Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Optimista vagy pesszimista ön?

Hogyan áll mostanában a derű- és borúlátással? Töltse ki tesztünket, amely segíthet ennek megítélésében.

Valamennyi alábbi kijelentésről döntse el, hogy az utóbbi napokban, hetekben Önre nézve igazak-e vagy sem? Ha igazak, a kijelentés mellé tegye a +jelet, ha nem igazak, akkor egy – jelet. Akkor is válasszon, ha ez nem könnyű, vagy nem egészen egyértelmű! Nincsenek „Jó" és „rossz" válaszok!

1. Csupa reménnyel lelkesedéssel tekintek a jövőbe.
2. Akár fel is adhatnék, mindent úgysem tudok a sorsomon javítani.
3. Ha rosszul mennek a dolgok, azzal vigasztalom magam, hogy csak nem mehetnek rosszul öröké.
4. El sem tudom képzelni milyen lesz az életem 10 év múlva.
5. Bőven van időm mindarra, amit igazából el akarok végezni.
6. A jövőben sikerülni fogaz, ami most számomra a legfontosabb.
7. Sötétnek látom a jövőt.
8. Több jót várok az élettől, mint egy átlagos ember.
9. Én sosem érem el amit akarok, és nincsokom azt hini, hogy a jövőben valaha is elérem.
10. Több kellemetlenséget, mint kellemes dolgot látok magam előtt.
11. Eddigi tapasztalataim kiválóan felkészítettek a jövőre.
12. Nem remélem, hogy valaha is elérem amire igazán vágyom.
13. Ha a jövőbe nézek, úgy gondolom, boldogabb leszek, minr most.
14. A dolgok egyszerüen soha nem úgy alakulnak, ahogy én szeretném.
15. Nagyon bízom a jövőben.
16. Én sohasem kapom meg, amit akarok, ezért ostobaság bármit is kívánni.
17. Nagyon valószínütlen, hogy valaha is igazán elégedett leszek.
18. A jövő számomra homályos és bizonytalan.
19. Az élettől több jót remélek és várok, mint rosszat.
20. Nincs érteme keményen próbálkozni annak elérésével, amit igazán szeretnék hiszen úgysem fogom elérni.


Kiértékelés

Sorszám: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
Kód: -, +, -, +, -, -, +, -, + ,+, -, +- , +, -, +, -, +, +, +, -, +

Miután kitöltötte a tesztet és egyetlen kérdést sem hagyott ki számolja össze az eredményeket. minden kóddal megegyező válasz ér 1-1 pontot. A kapott értékeket adja össze ez a szám a végeredménye.

Értelmezés:

0-1 pont: alapjában optimista, kiegyensúlyozott, derűlátó ember, a nehézségek ellenére sem önbizalma, sem tett vágya nem szenved csorbát. Gondjain, esetleges kudarcain rendíthetetlen jövőbe vetett bizalma segít túljutni. Valójában irigylésre méltó személyiség. Az Önhöz hasonló emberek általában élen járnak az újrakezdésekben, a vállalkozásokban, a sorsfordulók idején.

2-3 pont: inkább hajlik a derűlátásra, minta pesszimizmusra. Önre hatnak a kellemetlen rossz élmények és az objektív nehézségek, de átmeneti bosszúság, vagy rosszkedv után ezeket feldolgozza, és nem uralkodnak el hangulatán. Alapvetően bízik önmagában és abban, hogy a dolgokért érdemes küzdeni, mert végül jóra fordul minden.

4-6 pont: „realista" ember, aki mostanában mélyen megéli az élet és a körülmények súlyosságát. Emiatt hajlik a borúlátásra, letörtségre, időnként kedvét szegik a jelenlegi kudarcok és bizonytalanságok, ettől érezhetően kevesebbet teljesít, és többet aggódik, mint régebben. Gyerekesnek tartja a dolgok spontán jobbra fordulásába vetett hite, úgy véli jól-informáltsága nem ad okot bizakodásra, de azért a lelke mélyén mégis reménykedik abban, hogy téved a dolgok megítélésében. Saját magát mostanában inkább pesszimistának,mint optimistának mondaná, miközben igazából optimista szeretne lenni.

7-12 pont: pesszimista ember. Mostanában engedte, hogy lelki „hullámvölgy" kerítse hatalmába, hajlamos kiengedni kezéből a kezdeményezést, és a dolgoknak csakis a sötét oldalait tekinteni. Nem bízik kelően abban, hogy saját erőfeszítéssel úrrá lehet a kellemetlenségeken, inkább mentségeket, magyarázatokat keres a kudarcokra. Sokunknak vannak időnként hasonló időszakai, de ha ezek pár napnál-, hétnél hosszabb időre elnyúlnak, komolyan árthatnak a hivatásunknak, teljesítményünknek, mások rólunk alkotott képét is beárnyékolhatják. A pesszimizmus veszélye, hogy önmagát erősíti: akárcsak az alkohol, tehetetlené tesz,e ez újabb kudarcok forrása, és így megerősíti pesszimizmusunkat.

13 pont vagy több: súlyos, „javíthatatlan" pesszimista. Ha komolyan gondolta válaszait, Ön hajlamos az önfeladásra, a mindenbe beletörődésre, és minden változástól csak még rosszabbat vár. Lehet hogy ezzel igazából másokra kívánja hárítani a felelőséget, vagy másoktól várja a kezdeményezést („ kis pont vagyok és ahhoz, hogy magam is tegyek valamit „); lehet, hogy annyira fél reményeiben csalatkozni, hogy inkább nem is reménykedik, lehet, hogy igazából tetszeleg a mindent átható borúlátásban és reménytelenségének hangoztatásában (amivel talán másokat is traktál). Van olyan ember, aki természeténél fogva ilyen hangulatban éli le az egész életét. Gondolja át ezeket a lehetőségeket, nézzen szembe önmagával, de ha ez sem segít, ne szégyellje szakember segítségét kérni. A mély pesszimizmus idején hozott fontos és nagy döntések általában nem vezetnek jó eredményre!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

mozaik

Staféta futóverseny. Október 6-án futóversenyt rendez a városi sportigazgatóság és a Győri… Tovább olvasom