel megölte 10 éves gyermekét, majd magával is végezni akart. Tovább olvasom