Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Orbán: egy új korszak kapujában állunk

"Minden évben azt szokták mondani, hogy ez a március 15. más, mint a korábbiak. (...) Milyen igazunk van, hiszen csak három hét, és itt van a sorsdöntő választás napja."
A magyar nemzet rendkívüli teljesítmények lehetőségét hordozza magában, és 1848-49 sem volt más, mint a magyarokban rejlő képességek és tartalékok káprázatos megmutatkozása - fogalmazott Orbán Viktorminiszterelnök szombaton, a március 15-i nemzeti ünnepen a Múzeumkertben tartott állami ünnepségen.

Szavai szerint a magyarok 1848-ban "beleszerelmesedtek" március 15-ébe, és "azóta sem akarnak kiszerelmesedni belőle".

A kormányfő kifejtette: minden évben azt szokták mondani, hogy ez a március 15. más, mint a korábbiak. Most is elmondjuk ezt, és milyen igazunk van, hiszen csak három hét, és itt van április 6., a sorsdöntő választás napja - fogalmazott Orbán Viktor.

A magyar nemzet a saját sorsát mindig saját kezében akarja tudni - mondta Orbán Viktor.

A kormányfő hangsúlyozta: a magyar hős címét annak tartogatjuk, akik legyőzik a sorsot.

Úgy fogalmazott: a sors könyvében 1848-ban az volt megírva, hogy a Habsburg Birodalom ellen nincs mit tenni, 1990-ben, hogy a szovjet csapatok sosem fognak kivonulni, 2010-ben pedig az volt megírva, hogy sosem állunk fel Európa szégyenpadjáról.

Fotók

Orbán Viktor szerint "egy új és nagyszerűnek ígérkező korszak kapujában állunk", amelyen ha Magyarország belép, szabaddá és erőssé válhat.

A kormányfő elmondta: ezen a kapun belépve Magyarország olyan országgá válhat, amely a saját lábán áll, csatlakozhat a büszke és sikeres nemzetekhez, képes lesz megállítani a magyarság fogyását, nem hagyja, hogy folyton kizsebeljék, mindenkinek munkát ad és lehetőséget a boldogulásra.

Megjegyezte, bár a Nemzeti dalban nem mutatott volna jól a rezsicsökkentés, de azt könnyű belátni, hogy éppen úgy, mint ma, akkor, 1848-ban is az igazságtalan terhek csökkentése volt az elsődleges feladat.

Orbán Viktor szerint Magyarország az elmúlt négy évben azért teljesített jobban, mert egységes volt, "mi vagyunk ma a legegységesebb ország Európában".

Azt mondta: ma olyan időket élünk, amikor a gyenge és a gyáva nemzeteknek nincs jövője.

Magyarország azonban kiállt saját magáért, és megvívta harcait olyan ellenfelekkel szemben, amelyek nagyobbnak és erősebbnek tűntek.

Korábban:

Elkezdődött az ünnepség a Múzeumkertben

A történelmi zászlók és a nemzeti lobogó bevonulásával, a Himnusz hangjai mellett kezdődött el a március 15-i állami ünnepség a nemzeti múzeumnál, amelyet a kormány Tisztelet a bátraknak! elnevezésű hivatalos ünnepi programja keretében tartanak szombat délelőtt a Múzeumkertben. A megemlékezésen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet.

A múzeumhoz a Parlamenttől, Magyarország lobogójának felvonásáról a Nemzeti Lovas Díszegység vezetésével érkezett a tömeg. A Múzeumkert és a Múzeum körút megtelt az ünneplőkkel.

A Kálvin térnél az ünnepre Budapestre érkezett lengyelek gyülekeztek. Nagyméretű lengyel zászlókat és több transzparenst is a magasba tartanak, ezeken lengyel településnevek, valamint Gazeta Polska Klub elnevezés, továbbá a lengyel-magyar barátságot hirdető feliratok szerepelnek. Van olyan transzparens, amelyen II. János Pál pápa képe látható.

Fotók

Egy hatalmas transzparensen magyarul és lengyelül is olvasható az a felirat: "Isten óvd meg Magyarországot és Lengyelországot! Védd meg Európát a balliberális pestistől és szirvárványszínű üszkösödéstől".

Egy kisebb csoport lengyelül azt skandálta, hogy "le a kommunizmussal", ugyanilyen feliratú táblát tartottak.

Az ünneplők átvizsgálás után léphettek be a Múzeumkertben, ahol a kormány által meghívott kistelepülések lakói a számukra létrehozott szektorban foglalnak helyet. A nemzeti múzeum elé érkezőket korabeli ruhába öltözött férfiak és nők fogadták és sokan fényképezkedtek velük.

Az állami ünnepségek történetében elsőként adja elő Tolcsvay László zeneszerző az általa negyvenegy éve megzenésített Petőfi-verset, a Nemzeti dalt. A műsor elején Szvorák Katalin énekelte el a Himnuszt, a továbbiakban pedig fellép - mások mellett - Varga Miklós, Antal Tímea, Keresztes Ildikó, Sipos Imre, Szente Vajk és a Magyar Állami Népi Együttes, illetve felvételről hallható lesz az MR Gyermekkórusa is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még két hétig lehet jelentkezni a külképviseleti névjegyzékbe

A jegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akik az áprilisi… Tovább olvasom