Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Orbán: az oktatás átalakítása az elmúlt két és fél év egyik legnagyobb tette

Az oktatás átszervezését nevezte az elmúlt két és fél év egyik legnagyobb tettének Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjújában. A miniszterelnök szerint az új oktatási rendszert 2013-ban kell bejáratni, gördülékennyé tenni. Szólt arról is, hogy jövőre már gazdasági növekedésben lehet reménykedni, és jó eséllyel teljesíthetőnek tartja a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahelyről szóló tervet.
A rádióinterjúban a miniszterelnök hosszan magyarázta az oktatás átszervezését, amelynek szükségességét a köz- és a felsőoktatásban jelentkező sok problémával, a rendszer rossz megszervezésével indokolta.

Példaként említette, hogy az általános iskolát gyakran az alapvető képességek elsajátítása nélkül hagyják el a diákok, a szakmunkásképzőt pedig úgy, hogy sokszor alapvető szakmai ismereteik hiányoznak. Azt is megjegyezte, hogy a gimnáziumot végzettek egy része a rendkívül alacsonyan meghatározott, 240 pontos felsőoktatási felvételi határt sem éri el. Emellett - folytatta - sokan úgy jönnek ki az egyetemről, főiskoláról, hogy olyan a diplomájuk, amelyet a gyakorlatban nem lehet használni, többen pedig azért nem kaphatják meg diplomájukat, mert nincs meg a szükséges idegennyelv-ismeretük.

"Ezért mondtam azt két évvel ezelőtt, hogy hozzá kell kezdenünk az oktatás megújításához, minőségének feljavításához" - emlékeztetett, hangsúlyozva, hogy eközben Magyarország tele van tehetséges gyermekekkel, szerető szülőkkel és odaadó tanárokkal, akik "a nemzet napszámosaként" törődnek a diákokkal. Mindezek alapján az elmúlt két és fél év egyik legnagyobb tettének az oktatás lényegében teljes átalakítását nevezte, 2013 feladatának pedig ennek bejáratását tartja, azt, hogy gördülékennyé tegyék az új szisztémát.

A kormányfő megemlítette az elmúlt hetek hallgatói tüntetéseit, amelyeken - mint felidézte - ugyanolyan mondatokat is felfedezett, mint amilyeneket ő és társai az 1982-ben szervezett diákmozgalmuk során hangoztattak. Könnyen lehet - utalt vissza a Fidesz 1988-as, szintén diákmozgalmi múltjára -, hogy a mostani diákmozgalmak "felszínre dobnak olyan tehetséges embereket, akik majd (...) egyszer odakerülhetnek, hogy rájuk lehet bízni a nagyon fontos közös ügyeinkből nagy szeleteket, vagy akár az egészet".

A devizahitelesek helyzetére rátérve Orbán Viktor azt mondta, addig, amíg a kommunisták, majd a posztkommunisták az államot és az önkormányzatokat adósították el, az emberek hajlamosak voltak felejteni. Azt azonban, hogy a devizahitelezés miatt az adósság ma már nem egy távoli jelenség, hanem "minden hónapban ott kopog a konyha ajtaján", az emberek nem fogják elfelejteni, és soha nem is fogják megbocsátani a szocialistáknak - vélekedett.

Rámutatott ugyanakkor, hogy a végtörlesztéssel 150 ezer ilyen szerződést sikerült megszüntetni, az árfolyamgáttal is egyre többen élnek, és további lépéseket is tervez a kabinet, hogy segítse azokat a családokat, amelyeket becsaptak, és "beszorultak a devizahitelbe".
A szegénységben élők sorsát firtató felvetésre a miniszterelnök megerősítette, továbbra is azt vallja, hogy a szegénységből csak munkával lehet kijutni, ezért a bajban lévőknek elsősorban munkalehetőséget kell adni. Ma 160 ezerrel dolgoznak többen, mint a kormányváltáskor - jelezte, közölve: jó eséllyel teljesíthetőnek tartja a tíz év alatt létrejövő egymillió új munkahelyről szóló tervet. Mint fogalmazott, "óvatos duhaj", ezért vállalták tíz évre ennek megvalósítását, de titokban arra gondolt, sikerülhet hat-hét év alatt is, az európai válság azonban óvatosabbá teszi.

Szólt a magyar érdekek megvédéséről is, úgy fogalmazva, hogy "Brüsszelben nem megyünk fejjel a falnak, de mindig kiállunk a magyar érdekekért. Ha nem lehet jobbról, akkor balról próbálkozunk, ha az ajtót eltorlaszolják, akkor bejövünk az ablakon". Fontos, hogy "küzdelmünket ne fogcsikorgató izzadságszag", hanem a keresztényi derű hassa át - fűzte hozzá.

Elégtételnek nevezte ugyanakkor, hogy a korábban kifogásolt magyar intézkedések - például a bank- és a multiadó, vagy éppen a most bejelentett rezsicsökkentés - egyre-másra nyernek polgárjogot más európai uniós tagállamokban. "Több támogatást érdemeltek volna a magyar emberek Európától" - állapította meg Orbán Viktor, aki úgy látja azonban, hogy a magyar sikerek és eredmények visszaadják majd az európai támogatottságot.

A kormányfő egyúttal kifejtette azt a véleményét, amely szerint a válságból való megújuláshoz most is arra van szükség - ahogyan a történelemben már többször -, hogy Európa visszanyúljon keresztény gyökereihez. Felfogása szerint a kereszténység a cselekvés kultúrája, így "spekuláció helyett, könyvelési trükkök helyett" Európának keresztény kontinensként ismét tisztelnie kell az értékteremtő munkát, és munkaalapú társadalmat kell építenie - mondta.

A miniszterelnök összegzése szerint az elmúlt két és fél évben sikerült Magyarországot úgy átszervezni, hogy 2013-ra már gazdasági növekedésben lehet reménykedni.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. load 2012. december 27. 10:08
  „35. elemér
  Nézd meg ezt az interjút!
  http://tv2.hu/neoplayer/tv2/play/120331/20121224@@id_103931/embed/640/musoraink/frizbi_hajdu_peterrel
  Na így kell eladni a nagy semmit, és lehazudni a csillagokat is az égről.”
 • 37. fortuna54 2012. december 26. 17:45
  „34-es elemér.Azt minden normális ember tudja,hogy miért.Krízis van mindenhol és ezt te nem látod,te vad m...m.Nálatok éheznek a vólt katasztrófa áldozatai,te meg itt rázod a rongyot.Tudom család nélkül nehéz az élet,ezért kevered a sz.rt itt a karácsonyi ünnepnapok alkalmával is.Már kezdel nagyon gusztustalan lenni.Ha itt élnél nálunk a magyar közösségben,már régen kiközösitettünk vólna,egy segberugás kiséretével.Ha majd a néked segélytadó Obama nem egyezik meg a republikánusokkal,meglátod mi lesz nálatok.Hagyd a magyaroknak megoldani saját problémáikat.Kopjál le,te paprikajancsi.”
 • 36. rommel2 2012. december 24. 20:30
  „KELLEMES ÜNNEPEKET MINDENKINEK !”
 • 35. elemér 2012. december 24. 18:25
  „Az elmúlt két és fél év egyik legnagyobb tette a tripla bogli, és ezért kiérdemli az oscart.”
 • 34. elemér 2012. december 24. 14:11
  „Aztán hogy rosszab minden mint volt, azt minden normális ember tudja. Vita csak arrol lehet hogy miért. Kisg.... politikájáért.”
 • 33. elemér 2012. december 24. 12:34
  „Ja persze hogy voltak a szocik akik loptak csaltak, de azok nem kurucoskodtak és tartották a markukat az unionak. Nem cserélték meg az alkotmányt, amire abszolut szükség nemvolt a maguk becementezésén kivül.”
 • 32. LAZA 2012. december 24. 12:28
  „22.Próbáld megfordítani aztán rájössz,hogy ugyanazt látod.
  Egy hatalmas Űrt!”
 • 31. Valaki 2012. december 24. 10:28
  „Mennyi szochazás foximaxis oktatásszagértő lett itt mostanában! A Fityesz helyében bevezetném a tanulók testi fenyítését is! Egyből nőne az oktatás színvonala! :)))”
 • 30. vikri 2012. december 24. 08:20
  „Ki veszi be még ezeket a marhaságokat?!
  Az oktatás szereplői mit is mindanak:
  - tanárok? Totál csőd: bérek évek óta nem változtak, óraszám nőtt, ígért "életpálya" (ez mekkora hülyeség!) sehol.
  - diákok? Soha nem volt még ilyen bizonytalan a jövő az oktatásukkal kapcsolatban. Aki teheti, menekül külföldre.
  Ez aztán a "sikersztori". Aki ezt elhiszi, meg is érdemli!”
 • 29. fortuna54 2012. december 24. 05:26
  „28-as.No akkor vissza pápai szent ferenc kánaánjába?Ö legalább nem hazudot mikor azt mondta,hazudtunk éjjel-nappal.Na és mért nem Te állítod meg?Félre álsz,hogy elvtársaid hozzáférjenek?”
 • 28. MEFESz 2012. december 23. 22:04
  „Túlzás lenne ezt a kormányt az ´50-es évek kormányának hasonlítani.. De könyörgöm, ekkora butaságokat, hazugságokat, ferdítéseket csak akkor tapasztalhattunk. A tények akkor sem számítottak, a Vezér akkor is csak kinyilatkoztatott. De azt még megértem, hogy a Fidesz, Orbán és Matolcsy ilyen álomvilágban élnek, de a nekik tapsoló értelmiség? Nem gondolják, hogy "cinkosok közt...." Hogyan tudnak utódaik, szeretteik szemébe nézni? Testvéreim: "Állítsátok meg..." !”
 • 27. Primax 2012. december 23. 20:44
  „"...az új oktatási rendszert 2013-ban kell bejáratni, gördülékennyé tenni..."
  Felesleges.
  2014 tavaszán törölni fogja az új kormány.
  Ezt is és sok minden mást is.
  Utána lesz pár húzós évünk.
  Megszoktuk már.”
 • 26. kotorék 2012. december 23. 20:41
  „Imádjuk rommel hülyeségeit! Felvidítják az embert, mit egy jó vicc!”
 • 25. Komissar 2012. december 23. 20:40
  „22.

  tudod azért fordítva, hogy lássátok mennyit pirultok a sok hazudozás után.
  a dakota lovad meg már...
  hosszú.
  főleg neked.”
 • 24. zakarias3 2012. december 23. 20:38
  „22.rommel2.Mi pedig jókat röhögünk rajtad!Boldog karácsonyt!”
 • 23. elemér 2012. december 23. 20:36
  „Két agysebész beszélget:
  - Képzeld a múltkor műtöttem Rommelt.
  - És?
  - Felnyitottam a fejét, de csak egy madzagot találtam benne.
  - És?
  - Elvágtam a madzagot.
  - És mi történt?
  - Leesett a két füle...”
 • 22. rommel2 2012. december 23. 20:11
  „MINDIG MOSOLYOGVA OLVASOM , AMIKOR BALOS KOMMENTELŐK LOPÁSRÓL ÉS HAZUGSÁGRÓL
  BESZÉLNEK !!!
  MI NAGYON JÓL TUDJUK , HOGY A TÜKRÖT MINDIG FORDITVA TARTJÁK !!!”
 • 21. ISU 2012. december 23. 19:33
  „"...2013-ra már gazdasági növekedésben lehet reménykedni. "
  Nem reménykedni kell, hanem tenni érte.
  Az a baj, hogy ha a remény is már elveszik, akkor nagy a baj.”
 • 20. elemér 2012. december 23. 18:58
  „Realitás csak ennyire szabad, mert ennyit engedéjeznek a minisztériumbol.”
 • 19. Santos 2012. december 23. 17:47
  „17-es.Rajtad aztán nagyon is látszik valami.Elemér,csak ennyire mersz,talán majd minden nap egy betüvel többet?”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balog: április végéig tartó egyeztetés-sorozat lesz a hallgatók képviselőivel

A HÖOK és az EMMI döntött arról is, hogy két témát még januárban megvitatnak: a hallgatói szerződések ügyét, valamint az egyetemi autonómia kérdését. Tovább olvasom