Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Orbán: 2010 után helyreállt a jogállamiság

Kiemelte, ez nem történhetett volna meg a rendvédelmi szervek nélkül, mert a jogszabályok és bírósági ítéletek végrehajtatása nélkül a jogállamiság csak jelszó.
Hatékonynak nevezte a Belügyminisztérium (BM) és a rendőrség munkáját Orbán Viktor a tárca évértékelő értekezletén kedden Budapesten. A kormányfő arról beszélt, hogy Magyarországon 2010 után helyreállt a jogállamiság. Bejelentette: 29 ezer tiszthelyettes kap havi tízezer forint bérkiegészítést.

Hiába jó a gazdaságpolitika, működik jól az igazságszolgáltatás, gyors észjárású a külügyi szolgálat, ha a Belügyminisztérium munkája akadozik, az ország is akadozik, ha a BM nem sikeres, az ország sem lehet az - mondta.

A miniszterelnök hatékonynak értékelte a tárca munkáját, köszönetet mondott az állománynak és Pintér Sándor belügyminiszternek, majd hozzáfűzte: "közismert, hogy a személyi stabilitás híve vagyok, mindenki tudhatja, hogy ha rajtam múlik, mire számíthat a következő években".

Orbán Viktor kijelentette: Magyarország négy év alatt előnyére változott. Míg az előző ciklus végén a Nemzetközi Valutaalap lélegeztetőgépére szorult, a legeladósodottabb európai országok egyike volt, és annyi mozgástere maradt, mint ápoltnak a kényszerzubbonyban, ma már nem segélyből és nemzetközi intézmények segítségéből tartja fönn magát, ha pénzre van szüksége, a piacról veszi fel, és csökkenteni tudta államadósságát - folytatta.

A devizaadósság azonban továbbra is nagy, ami sérülékennyé teszi az országot, ezért a következő négy év egyik célja ennek megszüntetése lesz - ismertette.

Szólt arról, hogy a magyar gazdaság az uniós átlagnál nagyobb mértékben nő, négymillióan dolgoznak, negyedmillióval többen, mint 2010-ben, az infláció pedig jóformán eltűnt.

A miniszterelnök szerint ma "már látható, sőt járható az út, amely kivezet a szegénységből: (...) nem ígéretekkel és ingyenpénzzel, hanem munkával és a rezsi csökkentésével van kikövezve".

Bár Brüsszelből "támadást indítottak a harmadik rezsicsökkentéssel szemben", el akarják venni a közüzemi költségek szabályozásának jogát, ezt a vitát is "jó reményekkel, sikeresen fogjuk megvívni" - mondta.

Orbán Viktor - dicsérve a katasztrófavédelem és a vízügyi szakemberek munkáját - az összefogás eredményének nevezte az évszázad legnagyobb dunai árvízének legyőzését, és azt mondta: ilyen összefogás kell a gazdasági növekedés fenntartásához, a munkahelyteremtő politika és a rezsicsökkentés folytatásához.

A kormányfő azt is mondta, 2010 után helyreállt a jogállamiság, ami nem történhetett volna meg a rendvédelmi szervek nélkül, mert a jogszabályok és bírósági ítéletek végrehajtatása nélkül a jogállamiság csak jelszó.

Jól szervezett, hatékony Belügyminisztérium nélkül nincs jogállam, ma pedig a BM és a rendőrség nemcsak működőképes, hanem rendkívül hatékony - jelentette ki.

A miniszterelnök ezt szembeállította a 2010 előtti helyzettel, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője "az akkor kormányon lévő politikai erő hatalmának bűnös eszközökkel történő meghosszabbításáról" tárgyalt egy bűnszervezet főnökével.

Szerinte a Laborc Sándor és Portik Tamás közötti találkozókról készült jegyzőkönyvek magyarázatul szolgálnak arra, "miért szabadulhatott el a bűnözés 2002 és 2010 között, miért nem lehetett közbiztonságról beszélni". "Állami vezetők, akik a törvényes rend és az emberek védelmére esküdtek föl, bűnözőkkel és alvilági spekulánsokkal szövetkeztek a törvény és az emberek ellen. Ez az egyenruha elárulása" - közölte.

Kiemelte, hogy a rendőrség mára visszanyerte az emberek bizalmát, és ezért a teljes állományt elismerés illeti.

Orbán Viktor elmondta, a BM eleget tett a 3500 új rendőr szolgálatba állítására vonatkozó ígéretnek. A miniszterelnök ugyanakkor célul tűzte, hogy minden településen állandó rendőri jelenlét legyen.

Az önkormányzati reformról elmondta, az állam nemcsak átvállalta a helyhatóságok adósságát, hanem meghozta azokat a szabályokat, amely nem engedik, hogy újból eladósodjanak. Kormányzati engedély kell a legtöbb hitel felvételéhez, "és biztosak lehetnek abban, hogy mi ezt a szíjat keményen tartjuk, mert aki egyszer forró tejjel megégette a szája szélét, az a hideg vizet is fújva issza" - fogalmazott.

A kormányfő szerint a BM szigorúan, de emberségesen látja el a közmunkaprogramok felügyeletét. Hozzátette: jó döntés volt a tárcára bízni a közmunka szervezését, mert ahhoz, hogy közmunka ne csak formalitás legyen, "egyenruhás emberre is szükség van".

Szólt arról is: bár vannak, akik gúnyolódnak ezen, a kormány a téli közmunka keretében, évtizedek óta először, képzést indított a képzetlen munkanélkülieknek. Ez mély erkölcsi alapokon nyugvó, keresztény indíttatású döntés volt az induláskor becsúszó hibák ellenére is - tette hozzá. Arra kérte a BM vezetőit, ne engedjék, hogy bárki leértékelje a közmunkát, mert elismerés jár azoknak, akiket noha 15-20 évig arra szoktattak, hogy segélyből éljenek, mégis képesek ismét munkába járni.

A kormányfő a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak azért mondott köszönetet, hogy a túlzsúfoltság ellenére fenntartották a rendet, elindítva a börtönök önfenntartóvá alakításának folyamatát.

Hitet tett amellett is, hogy az országnak szüksége van a Terrorelhárítási Központhoz hasonló elitegységre.

A miniszterelnök a kormány döntését ismertetve bejelentette: 29 ezer tiszthelyettes kap március 1-jétől - az év elejéig visszamenőleg - havi tízezer forint bérkiegészítést.

Azt mondta: sok rendőr nem keres eleget, a tiszthelyettesi bérből családos emberként alig lehet megélni.

A pedagógusokéhoz hasonló életpályamodell és a kedvezményes lakásprogram bevezetését ebben a ciklusban a gazdaság teljesítménye még nem tette lehetővé. "Ezeket a választások után meg fogjuk majd tenni" - jelentette ki, hozzáfűzve: addig is kellenek olyan lépések, amelyek kifejezik, hogy az államnak szüksége van a rendőrök munkájára, és megakadályozzák, hogy a tiszthelyettesek elhagyják a pályát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyhely minősítést kapott Szigetvár

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal a helyi gyógyfürdőt, a várat és a várparkot is magába foglaló… Tovább olvasom