Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Ónos eső várható a napokban, vigyázzanak a csúszós utakon

A meteorológiai előrejelzések ónos eső érkezését jósolják pénteken, szombaton és vasárnap is.
A síkosságmentesítés ónos eső esetén kevésbé hatásos, mivel az olvasztó keverék – a preventív jelleggel kijuttatott anyag is - csak akkor érvényesül, ha megszűnik a csapadék. Ezért a közútkezelő kéri a közlekedők együttműködését: ónos eső esetén lehetőleg ne induljanak útnak.

A november közepe óta téli rendben dolgozó Magyar Közút Nonprofit Zrt. 78 üzemmérnökségén 3500 dolgozó több száz géppel látja el a téli feladatokat. Az előrejelzések mellett a pillanatnyi útállapotokról 213 saját útmeteorológiai mérőállomás is szolgáltat információt az ügyeletekre. A társaság munkagépei még az ónos eső megérkezése előtt megelőző sózást végeznek az utakon.

Amíg az ónos eső esik, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. sószóró gépeinek is a jeges, balesetveszélyes úton kell haladniuk és a kiszórt só kevésbé fejti ki olvasztó hatását a folyamatos csapadék miatt. Eredményes munkát csak akkor tudnak végezni a cég szakemberei, ha az ónos eső elállt. Ekkorra azonban már sok helyen a sószórók munkáját nehezítik az utakon keresztbefordult autók, így előfordulhat, hogy a társaság járművei emiatt késlekednek. Éppen ezért nyomatékosan kéri a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a közlekedőket, hogy az ónos esőben érintett területeken lehetőleg ne induljanak útnak.

A közútkezelő gépei ilyen időszakban nátrium- és kálcium-klorid keverékével úgynevezett nedvesített szórást végeznek. Ennek lényege, hogy a kiszórt anyag nem pereg le az út felületéről. A mellékutakon a társaság az útszóró són kívül homokot, apró kőzúzalékot esetleg salakot is használ síkosságmentesítésre. A szórógépek egyszerre 40-50 kilométert tudnak megtenni, így a síkosság-mentesítés is az időigényes feladatok közé tartozik. Ezért a cég kéri a közlekedők türelmét és megértését ezen időszak alatt.

Az autósok indulás előtt mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezekről friss információkat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatától a 06-1-336-2400-as telefonszámon, valamint a megyei ügyeleteken – elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - kaphatnak. A társaság weboldalán, naponta többször frissítik az útállapotokra vonatkozó információkat és hasznos téli közlekedési tanácsokat is

Olvasóink írták

 • 9. Accentos 2012. december 15. 09:42
  „megelőző sózás?????? HÁHÁHÁHÁHÁHÁ
  Nem zsíros kenyér ez,hogy sózni kell!! Ha rutintalan vagy,vagy nem vagy biztos a saját és mások képességeiben,inkább ne ülj autóba,mert így mások életét veszélyezteted! Mindenhova megy busz...
  Sosem gondoltam volna,hogy eljön a nap mikor Mankapunkának kivételesen igazat kell adnom...”
 • 8. xverax 2012. december 15. 08:29
  „:D megelőző sózás sehol sincs :D”
 • 7. fulopke 2012. december 15. 07:38
  „Ez a nagy hír télen, hogy ónos eső is eshet?”
 • 6. Mankapunka 2012. december 15. 00:17
  „Persze,éjfél már elmúlt,és egy csepp sem esett a környéken. Ilyenkor mi a helyzet?”
 • 5. Mankapunka 2012. december 15. 00:16
  „bnaszab

  Kicsit utánaolvasnál,akkor tudhatnád,hogy az ónos eső előtt kár a sózás,mivel lemossa az útról.

  Abban a szituációban valószínüleg viszont ti voltatok a ludasak. Leírásod szerint valamit tudtatok,hogy arrafelé lehet ilyen gond.”
 • 4. Cumulus 2012. december 14. 19:28
  „Éjszaka is +3 fok körül alakul a hőmérséklet, jelenleg 6 fok van győrben, így nem is várható ónoseseő. Felesleges pánikkeltés a média részéről, a meteorológosok errefelé nem is jeleztek holnapra ónosesőt. Utána viszont majd a meteorológusokra fognak mutogatni, hogy megint csak riogattak aztán nem volt ónoseső Győrben! A meteorológia egy tudomány, ezért semmi keresnivalója a bulvármédiában!”
 • 3. vera2012 2012. december 14. 17:09
  „Pedig jönni fog nyugatról, Németország egyes része már csuszkál.”
 • 2. bnaszab 2012. december 14. 16:51
  „Tavaly egy "szép" napon nem is esett már legalább 12 órája semmilyen csapadék, ennek ellenére a megyében számos autós (magamat is bele értve) árokban kötöttünk ki. A sózásnak még csak a nyomát sem érzékeltük. Miután kimásztunk az autóból az úttesten nem lehetett két lábon megállni... De legalább ami a fontos: már júliusban felkészültek a télre.

  A megelőző sózást ebben az országban amúgy se emlegessük, mert ilyen nálunk NINCS, majd egyszer talán eljutunk oda is.”
 • 1. Mankapunka 2012. december 14. 13:31
  „Accuwheater egy deka ónos esőt sem mutat ide.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepek előtt: elszaporodó internetes csalások

Az elmúlt időszakban elszaporodtak, és várhatóan az ünnepre való felkészülés jegyében, a kereslet… Tovább olvasom