Kisalföld logö

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 7°C | 15°C Még több cikk.

Orbán: elsődleges az unióval történő megállapodás

Magyarország számára most az elsődleges és lényegi kérdés az Európai Unióval történő megállapodás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök újságírói kérdésre válaszolva, miután horvát kollégájával találkozott csütörtökön a Parlamentben.

Mi mindenkivel tárgyalunk és konzultálunk, de megállapodni az unióval kell - jelentette ki a magyar kormányfő, aki szerint a magyar gazdaság bátran vállalhatja a tárgyalásokat. Olyan feltételekkel kell ugyanakkor megállapodni, amelyeket "megérdemelnek a magyar emberek" - jelentette ki. Magyarországnak egy igénye lesz - emelte ki -, egyenlő mércével kell mérni, mindenkinek azonos időtartamot kell szabni arra, hogy teljesítse az uniós elvárást, a 3 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt.

Hozzátette: Magyarország köszönettel tartozik a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), hiszen amikor 2008-ban "a tragikus kormányzás, a költségvetési adatok meghamisítása" szinte teljesen felemésztette Magyarország hitelképességét, szavahihetőségét, és szinte összeomlott a magyar gazdaság, akkor a valutaalap készségesen segített. Nem ajándékot adott, csak hitelt, de az akkor nagy segítség volt. Hozzátette: ezért az elmúlt hároméves együttműködést az IMF-fel Magyarország mindig is nagyra fogja értékelni. Ez a szerződés azonban lejár, így nem kell semmit megszakítani, felmondani - mondta Orbán Viktor.

Az IMF-től kapott pénzt vissza kell fizetni, 2011-ben és 2012-ben, s a magyar gazdaságnak olyan erősnek kell lennie, hogy ezt meg tudja tenni - mondta. Úgy fogalmazott: "Erre képesek is leszünk. Lovagias nemzet vagyunk, fizetünk, ha már egyszer hitelt vettünk fel, vissza fogjuk fizetni úgy ahogy van (...)".

Nem ért véget Magyarország tárgyalása az Európai Unióval - mutatott rá a miniszterelnök. Az unióban minden tagállam vállalta, hogy költségvetési hiányát egy bizonyos szint - azaz 3 százalék - alá csökkenti. Ma Magyarország hiánya - az idei évre vonatkozó vállalás szerint - 3,8 százalék, s ezt a be fogjuk tartani - erősítette meg. Az unió nem csak Magyarországgal, hanem még húsz tagállammal egyeztet majd a 3 százalékos hiánycél megvalósításáról - fejtette ki, kiemelve: Magyarország ennek a túlzott deficiteljárásnak lesz a része.

Magyarország "szégyenszemre" már hatodik éve "áll ilyen tárgyalások alatt, s csak kicsit enyhít a szégyenünkön, hogy közbe néhányan bepottyantak még mellénk - mondta. Az egyezmény az összes tagállam által megkötött megállapodás lesz, amely arról szól, hogy az érintett államok hiányukat mikor viszik le 3 százalékra. Orbán Viktor közlése szerint Magyarország az ötödik-hatodik helyen álló, legalacsonyabb hiánnyal rendelkező ország, s így könnyebb lesz teljesíteni a 3 százalékot, mint azoknak, akik 7-8-9-10 vagy 11 százalékon állnak.
A miniszterelnök arra számít, hogy a gazdasági növekedés az elkövetkező években a remények szerint 2 százalék felett lesz. Az IMF szerint inkább három, mint kettő - jegyezte meg.

Jó esély van arra, hogy Magyarország az unióval kötött megállapodások alapján "sikerországgá" váljon ismét, "ránk fér ez, mert lassan nyolc éve ülünk mindenféle szégyenpadokon" - mondta a kormányfő, aki ambiciózus célként azt jelölte meg, hogy a magyar gazdaság Közép-Európa legversenyképesebb gazdasága legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az LMP ötpárti egyeztetést kezdeményez a pénzügyi tárgyalások ügyében

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió (EU) által biztosított pénzügyi tárgyalásokkal… Tovább olvasom