Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Opatijában építhet parkolóházat a Szeviép

Két nagyon szűk keresztmetszet van a horvát tengerpart egyik legszebb üdülővárosában, Opatijában: a kikötő befogadóképessége – öt évet kell várni a bejutásra – és a parkolók száma: üres helyet lehetetlen találni a főszezonban. Ebből az egyiket bővítheti a szegedi „vizes" cég, a Szeviép azzal, hogy először építhet parkolóházat az Adrián.
Opatija belvárosába március végén is nehéz szabad parkolóhelyet találni, a nyár közepén pedig reménytelen. Nem csoda, ha a városvezetés régóta keresi a megoldást, de erőfeszítéseiket eddig nem koronázta siker. Érthető tehát az a nagy médiaérdeklődés, amely az első, 380 férőhelyes opatijai parkolóház építéséről szóló szerződés múlt heti ünnepélyes aláírását kísérte – a sajtótájékoztató egy olasz nyelvű újság és lapunk részvételével a nemzetközi jelzőt is kiérdemelte.

Rend a lelke a mindennek

Az emberek nem szeretnek parkolóházba menni, oda be kell „kényszeríteni" őket. Ehhez kell a megfizethető ár, s az, hogy szankcionálják a szabálytalan parkolókat, ha kell, elszállítsák autóikat. Az opatijai városvezetés a koncessziós szerződésben vállalta, hogy rendet tart – e nélkül talán nem is lett volna üzlet. Az még csak ajánlat szinten él, hogy a Szeviép a várossal közösen, illetve önállóan is szívesen alakítana „pókautós" céget – vásárolna szállítójárművet –, melynek bevételéből mindenképpen részesedne az üdülőhely.

Amir Muzur polgármester arról beszélt, már tíz évvel ezelőtt is tervezte a város a parkolóházat, akkor egy osztrák befektető került szóba. Egy esztendeje is volt már pályázat, ám arra csak egy értékelhető anyag érkezett. A Szeviép által most megnyert tender során négyen nyújtottak be ajánlatot, kettő kifejezetten jónak bizonyult, s a szegediek futottak be. (A győzelem azért is értékes, mert Horvátország közel sem nyitotta olyan szélesre kapuját a külföldi tőke előtt, mint Magyarország.) A polgármester elmondta, hogy a Szeviép építkezése csak a kezdet, további két parkolóházat terveznek, összesen ezer hellyel.

Pistrui László, a Szeviép igazgatóságának tagja arról beszélt az újságíróknak, hogy három éve érdeklődött először a parkolóház építésének lehetőségéről – saját tapasztalatából kiindulva: nem tudott parkolni, s nagy kincs volt a szabálytalan hely is. Az emberek egyrészt lusták, másrészt nem szeretik, ha tízperces hivatali, postai ügyintézni valójuk miatt harminc percet kénytelenek keringeni szabad helyért. A 380 férőhelyes parkolóház ötszintes lesz – három a föld alatt –, plusz a tetején két szolgáltató szinttel: postával, kisebb hivatalokkal, üzletekkel.

A koncessziós szerződés 30 évre szól, ennek lejártával a parkolószinteket megszerzi a város. A 7-7,5 millió eurós – 1,8 milliárd forintos – költséggel tervezett beruházás 2008 májusáig készül el. A parkolási óradíjat még nem határozták meg, de a felszínivel lesz összemérhető: 10-12 kuna, körülbelül 350-400 forint között lesz. A Szeviépnek nem ez az első külföldi piacra lépése: két évvel ezelőtt egy logisztikai központ építésében vettek részt Romániában, és jelenleg is építenek kereskedelmi áruházakat keleti szomszédunknál.


Alapok és szállodák

Egy kicsit talán zsákbamacska, de mindenképpen kísérlet a Szeviép parkolóház-építése a belvárosi foghíjtelken, amelyet már most is parkolóként használnak, s ez március végén is csúcsra járt már. Nem tudni, milyen kemény sziklában kell lemenni a föld alá három szintet – a részletes talajmechanikai vizsgálatok csak a szerződéskötés után kezdődhetnek –, mekkora költséggel kell megóvni a közeli épületeket. Azt sem látni tisztán előre, hogy a környező, parkolóínségben szenvedő szállodák állnak-e sorba a Szeviépnél helyért, vagy éppen a szegedi cég „házal" majd meglévő kapacitásával. Az előzetes piackutatás azonban mindenképpen bizakodásra ad okot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

edzőcsere csornán az újabb zakó után

Tovább olvasom