Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Orbán: 500 milliárddal nő a magyar gazdák támogatása

Orbán Viktor kijelentette: a kormány teljesítette azt a megbízást, amelyet a Magosztól kapott, vagyis hogy a magyar gazdák támogatása semmiképpen ne csökkenjen.
A következő hétéves uniós költségvetési ciklusban 480-500 milliárd forinttal több közvetlen támogatásra számíthatnak a magyar gazdák, mint a most záruló hétéves időszakban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, miután a Parlamentben megbeszélést folytatott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnökével.

Az EU-s tárgyalások eredménye nyomán a magyar gazdáknak nincs okuk arra, hogy hátrányosan megkülönböztetettnek képzeljék magukat, "amit egyébként joggal gondoltak magukról a megelőző hét évben", mert az egy hektárra jutó támogatásuk kisebb volt, mint versenytársaiké - mondta a kormányfő újságíróknak a tárgyalás után, amelyen a magoszosok mellett részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Győrffy Balázs, az agrárkamara átmeneti elnöke is.

Orbán Viktor kijelentette: a kormány teljesítette azt a megbízást, amelyet a Magosztól kapott, vagyis hogy a magyar gazdák támogatása semmiképpen ne csökkenjen, sőt ha lehet, inkább emelkedjen. A csökkenés veszélye fennállt, hiszen az egész európai uniós büdzsén belül az agrárgazdaságnak juttatandó támogatások összegét és súlyát mérsékelni akarták, de sikeresen működött az ez ellen küzdő francia-lengyel-román-magyar-tengely - fejtette ki.

Mindez Magyarországnak azt jelenti, hogy a területalapú támogatások összege - amelyek úgynevezett direkt kifizetések, vagyis közvetlenül jutnak el a gazdákhoz - a következő hét évben, 2014 és 2020 között árfolyamtól függően 480-500 milliárd forinttal több lesz, mint az ezt megelőző hétéves ciklusban volt - ismertette a miniszterelnök.

Összegzése szerint sikerült felhozni Magyarországot a nyugatiakkal azonos szintre, megszűnt az eddigi pénzügyi hátrány, ezért innentől kezdve már a magyar gazdák tehetségén, az időjáráson, a jó agrárpolitikai kormányzáson és a jó agrárkamarai érdekképviseleten múlik az, hogy az európai versenyben hogyan állunk helyt.

Jakab István, a Magosz elnöke hangsúlyozta: a gazdatársadalom megnyugvással vette tudomásul, hogy megszületett a támogatásról szóló döntés.

Az EU-tárgyalásokon elért eredmény egy kiindulási alap, és "rajtunk múlik, hogy mennyire leszünk képesek pozícionálni magunkat" - mondta az agrárpolitikus, hozzátéve, hogy a magyar adottságok jók, és reméli, az elkövetkező időszakban azok a jogszabályok is megszületnek, amelyek erősítik a versenyképességet.

Olvasóink írták

  • 3. load 2013. február 17. 01:35
    „Ebből vajon mennyi lesz Alcsútdoboz-Göböljárási Mészáros Lőrincé?”
  • 2. Valaki 2013. február 15. 17:12
    „Köszönjük fidesz! Jó vagy fidesz! :)))”
  • 1. LAZA 2013. február 15. 14:04
    „Kiszivárgott anyag szerint ebből 495 milliárd az oligarcháké.A többin osztoznak több százezren.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz lapok: XVI. Benedek egyik lehetséges utódja Erdő Péter

XVI. Benedek esetleges utódjainak esélyeit mérlegelték a csütörtöki olasz lapok. Tovább olvasom