Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Orbán: a kormány válaszlevele alapján meg lehet állapodni az IMF-fel

A kormány Nemzetközi Valutaalapnak és Európai Bizottságnak múlt héten küldött válaszlevele alapján meg lehet állapodni a nemzetközi szervezetekkel - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel. Orbán Viktor arra is kitért, alkotmánymódosítás kell ahhoz, hogy Magyarország a jövőben az euróövezet tagja legyen, az eurózóna ugyanis sokat változott a 2004-es EU-csatlakozásunk óta.
A kormányfő kifejtette: olyan megállapodást akar kötni a valutaalappal, ami segít továbbhaladni azon az úton, amelyen Magyarország elindult. A megállapodás megkötésének lehetséges időpontjáról azonban nem beszélt.

Orbán Viktor riasztónak nevezte a 2008-as IMF-megállapodást, kiemelve, hogy 600 milliárd forintos gyorssegélyt adtak a bankoknak, a nyugdíjakat, a béreket és a szociális kiadásokat azért kellett csökkenteni, hogy a - jelentős részben külföldi - bankok pénzhez juthassanak.

Mint mondta, a mostani tárgyalásokon is felvetődött a pénzügyi intézményrendszer stabilitása, "ezt a magamfajta, elég sok puskaport szagolt ember úgy fordítja le magyarra, hogy pénzt kéne adni a bankoknak". "De a magyar politikának éppen az a lényege, hogy (...) a pénzintézeteket és a nagy cégeket is bevonjuk a közteherviselésbe, nem az emberekre tesszük állandóan a válság terhét" - jelentette ki, felfoghatatlannak nevezve, hogy a Magyarországnál tőkeerősebb országok pénzintézeteit miért a magyar adófizetők rovására kellene megerősíteni.

"Ilyen megállapodás nem lesz, abban tehát biztos lehet mindenki, hogy nyugdíjcsökkentést nem fogadunk el, bércsökkentés ki van zárva, családipótlék-csökkentés nem jöhet számításba" - közölte.

A megállapodást az teszi szükséggé, hogy a magyar gazdaság "ezer szállal" kötődik az eurózónához, ott pedig "nagyon nagy baj van", újabb válsághullám közeledik - mondta, megjegyezve, hogy az IMF-hitel - a kisebb kamatok miatt - az államadósság csökkentésére is jó.

A közszférában várható elbocsátásokról és a segélyezési plafon bevezetéséről úgy foglalt állást, hogy ezeket a lépéseket nem mások, hanem az ország érdeke miatt kell megtenni. "Magyarországnak meg kell fontolnia minden, állami pénzből fizetett ember alkalmazását (...), erkölcsi kérdés is, hogy ne fizessük fölöslegesen emberek százait, ezreit, tízezreit - miközben a munkájukra valójában már nincs szükség az államigazgatásban - továbbra is közpénzből" - hangoztatta, hozzátéve, hogy emberségesen kell eljárni, segíteni kell ezeket az embereket, hogy a közigazgatáson kívül munkát találjanak.

Kitért arra, hogy a bajban lévő uniós országok most kezdik bevezetni azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország már két éve meghozott. "Lesz itt még mindenhol bankadó, meg jön majd a multiadó" - vetítette előre, azt hangsúlyozva, hogy a magyar válságkezelés biztató lehet a többieknek, mert nő a munkából élők száma, gyarapodnak a megtakarítások.

A miniszterelnök - a közös bankfelügyeletet, illetve a déli államok válságát érintő kérdésre válaszolva - beszélt arról is, hogy "az eurózóna már nem az", mint 2004-ben, Magyarország EU-csatlakozásakor volt, ezért szerinte a belépést akkor vállaló országok kormányai jogosan teszik fel a kérdést, hogy "az új eurózónához" is akarnak-e csatlakozni.
Orbán Viktor óvintézkedésnek minősítette, hogy az alaptörvényben rögzítették, Magyarország fizetőeszköze a forint.

"Ha bárki be akarna lépni az eurózónába, ahhoz meg kell változtatni az alkotmányt. Ahhoz kétharmados többség kell, egy dologban tehát a magyar emberek biztosak lehetnek: a parlament kétharmados döntése nélkül senki sem csatlakozhat az eurózónához" - jelentette ki a kormányfő arra a felvetésre, hogy Magyarország nyolc évvel ezelőtt szerződésben vállalta csatlakozását az euróövezethez.

Olvasóink írták

 • 11. machers 2012. szeptember 30. 21:18
  „10.load 2012.09.30. 19:46
  Hát igen. Déri János és társai forognak a sírjukban.”
 • 10. load 2012. szeptember 30. 19:46
  „9. machers
  Ha jók sajtómunkásaid, a legordasabb - egy kattintással megcáfolható - hazugságok is igazságnak hatnak.
  A légvárakból kemény bástya lesz, a recesszióból tündérmese, a vlasztási regisztrációból kiteljesedő demokratikus szabadságjog, a haveroknak kiosztott állami földekből a vidék felemelkedésének záloga.
  A Mi Vezérlő Csillagunk fejében már olyan fordulatszámmal forog a bullshitgenerátor, hogy az ővéi is képtelenek követni.
  A nép meg vagy hisz, vagy hallgat.
  Szegény, szegény Magyarország!”
 • 9. machers 2012. szeptember 28. 18:38
  „"Orbán Viktor riasztónak nevezte a 2008-as IMF-megállapodást, kiemelve, hogy 600 milliárd forintos gyorssegélyt adtak a bankoknak, a nyugdíjakat, a béreket és a szociális kiadásokat azért kellett csökkenteni, hogy a - jelentős részben külföldi - bankok pénzhez juthassanak."
  Ez, tényszerűen hazugság. Az OTP és az FHB - egyik sem külföldi - kapott hitelt, amit frankón vissza is fizettek. Már azzal sem törődik, hogy kétértelmű, később magyarázható nyilatkozatai legyenek. Egyszerűen szemközthazudja a 2/3-ot.”
 • 8. asvel 2012. szeptember 28. 17:29
  „7. Eva- 2012.09.28. 13:29

  Mivel még csak 2 napja álltak elő ezzel az értelmetlen zagyvasággal, amin tegnap este az ATV-n még Kálmán Olga is csak mosolyogni tudott......”
 • 7. Eva- 2012. szeptember 28. 13:29
  „mondjuk eddig egyetlen rágalmazási per sem indult:
  http://www.demokratikuskoalicio.hu/index.php/2011-12-05-15-42-05/hirek/3399-simicska-bizniszet-latja-a-dk-az-azeri-baltas-kiadasa-moegoett”
 • 6. ISU 2012. szeptember 28. 11:25
  „".......... gyarapodnak a megtakarítások."

  Persze a holdudvarának embereinél, meg azoknál, akiket nagyban érintett a SZJA egykulcsosnak kikiáltott kedvezmény.Ezek a pénzek kerülnek a bankba és nem a fogyasztást erősítik, ami a gazdasági növekedés jelenlegi legnagyobb baja.”
 • 5. pancser 2012. szeptember 28. 10:19
  „Az az érzésem, OV. mindent alávet politikai a népszerűsége fenntartásának, különösen a szélsőjobbnak próbál megfelelni. Valami ostoba hagyományos semmire nem jó szittya gőgöt mutat, mi vagyunk megint a legokosabbak, minket utánoz Európa stb. Aztán jön még ide a hagyományos sértődöttség, mindenki velünk akar kitolni, a bankok, az IMF, az Unió, multik, a szomszédok, de mi majd megmutatjuk. Egyetlen járható út a világba történő beilleszkedés. Jöjjenek a befektetők, épüljenek az üzemcsarnokok, a hipermarketek, jöjjön a pénz és velük a bankok, így majd felpörög a magyar gazdaság jól fogunk élni, kit érdekel majd a múlton van kesergés!
  OV. minden megnyilatkozás ellenére a magyar gazdaság bármikor megroppanhat, a forint elszállhat, úgy nem lehet ám , hogy kekeckedünk egy pénzügyi hatalommal. Olyan ez mint amikor a 6 éves gyermek nekimegy az apjának mert nem kapott pénzt fagylaltra! Ha nagyon nem bír magával akkor.....”
 • 4. Gőcze_László 2012. szeptember 28. 08:46
  „Öntelt, egyre inkább összegabalyodó megnyilatkozás volt.
  Nem egyszer kihangsúlyozva, egy esetben az elhangzott mondatát arra kihegyezve javítva, hogy ő tette, amit tettek.
  A közmunkásokkal történt igazolás meg már a vicc kategóriáját sem éri el.
  Az egész szövegelés lényege valahogy így foglalható össze: azért kell(ene) a megállapodás, mert az EU bajban van, onnan leselkednek a veszélyek. Ismét hangsúlyozva, hogy a bankoktól vár több hozzájárulást.”
 • 3. zoltania2 2012. szeptember 28. 08:45
  „Orbán: "HA JÖN AZ IMF AKKOR ÉN MEGYEK " Várjuk hogy úgy legyen! vagy csak füllentettél ismét Vitya?”
 • 2. pozdorja 2012. szeptember 28. 08:38
  „Ez már a harmadik évad tessék mondani?
  Olyan ez mint a Barátok közt. Soha véget nem érő sorozat.
  Csak kicsit lapos a sztori, hívják meg vendégszínésznek a Berényi Mikit, feldobja majd a műsort.”
 • 1. klotzild 2012. szeptember 28. 08:38
  „az egy dolog, hogy a kormány nem fogadja el a csökkenést még is kevesebb a fizu, mint mondjuk tavaly...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaly több mint hétezer gyerek lett sértettje családon belüli erőszaknak

A gyermekvédelmi szakemberek tavaly 7300 - vagyis naponta 20 - gyermek családon belüli… Tovább olvasom