Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Online vehetünk e-matricát az autópályákra

Gyors, kényelmes, egyszerű e-matrica vásárlás, kezelési költség nélkül. Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. több olyan új szolgáltatással bővítette weboldalát, amelyek megkönnyítik az utazási előkészületeket. A rendszeres internetes ügyintézés számos előnyt kínál az utazóknak.
A vonatkozó jogszabályi előírások szerint a díjköteles autópálya és főúti szakaszokat csak érvényes e-matricával lehet igénybe venni, tehát azt már a pályára való felhajtás előtt meg kell vásárolni. A magyarországi díjköteles úthálózat igénybevételéhez szükséges e-matricák értékesítését az Állami Autópálya Kezelő Zrt. végzi 11 ügyfélszolgálati irodájában, illetve viszonteladói partnerein keresztül. A Társaság a mai naptól, 2012. május 2-ától új csatornán, saját weboldalán is megkezdte az úthasználati jogosultságok online értékesítését.

A www.autopalya.hu internetes oldalon történő vásárlás gyors, kényelmes, egyszerű, továbbá az e-matrica díját nem terheli kezelési költség és plusz felszámolt kényelmi díj sem. A weblapon minden típusú jogosultság kapható elővételben is, a fizetés pedig bankkártyával történik. Csoportos vásárlás esetén a flottavásárlók és a szerződött partnerek átutalással is fizethetnek. Egyszerre több e-matricát is meg lehet venni, akár folytatólagosan, akár különböző időpontokra.

A saját fejlesztésű online szolgáltatás rendszeres használata további előnyöket is kínál a gépjármű tulajdonosoknak. Aki az ÁAK weboldalán vásárol, azzal nem fordulhat elő, hogy megfeledkezik az érvényességi idő végéről: kérésre a rendszer egy nappal a jogosultság lejárta előtt küld egy figyelmeztető e-mailt. A rendszer további fejlesztésével a vásárlóknak hamarosan arra is lehetőségük nyílik, hogy ezt a figyelmeztetést SMS-ben kérjék, minimálisra csökkentve ezzel a jogosulatlan úthasználat lehetőségét. A regisztrált törzsvásárlók elkerülhetik továbbá a duplikációt is, azaz, hogy egy gépjárműre duplán vásároljanak e-matricát azonos időszakra. Aki az előző e-matricáját is az Autópálya Kezelő honlapján vásárolta meg, őt a rendszer automatikusan figyelmezteti, hogy adott időszakra már rendelkezik érvényes úthasználati jogosultsággal.

Az internetes vásárlásokról az ÁAK Zrt. online rendszere automatikusan küldi meg az érvényességet igazoló ellenőrző szelvényt a regisztrált e-mail címre, ami méretében a forgalmi engedélyhez igazodik, így amellett is kényelmesen tárolható. A környezet megóvása érdekében a nyomtatás el is hagyható, hiszen az ellenőrző szelvényt a járművezetőknek nem szükséges a gépkocsiban tárolni, de azt 2 évig – akár elektronikusan a postafiókban – mindenkinek meg kell őrizni!

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a közvetlen online e-matrica értékesítés mellett az elektronikus pótdíjfizetés lehetőségével is bővítette weboldalát. Ha valaki egy díjköteles útszakaszon érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedik, az jogosulatlan úthasználatnak minősül, amiért pótdíjat kell fizetni. Az online felületen a pótdíj befizetésének módja szintén leegyszerűsödött, az adatok megadása után a fizetés szintén bankkártyával történik.

Hazánkban 2011-ben az úthasználók több mint 17,6 millió darab e-matricát vásároltak mintegy 45 milliárd forint értékben. Az új kényelmes, online ügyintézési lehetőségek az ÁAK tervei szerint tovább növelhetik az utazási kedvet, illetve a pótdíjak tekintetében a fizetési hajlandóságot.
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. a jövőben további fejlesztéseket tervez weboldalán, így hamarosan egy bővített elektronikus ügyfélszolgálat áll az utazók rendelkezésére, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel számos ügyintézést.

Olvasóink írták

 • 6. hablaty 2012. május 03. 16:06
  „Eddig is lehetett online vásárolni matricát ezen az oldalon:
  http://www.autopalya-matrica-vasarlas.hu/
  Semmi probléma még nem volt vele.”
 • 5. ortadon 2012. május 03. 07:36
  „mivel a telefon szolgáltatód kiszámlázza a tételt, ott tudod igazolni a vásárlás tényét...
  egyébként végre egy fejlesztés! csak mennyibe került ez nekünk?
  szeretném ha visszahoznák az 1 napos matricát!!!
  pontos árakat nem tudok, de nekem az 1 napos megérne akár 500ft-ot is, a 4 napos 1800-at, stb... alkalmanként elugrasz Pestre meg vissza 1 nap alatt, akkor minek a 10 napos???”
 • 4. Mankapunka 2012. május 02. 23:05
  „gte

  Pár kolléga már futott bele érdekes dolgokba,mert nem tudta igazolni érdemlegesen még az elején.

  Nekem meg van az éves a kocsiban a többi hivatalos papír között. Így nem adódhat gond. Telefon meg eltünhet bármilyen módon.”
 • 3. pörkölt 2012. május 02. 21:43
  „"Online vehetünk e-matricát az autópályákra" 2012ben :D
  ha tíz évvel ezelőtti lenne a hír csettintenék egyet, de így nem tudom sírjak-e vagy nevessek...”
 • 2. gte325 2012. május 02. 16:39
  „ez hülyeség, 1. Mankapunka 2012.05.02. 16:00 . Soha nem vettem kúton matricát, csak Ausztria felé. A mobilos matrica tökéletesen működik, van visszaigazoló SMS, amit menteni lehet, én évente szoktam a régebbieket törölni. Jó, hogy végre eszébe jutott az Autópálya kezelőnek is, nem több, mint húsz évvel van lemaradva.”
 • 1. Mankapunka 2012. május 02. 16:00
  „Mekkora nem,tegyük fel,veszek egy 10 napos matricát,mert mondjuk a Bulgár tenger partra megyünk Románia felé,ugye netezni nem fogok,hogyha ilyen helyre megyek,és akkor küld egy értesítő levelet.

  Mai napig a legtutibb a kúton vásárolt. Van blokk,amivel tudsz igazolni,ha gubanc van. Neten tudnak érdekes dolgok történni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cozma gyilkosság: Morvai levele a győri ítélőtábla elnökének

Morvai Krisztina nyílt levélben kérte a Győri Ítélőtábla elnökét, hogí tegye megismerhetővé a nagy felháborodást kiváltott másodfokú ítéletet a Marian Cozma sérelmére elkövetett emberölés ügyében. Tovább olvasom