Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Órák (The Hours)

Három korszak, három történet és három női sors olvad össze egyetlen történetté Az órák időfolyamában. Mindegyik nő úgy kapcsolódik egymáshoz, akár a szemek a láncban, és nem is sejtik, hogy életüket visszavonhatatlanul megváltoztatja egy nagyszerű irodalmi alkotás.
rendező: Stephen Daldry
író: Michael Cunningham
forgatókönyvíró:
David Hare
operatőr: Seamus McGarvey
díszlettervező: Mark Raggett
jelmeztervező: Ann Roth
zene: Philip Glass
producer: Scott Rudin
látványtervező: Maria Djurkovic
vágó: Peter Boyle

szereplő(k):
Meryl Streep (Clarissa Vaughn)
Julianne Moore (Laura Brown)
Nicole Kidman (Virginia Woolf)
Eileen Atkins (Barbara)
Toni Collette (Kitty)
Claire Danes (Julia)

A film sztorija

Három korszak, három történet, és három nő olvad össze egyetlen történetté AZ ÓRÁK időfolyamában. Mindegyik nő úgy kapcsolódik egymáshoz, akár a szemek a láncban, anélkül, hogy tudnának arról, hogy egyetlen nagyszerű irodalmi alkotás visszavonhatatlanul megváltoztatja az életüket.

Először is ott van Virginia Woolf, aki a húszas években London külvárosában az elmebajjal küzd, mikor elkezdi írni első nagy regényét, a Mrs. Dallowayt. Több mint két évtizeddel később Laura Brown, a Los Angeles-i feleség és anya a második világháború végén a Mrs. Dallowayt olvassa, és a könyv akkora revelációt jelent számára, hogy elsöprő erejű változást fontolgat az életében.
Aztán a mai New York Cityben ott van Clarissa Vaughan, Woolf Mrs. Dallowayének modern változata, és szerelmes Richard nevű barátjába, aki briliáns költő és AIDS-ben haldoklik. A három történet egybeszövődik, és végül összeáll a közös felismerés meglepő és transzcendens pillanatában.

Virgina Woolf Mrs Dalloway című, 1925-ös regényének ihletésére Michael Cunningham több mint 75 évvel később megírta AZ ÓRÁK című regényét. Az ebből készült filmet a Billy Elliotot jegyző Stephen Daldry rendezte, a főszerepekben pedig három olyan nagyszerű színésznőt láthatunk, mint Nicole Kidman, Meryl Streep és Julianne Moore. www.port.hu

Kritikák

Pethő Melinda, port.hu

"A film három főszereplője egyenrangú partnere egymásnak. Nicole Kidman Virginia Woofhoz hasonlóan madárszerűen törékeny, és zavartságában, csúnyaságában is lenyűgöző. Julianne Moore szavak nélkül is hiteles a depressziós, önmagát sem ismerő, tehetetlen nő szerepében. A rangidős Meryl Streep láttán pedig hálát adhatunk az égnek, hogy Hollywood az utóbbi évek mellőzöttsége ellenére sem feledkezett meg róla végleg!"
A teljes cikk

csapnivalo.hu

A történet (és ebből gondoljuk, hogy a forgatókönyv alapjául szolgáló regény is) a sok ki nem mondott dolgot, sejtelmes érzést megpróbálja erős párhuzamokkal ellensúlyozni, ilyen például az a vonal, ahogy mindhárom nő megcsókol a filmben egy másik nőt, szenvedélyesen, de -Clarissa kivételével- szerelmi kapcsolat nélkül. Nem tudjuk, ezeknek a jeleneteknek milyen üzenetük van, mindenesetre mindegyik csóknak van egy gyerek nézője is, aki szótlanul nézi az anyja/nagynénje kitörését.
A teljes cikk

Orsós László Jakab, Népszabadság

"Hajszál híja, hogy nem szabadult ki a szellem a palackból, és nem lett Az órákból zseniális film. Persze mindegy is, hogy milyen a film, ha Julianne Moore tekintete és Nicole Kidman egyetlen mozdulata napokra beveszi magát az ember agyába. Mindent egybevetve hálásak lehetünk Az órák című filmnek, mert abban a szerencsében részeltetett bennünket, hogy ilyen színésznőktől tanulhatjuk meg félni az életet."
A teljes cikk


Nemzetközi filmtár


A film hivatalos oldala
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43. Piaci integrációs formák - 1. preferenciális övezet

Tovább olvasom