Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Orbán-Barroso találkozó: az ellenzék az adóemeléseket hangsúlyozta

Orbán Viktor és José Manuel Barroso keddi találkozója után kiderült: a magyar kormány gyors megoldásra törekszik Brüsszellel a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyében indított kötelezettségszegési eljárásban, míg az adatvédelmi hivatallal és a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban fennmaradt jogvitákról az Európai Bíróság dönthet. A magyar kormányfő szerint ezt azt jelenti, hogy lényegében elhárultak az akadályok a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalások megkezdése elől. Másképp vélekedtek azonban az ellenzéki pártok: az MSZP szerint ugyanis nem történt érdemi előrelépés, míg a Jobbik úgy gondolja, Orbán Viktor "újra meghátrált" azzal, hogy engedményeket tett az Európai Bizottság elnökének. Az LMP közölte, üdvözölnék, ha valóban elhárulnának az akadályok az IMF-tárgyalások megkezdése elől.
Orbán Viktor José Manuel Barroso európai bizottsági elnökkel folytatott keddi informális megbeszélése után bejelentette, az uniós javaslattevő-végrehajtó testület szerdán vitatja meg hivatalosan a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket. "Az IMF-fel történő tárgyalások megkezdése elől az akadályok lényegében elhárultak" - fogalmazott a kormányfő.

Barroso szóvivője útján nyilatkozatban üdvözölte Orbán kötelezettségvállalását a magyar hatóságok által bejelentett azon intézkedések gyors és teljes körű megvalósítására, amelyek a jegybank függetlenségével kapcsolatosak. Méltatta azokat a vállalásokat is, amelyeket Orbán Viktor tett a többi nyitott kérdéssel, vagyis az igazságügyi reformmal, az adatvédelmi hatósággal és a bírák nyugdíjkorhatárával kapcsolatosan.

Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő közleményében - Orbán Viktort idézve - hangsúlyozta: a magyar kormány gyorsan meg fogja hozni az eddig megküldött megoldási javaslatoknak megfelelő intézkedéseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyében, és az adatvédelmi hivatallal, valamint a bírák nyugdíjazásával kapcsolatban is már csak két jogvita maradt fenn. A szóvivő kiemelte, a kormányfő szólt arról is, hogy ezen két jogvitával kapcsolatban a kormány tudomásul veszi, ha azok lezárása az Európai Bíróság eljárásában történik meg, az ott megszülető döntéseket pedig gyorsan és egészében végrehajtják.

Szanyi Tibor, az MSZP országgyűlési képviselője, elnökségi tagja nem lát előrelépést a tárgyalásokon, hiszen több vitás kérdésben, köztük hogy az adatvédelmi biztos, illetve a bírák nyugdíjkorhatára ügyében a megoldásra bírósági eljárásban kerül sor. Mint mondta, az MSZP számításai szerint heti 7-8 milliárd forint kár éri az országot azért, mert nem sikerül normál piaci körülmények között finanszírozáshoz jutni. Az ellenzéki politikus szerint ez minden magyar állampolgárnak havi 3 ezer forintjába kerül. Ez az a különadó, amit már fizetünk azért a felelőtlen gazdaságpolitikáért, amit a kormány folytat - fogalmazott Szanyi Tibor.

A Jobbik szerint Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság elnökével folytatott keddi megbeszélésen újra meghátrált és engedményeket tett, vagyis újabb "visszavonulót fújt a gazdasági szabadságharcban", amelynek "a levét a magyar társadalom fogja meginni". Balczó Zoltán az ellenzéki párt alelnöke szerint a keddi találkozó után nyilvánvaló, hogy "a lakosságot sanyargató legkülönbözőbb adók életbe fognak lépni, mint a sárgacsekk-adó, az átutalási adó és talán még az oxigénfogyasztási adó is".

Heltai László, az LMP szóvivője elmondta, a kormányfő korábbi brüsszeli bejelentését az Európai Bizottság (EB) szerdai döntése fogja megerősíteni vagy cáfolni. Kiemelte: Magyarország érdeke, hogy mielőbb megegyezés szülessen a vitás kérdésekben, ennek feltétele, hogy a kormány mihamarabb teljesítse az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása során támasztott feltételeket.

Vida Krisztina akadémiai munkatárs szerint áttörést hozott Magyarország és az Európai Bizottság viszonyában Orbán Viktor miniszterelnök és José Manuel Barroso, a bizottság elnökének keddi brüsszeli tanácskozása, az esemény bizonyítja, hogy a csúcstalálkozóknak még mindig nagyobb az erejük, mint az alsóbb szintű konzultációknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik ˝Az év praxisát a Kárpát-medencében˝

Harmadik alkalommal hirdette meg "Az év praxisa a Kárpát-medencében" elnevezésű pályázatot az Országos Alapellátási Intézet. Tovább olvasom