Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Orbán: a rossz után most egy jó IMF-megállapodást kell kötni

2008-ban egy rossz IMF-megállapodás született, most a kormány egy jó megállapodás tető alá hozásán dolgozik.
Főként Magyarország pénzügyi-gazdasági helyzetéről és az IMF-tárgyalásokról volt szó az Orbán Viktor kormányfő részvételével zajlott beszélgetésen, a tizenegyedik kötcsei találkozón - nyilatkozta a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton az MTI-nek. Havasi Bertalan beszámolója szerint Orbán Viktor kijelentette: 2008-ban egy rossz IMF-megállapodás született, most a kormány egy jó megállapodás tető alá hozásán dolgozik.

A miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint a zártkörű találkozón a kormányfő hangsúlyozta: az ország stabilan áll a lábán, az IMF-megállapodásra csak biztonsági garanciaként kell tekinteni. A kormány örül annak a fontos fejleménynek, hogy ezt már az EU is így látja. Az IMF ugyanolyan megszorító elvárásokat támaszt most, mint 2008-ban az MSZP-kormánnyal szemben, a mostani kormány politikája viszont nem a megszorításokon alapul, így más alapon kell megállapodni - mondta a kormányfő.

Magyarországnak ma már nem kell elfogadnia egy 2008-as, MSZP-IMF típusú megállapodást, mert hazánk erősebb lett, és szélesebb mozgástérrel rendelkezik - tette hozzá. Egy rossz megállapodás tehát már született, most egy jó megállapodás tető alá hozásán dolgozunk - mondta Orbán Viktor a jelenlévőknek a tájékoztatás szerint.

A kormányfő sajtófőnöke szerint a kötcsei találkozó résztvevői mindezek alapján egyetértettek abban, hogy ebben a helyzetben az IMF-fel kötendő megállapodás érdekében a magyar kormánynak saját megoldási javaslattal kell előállnia.

A kötcsei "pikniket" 2004 óta rendezik meg fideszes politikusok és a jobboldali értelmiségi holdudvar részvételével a Somogy megyei településen.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. elemér 2012. szeptember 12. 16:42
  „A valódi probléma hogy az ország gazdasága zsugorodik. Az EKB és az IMF pedig csak ugy segit ha Orbán lemond egyeduralmi politikájárol. Ez ellen harcol ö kézzel lábbal. Ezt szabadságharcnak nevezi. Ez kezd egyre érdekeseb lenni, ahogy Orbán játsza a pávatáncot.”
 • 24. Ambar 2012. szeptember 10. 10:48
  „Az IMF a kormányra bízza dolgozzon ki olyan feltételt ami alapján biztosnak látják a vissza fizetést.Igaz az adóstól mi mást lehetne elvárni mint hogy takarékoskodjon.Erre Viktor írt egy követelményrendszer magának, aztán felelt rá hogy azt nem fogadja el magától.Röhej!A hazugságot már unják, valami más kellene.Persze ahhoz szakember kell ,meg hihető dolog.Na ez a nehéz, egy dilettáns hazug kormánynak!”
 • 23. Dwatson 2012. szeptember 09. 20:01
  „17. Patriot 2012.09.09. 11:50
  Agyhalottkám,ettől féltesz bennünket?

  Magyar minimálbér: 323 euro nettó átlagkereset:140 100 Ft átlagnyugdíj: 88 000 Ft
  Görög minimálbér: 684 euro átlagkereset: 1450 euró átlagnyugdíj: 1200 euro

  http://borsonline.hu/cikk.php?id=53562
  http://www.bulvaros.hu/cikk/z026x6/”
 • 22. load 2012. szeptember 09. 17:21
  „21.Valaki
  Egy sor még kimaradt. Ez:
  Copyright: Szentmihályi Szabó Péter/Magyar Hírlap
  http://www.magyarhirlap.hu/velemeny/sarkosan_fogalmazva_20120908.html”
 • 21. zakarias3 2012. szeptember 09. 16:57
  „patriot!20 hozzászólóból19 agyhalott,egyedűl te vagy az ész!Próbálj meg gondolkodni,de szerintem úgy sem fog menni!Akkor meg hívd segítségűl bölcs rommel,vagy t.h.b.narancsos barátaidat!”
 • 20. Valaki 2012. szeptember 09. 16:49
  „Nagyban folyik a sajtóvita az IMF hitelnyújtási feltételeiről, a dolog kezd olyan izgalmas és reménytelen lenni, mint az idegen lények létezéséről szóló cikkek. Az egészen bizonyos, hogy az IMF-nek vannak szigorú előírásai, ezeket nagyjából ismerjük saját hazánk és más országok eddigi történetéből. Ezek lényege mindig a megszorítás és az államháztartás, illetve a gazdaság szerkezeti átalakítása, az adóemelés, a bankszektor korlátlan hatalma, a privatizáció. Röviden összefoglalva: tessék jobban takarékoskodni mindennel. Az adósoknak általában ezt szokták tanácsolni jóságos mosollyal, mert a hitelezőt egyáltalán nem érdekli az adós szociális helyzete, az adós dolga mindössze annyi, hogy valahogyan bírja ki, maradjon életben, és törlessze a tőkét és a kamatokat. Ez nem gonoszság, hanem üzlet, és ha pénzről van szó, nincs barátság, sőt ingyenebéd sincs. Az IMF nem Magyarországot akarja
  (ha egyáltalán) megmenteni, hanem a ,,térség" és egész Európa pénzügyi stabilitását óvja, végső soron a globális piacot. Vagyis érzelmi szempontokat kár belevinni az ügybe. Az IMF szempontjából csak a műtét sikere a fontos, a beteg későbbi állapota közömbös. Legszívesebben előírná a nyugdíjak és munkabérek folyósításának felfüggesztését, a közlekedési és kijárási tilalmat, az adósok börtöne intézményének visszaállítását és a rossz adósok kipellengérezését, továbbá javasolná a közoktatás és az egészségügyi ellátás megszüntetését a futamidő végéig, de sajnos, azok a szép idők már elmúltak. Csak apránként lehet alkalmazni a fenyítést, hiszen egy szuverén, demokratikus államról van szó, és (papíron) még léteznek holmi vicces emberi jogok, a méltóságról nem is szólva. Akinek nem tetszik, akár el is mehet, bár nagyjából mindenütt ez a helyzet, ahol nem két marék rizzsel fizetik a napi bért. Tetszettünk volna korábban merő szociális érzékenységből nem nyakig eladósodni. Csak félve teszem hozzá, az igazi megoldás a nép teljes kihalása lenne: egész Magyarország itt marad zálogban.”
 • 19. gjozsi88 2012. szeptember 09. 13:25
  „Patriot!
  Tekintettel arra, hogy az Orbán IMF nélkül is megszorított, az az ész nélkül lefagyasztotta a saját gazdaságát, a mi példánk nem azonos a görögökével!
  Már atekintetben sem, hogy mi 2009 nyara óta a piacról finansziroztuk magunkat és 175 bázis országkockázatrunk volt, miközben az adósságunk középmezönyben volt, hiányunk világelsők közt.......(Ezt a nagy Viktor is elismerte ,igaz csak külföldön)..........ezt sikerült az unortodox módszerekkel tönkre vágni!
  Most ott tartunk, hogy a piac csak nagyon drágán ....(az IMF belengetés nélkül, mely csak hiteles, koherens, növekedést garantáló gazdaságpolitikára fog majd igent mondani, ez erősíti egyelőre a poziciónkat)......10.5% on tudtunk eladni állampapirt, az országkockázatunk 710 bázis volt (Ne tévesszen meg a mostani kisebb adat, mert az az iménti IMF tárgyalási kényszernek szól), miközben ugyan az a bázis a GDP, és az adósság is!!!!
  Hogy ide jutottunk az a gazdaság poltika, melynek minden lépése a gazdasági növekedés, beruházás ellen hat, mely intézkedések következményei előre borítékolhatók voltak.
  Hogy a piacok beárazták a butaságot az nem a piac Magyarország elleni támadása volt, hanem a piac, politikai lózung mentes realitásokon alapuló, a saját befektetéseinek biztonságát előtérbe helyező felelős gondolkodás következménye, mely még mesés haszonért sem fektet be túl nagy kockázatra!
  Tudod ami már látható!
  resszeció, és a beruházások, fejlesztések drámai visszaesése, növekvő infláció és csökkenő belső fogyasztás!
  Az IMF a görögökkel ellentétben.....ugyanis ott túlköltekeztek, nem termelték meg a kiadási fedezetet és oly mértékben, hogy már az sem volt aki finanszirozza.......nálunk az ész nélküli megszorítást bírálja!
  Tudod ami a magyar gazdaság elől KERESLETET vesz el (egy kulcsos adó, különadók, tranzakciós adók.....stb)!
  Ugyanis imádott kormányod abban a tévedésben van, hogy azt hiszi a kinálatot kell erősítenie, a kereslet élénkítés helyett!
  Ezzel csak azt érte el, hogy folyamatosan csökkenő GDP-t egyre több emberrel szeretné megtermeltetni és az sem fog megélni, aki eddig megélt!
  Itt arról nem beszélek, hogy az egyéb, politikainak nevezett bírálatoknak, minden kormányzati kommunikáció ellenére, bizony vannak gazdasági következményei!
  A jogállam felszámolása, AB hatáskör szűkítése, a bírák eltávolítása...a kiszámíthatatlanság, a naponta változó ötletelés......mind-mind gazdaságra, beruházáokra, befektetésekre ható jelenség!
  Ugyanis a befektető előre készít üzleti terveket, köt szerződéseket, kalkulál árakat, .....amibe belepiszkít a visszamenőleges törvénykezés!
  A befektető az itteni tevékenységa kapcsán a magyar hatóságok eljárás jogi hatálya alá tartoznak, ott ahol ezt a rendszert kormány felügyelet alá rendelik, ott bizonytalan lesz a jogállamiság!
  Nem igéretek kellenek azoktól, akik bármikor ezt megszeghetik, hanem törvényi garanciák! A befektető nem akarja megvárni, hogy működik a rendszer a gyakorlatban......neki törvényi garancia kell, ami nincs bennt a törvényekben!
  Ez bizony visszaüt, ugyanis a szomszédos országokban kevesebb kockázattal is hasonló körülményeket tapasztalnak és már mennek is oda.......mi meg nézzük a drasztikus beruházás csökkenést, a bankok ide befektetni szándékozott, korábban behozott tőkéjének a kivitelét! (ne felejtsd el, hogy a hitel-betét arányában 130% ami külföldiek betéteinek itthoni kihelyezését jelentené, ezt a többletet viszik vissza)”
 • 18. Dwatson 2012. szeptember 09. 13:17
  „13. Eva- 2012.09.09. 10:11
  Azért a "kása" nagy része az övé! Orbán 2010-ben maga mondta hogy nincs szükség az IMF-re és ez valóban úgy is volt! Emlékezzünk:"ha az IMF jön,én megyek"! 2010-ben olcsón finanszírozható volt még az ország,és ott volt a
  3 000 000 000 000 magánnyugdíj vagyon,azóta mind a kettő a múlté,ez a kása Orbán főzte pisakása!”
 • 17. machers 2012. szeptember 09. 12:19
  „17.Patriot 2012.09.09. 11:50

  MAGYARORSZÁG!

  Lehet gondolkodni Patriot...”
 • 16. Patriot 2012. szeptember 09. 11:50
  „GÖRÖGORSZÁG!

  Lehet gondolkodni agyhalottak...”
 • 15. pancser 2012. szeptember 09. 11:21
  „IMF türelmes, de egyszer elszakad a cérna!”
 • 14. fl 2012. szeptember 09. 10:31
  „Mellébeszélésből ötös. Eredmények, tények EGYES!
  Viktor leülhetsz!”
 • 13. db 2012. szeptember 09. 10:12
  „"A sok birka bégetése pedig nem hallatszik az égig..."
  Itt is csak bégetés folyik. Azért volt néhány demonstráció ahol bármi megtörténhetett volna. De ilyenkor mindenkinek halaszthatatlan dolga van, vagy túl meleg van és egyéb kifogások. Akkor tűrjük tovább, hogy a mocsok hülyét csinál belőlünk. Vagy itt a Szolidaritás: ebben a kibaxott megyében nem lehet annyi embert összeszedni, hogy normális helyi akciókkal legalább jelezzük ezeknek a barmoknak, hogy hahó, ez így nem jó.”
 • 12. Eva- 2012. szeptember 09. 10:11
  „Az IMF pénzt kölcsönöz, de szeretné viszontlátni.
  Ezért megkérdezi: Mi a fedezet, hogy visszakapom?

  A kormány ajánlatot tesz arra, hogy hogyan gondolja a visszafizetés dolgát.

  az IMF számol és azt mondja, jónak látszik/ nem látszik elegendőnek

  és így tovább--az alkudozás/tárgyalás során

  Pedig 2006.óta tudjuk, hogy a takaró rövidebb a szükségesnél --a fidesz pedig azóta ezt nem vette tudomásul sőt!
  Most övé a korrekció lehetősége a mi bőrünkre csak immár 6 évvel több túlköltekezés után!

  Nem lehet azt mondani : a kása, amelyet főzött az övé---mert mindnyájan fogyasztjuk.”
 • 11. vikri 2012. szeptember 09. 09:08
  „Jó lenne már, ha az IMF határozottan és hangosan kiállna, kiterítené a valódi(!) lapjait, hogy végre mindenki(!) tisztán lásson, és ne tudná használni ez a patológiás szellemi állapotban lévő, napóleon komplexusban szenvedő "haza megmentője". Azt, hogy eddig ezt nem tették, az valószínű, hogy azért van, mert nem akarnak lesüllyedni az ő szintjére, de a belső tisztánlátás miatt nagyon kellene...”
 • 10. goldboy 2012. szeptember 09. 08:46
  „Lehet szidni és lehet ócsárolni, morogni és nem elmenni szavazni. De amíg a 2/3-ad tart, addig szeretett vezetőnk, a kétszerbukott, értünk fog dolgozni. Amit mond reggel, estére megdől. Ez nem baj, mert még van, aki elhiszi. Amíg lehet mutogatni visszafele, addig minden rendben van. A sok birka bégetése pedig nem hallatszik az égig...
  Oszt jónapot...”
 • 9. molten13 2012. szeptember 09. 08:27
  „Nem kell Németországig menni. Ausztriában már nem is röhögnek rajta, csak szánakozva mosolyognak.”
 • 8. Jandex 2012. szeptember 09. 07:10
  „Én csak azt csodálom, hogy komoly üzletemberek / IMF!!!! / szóba állnak vele!
  Bezzeg Merkel asszonyhoz úgy kell időpontot kérnie mint nyugdíjasnak a szemészetre! / pedig de jóban voltak! /”
 • 7. load 2012. szeptember 09. 01:54
  „"Az IMF ugyanolyan megszorító elvárásokat támaszt most, mint 2008-ban az MSZP-kormánnyal szemben, a mostani kormány politikája viszont nem a megszorításokon alapul, így más alapon kell megállapodni - mondta a kormányfő.
  "
  Akkor nézzük csak:
  - az Adójóváírás megszüntetése
  - a ÁFA 27%-ra emelése
  - a Jövedékiadó emelése
  - a baleseti, telefon, és pénzügyi tranzakciós adó
  - a gyógyszerkassza megvágása,
  - a rokkantnyugdíjazás felülvizsgálata,
  - a korengedményes nyugdíjak felülvizsgálata,
  - a felsőoktatási intézményekben az államilag támogatott helyek drasztikus csökkentése,
  - a táppénz csökkentése,
  - az álláskeresési segély megszüntetése,
  - az álláskeresési járadék 3 hónapra való csökkentése,
  - a családtámogatások nominális befagyasztása,
  Ezekre lehet azt mondani, hogy szükséges volt meglépni, de azt nem, hogy ezek nem megszorítások.”
 • 6. Dwatson 2012. szeptember 08. 22:14
  „Ennek már a köszönését is fenntartással kell fogadni!
  A birkamenet ujjong,de mintha 2008-ban nem esett volna szó nyugdíjcsökkentésről,családi pótlék eltörléséről,utazási kedvezmények megvonásáról,személyi jövedelemadó emeléséről,stb!
  A Kedves Vezér magas kamatra ,súlyos megszorítások árán IMF-től felvett hitele miért jobb? Birkák!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A közmédia napja: sok színes program közül választhattak a Millenárison

Sok érdeklődőt vonzott az első alkalommal megrendezett közmédia napja szombaton a Millenáris… Tovább olvasom