Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Orbán az igazság pillanatáról, Morvai Budaházy szabadon bocsátásáról is szónokolt

A fővárosban Orbán Viktor, Mesterházy Attila és Bokros Lajos ünnepi beszéde rendbontás nélkül zajlott le. Morvai Krisztina beszélt Budaházy György szabadon bocsátásáról is.

19 óra 4 perc - 25 ezer ünneplő a fővárosban

Több mint 25 ezer békés ünneplő, színes családi programok a március 15-i központi rendezvényeken - a Kormányszóvivői Iroda közleménye

Több mint 25 ezren fordultak meg délelőtt 9 óra és 18 óra között az 1848-as forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából rendezett "Március 15. - Közös Tavaszunk" elnevezésű ünnepi rendezvénysorozaton a fővárosban. Délelőtt több ezren szavalták együtt Petőfi Sándor Nemzeti dalát a Nemzeti Múzeum előtti szabadtéri ünnepi előadás keretében.

Az este 6 órás zárásig pedig több mint 20 ezer ünneplő látogatta meg a Lánchíd pesti hídfőjénél és a Roosevelt téren felállított "Széchenyi korzót". A történelmi játszóház és huszártábor próbatételeit 4 ezernél is több gyerek teljesítette a nap folyamán.

Mintegy 5 ezer ember volt kíváncsi a Nemzeti Múzeum előtti ünnepi műsorra, amelyen a fellépők - köztük Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Stubnya Béla és Egyházi Géza - a résztvevőkkel közösen szavalták el a Nemzeti Dalt.

A látványos előadásban 200 táncos, valamint a Nemzeti Lovas Díszegység és hagyományőrző honvédek, huszárok is közreműködtek Nem kevésbé voltak népszerűek a családi programok, a Lánchíd pesti hídfője és a Roosevelt tér Széchenyi István előtt tisztelegve "Széchenyi korzó"-vá alakult, ahol történelmi játszóház és huszártábor várta az ünneplő családokat.

18 óra 4 perc - Vona: a Jobbik választási győzelemre készül

Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint pártja győzni akar és győzni fog az áprilisi választásokon.

A Jobbik elnöke a párt március 15-i nagygyűlésén tartott beszédében hangsúlyozta: a Jobbik kormányra kerülése esetén "mindenki és minden a helyére kerül". Vona Gábor szerint ez a többségnek igazságot, míg például a "politikus bűnözőknek" börtönt fog jelenteni.

A Bazilikától egészen Szent István tér közepéig, a Jobbik nagygyűlésének színpadáig zárt alakzatban, kettős sorfalat alkotva állt mintegy száz egyenruhás, újságírói kérdésre válaszolva magukat az Új Magyar Gárda tagjainak nevezték. A kettős sorfalat egymásnak háttal fordulva alkotó egyenruhások terepszínű nadrágot, fekete bomberdzsekit, fekete bakancsot és fekete barettsapkát viseltek.

A sapkákra részint zöld, részint piros háromszögek voltak varrva, amelyet az egyenruhások - szintén újságírói kérdésre válaszolva - rangjelzésnek neveztek.

17 óra 41 perc - MSZP: minden demokrata félhet Orbán országlásától

Az MSZP szerint a Fidesz elnöke, hétfői beszéde alapján, továbbra is azt várja a magyaroktól, hogy bekötött szemmel kövessék az ismeretlenbe és minden demokrata okkal félhet Orbán Viktor "országlásától": a Fidesz kétharmadra készül, akár a Jobbikkal együtt is.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője az MTI-nek hétfőn úgy nyilatkozott: a Fidesz a múlt pénteken "program címén üres papírlapokat" adott át a választóknak, és ezekre az üres lapokra Orbán Viktor most sem írt semmit.

17 óra 32 perc - Rendben végét a Fidesz nagygyűlése

Rendben véget ért hétfő délután a Fidesz-KDNP ünnepi megemlékezése és kampánynyitó gyűlése a fővárosban, az MTI helyszíni tudósítói rendbontást sehol sem tapasztaltak. A március 15-i megemlékezés végén az emberek rendben elindultak hazafelé a főváros I. kerületében található Dózsa György térről és a Tabánból.

A beszédek alatt a résztvevők közül sokan nemzetiszínű zászlót tartottak, s sokan felemelték a rendezők által korábban kiosztott táblákat is, amelyeknek egyik oldalán narancssárga alapon fehér színű "Itt az idő!" felirat volt olvasható, a másikon pedig nemzetiszínű zászló az országgyűlési választások első fordulójának, április 11-ének a dátumával.
17 óra 28 perc - Orbán: április 11-e az igazság pillanata lesz

Orbán Viktor szerint április 11-e, az országgyűlési választások első fordulójának napja a "gyors, átütő, megrendítő, alkotmányos változás", az igazság pillanata lesz.

A Fidesz elnöke hétfői kampánynyitó beszédében azt üzente a kormánynak, ideje csomagolni: már csak 27 nap van a választásokig. Orbán Viktor pártja fővárosi ünnepi megemlékezésén, kampánynyitó nagygyűlésén azt mondta: "azért hívtam ma ide önöket, hogy együtt, közösen indítsuk meg az utolsó nagy hajrát" 27 nappal április 11-e előtt. Hosszú volt az út a budai Vár lábáig, "időnként ránk támadtak (...), de meneteltünk rendületlenül", és az erő a megtett út arányában gyarapodott - tette hozzá.

"A mai napon becsengettek az utolsó körre. Itt vagyunk, a magyar nép áll a kapuk előtt. Ante portas. Igen, azt üzenjük a helytartótanácsnak, aki éppen reszketni méltóztatik, hogy már csak 27 nap, ideje csomagolni" - fejtette ki a pártelnök.

17 óra 5 perc - Szegedi Csanád: az MSZP ne induljon el a választásokon

Az MSZP ne induljon el az április 11-i választásokon - fogalmazta meg a Jobbik hétfői rendezvényén követelésüket Szegedi Csanád. A párt európai parlamenti képviselője a március 15. évfordulója alkalmából tartott nagygyűlésen kijelentette, hogy a Magyar Szocialista Párt "a halál pártja Magyarországon".

Az MSZP a "kirekesztés és az erőszak pártja" is - tette hozzá -, s mint mondta, haragjuk "az MSZP-t el fogja törölni a föld színéről". A választásokról szólva azt mondta, hogy április 11-én az elmúlt 65 évről hoznak döntést, a Jobbik számára nincs 2014 vagy 2018, 2010 van "most vagy soha, nincs több esélyünk".

16 óra 42 perc - Mesterházy: a sajtó szerepe többek közt a politika ellenőrzése

Mesterházy Attila (MSZP) szerint a sajtó szerepe többek közt az, hogy ellenőrizze a politikát, és az álláspontját "függetlenül, keményen, kritikusan" fogalmazza meg.

A szocialista miniszterelnök-jelölt a Szabad Sajtó Díjak átadásán hétfőn arról beszélt, hogy a sajtó ezzel a magatartásával az emberek érdekeit szolgálja, és például abban is segít, hogy jól tudjanak választani áprilisban.

Emlékeztetett arra, az MSZP több kísérletet is tett rá, hogy kiderítse: mit tartalmaz a Fidesz programja. Ha azonban ebben továbbra sem érnek el eredményt, akkor a sajtó tudja ezt folytatni, és segíteni a választóknak. Mesterházy Attila úgy vélekedett, a Fidesz programja egy illúzió, amelynek foglya az ország.

Leszögezte, hiába kínálja ezt a Fidesz, "nincs könnyebb út". Beszéde végén megjegyezte: a sajtó nyugodtan fogalmazzon meg kritikát velük kapcsolatban is, mert ennek csak a buta politikus nem örül. Az okos okul belőle - vélekedett.

Hozzátette: ő sem rögtön szokott örülni a bírálatnak, de miután aludt rá egyet, mindig átgondolja a kritika tartalmát. A Szabad Sajtó Alapítvány díjait idén Kálmán Olga, az ATV főszerkesztője, Simon Judit és Bod Tamás újságírók, valamint Tóth Ákos, a Népszabadság hír- és információs rovatának vezetője kapták

16 óra 25 perc - Orbán: senki ne ossza meg a szavazatait

A Fidesz sikere Orbán Viktor szerint azon múlik, hogy minél többen szavazzanak a pártjára, a pártelnök ezért azt kérte: senki ne ossza meg a szavazatait.

A Fidesz elnöke pártja budapesti kampánynyitóján hétfőn azt mondta: akár egyetlen szavazaton is múlhat, hogy a siker döntő legyen, ne pedig elvesztett csata. Ezért aki megosztja a szavazatát, az ellenfeleiket segíti - hangsúlyozta.

"A rosszat nem elég elítélni, le is kell győzni. Két jól irányzott szavazat, és a magyar név megint szép lesz: méltó régi nagy híréhez" - fogalmazott a Nemzeti dalt idézve Orbán Viktor.

16 óra 12 perc - Morvai: az áprilisi választáson Magyarország jövő

A következő 27 napban sorsfordító döntést kell előkészíteni, mert Magyarország jövője dől el az áprilisi 11-i választáson - mondta a Jobbik fővárosi ünnepi rendezvényén Morvai Krisztina.

A párt európai parlamenti képviselője, államfőjelöltje az V. kerületi Szent István téren felolvasta a 12 pontot, majd ezeket egyenként végigvette, és újraértelmezte őket.

A 12 ponttal összefüggésben kitért többi között a politikusok elszámoltatására, egy úgynevezett magyar bank létrehozására, illetve Budaházy György és társai szabadon bocsátására is. Beszéde végén azt mondta: hisz abban, hogy ezeket az elképzeléseket meg tudják valósítani.

A Jobbik március 15-i nagygyűlését hallgató emberek az Andrássy út elejéig állnak, főként fiatalok, jobbikos és árpádsávos zászlóval. Kisebb csoportokban zöld katonai gyakorló egyenruhát viselő emberek álldogálnak, akiknek a zubbonyára Nemzeti Őrsereg-feliratú kitűző van kitéve. A Deák tér környékén több száz rendőr áll készenlétben - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

15 óra 58 perc - Orbán: már csak 27 nap van a választásokig

A Fidesz elnöke szerint a magyar nép a kapuk előtt áll, azt üzeni a "helytartótanácsnak, hogy ideje csomagolni", már csak 27 nap van a választásokig.

Orbán Viktor hétfőn a párt március 15-i megemlékezésén, kampánynyitó nagygyűlésén azt mondta: azért hívta a gyűlésre az embereket, hogy közösen elindítsák az utolsó nagy hajrát. Mint mondta, évek óta készülnek erre a pillanatra; hosszú utat kellett megtenni, hogy elérkezzenek a budai Vár lábához. De az út alatt erejük nem fogyott, hanem gyarapodott - közölte.

A Fidesz elnöke kiemelte: fel kell tenni a pontot az i-re, de Magyarország jelenleg rossz állapotban van.

15 óra 31 perc - Több tízezer embert várnak a Fidesz ünnepi nagygyűlésére

Megkezdődött a Fidesz-KDNP március 15-i ünnepi megemlékezése és egyben kampánynyitó nagygyűlése hétfő délután a főváros I. kerületében, a Dózsa György-szobornál.

A várhatóan másfél, kétórás rendezvényen - ahová több tízezer embert várnak - mások mellett felszólal Navracsics Tibor frakcióvezető, Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Orbán Viktor pártelnök.

Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint a résztvevők megtöltik az Attila út és a Krisztina körút Dózsa György-szoborral szembeni részét úgy, hogy még a villamossíneken is állnak. Sokan vannak a Tabán domboldalánál is.

A szervezők olyan táblákat osztanak a résztvevőknek, amelyeknek egyik oldalán narancssárga alapon fehér színű "Itt az idő!" felirat olvasható, a másikon pedig nemzetiszínű zászló látható az országgyűlési választások első fordulójának, április 11-ének a dátumával. A tömegben számos, településnevet tartalmazó tábla látható.

A színpad két oldalán kifeszített nemzeti zászlók vannak, középen pedig egy "Itt az idő!" feliratú molinó, és ugyanez a szlogen olvasható a szónoki pulpituson is.

15 óra 28 perc - Tizenegyezernél is többen az állami rendezvényeken

A kormányszóvivői iroda szerint 11 ezernél is többen vettek részt a március 15-ei központi megemlékezéseken hétfőn délelőtt. A MTI-hez eljuttatott közlemény szerint több mint ötezren voltak kíváncsiak az 1848-as forradalom és szabadságharc 162. évfordulója alkalmából rendezett "Március 15. - Közös Tavaszunk" központi rendezvényein, így a zászlófelvonáson és a Nemzeti Múzeumnál tartott ünnepi megemlékezésen.

A Nemzeti Múzeum előtti szabadtéri ünnepi előadást is több ezren nézték végig, és csaknem hatezren látogattak el a forgalom elől lezárt Lánchídra, a "Széchenyi korzóra", és több mint ezer gyermek teljesítette a huszártábor próbatételeit a Roosevelt téren.

14 óra 58 perc - Az összefogás fontosságát hangoztatták a székesfehérvári ünnepségen 

- Az összefogás fontosságát hangsúlyozta a székesfehérvári március 15-i ünnepségén a megyei közgyűlés fideszes elnöke, valamint a város az MSZP és az SZDSZ támogatásával megválasztott polgármestere hétfőn a Petőfi-szobornál tartott megemlékezésen.

A zászlódíszbe öltözött rendezvényteret zsúfolásig megtöltő ünneplők - köztük sok kisgyermekes család - előtt Balogh Ibolya (Fidesz), a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta: eljött a pillanat, amikor "mindnyájunkra szükség van, itt az idő, hogy közös ügyeink érdekében összefogjunk". Úgy vélte, 1848 eszméihez hűen, most se azt nézzük, ami elválaszt, hanem azt, ami összeköt, "hogy visszataláljunk arra az útra, amit a márciusi ifjak kitapostak számunkra."

Balogh Ibolya úgy fogalmazott, hogy "ma egy csalódott, hitehagyott, büszkeségében megtépázott nemzet képe rajzolódik ki előttünk." "Elszegényedett családok, növekvő munkanélküliség, nehéz helyzetben levő települések, bizonytalanság, a nemzeti érzések tudatos elnyomása, a nemzeti érdekérvényesítés teljes hiánya, a lemaradás jellemzi ma az egykor oly büszke Magyarországot" - mondta.

14 óra 28 perc - Demszky: meg kell védeni a köztársaságot!

Demszky Gábor (SZDSZ) szerint március 15-ike üzenete 2010-ben az, hogy az 1989-es jogállami forradalmat és köztársaságot meg kell védeni. Az ősszel leköszönő főpolgármester a budapesti Március 15. téren, a Petőfi-szobornál mondott hétfői ünnepi beszédében a Jobbik előretörésének veszélyére figyelmeztetett; beszédét folyamatosan bekiabálásokkal, pfujolással és fütyüléssel zavarta meg néhány száz tüntető.

A Fővárosi Önkormányzat megemlékezésén a főpolgármester a Jobbik előretörésének veszélyére figyelmeztetett. A liberális politikus szerint a húsz éve létrejött szabad, független, demokratikus jogállamot ma sokan támadják, és új rendszerváltásról, "sehol ki nem próbált harmadik útról prédikálnak". Demszky Gábor ugyanakkor azt hangoztatta: azt a nyugati típusú többpárti demokráciát, amiért húsz éve sokan küzdöttek, legyen bármennyi hibája is, nem leváltani kell, hanem megóvni mindenáron.

A városvezető szerint ezért össze kell fogni a "tisztességes politikai ellenfelekkel", a demokratikus rendszerváltó pártokkal, a "bátor" parlamenti képviselőkkel; a köztársasági elnökkel, az Alkotmánybírósággal, a kontrollszerepre vállalkozó médiumokkal és a civilekkel.

13 óra 18 perc - Mesterházy: visszaszerezzük az ünneplés jogát

- Azért vagyunk ma itt, hogy fejet hajtsunk március 15-e emléke előtt, és hogy visszavegyük az ünneplés, az utcai megemlékezés és a nemzeti büszkeség jogát - mondta Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a párt ünnepi nagygyűlésén Budapesten.

A kormányfőjelölt szerint azok akarták elvitatni az ünneplés jogát, akik a nemzet megosztását tűzték zászlajukra.

Mint mondta, a baloldalnak nincs miért szégyenkeznie, szavakban és tettekben is bizonyította hazaszeretetét.

"Nem hazafi és nem demokrata az, aki politikai megosztásra használja a kokárdát" - hangsúlyozta Mesterházy Attila, aki az általa elítélt hazaárulózás és a kirekesztés helyett a befogadás, a békés egymás mellett élés fontosságát hangsúlyozta.

12 óra 38 perc - Bokros: a márciusi ifjak felelős értelmiségiek voltak 

- A márciusi ifjak felelős, áldozatkész értelmiségiek voltak - jelentette ki Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje hétfőn, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 162. évfordulóján, a budapesti Jókai téren. Hozzátette: a márciusi ifjak 162 évvel ezelőtt nem érték be saját "pecsenyéjük sütögetésével", saját "karrierjük" biztosításával.

Az ifjak gyülekező helye, a Pilvax kávéház a polgári nyilvánosság fontos színtere volt - jelentette ki. Mint mondta, a márciusi fiatalok többet akartak rossz kompromisszumoknál, és többet akartak az egy helyben topogásnál. Bokros Lajos szerint akkor a pesti értelmiség tisztában volt kiváltságos helyzetével, sokan életüket kockáztatva is bátran nekiálltak, hogy kirántsák a politikai kátyúból az ország szekerét. Jókai Mór szobra előtt mondott beszédében az MDF miniszterelnök-jelöltje kiemelte: ma Magyarországnak újra reformokra van szüksége, azonban, mint fogalmazott, az értelmiségnek ma nem kell "forradalmasdit" játszania. A mostani nemzedéknek az a felelősség jutott, hogy puskaropogás és háborúk nélkül vívja meg a polgárosodás küzdelmeit.

Hangsúlyozta: Jókai Mórban megvolt a bátorság, hogy előbb karddal, majd később tollával szolgálja a magyar polgárosodás ügyét. Az áprilisi választásokra utalva azt mondta: ma nagyon úgy tűnik, hogy a pártok ismét négy évnyi semmittevésre akarják ítélni Magyarországot. A választásokra készülve sokan ismét benyújtották a "tétlenség programját", és feledésre akarják ítélni a polgárosodás nagy programját. Úgy fogalmazott: "szégyen, de igaz, 162 évvel ezelőtt a politikai elit jobban látta, mint ma, hogy a reformok csak kéz a kézben haladva érhetnek el átütő eredményt (...)".

Bokros Lajos azt mondta, azért lépett újra a politika "szorítójába", hogy 1848-hoz hasonlóan a reformok és a demokratikus népakarat ismét egymásra találjon Magyarországon. Az emlékezők a Jókai Mór szobra előtti kis téren hallgatták végig Bokros Lajos tízperces beszédét, majd az MDF nevében koszorút helyeztek el a szobor tövében. A megemlékezés a Himnusszal zárult.

A megemlékezésen részt vett Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Herényi Károly elnökhelyettes, Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő és Csapody Miklós képviselőjelölt.

Csapody Miklós újságíróknak annyit mondott: az MDF tud budapesti listát állítani; kiemelte, már ő is összegyűjtötte a szükséges ajánlószelvény-mennyiséget. Hozzátette: azoknak a képviselőjelölteknek, akiknek a fővárosban sikerült összegyűjteniük a legalább 750 ajánlószelvényt, segíteniük kell azoknak, akik ezt még nem tudták megtenni.

12 óra 13 perc - Lázár János: a haladás feltétele, hogy rend legyen

- Magyarország haladásának az a feltétele, hogy az országban végre rend legyen - jelentette ki Lázár János (Fidesz) hódmezővásárhelyi polgármester hétfőn az alföldi városban. "A rend nem kisajátítható, a rend dolgában nincs pártoskodás, a rend dolgában nem lehet szereposztás, a rend dolgában nem fogunk kompromisszumot ismerni" - mondta a politikus, aki - mint fogalmazott - nem a hagyománytiszteletből fakadó közhelyeket hangoztató, hanem őszinte ünnepi beszédet kívánt tartani az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából rendezett városi megemlékezésen.

Hozzátette: "a rend mindenkire kell hogy vonatkozzon, jogokban és kötelességekben nem lesz különbség". 1848. március 15-e a magyar történelemben a szabadság talán legteljesebb megélése, s ez kötelességet ad: beszélni a közállapotokról, arról, ami a haza, a város, az emberek ügye - indokolta meg a polgármester beszédében, hogy miért foglalkozik aktuálpolitikai kérdésekkel. "Rendre van szükségünk. Ahol nincs rend, ott szétesik az ország, lopnak, csalnak azok, akiket megválaszt a közösség. (…) Ahol nincs rend, elszaporodhat az erőszak, és a szélsőséges gondolkodás lehet az úr. Ahol nincs rend, ott uralkodnak a bűnbakkeresők, a szomszédot a szomszéd ellen uszítók" - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő mintegy négyszáz fős hallgatóság előtt.

"Mi magyarok milliók szenvedésével fizettünk a XX. század történelmi leckéjéért, fizettünk a bolsik miatt, és fizettünk a nyilasok miatt. A szélsőség - a mai időkben akár jöjjön jobbról - nem kiút, hanem maga a zsákutca. (…) A szélsőség maga a rendetlenség" - mondta a politikus. Lázár János szerint "az igazi csapda az, hogy ha a rendet párt- vagy magánhadseregek akarják megteremteni".

A rend fönntartása nem adható gebinbe - emelte ki. "2010. március 15-e legfontosabb üzenete: a nemzeti kiegyezéshez olyan erő kell, amelyet a többség, mégpedig az elsöprő többség biztosít" - hangsúlyozta a képviselő.

11 óra 58 perc - A Múzeumkertben főleg a családosok ünnepeltek

Megtöltötte a Múzeumkertet és a környező utcákat a hétfőn 11 órakor kezdődő ünnepi műsor közönsége, akiknek sorai között az MTI tudósítója szép számmal látott kisgyermekes családokat is.

A Közös tavaszunk című műsort megtekintő látogatókat a hideg és az erős szél sem zavarta abban, hogy végignézzék a Dobó Kata, Fullajtár Andrea, Nyári Oszkár, Simon Kornél, Egyházi Géza fellépésével, valamint kétszáz táncos és a hagyományőrző huszárok részvételével zajló műsort. A Múzeum körút két végét - a Kálvin tér és az Astoria felől - idén nem fémkordonokkal, hanem szalagkordonnal zárták le, és azokon átvizsgálás nélkül bárki szabadon átkelhetett.

A Múzeumkertbe azonban csak azok léphettek be, akiknek előtte átvizsgálták a táskáját. Üveget vagy egy méternél hosszabb zászlórudat nem vihetett be senki, a beléptetést itt tűzszerész jelvényt viselő rendőrök biztosították. A környéken egyenruhás és civil ruhás rendőröket egyaránt látni lehetett, de lényegesen kisebb számban, mint a korábbi években. A Nemzeti Múzeumhoz többségében fiatalok érkeztek, és sokan magukkal hozták gyerekeiket is.

A hangulat a korábbi évekhez képest sokkal békésebb volt, bekiabálásokat sem lehetett hallani. Az ilyenkor megszokott utcai mobil perec-, lufi, és zászló árusok szabadon kínálhatják portékáikat. A tömegben egyébként csak elvétve lehetett nemzetiszínű zászlót látni, és árpádsávosból is csak kettő tűnt fel.

11 óra 40 perc - Schiffer András: március 15. azt üzeni, lehet változtatni Magyarország sorsán 

Tizenkét fa elültetésével és a párt 12 pontjának ismertetésével emlékezett az 1848-as forradalomra és szabadságharcra a Lehet Más a Politika (LMP) Budapesten, a VIII. kerületi Teleki téren hétfőn. Schiffer András, a párt listavezetője a rendezvényen kijelentette, március 15. azt üzeni, lehet változtatni Magyarország sorsán.

A párt követelései között szerepel a korrupció visszaszorítása, a romák és a nem romák közötti békés együttélés helyreállítása, a szegénységben élők leszakadásának megállítása és a demokráciába vetett bizalom helyreállítása.

Schiffer András, a párt listavezetője a rendezvényen azt mondta: március 15. azt üzeni, hogy az öröknek hitt viszonyok megváltoztathatók, "igen, lehet változtatni Magyarország sorsán".

11 óra 24 perc - Országosan 658 ünnepi rendezvényt tartanak

Országosan 658 rendezvényt jelentettek be a rendőrségnek március 15-ére - közölte honlapján a rendőrség hétfőn.

A rendőri szervek vezetői az ünnepségekkel kapcsolatosan bejelentett rendezvényeket tudomásul vették, biztosításuk a törvényben meghatározott módon történik.

A bejelentett rendezvényekre tiltó határozatot nem hoztak - tartalmazza a rendőrségi közlemény.

11 óra 07 perc - Kósa Lajos: újjá kell építeni a szabadságot

A szabadság és az ország újjáépítésére szólított fel március 15-i ünnepi beszédében Kósa Lajos Debrecenben. "Húsz éve a magyar nép a szabadságot választotta, ezt kell újjáépítenünk" - mondta a város főterén összegyűlt mintegy kétezres hallgatósága előtt hétfőn Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke.

Hozzátette: most minden emberre szükség van, függetlenül attól, korábban kire szavazott, kit támogatott.

10 óra 45 perc - Megindult a forgalom a Kossuth téren

Feloldotta a Kossuth tér környékén az útlezárásokat a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), így már helyre is állt a közlekedés - közölte a rendőrség, miután 10 órakor felvonták a nemzeti lobogót.

A BRFK közleménye szerint az esemény során rendőri intézkedésre nem került sor, rendkívüli esemény nem történt.

10 óra 20 perc - Ismét nem sikerült közösen ünnepelni 

A Kossuth Lajos téri ünnepségen jelen volt Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök és Katona Béla, az Országgyűlés elnöke. A rendezvényen részt vettek a kormány tagjai, állami vezetők, a pártok egy részének képviselői, a diplomácia testület tagjai.

Az SZDSZ és az MDF még pénteken azt közölte az MTI megkeresésére, hogy képviselteti magát az ünnepségen. Az MSZP politikusai ott voltak a zászlófelvonáson. A KDNP tudatta, politikusai nem vesznek részt az ünnepi zászlófelvonáson, a Fidesz hétfői tájékoztatása szerint politikusai nem vettek részt az ünnepségen.

A Kossuth Lajos teret kordonnal zárta le a rendőrség, a kordon mögött rendőrautók állnak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vértanúk tere felőli részén lehet - a detektoros kapun áthaladva - a Kossuth térre bejutni.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítói arról számoltak be, hogy a kordonon kívül tartózkodók közül többeknél árpádsávos zászló, vagy libát ábrázoló kendő van. A kordonon kívülről folyamatos bekiabálással, füttyülésekkel zavarták meg a zászlófelvonást.

Többi között az a bekiabálás volt hallható: "hazaáruló!", "börtönbe!", "Hagyó, talicskatoló".

9 óra 46 perc - A kordonon kívülről bekiabálások hallatszanak  

A lobogót katonai tiszteletadás mellett hétfőn délelőtt vonták fel a Parlament előtti Kossuth Lajos téren. Az ünnepi eseményen a közjogi méltóságokon kívül részt vettek a kormány tagjai, több parlamenti párt képviselője és a diplomáciai testület tagjai.

A Kossuth Lajos teret kordonnal zárta le a rendőrség, a kordon mögött rendőrautók állnak. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Vértanúk tere felőli részén lehet - a detektoros kapun áthaladva - a Kossuth térre bejutni.

A kordonon kívülről bekiabálások hallatszanak - jelentette az MTI tudósítója. 

Olvasóink írták

190 hozzászólás
 • 190. Reális 2010. március 18. 18:45
  „Soha többé ballibeket!Tönkretették a hazánkat!Ki kell verni őket a parlamentből!”
 • 189. pancser 2010. március 17. 20:34
  „A Jobbik kiesik a lyukas gatyából mint a ......! Soha Jobbikot, a fiúk behúzott farokkal fognak eloldalogni, kemény lesz a beton törülközőnek. Az ember ha ilyen kéményseprő(tisztelet az igazinak) ruhát lát csak megvető pillantással méri végig, no megint egy b...m.”
 • 188. lótusz 2010. március 17. 17:06
  „szebb jövőt, jobbik és hiába rezeltek be. jön az új erő.már akkor is boldog leszek ha parlamentbe kerül. de még pár hónap lenne meg is nyerné.”
 • 187. Túrabakancs 2010. március 16. 20:33
  „Ahogy olvasom ezt a fórumot megállapítom, hogy a tényői
  gyilkosságot elkövető férfi hipohonder volt, a pár nácizó
  meg fasisztázó agyament pedig a régi eszméktől rettegő
  fóbiás szarkeverő! A mai világban falhoz állítani embereket csak mert más nemzetiségűek? Ugye ti sem gondolhatjátok ezt
  komolyan? Majd a bűncselekményeket elkövetőket fogják
  bíróság elé állítani, de azt nem azért mert valaki éppen zsidó
  vagy cigány származású, hanem azért, mert cselekményeiknek
  egy jogállamban következménye kell hogy legyen, és elrettentő
  hatással kell bírni. A többi normális életvitelt élő emberek érdekében legalábbis. Ez nem bűn a rendet képviselő és hangoztató pártok részéről, hanem egy jogos igény a lakosság
  részéről!”
 • 186. impala 2010. március 16. 20:10
  „GYŐZZÖN A JOBBIK!!”
 • 185. Árpád-házi 2010. március 16. 19:34
  „182. hozzászólás matezsu2 2010.03.16. 19:08

  A mésik aggasztó programpontja a Jobbiknak, a "multik takarodjanak ki az országból!

  Ennek fuss neki még egyszer!”
 • 184. Agent 2010. március 16. 19:16
  „182, tök jó neked, mert nem kell gondolkoznod:)”
 • 183. bojtár 2010. március 16. 19:13
  „azt az energiát amit itt a jobbikot fikázó sűrű ködbe burkolt agysejtjeiket fárrasszák itt páran a gőg és a ki ha énnem elvet hátrahagynák és elolvásnák vagy legalább egyáltalán egyszer is meghenéznék a programjukat (valószínű aki fikázza nem is nézte egy percet sem)másnap valószínüleg ha egy csekély kis emberi és hazafiság érzése maradt benne belátja,hogy ez amit itt a fidesz és az mszp művelt még a legfinomabb szavakkal is a nép árulása a haza eladása és mindezt semmi más érdekből csak a pénzből .Az országot árusítják az emberek nyomrognak,éheznek a kórházak és az önkormányzatok omlanak össze azért mert ezt nem reklámozzák ne higye senki,hogy nincs így mert sajnos ez a szőrnyű valóság.Nyugodtan szavazzatok a fidesz-re meg az mszp-re azt lehet 4 év múlva nem lessz mit szavazzál.Szebb jövőt.”
 • 182. matezsu2 2010. március 16. 19:08
  „A mésik aggasztó programpontja a Jobbiknak, a "multik takarodjanak ki az országból." A magyar cégeg, munkahelyek agyon vannak nyomva ado és egyébb terhekkel, nincs pénzük fejlesztésre, bővítésre. Néhány millió ember ma magyarországon boldog, ha minimálbérért a multiknál dolgozhat, mert ebből talán a rezsire futjá, de ha ez nincs, akkor házárverezés, és költözés a híd alá. Itt tartunk. Előszőr épíreni fejleszteni, aztán ugrálni. Hány család maradna munka nélkül egyetlen multi elzavarásával????”
 • 181. Árpád-házi 2010. március 16. 18:57
  „moderálva”
 • 180. matezsu2 2010. március 16. 18:56
  „Szerintem tök fölösleges azon vitázni, hogy kinek mi a programja. Meg azt fújni, hogy melyik párt nagykutyái mivel kritizálja a másik programját, meg azon variálni, hogy ki mit ígér. Hát ígérni azt lehet, nem mérleg, hogy ki ígér többet. Egy biztos , hogy a bugyelláris üres, ami még csörög benne, annak az MSZP még a seggére ver. Pénz nélkül tehát mindenki csak blöfföl. Arra meg emlékezzünk vissza, hogy mit ígért az MSZP 4 éve, és mit valósítottak meg belőle. Amíg még van munkájuk azoknak akik 60-70ezret keresnek, addig még lehet mit elvonni, megadóztatni. Lassan pár millióan annyi pénzt visznek haza, amiből a rezsit kifizetik, és vége.Ígérgetésre kár felülnünk. A pártok programja majdnemhogy teljesen fölösleges. Úgysem lehet pénz nélkül megvalósítani semmilyen ígéretet.”
 • 179. Árpád-házi 2010. március 16. 18:48
  „90. hozzászólás pancser 2010.03.15. 21:17

  Attól, hogy "Árpádházi"-nak nevezed magadat, már az is tévedés- István betörte Európába népét, ha kellett kemény volt, csak nem volt elég alapos. Itt vannak akik Európa közepén pogánylázadásra készülnek. Csak most nem Vata a vezér hanem Vona!
  A politikai munka is munka méghozzá nehéz munka. Csak a tudatlanok legyintenek rá, azok akinek nem tellett arra, hogy műveltséget szedjen magára.

  Nem ezt kérdeztem!Értelmezési zavarod van?

  94. hozzászólás pancser 2010.03.15. 21:32

  Óh a kuruttyinfó, nem tom mit szól a Jobbik egyik tagjához, aki 19 év börtönt kapott. Biztosítási csalásokat intézett a feleségét jól bebiztosította aztán megölte. Csak a szerencsén múlt, hogy nem kötötték fel. Van még egypár volt és leendő börtöntöltelék abban a csapatban. Vajon melyik diktatúra posványából kuruttyolnak az önjelölt becsületlovagok!

  Azonnali hatállyal megszűnt a tagsága mihelyst kiderült.Ő maga elfelejtette közölni ezt az "apróságot"!Te viszont nem úgy tálalod ahogy igaz!”
 • 178. matezsu2 2010. március 16. 18:30
  „A jobbik hadserege bemasírozott a cigánylakta településekre, és most mindenkivel elhitették, akinek cigányokkal gondja van, vagy sorozatosan néhány cigánycsalád kilopja a szemét, mert ugye van ilyen, ezt fölösleges tagadni,hogy ők és a hadseregük majd lerendezi a cigányügyet. Itt a településünkön eljött néhány cigány a jobbik kampányelőadására, itt mindenki előtt megkérdezték a képviselőjelöltet, hogy mi a tervük, mi a gondjuk a cigánysággal. A válasz az volt, hogy nem nekik semmi bajuk a cigányokkal, nem akarnak ők félelmet kelteni a cigányok körében.
  Azután folyamatosan kérdezem, honnan tudnak pénzt elvonni a sorkatonaság visszaállításához, milyen pénzből toboroznának gigantikus hadsereget, kiket, milyen lelkiállapotú embereket fegyvereznének fel, milyen szabályokkal, hogy ne legyen népirtás. Mert azok közül az üresfejű háromajtós szekrényekből, akik szívesen belépnének a fegyveres alakulatokba, nagyon veszélyes felfegyverzett hadsereget kreálni.”
 • 177. akinemfél 2010. március 16. 18:29
  „Végulis nekem nincs foldem. Nekem teljesen mindegy,hogy a hozzáérto osztrák tulajdonosa féltve orzott kicseként fogja muvelni a magyarországi foldjét,vagy valamelyik Jobbik aktivista megkapja és így "magyar tulajdonban lesz a magyar termofold". Ertenek a Jobbik aktivistái a fold muveléséhez ?
  Szavazz a Jobbikra ! Világos a programja. -www.jobbik.hu kezd olvasni a 70-72.oldalon !
  Ha meg kitor a polgárháború,legfeljebb majd hamarosan új választások lesznek. Jojjon a Jobbik !”
 • 176. Agent 2010. március 16. 17:51
  „173, mondjuk kissé fura szerintem is, hogy a moderátorok nem dobták ki még "akinemfél" ismétlőrobotunkat, nekem eléggé egyértelmű, hogy csak teleszemetel mindent a demagóg szövegeivel...mondjuk amilyen szinten űzi az tényleg hivatástudatra vall...dehát ez megbocsájtható, végülis vannak olyanok is, akik Napóleonnak képzelik magukat:)a hülyeség alanyi jog.”
 • 175. Patriot 2010. március 16. 17:47
  „Agent, korrekt gondolatokat fogalmaztál meg. Teljesen egyetértek vele.”
 • 174. Agent 2010. március 16. 17:42
  „lótusz, szerintem te se szónokolj itt addig multikról, amíg nagyjából fogalmad sincsen, hogy a név mit takar, lévén a hazai munkavállalók többsége multinál dolgozik, tehát egyáltalán nem arról van szó, hogy a multiknak ide-oda menniük kellene, csupán arról, hogy a hazai vállalkozókat is meg kell, hogy illessék azok a kedvezmények, amelyek a multiknak járnak - és hangsúlyoznám, az, hogy kedvezmény jár nekik:
  1. nem a multik hibája, ők csupán éltek a lehetőséggel
  2. nem egyedülálló európában”
 • 173. vonLichthofen 2010. március 16. 16:45
  „172akinemfél,
  ezt moderálták ki az előző hozzászólásomból -
  -- te rettegsz attól a pillanattól, amikor végre egy tisztességes kormány kerül az ország élére. Az lesz neked a végórád, fizetett bértollnoki munkádnak vége lesz - egyszerűen mert a jellem, a gerincesség és tisztesség fog úrrá lenni Magyarországon.
  A katonaság kérdéséhez - amikor Románia,Szerbia és Szlovákia erősebb hadsereggel bír mint Magyarország akkor mi lehet más tiltakozásod alapja, mint a tartóid által parancsolt propaganda.

  Nem nagyon értem ugyan, hogy miért moderálták ki, mert te lépten nyomon mocskolódsz az ország, a magyarság, egy TÖRVÉNYES párt és annak törvényesen kinevezett képviselői ellen anélkül, hogy ezért a seggedre vernének.”
 • 172. akinemfél 2010. március 16. 16:34
  „Jojjon a Jobbik ! Vegyék a magyar foldet a magántulajdonukba a díszmagyarba oltozott,árpádsávos zászlot lobogtato Jobbikosok. Igy az o magántulajdonuk lesz,de legalább magyar lesz ! Hajrá Jobbik ! Csak nehogy egyszer Vonáék levegyék a díszmagyar álarcot,és kideruljon,hogy........
  A "nagyon nagy Jobbikos" megemlékezésen 4000 résztvevo egy ilyen kis párttol nem is rossz ! En ott voltam. Csak azt nem értem mi koze a Jobbiknak március 15-hoz ? Tényleg miért gondolták,hogy fontos ezen a napon is magyarkodniuk ?
  Ja ! Ebbol élnek. Már értem !
  Jojjon a Jobbik ! A szomszédom is nagyon fogja utálni,ha be kell vonulnia újra kotelezoen sorkatonának. Ugyhogy én biztos,hogy a Jobbikra szavazok ! Hajrá Jobbik !”
 • 171. lótusz 2010. március 16. 16:21
  „megyek innen, engem nem fizetnek irkálásért én csak szívből szólok. művelem kertemet míg el nem veszik mintr a palesztinokét. ültetek magyar földbe magyar zöldséget, mert megtehetem hogy minőségit eszek. nem ócska lidles dolgokat, meg kínai fokhagymát.és ha tehetem kihagyom a multikban való vásárt. ez nem azt jelentri hogy teljesen elszigetelem magam, de fizessenek adót, és amit megvehetünk magyar termékként azt nem kell az eu mocskából enni.”
190 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos lakástűz - Lángoló ruhában menekült a verandára az idős hölgy

Egy idős nő megégett holttestét találták meg a tűzoltók, miután eloltottak egy lakástüzet… Tovább olvasom