Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Orbán: most csak a tanárok béremelése biztos

Európai baloldali akciónak tartja a miniszterelnök a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadását.
08:35 - Most csak a tanárok béremelése biztos

A tanárok béremelésén túl a kormány jelenleg nem tud kötelezettséget vállalni a közszféra más dolgozóinak fizetésemelésére - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A pedagógusbérek növelésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: "a gyermekeinkben van a jövő", ők a legfontosabbak, márpedig velük a tanárok foglalkoznak a legtöbbet, így alapvető fontosságú, hogy milyen emberek, milyen tudásúak a pedagógusok, mennyit keresnek, nyugodt és kiegyensúlyozott hátterűek-e. Ezért is döntött úgy a kabinet - folytatta -, hogy az egészségügyi dolgozóké után szeptembertől a pedagógusok bérét emeli, bevezetve az életpályamodellt.

Orbán Viktor interjút ad a 180 perc című műsornak

A többi béremelés híre kacsa, mert bár "természetesen a kormány folyamatosan vizsgálja, hogy kinek, mikor, milyen béremelést tudna még adni, de semmilyen kötelezettséget nem tudunk és nem tudok vállalni most a pedagógus-életpálya bevezetésén túl" - hangsúlyozta Orbán Viktor.

A rádióinterjúban szóba került a takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvény is, amelyet szerdán Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a parlamentnek. Ezzel kapcsolatban a kormányfő közölte: a kabinet megfontolta az államfő észrevételeit, és változik is a javaslat. Az indítványt várhatóan pénteken fogadja el újból az Országgyűlés.

08:15 - Devizahitelek - Orbán: a fő kérdés, hogy hibás termék-e a devizakölcsön?

Az igazságszolgáltatásnak azt a jogi kérdést kellene vizsgálnia, hogy hibás termékek voltak-e a devizahitelek, és ha igen, hogy válhattak általánossá - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

"Mindenhol a világon ismert az a jogintézmény, amely arról szól, hogy nem árulhatok akkor sem hibás terméket valakinek, hogy ha elmondom neki, hogy könnyen lehet, a termékem hibás" - fogalmazott a kormányfő, aki felvetette az ügyben az állam és a bankok felelősségét is. Szerinte azonban a magyar jog és igazságszolgáltatás egyelőre nem tud mit kezdeni e kérdéssel, hogy hibás termékekről van-e szó a devizakölcsönök esetében.
Mint mondta, a kabinet háromszor is szembenézett a devizahitelek problémájával, hiszen létrehozta a végtörlesztés, az árfolyamgát és az eszközkezelő intézményét. "Nem azt magyarázzuk, hogy mit miért nem lehet, hanem a kormányzat eszközeit bevetjük. Az igazságszolgáltatásnál nem ezt látom" - tette hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök az interjúban érintette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF) vezető Szász Károly Kúriának írt közelmúltbeli levelét is - amelyben óvatosságra figyelmeztette a bíróságokat a devizahitelekkel kapcsolatban -, és úgy fogalmazott: az nem az emberek oldalára állt, és ő nagyon szégyellte magát, amikor azt olvasta, dacára annak, hogy mivel a PSZÁF autonóm szerv, a kormánynak nem volt hozzá semmi köze.
Az államnak az a dolga, hogy az emberek oldalára álljon - jelentette ki. Az esetleges következményt firtató kérdésre megismételte: a PSZÁF autonóm szerv, vezetője nincs alárendelve sem a kormánynak, sem a miniszterelnöknek.

A Kúria csütörtökön érvényesnek mondta ki az általa vizsgált perben egy magánszemély és az OTP Bank közötti devizahitel-szerződést.

08:06 - Európai baloldali akciónak tartja a miniszterelnök a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadását.

Európai baloldali akciónak tartja a miniszterelnök a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadását, aminek az egyik ideológiai alapja szerinte az, hogy a magyar alkotmány nem egy liberális alaptörvény. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában jelezte azt is, hogy a jelentésre reagáló magyar memorandumot elküldte minden európai kormányfőnek és házelnöknek.

Kifejtette, az európai baloldalnak két gondja van a kormánnyal és Magyarországgal: egyrészt "nem tudják lenyelni a békát", hogy a magyar választók 2010-ben kétharmaddal leszavazták az akkori baloldali kormányt, másrészt mivel a baloldal összefonódik a pénztőkével, folyamatosan a bankadó visszavonását és a rezsicsökkentés megszüntetését akarja elérni.
A kormányfő a szerdai EP-döntést úgy értékelte: "a szovjet birodalom fennállása óta egyetlen más külső hatalom sem vette a bátorságot, hogy nyíltan, jogi formát választva korlátozni akarja a magyarok függetlenségét".

Hozzátette azt is, "mi nem akarunk egy európai birodalomban élni, amelynek van egy központja Brüsszelben, és megmondják, hogy mi itt, a periférián vagy a tartományokban mit csináljunk". A magyarok a szabad nemzetek Európájában akarnak élni - jelentette ki.

Orbán Viktor szerint a Tavares-jelentés ügyében már nem Magyarországról, hanem egy új jelenségről van szó, arról a kérdésről, hogy egy intézmény megváltoztathatja-e önkényesen az európai alapszerződéseket, hiszen az EP olyasmit tesz, amihez nincs joga. Szavai szerint ráadásul a "válságot megoldani képtelen bürokratahad" éppen egy olyan országot akar elmarasztalni, amely jó ösvényen jár.

Az EP nagyon súlyos hibát vétett, amikor megsértette az alapszerződést, de "ez egy figyelmeztető lövés, ezt mindenki észre fogja venni az EU intézményein belül, és pillanatok alatt be fogja látni, hogy ha bármely intézmény - például az EP - így viselkedik, akkor nem erősíti, hanem gyengíti az EU belső kohézióját, összetartó erejét, és ennek megálljt fognak parancsolni" - mondta a miniszterelnök, aki ezért biztos abban, hogy ez "az első és egyben utolsó eset volt".

Az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő által készített jelentés konkrétumaira kitérve kijelentette: ideológiai alapon azért bírálják a magyar alkotmányt, mert az nem egy liberális alaptörvény, mint az Európában divat, hanem a magyar emberek döntése alapján olyan, amely egyensúlyba hozza az egyéni szabadságot és a közösségi érdekeit.

Orbán Viktor közölte azt is, hogy a jelentésre reagáló magyar memorandumot elküldte minden európai kormányfőnek és házelnöknek.
Összegzése szerint az európai vita mindaddig nem ér véget, amíg a kormány nem vonja vissza a bankadót és a rezsicsökkentést, márpedig a kabinet ezt nem fogja megtenni.

Az EP szerdán fogadta el az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló Tavares-jelentést. A dokumentum fő megállapítása az, hogy a magyarországi jogi változások rendszerszintűek voltak, és eltávolodtak az unió szerződésének kettes cikkében foglalt alapértékektől, és ha ez a trend nem változik "időben és megfelelő módon", akkor az annak kockázatához vezethet, hogy Magyarországon sérülhetnek az alapértékek. Az immár az EP hivatalos álláspontjának tekinthető jelentés több ajánlást megfogalmaz mind az uniós intézmények, mind Magyarország számára.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. Valaki 2013. július 08. 08:09
  „Zakkantka, biztos azért fenyegetőzött már sárközi, merkel és a többi. A cocik mindenunket kiárusították a nyugati karvalytőkéseknek.
  Nem is tuttad? :)”
 • 26. zakarias3 2013. július 07. 20:34
  „Valagi! Magyarázzd már el ennek az idióta főnöködnek,hogy az eu- nak semmi kifogása a rezsi csökkentés ellen!Az Eu ezt a pökhendi, senkiházi miniszterelnököt igazítja el,hogy térjen már észhez!”
 • 25. Valaki 2013. július 07. 20:11
  „e perke, álompógár pontosan körül írt téged. :)))”
 • 24. eperke52 2013. július 07. 19:25
  „OV a Tavares jelentés tárgyalásán megkapta a magáét, megérdemelte. Az ottani viselkedése azonban botrányos volt, meg a soproni száramzásu Szájeré is. Szégyent hoztak Mo-ra! Azt hitték, hogy a magyar parlamentben vannak, de akkor miért mentek el az EU parlamentbe? Jobb lett volna számukra, meg nekünk is ha otthon maradnak, itt legalább van fogadóképes, agyamosott hallgatóságuk, meg a Simicska is közelebb van, hogy megvédje őket, ebben a "nagy szabadságharcban". Kezdünk kimenetelni az EU-ból, ez látszik már, de akkor mi lesz az EU-tól kapott támogatásokkal? Kapunk majd támogatást keletről? Hová is akarunk tartozni? Én Európához, nyugat európához ráadásul! Ja és majdnem elfelejtettem: úgy szeretném ha már 2014 lenne, a választás napja!”
 • 23. állampógár 2013. július 07. 14:35
  „Ö.K.Ö.R !”
 • 22. Valaki 2013. július 07. 11:11
  „Ne gyere nekem ezzel a komcsi szöveggel! A multik féltik a nálunk összeharácsolt extrafrofitjukat és ezért mozgatják az eu-s csikáikat ellenünk. Persze hazugság minden szavuk, szavatokk. :)))
  janicsárok”
 • 21. Dwatson 2013. július 07. 10:45
  „20. Valaki 2013.07.07. 09:37
  Bizony Orbán Viktor és a kereszténydemokraták odáig mentek el hogy nyíltan kérték az EU-t hogy vegyék el Magyarországtól a támogatásokat!
  Ezek tények,és azok követték el,akiknek a seggét nyalod!
  http://hirszerzo.hu/hirek/2003/6/13/1906_magyarorszagot_elitelo_nyilatkozatot_fogado

  Burma és Kuba mellett Magyarországot is elmarasztalta a Kereszténydemokrata Internacionálé. Részlet a határozatból: ,,széles körben elfogadott nézet szerint a legutóbbi országgyűlési választások után a magyarországi polgári és politikai szabadságjogok helyzete jelentősen romlott, és több esetben megsértették az alapvető jogokat. [...] A következő jelenségek terjedtek el: pártpolitikai befolyás a rendőrségre, politikai viták beszűrődése a bíróságokra, pártpolitikai motiváltságú bírósági eljárások, állampolgárok és civil szervezetek gyülekezési jogának korlátozása, ellenzéki gondolkodók megfélemlítése és eltávolítása az állami szférából, >>felségsértésszerű<< bírósági eljárások azok ellen, akik bírálják a kormányt, a sajtó életképtelenné tétele, hirdetési bevételi forrásainak elvágása, valamint állami támogatások nyújtása a kormánypárti sajtónak, amely amúgy is domináns, a szabad véleménynyilvánítás adminisztratív és jogi korlátozása. A dokumentum szerint mindez nincs összhangban sem az alkotmánnyal, sem a nemzetközi szervezetek előírásaival, a CDI ezért felszólítja a kormányt, hogy tegyen erőfeszítéseket az alapvető emberi, polgári és politikai jogok tiszteletben tartása érdekében".

  Az ülésen résztvevő Orbán Viktor - aki a szervezet egyik alelnöke, és aki nem sokkal korábban éppen amiatt bírálta az ellenzéket, mert szerinte a nemzetközi sajtóban tett nyilatkozataikkal ártottak Magyarország érdekeinek - nem szólt arról, hogy a Fidesz miért terjesztette elő a hazánk megbélyegzéséhez vezető javaslatot. Helyette budapesti sajtótájékoztatóján Hende Csaba sorolta azokat az általa jogsértőnek tartott eseteket, amelyek miatt a Fidesz a nemzetközi nyilvánosság elé vitte a kérdést. Németh Zsolt, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a Távirati Irodának úgy nyilatkozott, hogy az antidemokratikus jelenségek az elmúlt egy évben látványosan elszaporodtak Magyarországon, és ezekre a nemzetközi közvélemény is egyre inkább felfigyel.

  A lisszaboni üzenethez csatlakozott az Európai Néppárt elnöke is, ami annak fényében bír különös ...”
 • 20. Valaki 2013. július 07. 09:37
  „17. dödike 2013.07.06. 18:55

  Valag-i.:Támogatod a hazugságot?

  A tiédet? :)))”
 • 19. Valaki 2013. július 07. 09:36
  „Davsonka, mit flúdolsz itt ezzel hüjeséggel, ezt is beszívtad? :)))”
 • 18. Dwatson 2013. július 07. 00:22
  „16. Valaki 2013.07.05. 21:22
  Ez itt például nem a Népszava:
  http://hvg.hu/velemeny.nyuzsog/Meglepo_a_Fidesz_javaslatara_iteltek_el_Mag_XJX1S0”
 • 17. dödike 2013. július 06. 18:55
  „Valag-i.:Támogatod a hazugságot?”
 • 16. Valaki 2013. július 05. 21:22
  „Láttyuk szimcsike, népszavát olvasol egész nap. :)))”
 • 15. szimre50803 2013. július 05. 21:11
  „Ne azt figyeljétek amit mondok, hanem amit csinálok!”
 • 14. Valaki 2013. július 05. 21:03
  „Loptika, megint értelmezési problémáid vannak. A többi élvtárssal együtt. :)))

  "Európai baloldali akciónak tartja a miniszterelnök a Tavares-jelentés európai parlamenti (EP) elfogadását."”
 • 13. Legs 2013. július 05. 20:06
  „Hagyjuk a süket dumát Orbán ÚR!Van itt pénz.Esetleg lemondhatna pár elvtársa az utiköltség.,lakhatási támogatás -ról.Pesten laknak rokonoknál.saját ingatlanban aztán felveszik az utiköltségtérítést Budapest.és Szeged közt.Sajnos ezt mi fizetjük.Nem kell itt hazudni.Ezek tények.”
 • 12. öröksoproni 2013. július 05. 19:49
  „Most csak a 440 millió forintos Andrássy lovasszobor a biztos. Arra aztán akkora szükségünk van....”
 • 11. háté 2013. július 05. 19:16
  „Orbán: most csak a tanárok béremelése biztos - meg a tejtermékek áremelkedése 8-10%-a, és nagyon sok minden!
  Köszönjük a cionista, parazita kormánynak!”
 • 10. Legs 2013. július 05. 19:08
  „A pedagógusbérek növelésével kapcsolatban a kormányfő azt mondta: "a gyermekeinkben van a jövő", ők a legfontosabbak

  Gondolom Sára és Ráhel nevű gyerekeire is gondolt.”
 • 9. Virs-Lee 2013. július 05. 17:14
  „<moderálva>”
 • 8. dödike 2013. július 05. 16:18
  „Tavares vs Orbán: ´ 1-0 Viktor!Leégtél Brüsszelben mint a rongy.Szégyent hoztál a hazádra,ezért leszavazunk.”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Peren kívüli megegyezhet a rendőrség az agyonvert férfi családjával

A rendőrség hajlandóságot mutat arra, hogy peren kívüli egyezséget kössön az izsáki rendőrőrsön… Tovább olvasom