Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Orbán: az adósság elleni harc harmadik része következik

A miniszterelnök szerint eljött az ideje annak, hogy a kormány megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése. Orbán Viktor ezt szombaton a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti rendezvényen mondta, ahol bejelentette az önkormányzati adósság egy részének állami átvállalását.
A kormányfő beszédében - az adósságcsapda okait részletezve - azt mondta, az MSZP-kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre az állam, az emberek és az önkormányzatok eladósítását, ráadásul ez nem véletlenszerűen történt, mert az ország, az emberek és az önkormányzatok tönkremenetelén néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott ültek az előző szocialista kormányban vagy "ott lebzseltek annak a kormánynak holdudvarában". "Kérlek benneteket, hogy ezt sose felejtsétek el" - fordult hallgatóságához, amelyben elsősorban kormánypárti parlamenti képviselők, polgármesterek és önkormányzati képviselők foglaltak helyet.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az adósságcsapdából való kikerüléssel helyreállhat a ma még több mint 1200 milliárd forintnyi adóssággal rendelkező önkormányzatok függetlensége, szerinte azonban - több korábbi kormányzati intézkedéshez hasonlóan - az önkormányzatok kimentését is meg fogják támadni, de eljött az ideje annak, hogy a kabinet - az államadósság-csökkentés és a devizahitelesek megsegítése után - megnyissa az eladósodás elleni küzdelem harmadik frontját, ez pedig a települések megmentése.

Ezt követően - nagy taps közepette - Orbán Viktor bejelentette, hogy összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól. Jelezte azonban: az igazságosság érdekében a megállapodásban érvényesíteni kell azt a szempontot is, hogy igenis vannak olyan feszesen gazdálkodó önkormányzatok, amelyeket nem érint az adósságcsapda. Ennek nyomatékosítására azért van szükség - magyarázta -, hogy ezek a helyhatóságok ne érezzék úgy, "megint azt a lovat ütik, amelyik egyébként húz".

A miniszterelnök mindemellett azonban hangsúlyozta: az adósságból való kimentés önmagában nem elegendő, az egész önkormányzati rendszert át kell alakítani, és el kell kerülni, hogy újabb adósságok képződjenek. Ehhez arra van szükség, hogy a településekre csak olyan feladatok háruljanak, amelyeket valóban van erejük ellátni, a bevételeknek pedig fedezniük kell a kiadásokat - vélekedett, közölve, hogy ezért az állam csak olyan projektekre ad támogatást, amelyek a települések ésszerű és megvalósítható fejlesztését teszik lehetővé, és amelyekhez rendelkezésre áll a helyhatóságok saját erőforrása.

MTI Fotók: Koszticsák Szilárd

Arról is beszélt, hogy az elmúlt időszakban sokan próbálták eltéríteni a magyar kormányt az adósság elleni küzdelemtől, elég elolvasni azokat a "sunyi", "rókafajta" írásokat, amelyek arról szólnak a lapokban - időnként politikusoktól is -, hogy nem is az adósság a legfontosabb dolog. Ez a gondolkodásmód elfogadhatatlan, a kabinetnek ki kell tartania az adósrabszolgaságból való kijutás mellett - jelentette ki.

"Nyilván ezek a döntések sem fognak tetszeni azoknak, akik egyébként abban voltak érdekeltek, hogy önöktől továbbra is szedjék a sápot" - mondta Orbán Viktor a polgármestereknek, hozzátéve, hogy bár a mostani tanácskozásnak nem témája, mit kezd az állam az átvett adóssággal, de "akik előre gondolkodnak, azoknak van egy-két rossz sejtésük", és ezek nem mindegyike indokolatlan. Szavait azzal zárta, hogy komoly erőcsoportok, amelyek úgy gondolják, hogy elveszítették a sápszedés egy formáját, meg fogják támadni a most bejelentett kormányzati lépést.

A rendezvényen felszólalt Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke is, aki töretlennek nevezte az önkormányzati rendszer szövetségét a kabinettel és a parlamenttel. Debrecen polgármestere hangsúlyozta: az önkormányzatokra mindig lehetett számítani, a helyhatóságok azonban most azt kérik a kabinettől, nyúljon hozzá a finanszírozásukhoz, és hosszú távon egy zárt rendszert hozzon létre, amellyel az önkormányzatok a folyó működési bevételeikkel fedezni tudják a folyó működési kiadásaikat.

Szerinte a korábbi ciklusban a szocialista Lamperth Mónikával kezdődő és Bajnai Gordonnal folytatódó önkormányzati és fejlesztési politika miatt alakult ki a helyhatóságok jelenlegi nehéz pénzügyi helyzete. Kósa Lajos úgy fogalmazott, ha valakinek borsódzik a háta akkor, amikor Bajnai Gordon újra feltűnik a színen, az éppen az önkormányzatok közössége a volt kormányfő önkormányzati, illetve fejlesztési miniszterként tanúsított teljesítménye miatt.

Még Orbán Viktor bejelentése előtt Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere arról beszélt: a kormány segítségét kérik az önkormányzatok, hogy kikerülhessenek az adósságcsapdából, megszabadulhassanak adósságterhük egy részétől. Szita Károly beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok pénzügyi helyzete megrendült, a helyhatóságok adósságállománya 1200 milliárd forint. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hiteleket "nem úri passzióból" vették fel, hanem feladatok ellátására.

Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a főváros XII. kerületének polgármestere arra mutatott rá, hogy nem szabad összekeverni az önkormányzatok különböző hiteleit, mert a fejlesztési kölcsön elfogadott, a folyószámlahitel pedig szükséges. A problémát a működési hitel okozza, ez lökte adósságspirálba a települések egy részét - mondta.
Görgényi Ernő, Gyula fideszes polgármestere felszólalásában elmondta, városa is az eladósodott települések közé tartozik, azonban ahogyan a legtöbb város, úgy Gyula is a közjó érdekében vállalta a hitelfelvételt. Közölte, a város gazdálkodása akkor kerülne egyensúlyba, ha megszabadulna az adósságszolgálat egy részétől. Ehhez - polgármestertársaihoz hasonlóan - ő is a kabinet segítségét kérte.

Olvasóink írták

105 hozzászólás
 • 105. Demalgon 2012. október 29. 17:23
  „amúgy igen, jól ismerem őket, de most narancsszínbe öltöznek és fideszre váltották a nevüket.”
 • 104. Demalgon 2012. október 29. 17:20
  „Ha annyira istenesíted a saját fajtádat, akkor állj ki az emberek elé és mondd a véleményed hangosan. Garantálni tudom előre, hogy nem úsznád meg karcolás mentesen a szónoklatod, ha a csalódott és hitevesztett emberek előtt urad és parancsolód mernéd istenesíteni. Ezért csak itt van nagy szád, mert csak ennyi az erőd, ami annyira elég, hogy megszólalsz.”
 • 103. Valaki 2012. október 29. 15:07
  „Bizony demalgon! Látom jól ismered az mszpéseket. :)))”
 • 102. Demalgon 2012. október 29. 10:58
  „Vannak esetek, amikor a közellenség egy párt, egy eszme, egy politikus. De vannak esetek, amikor az első számú közellenség egy személy maga, nem azért mert politikus, hanem azért, mert a világba beleszületett. Sajnos vannak olyan emberek, akik azért születnek a világra, hogy mások kínszenvedései nyomán érjék el a teljhatalmat.”
 • 101. Eva- 2012. október 29. 10:48
  „Túrabakancs 2012.10.28. 22:00

  sok ok nem is lesz kételkedni az osztogatásban--mint most az önkormányzatok esetében--mert mire észbekapunk a légkábeladó stb. miatt, már olyan magas lesz a rezsi meg az elvont adó mértéke, hogy még telefonra sem telik majd---sőt borítékra sem hogy tiltakozhass!

  addig meg fidesz mantra mindenünnen:
  az se baj, ha 23%-os a választási részvétel---fő hogy győzelem van!

  közben aki teheti elmegy az Országból, hogy szlovákiai magyarokat megvédjük ürügyű háborúban ne kelljen részt vennie.”
 • 100. Valaki 2012. október 29. 09:05
  „Egy kis nemzetköziség:
  http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/herr-schauble-megszolalt

  ...Németországot mégsem bünteti a bankszektor, mert ott a bankok kézben vannak tartva. Hasonlóan a rekorddeficiteket produkáló, és szintén még AAA szintű államadós Angliához. Ezekben az országokban hallgatólagos megállapodás van a bankok és a kormányok között, amit a bankok is betartanak. Ez úgy szólhat, hogy ,,ide figyeljetek bankok! Ti nem sanyargatjátok az államot, az állam pedig szemet huny afölött, hogy ti miként sarcoljátok meg a gyengébb országokat. Ha ott esetleg tiltakoznak a kormányok, majd beszállunk és mindenféle unortodoxnak, mucsainak, populistának (végszükség esetén fasisztának) tituláljuk őket, rémületkeltő riportokat sugárzunk róluk köztévéken. Azt pedig majd észre sem vesszük, hogy manipuláltok a vezető kamatokkal, a Liborral és az Euborral. Azt meg végképpen nem vesszük észre, inkább félrefordulunk, hogy ti üres kockázati biztosításokat vesztek tömegével, ezzel az egekbe hajtjátok egyes országok kockázati felárát, amire hivatkozva bizonyos baráti jegybankok a kamatokat is az egekbe emelik. Szó sem esik majd arról sem, ha egy-egy kisebb valuta ellen szövetkeztek, és jól felveritek az árfolyamot s így az inflációt. Ha így lesz, ránk mindig számíthattok, a magas infláció miatt kiosztunk egy intőt a helyi kormánynak. Főként akkor, ha az nem paríroz, és nincs esély arra, hogy köreitekből >>szakértő<< kormányt tegyünk oda a képviseleti demokrácia legnagyobb dicsőségére. Ha kell, munkába állnak a hitelminősítők is, és bóvlival fenyegethetnek. Magyarországon végképp nem kell félnetek, hiszen az ő hatóságaik és felügyeleti szerveik a ti oldalatokon küzdenek, és az érvényes törvény is benneteket szolgál, amit ti írtatok nekik annak idején. Ők a ti ötödik hadoszlopotok. A jegybank ott magától emeli az egekbe a kamatot, be sem várja a ti manipulációtokat. Ezek után dől a lé a kasszátokba, de kérünk szépen benneteket, hogy minket hagyjatok békén....”
 • 99. machers 2012. október 29. 09:02
  „95.Túrabakancs 2012.10.28. 21:52
  Csak egy rövid reflexió a tárgyi tévedésedre.
  A fránya kölcsönöknél nem a bank emeli a kamatot illetve az árfolyamot. Ezeket a mindenkori piaci, pénzügyi, gazdasági háttér szabályozza.
  Pl. kósa, szíjas beszólása után a forint rögtön gyengülni kezdett. (Befektetői bizalom megingott).
  Ellenpélda: IMF tárgyalások elkezdődtek, forint erősödni kezdett. (Befektetők láttak a háttérben garanciát, a bizalom nőtt).
  A befektetők ma fektetnek be, a jövőbeni haszonért. Nekik qrvára mindegy, hogy orbánnak, Bélának hívják a miniszterelnököt. Ha nem látják biztonságban a pénzüket, akkor nem, vagy csak magas hozamra fektetnek be. Ilyen egyszerű. A többi, csak duma, és kormányzati kommunikáció a buta embereknek. A MOL, OTP terjeszkedése ugyanolyan befektetés, "gyarmatosítás", mint amit nálunk csinálnak a multik. Ezzel viszont lehet hülyíteni a birkamenetet.
  "az ideiglenesen nagy károkat okoz egy adott területen"
  orbánék minden területen, nem ideiglenesen okoztak nagy károkat. De erről már itt sok szó esett.”
 • 98. okostojas007 2012. október 29. 07:06
  „minden baj forrása a hatalmas hitelterhek ....( ortopéd bakkancs )
  mondja ezt egy olyan aki 11 % -s kamatteher mellet vásárolt államkötvényt....
  dicsekedve óriási üzletével jót rúgva szeretett hazájába...
  micsoda ortodox politika nyerészkedni a magyar nép nyomorán...
  lehet hogy a bakancs csak álruha ...a zárt fekete cipőt leplezve....
  ( háborog az imf ellen hogy neki meglegyen a 11 %- s haszna )”
 • 97. westminster 2012. október 28. 22:29
  „92. Túrabakancs 2012.10.28. 21:05

  senkit sem kényszerítettek a hitelfelvételre. mindössze előre kellett volna gondolkodniuk. most nem lenne ennyi síró-rívó bedőlt hiteles.
  megint csúsztatsz, dr kovács zoltán fideszes elvtárs az elsők között vezette ismét be a tehót kommunális adó néven.

  96. Túrabakancs 2012.10.28. 22:00

  2010-ben is csak a birkáknak köszönheti a 2/3-ot. négy év ámokfutás után meg totálhülye aki még mindig hisz a mesemondónak.”
 • 96. Túrabakancs 2012. október 28. 22:00
  „Eva! /94/
  A Jobbik időközi térnyerése rossz a Fidesznek, de rosszabb a szoclibeknek, gondolom ebben egyetérthetünk.
  Az MSZP erősödése az időközi választásokon nem olyan nagy mérvű, ami aggodalomra adhatna okot a
  későbbiekre értve. Minden épeszű ember tudta, hogy a Fidesz 2/3-os többsége nem tartható fenn, nagy része
  elolvad a kormányzás közepéig. Tovább viszont úgy érzem már nem romlik, csak kisebb mértékben. A győzelem
  elvileg sima lesz a jobboldal részéről. Meg aztán nem hülye a kormányzat, hogy az utolsó években ne adna a népnek. Hidd el, a mostani visszamenőleges nyugdíjemelés is hoz valamit a konyhára, főleg azoknál, akik állandóan azt hallják a balos tévékből, hogy csökkenti a Fidesz a nyugdíjakat. /nem vagyunk Románok, Spanyolok stb../
  Én még a Fidesz erősödését is elképzelhetőnek tartom az utolsó év végétől kezdődően. Sőt, biztos.”
 • 95. Túrabakancs 2012. október 28. 21:52
  „machers! /93/
  Nálad meg az őrületes, hogy őrületesnek találod az igazságot amit leírtam a gazdasági válsággal kapcsolatban.
  Pedig elvileg te még az értelmesebb balos hozzászólókhoz tartozol. Ne cáfolj rá erre, a te érdekedben.
  Hiába írok bármit is a válaszaitokra, azonnal cáfoljátok. Mindenki eldöntheti, hogy jól vagy rosszul.
  Ismétlem: minden baj forrása a hatalmas hitelterhek, nem csak az állam részéről. Ezek kezelésére meg sehol
  sincsen megnyugtató válasz az okosok részéről. Annyira bonyolult a mai vadkapitalista pénzügyi rendszer,
  hogy akárhová nyúl bele az ember, az ideiglenesen nagy károkat okoz egy adott területen. A válság orvoslása
  csak egy hosszabb időtávban lehetséges, de az emberek nem képesek várni, persze érthető a reakciójuk
  ha nincsen pénz a zsebükben. Nézd meg mik zajlanak szerte más eddig gazdagnak tartott országokban.
  Még össze is tehetjük a kezünket...”
 • 94. Eva- 2012. október 28. 21:34
  „http://nol.hu/belfold/a_jobbik_megvedte__fovarosat__a_voksolason

  http://nol.hu/belfold/kosztolanyi_gyula_nyerte_a_dabasi_idokozi_kepvisel...  http://mno.hu/ahirtvhirei/bajan-folenyesen-nyert-a-kormanypartok-jeloltj...

  még mindig sokan bíznak a csodában!”
 • 93. machers 2012. október 28. 21:16
  „92.Túrabakancs 2012.10.28. 21:05
  Őrületes ostobaságokat írogatsz!
  A többi helyen feltett kérdésekre meg nem válaszolsz.”
 • 92. Túrabakancs 2012. október 28. 21:05
  „Nem lett volna gond ezekkel a fránya kölcsönökkel, ha a bankok a háttérben lévő és őket segítő mocsok
  pénzügyi machinátorokkal nem növelték volna meg a hitelesek felvett összegeit. Lényegében az árfolyamokkal
  való játszadozásaikkal megduplázták, megháromszorozták a hitelesek terheit. Erről miért nem beszél itt a fórumon
  most senki sem? Ez a fő probléma. Világszerte! Az emberek bankok felé való hatalmas fizetési kötelezettségeik
  miatt nincsen fogyasztás, emiatt pedig értelemszerűen nincsen gazdasági fejlődés sem az adott országokban.
  A legtöbb embernek tartalékai sincsenek, ez is gond volt, hosszú távra értve. Ráadásul az MSZP által továbbra
  is erőltetett kölcsönökkel való fejlődés ne állja meg a helyét, hiszen a legtöbb ember már akkor sem venne fel szívesen hiteleket, ha az kedvező kamatozású volna rájuk érve. Mert nem hisznek a bankoknak. Nem is szabad.
  A trükkök tárháza végtelen, de ezt tudjuk sajnos. Gazdasági javulás csupán 10-15-év múlva lehetséges, ezt
  többször írtam előzőleg. Addig jó esetben stagnálhat a lakosság meg az ország fejlődésileg értve. Ez van.
  szabadságharcos! /öszödiböszme/
  Miért változtattál Nick-nevet? Hogy így többnek látszódjatok ti balosok? :) A Matolcsy csomag nagy része
  kikerülhető, a nem megkerülhető része pedig elvileg nem okozhatna gondot a családok megélhetésében.
  Majd a szocik által tervezett ingatlan valamint vagyonadó. Na az majd oda.asz nektek asszem´!”
 • 91. @.hu 2012. október 28. 20:47
  „Akkor ez most a 3. Front ? A többi csatamezőn se ártana erősítést kérni! Remélem kuszaszem tábornok jövőhéten majd kitalál valami lehetetlen új adót , hogy egy darabig még fentartsuk a tüzet szabadságharcos magyar nép pénztárcájából . Hiába a háború drága kedvtelés!”
 • 90. load 2012. október 28. 20:34
  „88.westminster
  Talán úgy, hogy nem olvas, csak másol.
  De máris túl sokat foglalkozunk a személyével.
  Pedig csak egy egymondatos troll.”
 • 89. machers 2012. október 28. 20:33
  „85.Valaki 2012.10.28. 19:55
  Akkor te balos vagy.”
 • 88. westminster 2012. október 28. 20:28
  „86. Valaki 2012.10.28. 19:59
  tiszta fütyeszes vagy. :)))"
  Nem olvasok liberális szennylapokat :)))"
  akkor honnét tudod mit másolsz át?

  78. Valaki 2012.10.28. 14:33

  Na kiszcsillagjaim, itt egy kisz bokrossz! :)))

  http://217.113.61.140/fórumok/index/politika%20közélet%20_%20a%20polidili/racionálisan%20a%20bokros%20csomagról

  ...A Bokros-csomag további tragikus hatása az, hogy 1994-hez viszonyítva 1998-ig mintegy 300 ezer munkahely szűnt meg, és...

  :)))":)))":)))":)))"
  kis hazudozó.
  mint dakota gazdád.”
 • 87. load 2012. október 28. 20:23
  „86.Valaki
  "Nem olvasok liberális szennylapokat..."
  Ne is olvass!
  "Mindenkinek állampolgári joga hülyének lenni" mondta a nagy organizátor Simicska Lajos, a Kaja Ibrahim ügy kapcsán.
  Ezért neked is jogod van hülyének lenni.
  Persze csak akkor, ha ilyen makacsul ragaszkodsz hozzá.”
 • 86. Valaki 2012. október 28. 19:59
  „84. westminster

  Az is amerika hangja. Nem olvasok liberális szennylapokat, mert ti úgyis bemásoljátok a sokk fikciójukat. :)))”
105 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: intézményi és nemzedéki megújulás a közigazgatásban

A közigazgatási tárca elmondta: a kormánytisztviselők kétharmada negyvenévesnél fiatalabb, több idegen nyelven beszélő szakember. Tovább olvasom