Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Orbán: a reformáció nemzeti kincset adott a magyarságnak

A kormányfő és a protestáns egyházi vezetők a tanácskozás előtt köszöntőt mondanak, utána pedig zárt ajtók mögött üléseznek.
9.41 - A reformáció a magyarságnak olyan nemzeti kincset adott, amely felekezetre való tekintet nélkül mindenkié - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Reformáció Emlékbizottság első ülésén, a Parlamentben.

A reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából 2017-ben tartandó ünnepségeket előkészítő emlékbizottságnak a reformáció értékei közül a nemzetmegtartó szerepre is fel kell hívnia a figyelmet, mert az ország három részre szakadása idején a reformáció nélkül "a nemzeti életben maradás" aligha sikerülhetett volna - hangsúlyozta a kormányfő.

Fontos mai üzenete van annak is - folytatta -, hogy a magyar reformátorok a legjobb külföldi egyetemeken tanultak, de természetesnek tekintették, hogy utána visszatértek saját hazájukba, és itt szolgáltak.

Orbán Viktor szerint 500 évvel ezelőtt a reformáció válasz volt az akkori Európa egyre jobban mélyülő válságára is, a kontinensnek pedig "van mit tanulnia ebből a történetből", mert szellemi megújulás nélkül ma sem keveredhet ki a válságból.

Azt mondta, a méltó megemlékezés az 500. évfordulóról "önmagunk felé támasztott jogos igény", egyúttal helyesnek nevezte, hogy az állam és az egyházak közös testületben szervezik meg az ünnepi rendezvényeket.

Indoklásul a miniszterelnök úgy fogalmazott: Magyarország mindig akkor volt erős, a nemzet is akkor volt egységes és rendelkezett kellő önbecsüléssel, amikor az állam nem ellenségének, hanem szövetségesének tekintette az egyházakat, különösképpen a történelmi egyházakat. "Ezt a szövetségesi hagyományt szeretnénk folytatni" - tette hozzá.

Orbán Viktor fontosnak tartotta emlékeztetni arra is, hogy "nem volt olyan nagyon régen", amikor még elnyomták az egyházakat, üldözték a vallást. Ezzel kapcsolatban idézte azt a "politikai bölcsességet", amely szerint "az egyház olyan üllő, amelyen sok kalapács elkopott már". "Bizony, mind a kalapács elkopott, mind a sarló kicsorbult, ezt jó észben tartanunk az ünnep előestéjén" - mondta a kormányfő.

7.20 - Első ülését tartja ma a Reformáció Emlékbizottság

A kormányfő és a protestáns egyházi vezetők a tanácskozás előtt köszöntőt mondanak, utána pedig zárt ajtók mögött üléseznek.

A bizottság - az állam és a protestáns egyházak közös szervezete, amelybe meghívták a katolikus egyház képvislőjét is - tavaly októberben alakult meg a miniszterelnök vezetésével. Ez a testület készíti elő a reformáció kezdetének 500. évfordulója alkalmából 2017-ben tartandó ünnepi rendezvényeket.

A protestáns egyházak már az elmúlt években is rendeztek tematikus esztendőket világszerte a 2017-es jubileumi évet előkészítendő. Tavaly a reformáció és tolerancia, idén pedig a reformáció és a művészetek kapcsolatáról rendeztek, illetve tartanak programokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cigarettacsempész sodorta el a pénzügyőrt Szabolcsban

A csempész autóját hátrahagyva végül elmenekült, az elgázolt rendőr a karján könnyebben megsérült. Tovább olvasom