Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Orbán: A nemzeti önbecsüléssel rendelkező országok az erősek

"A nemzeti önbecsüléssel rendelkező országok az erősek" címmel Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel közölt interjút pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása. Az interjút - amely a német konzervatív napilap szombati számában jelenik meg - Georg Paul Hefty, az újság magyar származású szemleírója készítette, aki mindenekelőtt az új magyar alaptörvényről és Magyarország soros uniós elnöki tevékenységéről kérdezte a kormányfőt.

Az alkotmány lényegével kapcsolatos kérdésre válaszolva a miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az új alaptörvény szellemi kereteit és tartalmát az elmúlt két évtized tapasztalatai határozták meg. Mindezt - mint Orbán Viktor fogalmazott - egy mondatban lehet összefoglalni. "Ha egy ország saját önbecsülésében, saját magában nem biztos, ha nem ismeri saját szellemi alapjait, akkor gazdaságilag sem lehet sikeres" - jelentette ki a kormányfő, hozzátéve: "Európában azok az országok lesznek erősek, amelyek nemzeti önértékelése, nemzeti önbecsülése erős." Az új alaptörvény ehhez a jövőhöz igazodik - fűzte hozzá.
Az alkotmánnyal szemben értelmiségi részről megfogalmazódott bírálatokat a kormányfő azzal magyarázta, hogy a szellemi struktúrák Magyarországon és Európa többi részében azonosak. Szavai szerint létezik egy olyan liberális szellemiség, amely le akarja építeni az összes hagyományos értéket. Ezzel szemben létezik egy konzervatív felfogás, amely meg akarja őrizni ezeket. Ez a szembenállás az értelmiségiek között ugyanúgy létezik, mint a médiában, az Európai Parlamentben éppúgy, mint az egész közvéleményben.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Szent Korona miért szerepel az alaptörvény preambulumában, a kormányfő emlékeztetett: az állampolgároknak kiküldött 8 millió kérdőív magában foglalta azt a kérdést is, hogy mit tartalmazzon feltétlenül az alkotmány. A visszaküldött 900 ezer kérdőívben a koronát újra és újra megnevezték. Ennek kapcsán utalt azokra a vizsgálatokra is, amelyek azt voltak hivatottak kideríteni, hogy a művészeti, építészeti tárgyak közül melyik szimbolizálja legerőteljesebben a magyar nemzetet. Ezek sorában a korona messze az első helyen állt. "Ezért vált szükségessé, hogy az alaptörvényben tiszteletteljes módon megemlítsük" - fűzte hozzá Orbán Viktor.
A kormányfő elutasította azt a feltételezést, amely szerint a korona Nagy-Magyarországot testesíti meg, és ezáltal sérti az ország mai szomszédainak az érdekeit. Ennek kapcsán mindenekelőtt arra utalt, hogy az alaptörvénynek csak a magyar államhatárokon belül van hatálya. Tévedésnek nevezte azt is, hogy a korona Nagy-Magyarországot szimbolizálná. A miniszterelnök szerint nem létezik semmifajta Nagy-Magyarország. "Mi mindig a történelmi Magyarországról beszélünk" - hangsúlyozta a kormányfő, hozzáfűzve: az, hogy Magyarország korábban nem ugyanolyan nagyságú volt, nem ugyanarra a területre korlátozódott, mint ma, nem legenda, nem fikció vagy ideológia, hanem történelmi tény. "A korona tehát nem területeket szimbolizál, hanem valamennyi magyar összetartását" - szögezte le Orbán Viktor, hangsúlyozva: "Az összetartás ezen jelének semmi köze területi revízióra vonatkozó igényhez vagy vágyhoz."
Ugyancsak elutasította a miniszterelnök azt a feltételezést, amely szerint Isten említése az alaptörvényben a nem keresztény lakosság kirekesztését jelentené. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy az alkotmány a himnusz első sorával kezdődik, és Isten említése csak ezen az egy helyen történik. A himnusz azonban valamennyi magyar számára fontos, a hívők számára éppúgy, mint a nem hívők számára, más vallások követői számára éppúgy, mint a keresztények számára. A himnuszt sok alkalommal minden magyar énekli, ezért senki nem érezheti magát kizárva - fogalmazott a miniszterelnök, aki ugyanakkor annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Magyarország, Európa a jövőben vagy keresztény lesz, vagy nem fog létezni.
A magyar uniós elnökség által eddig elért eredmények közül a miniszterelnök kiemelte, hogy sikerült megállapodást elérni az energiapolitikáról. Utalt arra a rögzített alapelvre, amely szerint minden országnak két, egymástól független energiaforrással kell rendelkeznie. Szavai szerint Közép-Európának biztonsági garanciákra van szüksége. "Nem akarunk ismét ütközőállam lenni Nyugat-Európa és Oroszország között" - tette hozzá.

A miniszterelnök nagy eredményként emelte ki azt is, hogy sikerült megállapodni a többi 26 tagállammal arról a hat jogszabályról, amelyek szükségesek az európai gazdasági kormányzáshoz. Utalt arra is, hogy első ízben fogadnak el közös romastratégiát. Szavai szerint bizonyos, hogy erre az állam- és kormányfők júniusi csúcstalálkozóján sor kerül. A negyedik fő eredménynek azt nevezte, hogy sikerült fenntartani Horvátország reményét a csatlakozási folyamat lezárására, mégpedig olyan időben, amikor szembenállás tapasztalható az EU mindenfajta bővítésével.
A schengeni bővítéssel, illetve a határon túli magyarok érdekeivel kapcsolatos kérdésre válaszolva a kormányfő kifejtette: Magyarország stabilizáló szerepet kíván betölteni a térségben. Ehhez - mint hangsúlyozta - szolidaritáson alapuló szomszédsági politikára van szükség. Ezen az alapon akkor is támogatnánk a román és bolgár érdekeket, ha azok egyetlen határon túli magyart sem érintenének. Orbán Viktor úgy értékelte, hogy ez a politika sikert eredményezett. A magyar-román viszony évtizedek óta nem volt olyan jó, mint most, és ugyanez vonatkozik a magyar-horvát és a magyar-ukrán viszonyra. "A magyar-szlovák kapcsolatok is kevésbé mérgezettek, mint voltak egy éve" - fűzte hozzá.
Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: ha a jelenlegi feltételek maradnak, Magyarország valószínűleg 2020-ban bevezetheti az eurót.

Olvasóink írták

 • 20. vonLichthofen 2011. május 19. 14:41
  „meir, alte chavér
  azért vannak országok Israel mellett amelyek erős önbecsüléssel, jó gazdasággal és magas kulturával birnak DE ÉS UGYANAKKOR nem nézik le az összes többi népet, nem hivják őket goy-nak, nem tekintik a goyokat csak 20 vagy 40 százalékban embernek /a többi állati rész volna/ , nem akarják a hatalmuk alá hajtani az egész világot, nem rabolnak el területeket békésen élő emberektől akik ott élnek már évezredek óta stb.
  Vannak azért ilyen önbecsülő népek is meir és szerencsére /még/ ezek vannak többségben.
  Csak egy adalék ehhen meir - olvastad az Only Democracy in The Middle East nevű journalt? Keresd ki az Interneten meir, vagy akár oda is buszozhatsz Cfed-ből, mert Israelben szerkesztik és terjesztik az ottani másként gondolkodók.”
 • 19. machers 2011. május 15. 22:45
  „18. rommel 2011.05.15. 21:30
  Tisztelem a lelkesedésed, de azért még van néhány ország, ahol szintén nem most másztak le a fügefáról.
  Egyiptom, Görögország, Olaszország, stb. Névadód azért jobb volt történelemből.”
 • 18. rommel 2011. május 15. 21:30
  „HAJRÁ MAGYAROK !
  AZ EGYETLEN NÉP , AKINEK VAN 1000 ÉVES TÖRTÉNELME ÉS ORSZÁGA !”
 • 17. SC 2011. május 15. 20:22
  „Ma is fegyvertelen tüntetőket vertetek agyon,lőttetek le,mi ez ha nem terrorállam???”
 • 16. janika 2011. május 15. 16:46
  „"Többmilliárdos katonai megrendelést kaphat a" Lehet,hogy újból lovasnemzet lesz a magyar mert már Gyirmóton trenírozzák a lovakat! Hany Istókok megy már pedzik az íjaikat! Reszkessetek ellenségek!Kell az önbecsülés!”
 • 15. janika 2011. május 15. 16:41
  „Nyugi már fegyverkezik(kerekeken) a honvédelem! Lassan Izrael mintára lefogja igázni európát mint azok Palesztinát és, akkor lesz erős nemzet és önbecsülése.”
 • 14. háté 2011. május 14. 23:14
  „8-as.
  Miről firkáltál? - (szerintem sertés húst eszel zugban)
  A Palesztin nemzetet megszállókról, akik a anyákat-gyerekeket-civileket öldösik?
  Remélem gyorsan eljön a nap, mikor embergyűlölők sehova sem firkálhatnak!”
 • 13. dorombolok 2011. május 14. 19:06
  „A nemzeti önbecsülés nem az amit Orbán képvisel.Eddig csak saját magával nem volt problémája.Mindenki mással összerúgta a port. Nincs ember, Isten aki okosabb tudna nála lenni és ezt a sok ember el is hiszi!Mást mondanak a páros és mást a páratlan napokon ,hétfőn és kedden, aztán valakiből kibuggyan valami ötlet,m amit aztán nem kell senkivel megvitatni , másnap már természetesen el is fogadták, utána pedig győzik módosítani,mert semmi nincs átgondolva a szavazógép meg ész nélkül működik.”
 • 12. SC 2011. május 14. 17:20
  „8. meir
  terrorland:-)”
 • 11. Losba 2011. május 14. 16:11
  „..moderálva...moderált vityike”
 • 10. gjozsi88 2011. május 14. 15:38
  „Azért az érdekes, hogy büszke a gazdasági csomag 6 pontjára, melyhez éppen nem teljeskörüen csatlakoztunk!
  Persze az is érdekes, hogy mitől tud erős ország lenni az, ahol nemzeti öntudattól majd beszakadnak a mellek, közben kicsi és nyitott gazdasága van és gyakorlatilag ki van szolgáltatva a piacnak!”
 • 9. duhos2 2011. május 14. 15:05
  „moderálva”
 • 8. meir 2011. május 14. 13:56
  „Orban,; A Nemzeti Onbecsulessel rendelkezo orszagok erosek csak!
  igy igaz!!
  lasd,; Erets Israel!!”
 • 7. öszödiböszme 2011. május 14. 12:03
  „4. Lone_wolf.. 2011.05.14. 01:44

  cé viktorka beszél:bblabla blablabla blablablabla BLA! /taps,narancs ovuláció/
  Nem fellációra gondolsz??? Pld. szógyártó kontra vitya?? Ill. az itt lévő fityeszhuszárok és vitya??”
 • 6. machers 2011. május 14. 07:51
  „Varga Mihály: 2014-15-re meglesznek az euró bevezetés feltételei. (2010. szeptember)
  Egy kérdésre válaszolva Orbán Viktor kijelentette: ha a jelenlegi feltételek maradnak, Magyarország valószínűleg 2020-ban bevezetheti az eurót. (O.V. most)
  Nem kicsit beszélnek el egymás mellett. Akkor most 2015 vagy 2020. Nem értem! Ha a feltételek meglesznek, akkor miért nem vezetik be? Vagy pár hónap alatt annyit rontottak a gazdaságon, hogy megint csak távolodik az időpont?!
  Ki érti ezt?”
 • 5. BsBe 2011. május 14. 07:00
  „Szent Korona miért szerepel az alaptörvény preambulumában: a kormányfő emlékeztetett: az állampolgároknak kiküldött 8 millió kérdőív magában foglalta azt a kérdést is, hogy mit tartalmazzon feltétlenül az alkotmány. A visszaküldött 900 ezer kérdőívben a koronát újra és újra megnevezték.
  Feltehetően, ez a 900 ezer ember szeretné ezt a koronát mielőbb Orsós úr fején látni. (lehet, ez is benne volt a kérdőívekben, de ezt egy későbbi időpontban hozzák nyilvánosságra) és számára a nép akarata szent, ezért megteszi ezt az áldozatot. (mert ugye a 2/3 erre is lehetőséget ad)”
 • 4. Lone_wolf.. 2011. május 14. 01:44
  „cé viktorka beszél:bblabla blablabla blablablabla BLA! /taps,narancs ovuláció/”
 • 3. Olajos 2011. május 13. 22:42
  „Viktor te drága! Egy egész volt köztársaság imádja szerény, együttérző , megértő , havi 85ből megélő szép személyedet..... Bizony van önbecsülésünk, és ezért sem hangoztatjuk, hogy mi milyen qrvára magyarok, meg nemzeti önbecsülők vagyunk. Egyáltalán mi a matematikai ( Pi-csa) az a nemzeti önbecsülés??? Talán inkább Nemzeti önbesülés...<moderálva ....>”
 • 2. háté 2011. május 13. 21:54
  „Vajon miért minden kérdés csak az egyik oldalról, a cionista oldalról jött?
  Vajon miért nem kérdezték, - miért nem kap akkora hangsúlyt a magyarság mint az idegenek?
  Vajon miért azokat üldözi a hatalom, akik vállalják keresztény magyarságukat?
  Vajon miért azokat üldözi a hatalom, akik kiállnak a Magyar hazáért?
  Vajon miért árusítják ki hazánkat még mindig, a cionista pénzügyi-banki bűnözőknek?
  Vajon miért nyilatkozza a részeges külügyi államtitkár, a magyaroknak ugyanolyan fontos a Palesztinát bitorló faj, mint hazánk?”
 • 1. háté 2011. május 13. 21:42
  „Orbán: A nemzeti önbecsüléssel rendelkező országok az erősek - neked ez nincs.
  Te-ti az idegenek seg-nyalói vagytok, nektek a likud fontosabb .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tarlós István vizsgálatot rendelt el egy 28 éves férfi halála miatt

Tarlós István (Fidesz-KDNP) főpolgármester felkérte egészségügyért felelős helyettesét, Szentes… Tovább olvasom