Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Orbán: Az IMF nem az ellenségünk

Orbán Viktor szerint a magyar társadalomban nagyon komoly félreértés van a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalások szerepéről; a kormányfő hangsúlyozta: nem a talpon maradáshoz, hanem az olcsó finanszírozhatóság érdekében van szükség a megállapodásra.
A miniszterelnök minderről egy más témában tartott sajtótájékoztatója végén beszélt kérdésre válaszolva. Mint mondta, az emberek többsége jelenleg tévesen azt hiszi, hogy az IMF-tárgyalások azért kellenek, hogy ne legyen pénzügyi összeomlás Magyarországon, ám - folytatta - a valóságban az ország stabil lábakon áll, a valutaalap pedig azért kell, hogy a "talpon maradás olcsóbb legyen". "Nem arról szól a történet, hogy ha megállapodunk, talpon maradunk, ha pedig nem, akkor nem, hanem arról, hogy az életünket hogyan tudjuk a legolcsóbban finanszírozni" - erősítette meg, hozzáfűzve, hogy azt majd a végén meglátják, milyen konstrukcióban zárulnak a tárgyalások.

"Az IMF nem az ellenségünk. Látom, a sajtó egy részében is úgy jelennek meg, mint a krampuszok, akik nem hoznak, hanem visznek, és ha nem figyelünk oda, akkor még nagy baj lesz, és egyébként virgácsot szorongatnak mindkét kezükben, de az IMF nem így fest: az a mi bankunk, tagok vagyunk benne" - fejtette ki Orbán Viktor, majd hozzátette: kevésbé harcias, sokkal inkább szolid összefüggésben érdemes értelmezni a közeljövő tárgyalásait.

Kijelentette ugyanakkor azt is, hogy a kormány nem köt olyan megállapodást, amely ellentétes lenne a magyar nemzetgazdaság, a magyar emberek érdekeivel.

A tárgyalásokat firtató egyik kérdésre azt válaszolta: "tudom, hogy kukucskálni a legizgalmasabb, (...) de a futballmeccsek előtti taktikai értekezletek, akármilyen izgalmasak is, nem helyettesítik a végeredményt. Én majd a végeredménykor szeretném a helyzetet ismertetni".

Arra a kérdésre, mérlegelnék-e, ha az IMF vagy az EU azt kérné, hogy ne szeptember végén végszavazzon a Ház a jövő évi büdzséről, hanem az év végén, azt válaszolta: "a költségvetési izgalmakon túl vagyunk", mert a büdzsé alapszámait rögzítette a parlament, az el van döntve. A fejezeti átcsoportosításoknak pedig nemzetgazdasági szempontból összességében már nincs akkora jelentősége - jegyezte meg, kijelentve, hogy a költségvetést egy "eldöntött dolognak érdemes tekinteni, nem érdemes feszegetni, dörzsölgetni, felnyálazni".

Még el sem kezdődtek az IMF-tárgyalások - folytatta -, de már előre látja, hogy mi mindent lehet majd ezekről olvasni, hallani a médiumokban, "még az én hajam is égnek fog állni".

Újságírói kérdésre azt is megjegyezte, hogy a parlamenti ciklus végére szerinte százezer forint fölé fog emelkedni a minimálbér Magyarországon.

Olvasóink írták

 • 4. load 2012. július 20. 07:37
  „"...a parlamenti ciklus végére szerinte százezer forint fölé fog emelkedni a minimálbér Magyarországon. "
  Azt is elárulhatná, hogy mekkora infláció és mekkora munkanélküliség mellett!”
 • 3. embertelen 2012. július 16. 22:09
  „A cikk alapján egyértelmű, hogy elötte ivott egy kicsit, vagy alapból, megszokásból hazudozik Viktorka!”
 • 2. ISU 2012. július 16. 21:18
  „"még az én hajam is égnek fog állni".

  Nekünk már két éve a szőrünk is égnek áll a viktátor hazugságaitól.”
 • 1. Primax 2012. július 16. 19:07
  „a)
  Orbán Viktor szerint "az IMF-től való szabadulás" egy lépés a nemzeti önrendelkezés irányába. Mint mondta, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött szerződés lejárta után, októbertől, Magyarországnak nem lesz dolga az IMF-fel. ( nol.hu - 2010. 07. 23. )
  b)
  Orbán: Magyarországnak nem érdeke az IMF-megállapodás ( vg.hu - 2010. 8. 30.)
  c)
  Orbán: "ha az IMF visszajön, én el" ( hvg.hu - 2011. 11. 15. )
  d)
  Orbán: Az IMF nem az ellenségünk ( civishir.hu - 2012. 07. 16. )
  A fentiek tükrében próbáljuk meg értelmezni az alábbi mondatot :
  "Én sem hazudtam soha az embereknek." ( CNN interjú - 2006. 09. 23.)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy kéréssel fordult a kormányfőhöz a KDNP

Semjén Zsolt: azt kértük a kormányfőtől, hogy a kabinet ne engedjen a "pénzügyi világ nyomásának" a… Tovább olvasom