Kisalföld logö

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 21°C Még több cikk.

Orbán a Kádár-rendszert másolja: osztrák lap interjúja Gyurcsány Ferenccel

Gyurcsány Ferenccel közölt interjút a Die Presse című osztrák napilap szombati számában.
A Demokratikus Koalíció (DK) vezetője, volt miniszterelnök a vezető osztrák konzervatív napilapnak nyilatkozva Magyarország jelenlegi helyzetének nehézségét abban jelölte meg, hogy egyrészt a külföldi befektetők "messziről elkerülik" az országot, másrészt drámaian csökken a belföldi fogyasztás. "A gazdaság alapvető gondja az, hogy Orbán Viktor egyszerűen nem hisz az egyéni kezdeményezésben" - mondta. Hozzátette, hogy a miniszterelnököt "putyinistának" tartja, aki "kizárólag az állam teljhatalmában hisz".

Egyetértett a riporter megjegyzésével, hogy a válság kezelésére a baloldalnak sincs jelenleg készen "hatásos receptje", ahogy Európában máshol sem.

A magyar kormány gazdaságpolitikájáról kijelentette, hogy azzal semmiben sem ért egyet. "Nyilvánvaló, hogy az ország zsákutcában van" - fogalmazott.

Orbán Viktor erős támogatottságának a magyarázata véleménye szerint abban rejlik, hogy magyar a társadalom "félig feudális" társadalom, "teljes egészében állam- és felsőbbséghívő". Nézete szerint a kormányfő Kádár rendszeréhez hasonló megegyezést kötött a társadalommal, amelyben az utóbbi a jólét érdekében lemond a szabadságról.

A magyarországi jobboldal és a baloldal között egy közös pont sincs jelenleg, még alapkérdésekben sem - mondta. "Az ellentmondások ma áthidalhatatlanok" - fogalmazott. Addig nem lehet a párbeszédnek alapja, "amíg a jobboldal autoriter és antidemokratikus politikát folytat" - hangsúlyozta.

Gyurcsány Ferenc szerint a baloldali ellenzék le tudja győzni a 2014-es választásokon a Fideszt, ha szövetséget alkot, a közvélemény-kutatások szerint a DK, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) és a Lehet Más a Politika (LMP) támogatottsága együttesen jelenleg is több, mint a Fideszé. A szövetségkötés esélyét jelenleg 40 százalékra becsülte. "Még túl nagyok az ellentétek" - fogalmazott.

Úgy vélekedett, a "Gyurcsány-ellenes" pártként alakult LMP összekeveri az ő miniszterelnöksége alatti demokratikus vitákat a jelenlegi kormány leváltásának szükségességével. Az MSZP élén Gyurcsány Ferenc szerint egy olyan fiatal politikus áll, aki "valahányszor reggel a tükörbe néz, a miniszterelnököt látja benne". Mint mondta, Bajnai Gordont azért hozta szóba egy ellenzéki szövetség lehetséges vezetőjeként, mert tehetségesnek, a választók szemében rokonszenvesnek tartja és pártonkívüli. "De ezt neki is feltétlenül akarnia kell. Még nem jutott el erre a pontra" - tette hozzá a volt miniszterelnök a Die Pressének adott interjúban.

Olvasóink írták

54 hozzászólás
 • 54. machers 2012. október 02. 13:33
  „53. load 2012.10.02. 02:47
  Természetesen minden rendben!”
 • 53. load 2012. október 02. 02:47
  „46. machers
  Megbocsáss, túlságosan a cikkre koncentráltam és nem olvastam végig a későbbi hozzászólásaidat.
  Azok alapján igazat kell adjak neked.
  Kádár és Rákosi között két mondat tesz könnyen értelmezhető különbséget.
  Az, hogy "aki nincs ellenünk, az velünk van", valamint az "aki nincs velünk, az ellenünk van".
  Ez utóbbi - amit Rákosi soha nem mondott ki - kétségtelenül közelebb van Orbán harcos mentalitásához.
  A Nemzeti Együttműködés Rendszere, 2010-es - mára már tudjuk - hazug kinyilatkoztatása ellenére sem.
  Orbán a saját második vonalával sem működik együtt, ha az nem az ő rögeszméivel azonosul.
  Az ellenzékkel meg akkor sem, ha netán kész lenne azonosulni.”
 • 52. elemér 2012. október 01. 19:24
  „Úgy van Éva, kocosnak magyarázd meg.;))”
 • 51. Eva- 2012. október 01. 18:40
  „44. drKotász 2012.10.01. 09:47

  hogy elnyelje a feneketlen állami büdzsé
  hogy MOL részvénnyé válnon!”
 • 50. elemér 2012. október 01. 18:14
  „Javitás
  Tölem, ja csakhogy Eu.-ban nemvolt komunizmus, mert az ruszki imperializmus volt volt. Zizek persze olvasta Koestler könyvét, Sötétség délben. A kommunizmust roppant elcseszték már a kezdetben, ezt elismeri. Egyébként az ötlet nem is lett volna rossz állitja, de sehol nemvalósult meg.”
 • 49. elemér 2012. október 01. 15:22
  „Slavoj Zizek az én világomban egyik legnépszerüb professzor. Youtube-on pedig ö viszi a babért elöadásaival, mert megmondja a tutit. Az emberek 99 százaléka unalmas idióta, állitja. Hegel elméleteinek újraértelmezésével keresi a választ a kapitalizmus válságából való kiútra.
  ,,Nem vagyok ember. Szörny vagyok" - állítja magáról Slavoj ®iľek. ,,Tudom mi az a pokol: az, amikor felkérnek egy előadás megtartására, ami után még lesz egy kis fogadás is. Ekkor már tudom, hogy az összes frusztrált idióta, aki nem volt képes az előadás végén feltenni a kérdését, majd valahogy így jön oda hozzám: ®iľek professzor, tudom, hogy fáradt, de megkérdezhetném, hogy...Hát bameg, ha tudod, hogy fáradt vagyok, mi a fenének kérdezel? Tényleg egyre inkább sztálinistává válok. Úgy általánosságban szeretem az emberiséget, de képtelen vagyok empátiával viseltetni az emberek iránt" - szemléltette a Guardian magazin újságírójának embergyűlölete okát Slavoj ®iľek. http://tinyurl.com/7n6flmx”
 • 48. Mazzola 2012. október 01. 14:24
  „Kedves Elemer!
  Egy orszag moralis pusztulasarol nem egy allamföt kell kerdöre vonni,hanem az egesz buta tarsadalmat.
  Te a proletar-diktatura deformalt prototipusa vagy mint sok rajtad kivü,akik itt allando
  hangadok,velemeny nyilvanitok szerepeben a nagy baromsagokat lökik.De te nem is tehetsz
  erröl ,hiszen te oda születtel ebbe a vilagba,ahol az ep esz igencsak hianycikk.l”
 • 47. elemér 2012. október 01. 12:50
  „Vizsgáljuk meg a mai magyarországi irodalmi élet egyik nagyra tartott képviselőjének, Nádas Péternek, a közelmúltban az ausztriai Die Presse napilapban, 2005. november 2005. elhangzott kijelentéseit:
  ,,Veszélyes különböző ideológiákat összehasonlítani, egymással szemben mérlegelni, pl. a fasizmust és a kommunizmust - fejti ki Nádas. ,,Ez csak arra szolgál, hogy egy ideológiát tisztára mossanak. De minden ideológia embertelen, nincs összehasonlításukra lehetőség. "Mindenesetre a fasizmus, ellentétben a kommunizmussal a demokratikus kereteken kívül található. Mindkét oldal elméletileg veszélyes lehet a demokráciára: a kommunisták minden embernek jót akarnak, ez azonban nagyon veszélyes. A fasiszták egy kis körnek, egy fajnak, egy néppel kívánnak valami jót tenni, ez önzés, és ez nagyon veszélyes. De a kommunisták nem szándékoztak embereket ölni és őket kirabolni."
  Nádas először megállapítja, hogy veszélyes különböző ideológiákat összehasonlítani, és hogy nincs is lehetőség az ideológiák összehasonlítására, mert minden ideológia embertelen, utána pedig azonnal összehasonlítja a fasizmust a kommunizmussal, mégpedig a kommunizmus javára.
  Tölem, ja csakhogy Eu.-ban nemvolt komunizmus, mert az ruszki kapitalizmus volt.”
 • 46. machers 2012. október 01. 10:59
  „40.load 2012.09.30. 22:10
  Hol volt szó ebben a cikkben Rákosiról?
  Sehol. Fletó Kádárhoz, én pedig Rákosihoz hasonlítom a Medence Géniuszának "gondolkodását" és tevékenységét.

  "Fletó téved, de nagyon!
  Kádárt nem lehet összehasonlítani Rákosival. A két rendszer alapjaiban különbözött egymástól. A jelen rendszer ideológiailag és a gazdasági irányokat tekintve is Rákosiékra hajaz."”
 • 45. machers 2012. október 01. 10:55
  „44.drKotász 2012.10.01. 09:47
  Jelen magyar törvények szerint nincs összefüggés az MNB személyi vezetése és a jegybanki tartalék tulajdonlása között.
  Vezéredék nem osztják a véleményedet:
  http://www.hirado.hu/Hirek/2012/06/07/19/A_devizatartalek_felett_kizarolag_az_MNB_rendelkezhet.aspx
  Bár, mint tudjuk ők még a birkamenetet is simán átverik:
  http://fn.hir24.hu/itthon/2011/09/06/orban_ne_arra_figyeljenek_amit”
 • 44. drKotász 2012. október 01. 09:47
  „Hamarosan leváltásra kerül az MNB éléről az a mszp-s banda, és visszakerülhet a magyar állam tulajdonába a többmilliárdos valuta tartalék.”
 • 43. elemér 2012. október 01. 07:48
  „A francia elnök is az ésszerü megoldás hive. Érdekes hogy Monti nem kritizálta Merkelt. Az viszont biztos hogy sokat segitett neki felvilágositásaival. Törpe volt Soros legrosszab befektetése. Semmit nem tanult a kisz elnök. Életében nem dolgozott és politikábol szerezte vagyonát. Muszáj lessz megbuktatni, hogy az ország elöbbre jusson és visszanyerje a piac bizalmát.”
 • 42. elemér 2012. október 01. 00:46
  „Feri nagyon tisztán lássa a dolgokat. "Egyetértett a riporter megjegyzésével, hogy a válság kezelésére a baloldalnak sincs jelenleg készen "hatásos receptje", ahogy Európában máshol sem." Itt viszont Feri téved. Monti ezt emlitette az interjun. Van a német megoldás, ami a gatyaszoritásra van alapozva. Ez egy jobboldali megoldás és elég buta, mert hosszu stagnáláshoz és depresszióhoz vezet a mai állapotot mérlegelve. Törpe ezen az uton jár eredménytelenül a szociális darwinizmussal. Az anglosaxon baloldali megoldás jóval okosabb. Lazitani kell a kölcsönök visszafizetésén, mert igy lehet a gazdaságot serkenteni. Igy lehet rugni a labdába és lehet az adósságot visszafizetni. Rákosi és az ötéves terve nem versenyképes a piacgazdaságban.”
 • 41. Eva- 2012. szeptember 30. 23:28
  „29-hez

  http://nol.hu/belfold/orban_kiosztotta_minisztereit

  itt egy echte baloldali program--
  ettől kádáribb nem kell!”
 • 40. load 2012. szeptember 30. 22:10
  „3. machers
  "Kádárt nem lehet összehasonlítani Rákosival."
  Hol volt szó ebben a cikkben Rákosiról?”
 • 39. ISU 2012. szeptember 30. 21:16
  „23. Dwatson 2012.09.30. 12:24
  Valószínű, hogy másolási hiba !
  "Schmitt Pál - jelenleg köztársasági elnök, 1989 előtt pedig miniszterhelyettes"

  Szerencsére, csak volt.”
 • 38. Pretorianus 2012. szeptember 30. 20:48
  „30. Yagi 2012.09.30. 17:04
  Ostobákkal /szökött magyarokkal/ soha ne állj le vitázni,legyőznek a rutinjukkal... :)”
 • 37. elemér 2012. szeptember 30. 20:29
  „Törpe hivei aszongyák, nemis olyan rossz az enyhe fasizmus. Remélem jó a helyesirásom.”
 • 36. vikri 2012. szeptember 30. 20:23
  „Emberek! Hát nincs a Fideszen belül egy normális, megújulni képes társaság, amely képes lenne még időben váltani?! Mivel tartja sakkban OV az esetleges "kihívóit"?! EZ az igazi maffia rendszer... Ebből egy nagy balhé lesz 2014-ben - de a legnagyobbat az Ország bukja - folyamatosan...”
 • 35. kotorék 2012. szeptember 30. 19:52
  „Rosszabb mint a Kádár rendszer!”
54 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult lovas kocsijával és meghalt egy idős férfi

Felborult lovas kocsijával és meghalt egy férfi Vásárosnamény külterületén. Tovább olvasom