Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Orbán a rádióban: bármikor beeshetnek az IMF képviselői

A kormány nem vesz részt a tranzakciós illeték jegybankra való kiterjesztése körül kialakult vitában - jelentette ki Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosításának pénteki parlamenti elfogadása után "bármikor beeshetnek" a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselői a hivatalos tárgyalások megkezdésére.
A kormányfő szerint még sok vita lesz a tranzakciós illetéknek az MNB-re való kiterjesztéséről - amely a munkahelyvédelmi akcióterv egyik forrása -, de ebben a vitában a kormány nem fog részt venni, a jegybank ugyanis független, és a saját belátása szerint jár el.

"Hogy ide hárítja, oda hárítja, ráteszi a bankokra a terhet, maga akarja állni - ebben a vitában a kormány nem vehet részt" - mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és a jegybank sem lehet kivétel.

Az MNB-vel összefüggésben közölte azt is, hogy a nemzeti bankról szóló törvény módosításának pénteki parlamenti elfogadása után "bármikor beeshetnek" az IMF képviselői a Magyarországgal való hivatalos tárgyalások megkezdésére. Arra a felvetésre, hogy a jegybanktörvény-módosítás megszavazása után "pár percen belül lehet időpontot kérni a valutaalaptól", azt felelte: "nem kell kérni időpontot, jönnek ők (...), bármikor beeshetnek mostantól". Hangsúlyozta, szerinte az IMF-hitel értelme a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés.

MTI Fotók: Máthé Zoltán

A munkahelyvédelmi terv időzítésére kitérve a kormányfő azt mondta: először meg kellett várni, hogy Brüsszel június 22-én visszavonja "a Magyarországra indokolatlanul kirótt büntetéseket". Az elmúlt két évben Magyarországnak más gazdaságpolitikájáért folyamatosan küzdenie kellett, "folyamatosan fenyegettek bennünket, részben források elvonásával, részben azzal, hogy rossz hírünket keltették a nemzetközi pénzpiacokon, leminősítettek bennünket. (...) Amíg nem sikerült megnyernünk ezt a csatát az EU-val, addig újabb csatát nem érdemes megnyitni. Ezt a csatát megnyertük", most pedig egy következő szakasz kezdődik - fejtette ki.

Hozzátette, a meghirdetett tízpontos akciótervtől, a szociális adócsökkentéstől elsősorban nem munkahely-növekedést, hanem a meglévő munkahelyek stabilizálását várja. Külön kiemelte a képzettséget nem igénylő munkát végzők támogatását, véleménye szerint ugyanis ma Magyarországon ezeknek az embereknek a kelleténél jóval kisebb a megbecsültségük, ezért a munkahelyvédelmi tervnek az is célja, hogy világossá tegye: ezek a munkavállalók fontosak, tisztelik őket, megbecsülik őket. Megjegyezte azt is, hogy a hatmillió forintnál kevesebb éves adóbevétellel rendelkező kisadózók január 1-jétől választhatják majd az átalányadózást.

"Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az asztalfiókjában jó néhány terv lapul még" - mondta Orbán Viktor, példaként említve, hogy a tárcavezetőnek van egy beruházásösztönző terve, amelyre ősszel tér vissza a kormány.

Azzal kapcsolatban, hogy meddig megy el a kormány a munkahelyvédelmi akcióterv érdekében, a miniszterelnök azt válaszolta: ha a kiszámíthatatlan európai gazdaságpolitika miatt néhány dolog másképp alakul, és "kicsit kell változtatnunk, a tartalék módosításával és felhasználásával reagálunk, ha nagyot kell reagálni, ha gyors és mély reakció kell, akkor összehívjuk a parlamentet, és megváltoztatjuk a törvényt".

A jövő évi költségvetésről szólva a kormányfő azt mondta, a büdzsével két dolgot kell garantálni a gazdasági életnek: kiszámíthatóságot és rugalmasságot. Utóbbit azért, "mert csak a jóisten tudja, hogy mi fog történni és mi nem az eurózónán belül, amire nekünk azonnal reagálni kell". Így a 2013-as költségvetés főszámai nem változnak, azokat tartani kell, de a büdzsé belső szerkezetében kellő és rugalmas tartalékalapot kell biztosítani - emelte ki, megjegyezve, hogy összességében nincs olyan terület, amelyre ne jutna több pénz, mint a korábbiakban.

Nem örül a videóbírónak

Orbán Viktor  nem örül annak, hogy technikai eszközökkel segítenék a bíráskodást a  labdarúgásban.  

A miniszterelnököt péntek reggel az MR1-Kossuth Rádió 180  perc című műsorában adott interjújának végén kérdezték meg, mi a  véleménye, hogy a labdarúgás szabályalkotó testülete úgy döntött,  engedélyezi a játékvezetőket segítő technikai találmányok  alkalmazását. Orbán Viktor azt válaszolta, hogy ortodox álláspontot  képvisel ebben a kérdésben, és nem támogatja ezt az ötletet.  

A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) csütörtökön  Zürichben döntött úgy, hogy engedélyezi a játékvezetőket segítő  technikai találmányok alkalmazását a sportágban. A Nemzetközi  Labdarúgó Szövetség (FIFA) márciusban nyolc technikai vívmány közül  kettőt tartott további vizsgálatra érdemesnek, és az IFAB most  mindkettőnek szabad utat adott. Előbbi a teniszből is ismert kamerás  megfigyelő rendszer, az úgynevezett sólyomszem segítségével, utóbbi  a labdába épített chipnek köszönhetően tudja megállapítani, hogy  áthaladt-e a gólvonalon a labda. Az új technikákat először a  decemberi, Japánban sorra kerülő klubvilágbajnokságon, majd a  2013-as brazíliai Konföderációs Kupán és a 2014-es vb-n alkalmazzák  élesben.

Olvasóink írták

 • 6. BJ.MÓVÁR 2012. július 07. 13:23
  „A videóbíróról alkotott véleménye teljesen ,és hűen tükrözi a politikához,hatalomhoz való viszonyát!Egy ilyen hatalom mániás ember,hogy is értene egyet azzal,ha segítenék az igazságos döntéshozatalban!Nem az igazság,igazságos döntés a fontos ? A FIFA se törődött a focisták véleményével,pedig a játékosok már régóta szinte egyhangúan támogatták a vitás döntések elkerülése miatt a technikai segítséget!!”
 • 5. kotorék 2012. július 06. 20:21
  „Gond nincs de a Matolcsy asztalfiókja tele van jobbnál -jobb ötletekkel!
  Isten mentse meg Magyarországot !
  Az egész világ rajtunk röhög !”
 • 4. gjozsi88 2012. július 06. 18:33
  „Majd meg lesznek lepődve, ha a jegybank tranzakciós adója megint kiveri a biztosítékot az EU-IMF-nél!

  "Magyarországot nem fenyegeti pénzügyi összeomlás"

  Ha nem lengeti be az IMF kényszert, akkor ma már 10,5%-ért sem vesznek magyar állampapirt és 324 ft felett lenne bőven az euro árfolyam......!”
 • 3. néha_benézek_ha_marhaságot_látok 2012. július 06. 13:42
  „Úgy vélte: "az ország kétharmada tévedésben van", Magyarországot nem fenyegeti pénzügyi összeomlás. Az IMF-hitel lényege "a pozíciójavítás, nem pedig a túlélés".

  Eszerint nem annak jobb a pozíciója, aki nem szorul kölcsönre, hanem annak, aki igen....
  nooormális????”
 • 2. paci13 2012. július 06. 11:35
  „"Nem akarok senkit sem ijesztgetni, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az asztalfiókjában jó néhány terv lapul még" - na, ettől erősen tartottam.
  Viszont dagadhat a honfiúi kebel, hogy ezt a csatát is megnyertük! Jöhet a következő, hajrá magyarok!”
 • 1. háté 2012. július 06. 10:21
  „Szájkaratés!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikliző gyereket gázoltak halálra éjszaka

A 10 éves fiú éjszaka világítás és láthatósági mellény nélkül, egy lovas kocsi hátuljába kapaszkodva biciklizett, amikor hátulról beleszaladt a személyautó.
Tovább olvasom