Kisalföld logö

2018. 02. 17. szombat - Donát -5°C | 4°C Még több cikk.

Orbán: a közbeszerzések résztvevőinek fel kell fedniük a kilétüket

A kormány büszke arra, hogy a jelenlegi parlamenti többség volt képes először olyan szabályokat alkotni, amelyek alapján offshore cégek nem vehetnek részt közbeszerzésekben - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az azonnali kérdések és válaszok órájában, hétfőn a parlamentben. A kormányfő - egy másik kérdésre válaszolva - arról is beszélt, hogy ma közgazdasági analfabetizmus a kormányzatnak felróni a forint árfolyamának alakulását.
Az LMP-s Karácsony Gergely ismét arról kérdezte Orbán Viktort, "vannak-e oligarchiák a nemzeti együttműködés rendszerében". Az ellenzéki politikus szerint ugyanis nagytőkések, "Fidesz-közeli oligarchák" érdekeit képviseli a kormány.

"Az csak egy fatális véletlen, hogy a Közgép előző vezetője jelenleg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezeti? (...) Az egy fatális véletlen-e, hogy a villamos művek vezetője a választás előtt közvetlenül a Közgép energiacégének volt a vezetője, és azóta ez a cég busás megbízásokat kapott az államtól? Ön szerint az egy fatális egybeesés-e, hogy a Közgép akkor is megnyeri a közbeszerzési eljárásokat, ha ő adta a legrosszabb árat?" - sorolta kérdéseit Karácsony Gergely.

"Nyilván oka van annak, hogy már másodszor is ugyanezt a kérdést teszi fel. Úgy tűnik, mintha oligarchákra önöknél lenne igény. (...) Nem véletlen egybeesése-e az, hogy ön állandóan lényegében külföldi cégek érdekében szólal fel itt, a magyar parlamentben?" - fogalmazott válaszában Orbán Viktor, aki megismételte, hogy ha Karácsony Gergely szabálytalanságot észlel, a hatóságokhoz kell fordulnia.

A kormány büszke arra, hogy a jelenlegi parlamenti többség volt képes először olyan szabályokat alkotni, amelyek alapján offshore cégek nem vehetnek részt közbeszerzésekben: minden közbeszerzésben részt vevőnek fel kell fednie a kilétét, ha ebből akar részesedni - hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnököt a szocialista Tukacs István is kérdezte, aki arra volt kíváncsi, hogy a kabinet a napokban nyilvánosságra került gazdasági eredményeket valószínűsítette-e akkor, amikor megvetette gazdaságpolitikájának alapjait. Az árak drágulnak, az emberek pénze kevesebbet ér, mint korábban, és nem növekszik a gazdaság sem - sorolta az elmúlt negyedévről szóló "mellbevágó adatokat".

Válaszában Orbán Viktor azt mondta, nem az számít, hogy ő vagy Tukacs István mit akar, hanem az, hogy az emberek mit akarnak. "Egy diktatúra utódpártjának soraiban ülve ezt nehéz megérteni" - vélekedett.

Magyarország adóssága csökken, a kormány tartja a három százalék alatti költségvetési hiányt, 2011-ben a reálkeresetek átlagosan 5,8 százalékkal, a háromgyermekesek esetében pedig 19 százalékkal növekedtek - reagált a miniszterelnök Tukacs István felszólalására, aki viszonválaszában ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy amikor a kormányfő államadósság-csökkenésről beszél, "nagy valószínűséggel nem veszi figyelembe azt, hogy jelenleg a magas forint-euró árfolyam, tehát a forint gyengesége miatt ez az adat a mai napon sem állja meg a helyét".

Erre válaszolva Orbán Viktor közölte, "olyan világban élünk, amikor a svájci frank árfolyamát még a svájciak sem tudják befolyásolni. Ezért ilyen helyzetben a forint árfolyamát felróni bármilyen kormányzati tényezőnek, közgazdasági analfabetizmus". Tukacs Istvánnak azt mondta, "ön itt sem mondott igazat. Hiába az úriemberes külső, ön hazudott, ugyanis ön is pontosan tudja (...), törvény garantálja a nyugdíjasok számára, hogy megkapják a nyugdíjak reálértékét".

A jobbikos Pörzse Sándor azzal kapcsolatban kérdezte a kormányfőt, hogy - mint ismertette - sajtóinformációk szerint a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-n keresztül a kabinet olyan külföldi kampányszakértőket alkalmaz, akik amerikai, izraeli és román politikusoknak is segítettek. "Milyen ellenőrzésen esnek át ezek az amerikai, izraeli tanácsadók? (...) Mit tudnak Izraelben, amit a magyar szürkeállomány nem tudna megadni önnek?" - összegezte kérdését.

Orbán Viktor erre egy mondatban válaszolt: "a magyar kormány semmilyen külföldi tanácsadó céggel semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll".

A szintén jobbikos Zagyva György Gyula a kettős állampolgárság témájában érdeklődött, azt felvetve, hogy a kérelmek elutasítása "a nemzeti oldali szervezetekhez köthető embereket" érintik, mégpedig nemzetbiztonsági kockázatokra való hivatkozással.

Válaszában a miniszterelnök közölte: az elbírált kettős állampolgársági kérelmek fél ezreléke esetében állapítottak meg nemzetbiztonsági kockázatot, ami kifejezetten alacsony szám. Jelezte ugyanakkor: egyetért azzal, hogy panaszbejelentés esetén legyen mód a kérelem elbírálásának felülvizsgálatára.

Az LMP-s Vágó Gábor a nyugdíjakról kérdezte a miniszterelnököt, és arról érdeklődött, hogy "miből lesz itt nyugdíjunk", lesz-e átfogó nyugdíjreform, és ki a felelős "a sunyi módosítgatásokért".

Munkából lesz nyugdíj - jelentette ki reagálásában Orbán Viktor, hozzátéve: ezért a kormány mindent megtesz azért, hogy legalább ötmillióan dolgozzanak és fizessenek adót. A másik fontos célkitűzésnek pedig a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállítását nevezte.

Olvasóink írták

 • 13. machers 2012. június 06. 12:34
  „12.LAZA 2012.06.06. 10:46 ű
  Kíváncsi vagyok a véleményére.
  Már, ha van.”
 • 12. LAZA 2012. június 06. 10:46
  „11.
  Olvastál már tőle valami értelmes megnyilvánulást?
  Ennyire telik neki.Szót sem érdemel.”
 • 11. machers 2012. június 05. 21:24
  „10.rommel2 2012.06.05. 20:17
  Tábornokom!
  Nem látom a hozzászólásodat a 6. kommentben leírtakkal kapcsolatban. Pedig érdekel, de nagyon!”
 • 10. rommel2 2012. június 05. 20:17
  „LÁTOM A BALOSOK IDEGESEK !
  MÁR HANGOLTOK 2014-RE ????”
 • 9. LAZA 2012. június 05. 10:38
  „Néhány évvel ezelőtt nem ezt mondták.
  No,de valóban ki hisz már ennek az embernek?
  Talán már a saját felesége sem.A hívek többsége sem,csak hát nekik így is jó! Vagy csak így jó!”
 • 8. machers 2012. június 05. 10:24
  „7.embertelen 2012.06.05. 10:11
  Akkor jól tippeltem.”
 • 7. embertelen 2012. június 05. 10:11
  „6.machers Azt írod, hogy valaki hazudik, de nagyon. Én megmondom, hogy ki az, úgy hívják a legnagyobb hazugot, hogy Orbán. Hozzá képest Gyurcsány csak egy füllentő kisovodás volt! Orbán brutálisan sportot csinál a hazudozásból, és még mindig van, aki hisz neki.”
 • 6. machers 2012. június 04. 22:28
  „No comment!
  http://nol.hu/velemeny/20120604-pavatanc
  Valaki hazudik, de nagyon:
  http://index.hu/belfold/2012/05/14/amerikaiak_es_izraeliek_a_magyar_politika_hattereben/
  "Orbán Viktor erre egy mondatban válaszolt: "a magyar kormány semmilyen külföldi tanácsadó céggel semmilyen szerződéses kapcsolatban nem áll". "”
 • 5. machers 2012. június 04. 20:48
  „4.load 2012.06.04. 20:36
  "Érdekes, elgondolkodtató felvetés."
  Természetesen nem gondoltam komolyan. Elfelejtettem idézőjelbe tenni.”
 • 4. load 2012. június 04. 20:36
  „2. machers
  Én ezt egyedül a tehetetlenség és a koncepciótlanság beismerésének bizonyítékaként tudom értékelni.
  A nemzeti valuták árfolyamát általában a gazdaság sikeressége, a növekedés, a beruházások ösztönzése, hatékonyága, a vállakozás barát gazdaságpolitika és adópolitika határozza meg.
  Ha ez nem függ a kormányzat intézkedéseitől, az régen rossz.
  Akkor le kell mondani.”
 • 3. load 2012. június 04. 20:20
  „Az európai demokráciákban ez természetes, mert a közbeszerzések adóforintokat emésztenek fel és a közjót kell szolgálniuk.
  Minden ezzel kapcsolatos adat nyilvános, visszakereshető, vizsgálható és kritizálható.
  Nálunk nem, de a kormány nagyon büszke arra, hogy - szerinte - mégis.
  Szíjjártó és Répássy képviselő urak mutyiellenes kampánya is megszakadt 2010 - ben.
  Pedig az aktualitása semmit nem csökkent.
  Sőt!”
 • 2. machers 2012. június 04. 20:14
  „"A kormányfő - egy másik kérdésre válaszolva - arról is beszélt, hogy ma közgazdasági analfabetizmus a kormányzatnak felróni a forint árfolyamának alakulását."
  Érdekes, elgondolkodtató felvetés.
  "A másik fontos célkitűzésnek pedig a kedvezőtlen demográfiai folyamatok megállítását nevezte."
  Ez így van. Több helyen is hallottam, hogy felszólították erre a T. családján belül.”
 • 1. embertelen 2012. június 04. 20:07
  „Orbán mondja: "közgazdasági analfabetizmus a kormányzatnak felróni a forint árfolyamának alakulását." Nesze nektek egy újabb orbáni hazugság. Ez az ember közgazdaságilag annyira brutálisan gyenge, hogy még azt sem tudja, hogy mit nem tud!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nemzeti Összetartozás Napja - megemlékezések

A trianoni döntés egy minden ízében igazságtalan, a vesztes és a győztes népek számára is megalázó… Tovább olvasom