Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Orbán: a magyaroknak a génjeiben van a föld szeretete

Orbán Viktor szerint Magyarországnak egy olyan új földtörvényre van szüksége, amely pótolja az elmúlt 100-120 évben elmaradt összes magyar földreformot.
A miniszterelnök szerint a magyaroknak a génjeiben van a föld szeretete, tisztelete, az elmúlt években mégis egy olyan vidékellenes szemlélet uralkodott, amely arról szólt, hogy a jövő Magyarországán jelentéktelen szerepe lesz az agráriumnak.

A kormány azonban e "pusztító önbeteljesítő jóslat" ellenére is, akármilyen nehéz lesz, de talpra állítja a mezőgazdaságot, és hisz abban, hogy megteremthető a minőségi vidéki élet - jelentette ki Orbán Viktor Közép-Kelet-Európa legnagyobb és egyik legkorszerűbb tehenészeti telepének keddi átadóján. A baranyai Beremendhez közeli Csípőteleken a Csányi Sándor tulajdonába tartozó Bonafarm csoport tagjaként működő Bóly Zrt. 3,5 milliárd forintból alakította ki a létesítményt.

"Mi, magyarok az elődeinknek köszönhetően Európa egyik legjobb adottságú földjét örököltük. Kiegyensúlyozott éghajlatú, jó termőföldű, számottevő ipari szennyeződéstől mentes földet birtoklunk" - fejtette ki beszédében a kormányfő, hangsúlyozva, hogy hosszú küzdelemmel sikerült megakadályozni a magyar föld "elkótyavetyélését", és ma csak ezért jelenthető ki az, hogy "birtokosai, és nem turistái vagyunk a saját hazánknak".

Korábban "a szép új világ akkori prófétái" azt hirdették, hogy nem termelésből, hanem termelésszervezésből kell élni. Bár ez csábító gondolat, de ma már jól látszik, hogy hazugság, és alig különbözik "egy ravaszul kigondolt pilótajátéktól" - fogalmazott a miniszterelnök.

Kijelentette, hogy a szaktudásra alapozott munkát semmi sem pótolhatja, egy olyan világban pedig, ahol hétmilliárd embert kellene jóllakatni, a mezőgazdaságnak igenis van jövője.

Magyarországnak mindezért egy olyan új földtörvényre van szüksége, amely pótolja az elmúlt 100-120 évben elmaradt összes magyar földreformot, és amely nem rombolja a már kiépült termelési kapacitásokat - hívta fel a figyelmet. Kitért az élelmiszer-biztonság kérdésére is, rámutatva: a késztermékek csak akkor biztonságosak, ha a termőföldtől az asztalig mindenki betartja a szigorú előírásokat. Minél kevesebb a közvetítő, annál nagyobb az élelmiszer-biztonság - jegyezte meg.

Beszédében hangsúlyozta: meggyőződése, hogy megfelelő oktatással, neveléssel, üzemi kultúrával és munkahelyi vezetőkkel minden magyar vidéki ember képes világszínvonalon teljesíteni, Magyarországnak ugyanis éppen az a legnagyobb baja, hogy nem hiszi el magáról, mire képes. Az olyan beruházások, mint a csípőteleki, bátorítások, hogy "igenis, mi, magyarok többre vagyunk képesek". Az pedig, ahogy ma az ország kinéz, csak "balszerencse, történelmi nyavalya, egy rossz álom" - fogalmazott a kormányfő.

Orbán Viktor megnyitójában méltatta Csányi Sándort, akivel megfogalmazása szerint bár sok vitája van például a bankadóról, a devizahitelesek megmentéséről vagy éppen a mezőgazdaságról, de Csányi Sándort "még az ellenfelei is valószínűleg az elmúlt 20-25 év legsikeresebb, legtehetségesebb magyar üzletembereként könyvelik el". Az is ritka Magyarországon, hogy "falusi legényekből bankárok legyenek" - mondta. Olyan - fűzte tovább -, aki ráadásul a mezőgazdaságba is befektet.

Olvasóink írták

 • 10. machers 2012. október 10. 20:04
  „A miniszterelnök úrék valóban szeretik a földet:
  http://www.origo.hu/itthon/20120425-fejer-megyei-foldberleti-palyazatok-nyertesei.html”
 • 9. load 2012. október 10. 19:41
  „Jobban el kellene mélyedni Ángyán József munkásságában!
  http://hvg.hu/itthon/20120629_Angyan_lista_Pick_gyulai_csabai”
 • 8. kerteszb 2012. október 10. 14:13
  „Egy biztos, a fideszes családtagok és vállalkozók nagyon szeretik (meg az utána járó támogatást).”
 • 7. pancser 2012. október 10. 08:44
  „Orbán Viktor téved! Az agrárium szerepe egyre kisebb, ha visszájára akarja fordítani téved. Amúgy OV. kettő játékot űz. Felavatja a 3500-as tehenészetet, amely tényleg világszínvonal, másrészt azt akarja elhitetni, ha mindenki a földecskéjén, kaperász attól neki, nekünk jó lesz.
  A géneket meg hagyjuk, értelmetlen ostoba okfejtés.
  6. Pretorianus 2012.10.10. 07:20
  Az állattartás szavait többnyire a pusztákról hoztuk, az általad említettek nem a föld művelésére utalnak, hanem arra, hogy a mai magyarok őseinek egy része nomád állattenyésztő volt, mármint a honfoglalók, a hódítók!”
 • 6. Pretorianus 2012. október 10. 07:20
  „5. pancser 2012.10.09. 22:51
  Aranyom! Ne kardoskodj, mondtam ezerszer! Hét öszvér tíz liter tejet adott,száz tehén ezret.
  Ezek sem magyar eredetű szavak,mégis érted őket,ugye? :) Látod,értesz perzsául. :)))”
 • 5. pancser 2012. október 09. 22:51
  „A mi génjeinkben ami magyar, az az örökös fegyelmezetlenség, a kitartás hiánya, a hibakeresés másokban, a hősködés és így tovább. Ez nem lenne baj de úgy látszik ez a típus többet vezeti az országot mint a másik, a realista a törekvő a fegyelmezett. Egyébiránt a földművelést jelentő szavak legnagyobb része szláv eredetű, a honfoglaláskor itt talált szlávok létszáma legalább akkora volt mint a magyaroké. Ahogy a fölművelést a szlávoktól a mesterségeket, úgy az ipart a németektől tanultuk.”
 • 4. blaze 2012. október 09. 21:25
  „pancser neked annyi közöd van a realitásokhoz, mimt Orbán Viktornak!”
 • 3. kotorék 2012. október 09. 19:32
  „Meg a Viktor szeretete is?”
 • 2. Pretorianus 2012. október 09. 19:23
  „1. pancser 2012.10.09. 18:24
  Eltanulták,maximum... A magyar nem szláv nép.”
 • 1. pancser 2012. október 09. 18:24
  „Ha ez így van akkor ezt a szláv ősöktól örökölték.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajhúzás zaklatás, Józsa Istvánt lemondatná Selmeczi

Az IMF-megállapodásról, az oktatásról, és a regionális fejlesztési programokról beszéltek a… Tovább olvasom