Kisalföld logö

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik -1°C | 9°C Még több cikk.

Operett a színpadon

Először próbáljuk megkeresni a választ minden bemutató alapkérdésére: miért pont ez a darab került színre?
Először próbáljuk megkeresni a választ minden bemutató alapkérdésére: miért pont ez a darab került színre? Válasszuk a legegyszerűbb megoldást, hogy szórakoztató? Vagy emlegessük aktualizálhatóságát és tanulságait?

Induljunk ki az alaphelyzetből: az előttünk kibontakozó történet egy házaspárról szól, akiknek kevés pénze és sok lánya van. S mind az ötöt lehetőleg jól férjhez kellene adni. Mrs. Bennet elvét a regény első mondatában már olvashatjuk: „Általánosan elismert igazság, hogy a legényembernek, ha vagyonos, okvetlenül kell feleség." Főként, ha a szomszédságukba költözik. Ha pedig erre azonnal magától nem jönne rá, nos, akkor elő kell segíteni a megvilágosodását. Mr. Bennet ironizál ugyan ezen, de igazán bajban akkor lenne, ha nem így gondolkodna az asszonya.

Könnyű poénok

Az alapszituációból következhetnek a félreértések, sértődések, évődések és beolvasások, hogy aztán a két felvonáson át civakodó felek hosszú csókban és ölelésben forrjanak össze a végén. Így válik az eredetileg Az első benyomások címet viselő ironikusan kritikus hangvételű népszerű regény Korcsmáros György rendezésében operetté a színpadon. Két dolog nem passzolt bele ebbe a koncepcióba: az egyik a dramatizálás nehézkessége. Több jelenet is hosszabb volt a kelleténél, ezáltal „leült" az előadás. A másik a nyelvezete. Az olyan fordulatok, hogy cselekedeteit a háttérben nem ez a szándék mozgatta

(vagyis nem ezt akarta), idegenül csengenek ebben a közegben. A könnyű műfajhoz illő poénok viszont ültek: a hallgatózó nővérkoszorú, vagy a bankos reklámot idéző fülpaskolgatás. Díszletül felfüggesztett és mozgatható paravánokra és egy papíroszlopsorra (Bátonyi György munkája) a XVIII. századi arisztokraták életét idéző festményidilleket vetítenek. Az operett elmaradhatatlan táncbetétei itt sem maradnak el, csak ír zenére ropják a bálozók.

Hoppok és koppok

A műfaj szabályaihoz illeszkedik a színészi játék is. Kell először is egy pajkos szubrett, Elizabethet nyilván magáról mintázta a szerző. „A legcsinosabb és legmesterkéltebb férjvadász volt" – jellemzi Austint egy korabeli hölgy. Szina Kinga alakítása az eredeti történet összetettebb személyiségű hősnőjét idézi meg. A lelkében zajló konfliktusokat is segít megérteni. Büszkén kosarazza ki a kérőket, pedig jól tudja, hogy más esélye a boldogulásra nem nagyon lehet. Narrációként elmondott szövegeinek kihangosítása furcsa megoldás. A csaknem hoppon maradó Jane-t Mahó Andrea úgy játssza el elegánsan és dekoratívan, ahogy az operettben a drámai vonalat képviselő szubrettet kell. (Ha a végén másként alakul a sorsa, Csehovnak nem lenne oka megírni később a Három nővért.)

Mesterkélt modorban

A bonviván elegáns és kedves változatát (Bingley) Sárközi József formálja meg szórakoztatóan, a kissé darabos gavallért (Darcy) pedig Vasvári Csaba. A mesterkéltnek tűnő beszédtechnikának vajon mi a funkciója? Egyszer szakít ezzel, mikor szembesíti az igazsággal Liz kisasszonyt. Az az előadás leghatásosabb jelenete. A műfaj negyedik alapfigurája, a komédiás sem hiányzik: Rupnik Károly Mr. Bennetje kevésbé impulzív. Crespo Rodrigo Collins tiszteletese viszont egy jól kidolgozott és hatásos alakítás. Ebben segíti több rendezői ötlet is: a lánykérés „főpróbája", vagy a székek „jellemzése" szellemes.
Jane Austin életében, aki egyébként soha nem ment férjhez, akadtak operettbe illő jelenetek. Egyszer megkérette a kezét egy nála hat évvel fiatalabb nemessel, akit aztán másnap faképnél hagyott „terjedelmesnek és kellemetlennek" titulálva. Cassandra nővére nyilván nem véletlenül semmisítette meg vagy cenzúrázta hátrahagyott leveleit. Gyanítom, érdekes olvasmány lehetne!

Iván Csaba

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábunk legyen mindig szem előtt

A téli lábkényeztetéshez néha nem elég a fürdősó, levendulaolaj és a kenőcs. A problémás… Tovább olvasom