Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Orbán: a népszavazás történelmi lehetőség

A beköszöntő tavasszal a demokratikus ellenzék meghozta az új többség második győzelmét, az önkormányzati választás után győzelemre vitte a népszavazás ügyét is - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pártja március 15-i nagygyűlésén, Budapesten. A Fidesz elnöke arra szólított fel: becsüljük meg a népszavazás történelmi lehetőségét. Egy demokráciában a népnek joga van elkergetni a kormányt, ha az a népakarat ellenében kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti.
18:30 - Az MTI tudósítói szerint az Andrássy úton, az Operaház irányából kisebb csoportokban két-háromszáz ember vonul arrfelé. Az Astoriánál egy babakocsiba helyezett hangszóró segítségével buzdították a Fidesz nagygyűléséről távozó embereket, hogy menjenek az Aradi utcához "kiszabadítani Budaházy Györgyöt". Ezalatt a Múzeumkertnél 1000-1500 ember gyűlt össze, és Gyurcsány távozását követelik.

18:30 - Néhány perccel a Fidesz nagygyűlése után gyakorlatilag teljesen elhagyták a helyszínt a rendezvény résztvevői; az MTI Erzsébet híd pesti hídfőjénél tartózkodó tudósítója szerint a színpadhoz közelebb állók jórészt az Erzsébet hídon át Buda felé, míg sokan a Váci utca mindkét irányában távoztak.

17:30 - A válságért, a pénzbehajtásért, az utcai zavargásokért, a rendőri brutalitásért kizárólag a kormány, az új arisztokrácia kormánya a felelős - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pártja nagygyűlésén. "Mindazért, ami ma történik velünk, a válságért, a pénzbehajtásért, az utcai zavargásokért, a rendőri brutalitásért kizárólag a kormány, az új arisztokrácia kormánya a felelős" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: ha a kormány nem teszi azt, amit az elmúlt öt évben tett, ma Magyarország sikeres, felszabadult és bizakodó ország lenne.

"1948 óta tudjuk, hogyan kell győzni, azóta tudjuk, hogy győzelemre született nép vagyunk" - mondta Orbán Viktor, akinek szavai szerint szerint valójában azért gyűlnek össze sokan minden évben március 15-én, hogy ezt kikiáltsák a világnak. "Nem tűrjük el, hogy valaki vesztesnek nyilvánítson minket" - mondta Orbán. "Vajon '48 hősei mit szóltak volna ahhoz, ami ma történik?" - tette fel a kérdést a Fidesz elnöke, aki szerint Kossuth, Petőfi, Damjanich most azt mondaná, hogy "Nem, nem ezt akartuk!".

16:00 - Megkezdődött a Fidesz megemlékezése Budapesten, az Erzsébet hídnál. A nagygyűlésen 17 óra körül Orbán Viktor pártelnök is beszédet mond. Az MTI mintegy kétszázezerre becsüli a Fidesz nagygyűlésére összegyűltek számát.

15:30 - A Vörösmarty téren véget ért a Jobbik demonstrációja, és az egész teret betöltő tömeg megindult a Váci utcán. A Fidesz rendezvénye 16 órakor kezdődik az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, az Origo.hu jelentése szerint a párt rendezői igyekeznek rendezetten elirányítani azokat, akik az Astoria felé tartanak.

Az MTI beszámolója szerint a Fidesz rendezvénye már megtöltötte a teret és a Kossuth Lajos utcát az Astoriáig, de még így is érkeznek emberek.

15:00 - Március 15. a nemzet egységét fejezi ki, hangsúlyozta Sólyom László államfő a Parlamentben megtartott ünnepségen, amelyen a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend kitüntetéseit nyújtotta át.

14:00 - A Március 15-e térről a kormányellenes tüntetők elvonultak, és a Jobbik Vörösmarty téri rendezvényére mentek.

13:30 - Nagyváradról megérkezett Budapestre Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő, aki Budáról Pestre gyalog végigsétált a Lánchídon, A szabadság 12 pontja című nem politikai rendezvényt látogatta meg. Sólyom László ezután gyalog ment a Parlamentbe.

13:20 - Beszéde végén a főpolgármestert mégis eltalálta egy tojás. Az eseményen Gyurcsány Ferenc is jelen volt, de helyette Kóka János koszorúzott. A koszorúzást követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségével és Demszkyvel elénekelte a Kossuth-nótát.

13:00 - Demszky Gábor főpolgármester beszédét a kormányellenes tüntetők végig füttykoncerttel, kiabálásokkal és tojásdobálással kísérték a Petőfi-szobornál. Az eseménynek némi abszurd külsőt kölcsönzött, ahogyan a fekete esernyős biztonsági őrök egyenként hárították el a szónok felé repülő tárgyakat. A főpolgármester arról beszélt, hogy a békét akarók többségben vannak, bármennyire is hangos a kiabáló kisebbség.

12:45 - A Nemzeti Múzeumnál tartott állami ünnepséget követően több ezer ember vonult a Petőfi szoborhoz. Az árpádsávos zászlókat lengető, magukat Kossuth téri forradalmároknak nevezők szándéka, hogy kifütyüljék Demszky Gábor főpolgármestert. Az ünnepség idejére kordonnal zárták le a Petőfi-szobor mögötti területet a Régi posta utcáig. A környező utcákban jelentős számú rendőri egység tartózkodik.

12:00 - A Múzeumkerthez vonult az a néhány ezer emberből álló menet, amelyet Ifjabb Hegedűs Loránt vezetett. Az MTI szerint 4000-5000 ember csatlakozott dél körül. A Nemzeti Múzeum előtt Gyurcsány lemondását követelték a tüntetők.

11:00 - Az állami ünnepség a Múzeumkertben folytatódott, ahol az MTI becslése szerint már 15 ezer ember gyűlt össze. Az ünnepi műsor, színészek és táncosok fellépése közben folytatódik a kormányellenes kiabálás és a fütyülés. Az Origo.hu jelentése szerint a Múzeum körúti megemlékezés végén egy pillanatra megjelent a miniszterelnök. Ekkor sokan hazaárulózni kezdtek, és azt kiabálták, "Gyurcsány takarodj". Gyurcsány Ferenc válaszul mosolyogva kiintegetett az őt szidó tömegnek.

A Kossuth téri ünnepség befejezésére az MTI szerint mintegy ezren gyűltek össze a helyszínen. A tüntetők egy része a Parlament előtt maradt, míg azok, akik továbbmentek az örökmécseshez, abbahagyták a fütyülést, és elvegyültek a nézelődők között.

9:00 - A Kossuth téren lezajlott hivatalos zászlófelvonási állami ünnepség alatt a környező utcákban tartózkodó emberek kifütyülték Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt. A Kossuth térre jutóknak előbb egy fémdetektoros kapun kellett átmenniük, de így sem juthattak az ünnepség közvetlen közelébe, mert újabb kordon választtotta el őket a Parlament lépcsőjén felsorakozó állami vezetőktől.

(Forrás: MTI, Origo.hu, Index.hu)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Élhetőbb Győrt

álmodnak az építészek

A győriek egy jelentős része városát kulturálisan nem különösebben igényes munkásvárosnak… Tovább olvasom