Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Orbán: a magyar válságkezelés sikeres, az európai nem

A miniszterelnök szerint azért támadják az unióban Magyarországot, hogy nyomás alatt tartsák, és eltérítsék a kormány által képviselt irányvonaltól.
A miniszterelnök szerint azért támadják az unióban Magyarországot, hogy nyomás alatt tartsák, és eltérítsék a kormány által képviselt irányvonaltól. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban arról is beszélt, hogy José Manuel Barroso európai bizottsági elnöknek az alkotmánymódosítást érintő felvetései közül a költségvetési hiányfék ügyében nem fog meghátrálni a magyar kabinet. A kormányfő hangsúlyozta, hogy míg a magyar válságkezelés sikeres, az európai nem. Jelezte továbbá, egyelőre nem áll szándékában döntést hozni a jegybank és a pénzügyi felügyelet összevonásáról.

A kormányfő a 180 percben felvételről sugárzott interjúban a Magyarországról tartott európai parlamenti (EP) vitáról azt mondta: "azért támadnak bennünket, hogy nyomás alatt tartsanak, és eltérítsenek attól a politikai és gazdasági irányvonaltól, amelyet most képviselünk". A magyar kormány folyamatosan azt kéri - magyarázta -, hogy "ha bajuk van, méltóztassanak megjelölni", amit kifogásolnak, konkrétumról azonban sosem beszélnek, "amit mondanak, az inkább a vicces kategóriába tartozik". Szerinte azért tartják nyomás alatt Magyarországot, mert "rálépett a nagy cégeik lábára", most például a rezsicsökkentéssel, vagyis az egész ügy "egyszerű pénzharc". Jelezte, ha elkészül az Európai Bizottság (EB) jelentése Magyarországról, részt fog venni az arról szóló EP-ülésen.

A Barroso által megjelölt, a negyedik alkotmánymódosítást érintő három kérdés közül a miniszterelnök - mint elmondta - egyikben sem osztja a bizottsági elnök álláspontját, ám mivel "kettőnek nincs jelentősége, semmilyen fájdalmat nem okoz nekünk elfogadni az ő szerintem hibás álláspontját". E két téma egyike a választási kampánykiadások korlátok közé szorítása, amelyről Barroso azt mondja, ez európai ügy is, mert érinti az EP-választásokat, ezért meg kell vizsgálni - idézte fel Orbán Viktor, úgy fogalmazva: "szívesen teszünk egy olyan kivételt, hogy ezek a szabályok ne vonatkozzanak az EP-választásokra". A másik ilyen kérdés a bírósági ügyek áthelyezése, amelyben "ha azt akarják, hogy olyan ügyek, amelyek EU-s ügynek minősülnek, ne legyenek áthelyezhetőek, akkor mi erre is adunk szívesen megoldást" - mondta.   
   
MTI fotók: Koszticsák Szilárd
A harmadik ügyben, a költségvetési hiányfék esetében azonban a magyar kabinet nem fog meghátrálni, le akarja folytatni a vitát, akár az európai bíróság előtt is. Ennek lényege - ismertette -, hogy "ne állhasson elő olyan helyzet, hogy bármilyen nemzetközi fejlemény - mondjuk, Magyarországot elmarasztaló ítélet vagy kártérítés - miatt a költségvetési hiány növelésének az árán tegyünk ezeknek eleget". Ilyen esetben a büdzsében meglévő pénzeket kell felhasználni, ha pedig azok nem elegendők, adót kell kivetni - szerinte ez szükséges, európai szellemiségű szabály.

Kitért arra is, hogy az alaptörvénnyel kapcsolatban több elismerő levelet kapott Izraelből és hazai zsidó közösségektől a kisebbségek emberi méltóságát védő új szabályért. A kormány világossá tette, hogy zéró toleranciát hirdet a faji megkülönböztetés, különösen az antiszemitizmus ellen - jelentette ki.

Viviane Redingnek, az EB alapjogokért és igazságügyi kérdésekért felelős alelnökének Magyarországgal kapcsolatos bírálatait Orbán Viktor úgy kommentálta: Reding nem adja meg a magyaroknak a tiszteletet. "Nem azért küldték őt oda, hogy sértegessen nemzetállamokat, európai népeket, például a magyarokat, hanem azért, hogy szolgáljon bennünket" - mondta.

A keddi európai néppárti frakcióülésről beszámolva a kormányfő azt mondta, kritikát nem, csak kérdéseket kapott a képviselőktől. "Azok voltak ott többségben, akik elismeréssel adóznak Magyarország teljesítményének" - közölte, megjegyezve, arra számít, hogy a néppárt elutasítja a Magyarországgal szembeni kettős mércét.

Az EB-nek hétfőn megküldött konvergenciaprogramról a kormányfő azt mondta: "saját gazdasági tudásunkra kell alapozni a politikánkat, és nem pedig Brüsszelből küldött javaslatokra vagy ötletecskékre. (...) Egyébként a magyar gazdaság úgy is tudott volna működni és jól teljesíteni, hogy nem két százalékra megy le a költségvetési hiány, hanem mondjuk, 2,5, vagy 2,7, vagy akár 2,9-re" - fejtette ki. Brüsszel azonban - folytatta - rendkívül agresszíven, a Magyarországnak járó támogatások felfüggesztését sem kizárva arra szorította a kormányt, hogy olyan megoldásokat találjon ki, amelyek ugyan nem voltak megszorítások, de javították a büdzsé helyzetét. "Ha nem kellett volna a brüsszeli elvárásokat teljesítenünk, akkor már 2012-ben is kisebb lett volna a visszaesés" - vélekedett, jelezve ugyanakkor: idén megindul a gazdasági növekedés. Azt is hangsúlyozta, hogy míg a magyar válságkezelés sikeres, az európai nem.

A miniszterelnök azt is hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken az államkötvények kamata, egyre olcsóbban jut pénzhez Magyarország, "nem számítok arra, hogy ez változna".

Idén lesz béremelés, csökken az infláció, egyre több munkahely lesz. "A munkának van értelme, ezt egyre többen fogják látni ebben az esztendőben" - jelentette ki.

Ha a túlzottdeficit-eljárás ügyében a tények alapján születnek döntések, akkor meg kell szüntetni a Magyarország elleni eljárást, ám mivel az országgal szemben rendszeresen kettős mércét alkalmaznak, nem lehet kizárni, hogy bár a tények mellettünk szólnak, mégsem születik számunkra kedvező döntés - mondta.

Orbán Viktor beszélt a jegybank és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) esetleges összevonásának, egységesítésének lehetőségéről is, kijelentve: a kabinet semmilyen döntést nem hozott az ügyben. "Nem szorgalmazom ezt a vitát, nem is akarok egyelőre ilyen döntést hozni, de helyesnek tartom, hogy a bankunióról szóló európai vita miatt ez a szakmai diskurzus megindult. (...) Ha a szakmai közvéleményben jól körülhatárolhatóan kialakultak az álláspontok, akkor veszi maga elé a kormány a kérdést", és hoz döntést - közölte.

Olvasóink írták

 • 16. Santos 2013. április 26. 17:38
  „Dödike tánciskolába járt,elhízott,megbukot.”
 • 15. Valaki 2013. április 20. 16:35
  „Dedőka, nem kellett volna annyi pártgyűlésre járnod! :)))”
 • 14. dödike 2013. április 20. 08:32
  „Egyébként olyan ismerősek ezek a mondatok.Negyven évig hallottam hogy rothad a kapitalizmus.....hát már megint?”
 • 13. dödike 2013. április 20. 08:06
  „10.Pikulics.:Hát igen mert ők mernek kritizálni,amúgy meg a bólogatók a nyalakodók meg a baltások a haverok.”
 • 12. LAZA 2013. április 19. 16:30
  „Miért viktor már nem a liberális frakció alelnőke.
  Nem is olyan régen még ott bölcselkedett.”
 • 11. Eva- 2013. április 19. 14:17
  „Orbán a belpolitikai sikerekért--az európai gondolatot áldozza fel--nemzetállami viziói vannak.Az pedig az európai gondolat ellentéte.

  Nem a válságkezelése a döntő kifogásolt elem--Azt a választói értékelik
  a kisérő retorika viszont rettenetes!--Nem vicces.”
 • 10. Pikulics 2013. április 19. 14:16
  „"Én úgy látom hogy a kormánypártiak pocskondiázzák az EP képviselőket."

  Csak a Reding-Schultz-Kohn féle alakokat.”
 • 9. Eva- 2013. április 19. 14:14
  „6-hoz
  3 év alatt a szakadék aljára ért.”
 • 8. BJ.MÓVÁR 2013. április 19. 13:40
  „Orbán: a magyar válságkezelés sikeres

  Igen,a politikusok,meg a fél millió felett keresők örülhetnek is! A többi,szégyen,és gyalázat,NEM LEHET DICSEKEDNI VELE!!”
 • 7. oxana 2013. április 19. 13:18
  „Magyarország, ezt nem érdemelted meg. Vagy igen? Orbán jó formában van, ha híveit "ellenségeire" uszíthatja, legyen az egy multi vagy az EU vagy akárki más, aki ellen próbál szegülni. De, ha így folytatja, mindent mindenáron keresztül akar vinni, a FIDESZ képviselöknek nehéz dolga lesz a Néppártban. Már ha éppen megjelennek ott, de ha kényes kérdésekre kell(ene) válaszolni, mással vannak elfoglalva. Gyalázni a multikat, de mégis behozni öket az országba? Minden más EU-ország el van maradva, tönkre ment a gazdaságuk, csak Magyarország teljesít? Hova tart Magyarország? Józanul gondolkodó magyarok, hol vagytok?”
 • 6. Valaki 2013. április 19. 12:02
  „Bizony madárész, a pannon puma egyenesen a szakadékba ugrott.”
 • 5. Madarász 2013. április 19. 09:49
  „Érdekes, hogy a hibás válságkezelés gazdasági növekedéshez vezetett, a sikeres magyar modell pedig csődhöz és nyomorhoz...”
 • 4. öröksoproni 2013. április 19. 09:45
  „Az igazi tragédia az, hogy vannak, akik ezt elhiszik és hazaárulónak tartanak, ha a valósággal szembesíted őket. Szívből kívánom, hogy legyen előrelépés, de attól, hogy azt mondjuk: van, attól még nincs.”
 • 3. embertelen 2013. április 19. 09:13
  „Tudjuk, hogy nyomják Krahácsot, úgy, ahogy az a régi kabaréban volt! Az, hogy a magyar válságkezelés sikeres, az egy szemenszedett hazugság, a hülyék megtévesztésére, az okos ezt úgy sem hiszi el, mert egyszerűen nem igaz!”
 • 2. pozdorja 2013. április 19. 09:04
  „A műtét sikerült, a beteg meghalt.”
 • 1. dödike 2013. április 19. 08:48
  „Ha az EP bírálata Orbánnak vicces,az elég szomorú.Már megint előjött a kakaskodás.Nem Reding nem adja meg a tiszteletet hanem pont fordítva.Én úgy látom hogy a kormánypártiak pocskondiázzák az EP képviselőket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a Budapest Táncfesztivál

Pénteken kezdődik a Budapest Táncfesztivál, amelyet a német Company fabrik Potsdam nyit meg… Tovább olvasom