Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Orbán: a maximum vételár alatt vettük meg az E.ON gázüzletágát

Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit.
Jóval a kormány által meghatározott maximális vételár alatt vásárolta meg Magyarország az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeit - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Azt mondta, minden megállapodás létrejött az ügyben, csak technikai részletkérdések, szövegezési munkálatok maradtak hátra, a szerződés aláírása bármelyik pillanatban megtörténhet, hiszen csütörtökön az MVM közgyűlése meghozta a döntést.

A Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

A kormányfő tájékoztatása szerint összesen négy földgáztározóról van szó és arról a szerződésről, amely az oroszországi gáz importálását szabályozza, vagyis a jövőben - az E.ON helyett - Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért. Hozzátette, elfogadhatatlan volt, hogy ezt a kérdést - amely a magyar gazdaság működése szempontjából az egyik legfontosabb - egy olyan szerződés szabályozza, amelyben nincs magyar szereplő.

Arra a műsorvezetői felvetésre, hogy a lapok 800 millió euró körüli vételárról cikkeztek, Orbán Viktor azt válaszolta: "nem irreális, amit ön mond".

A Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

Az E.ON gázüzletágának megszerzése a rezsicsökkentéssel is összefügg - jelezte Orbán Viktor, hiszen - mint fogalmazott - "minél több eszközünk van - erőművünk, gázvezetékünk, tározónk, nálunk vannak a szerződések" -, annál inkább lehetősége van a kormánynak a rezsiköltségek csökkentésére. A kabinet pedig a továbbiakban is csökkenteni fogja a rezsit - jelentette ki. Hozzátette, a kívánt szint legalább az európai átlag.

Orbán Viktor csütörtökön Moszkvában nyilatkozott az MTI-nek arról, hogy a kormány Budapesten megvette, visszavásárolta azokat az eszközöket - például gáztározókat, szerződéseket - amelyeket az előző kormányok privatizáltak. Hozzátette: Magyarország polgárai most már biztonságban érezhetik magukat az energiaellátás mennyisége, illetve az érte fizetendő ár tekintetében is.

A Kossuth Rádió vendége volt Orbán Viktor miniszterelnök. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)

A nol.hu értesülése szerint az MVM Magyar Villamos Művek (MVM) csütörtöki közgyűlésén a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) felhatalmazást adott az állami áramcsoport vezetőségének, hogy legfeljebb mintegy 875 millió euróért megvásárolja az E.ON földgáztároló, illetve -nagykereskedő társaságát.

Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, az E.ON elnök-vezérigazgatója 2012. november 30-án írt alá szándéknyilatkozatot az E.ON Csoport magyarországi földgázipari érdekeltségeinek átruházásáról az MVM-re.

Olvasóink írták

 • 9. Mazzola 2013. február 03. 09:26
  „Viktor ugytünik (fotokon) attmulatta az ejszakat.Az arca fel van duzzadva, szemei homajossak.
  Szerintem ö egy tarsasagot kedvelö egyen aki a közeppontban jopofizik vibraltatja sarmjat.
  egy igazi vagabund. Ez a szemelyiseg nem viseli el a maganyt,egyedülletet mert akkor csak ö maga
  van önmagaval es felismeri önmagaban a nyomorusagos-tökfilkot.(Schopenhauer)”
 • 8. Mazzola 2013. február 03. 08:14
  „Mar megint eluszott 800 mille euro a semmire.Közben meg vesszük fel a kölcsönöket nyakra ,före.
  Ha en privat igy gazdalkodnek a penzemmel mar reg a hidalatt kene aludnom.”
 • 7. machers 2013. február 02. 15:35
  „6.load 2013.02.02. 14:20 ű
  Nem értek hozzá, de revidiálom az előbbi kijelentésemet. Van benne valami.”
 • 6. load 2013. február 02. 14:20
  „5.machers
  http://www.mfor.hu/cikkek/Szazmilliardokert_venne_folyamatosan_veszteseges_ceget_az_allam_.html”
 • 5. machers 2013. február 01. 20:46
  „"Magyarország fog tárgyalni az oroszokkal arról, mennyi gázt hoz be, milyen ütemezésben és mennyiért."
  Az klassz lesz. Komoly és nagyságrendileg kiemelkedő szereplők vagyunk az orosz földgázpiacon.”
 • 4. load 2013. február 01. 16:52
  „Az üzleti életben ilyenért harsányan kiröhögnék.
  Ott még azon is szánakozva mosolyognak, aki azt mondja, hogy "kicsivel a minimális ár felett vettem meg ....(valamit)".”
 • 3. embertelen 2013. február 01. 10:22
  „Ez kérem csak egy parasztvakítás. Itt is megismétlem, amit már egy másik cikknél írtam. Csak azért szólok hozzá, hogy legyen valaki, aki a fidesz "részigazságaira" (hazugságaira) felhívja a figyelmet. A gáztározókat nem az EON "nyerte" privatizáción, mint ahogy azt Orbán a nemzetnek be akarja adni, hanem a MOL. A tározókat a MOL, mint privát vállalat adta el hatalmas nyereséggel, 2006-ban az EON-nak. A MOL mint privát cég, zsebre tette a pénzt, most az MVM mint állami vállalat a mi pénzünkből vásárolja vissza. Megjegyzem, hogy az EON örül, mint macska a farkának, hogy végre megszabadul a veszteséges üzletágától. Ezért imába fogják foglalni a főhazug nevét. Az ügy nagyon korrupció gyanús, igaza van a Jobbiknak, hogy feljelentést tesz! Én még azt is el tudom képzelni, hogy Orbán orosz megbizásból vásárolta vissza a gáztározókat, szaladt is egyből Putyinhoz jelentést tenni.”
 • 2. kerteszb 2013. február 01. 10:07
  „Csak éppen a piaci ár felett...mintha csak a MOL-vásárlást látnám. Ők ilyen esetben hűtlen kezelésért perelnének.”
 • 1. ATXadmin 2013. február 01. 08:59
  „tehát ez azt jelenti hogy sokkal többet fizettünk érte mint amennyit ér ..............”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rezsicsökkentés: bedőlhetnek a vízműcégek

Még nem lehet tudni, mennyivel csökkennek a vízdíjak, iparági szervezetek a vízműcégek bedőlésétől… Tovább olvasom