Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Önkormányzati választások - Mától újból kopogtatnak

Hétfőtől kezdik postázni az ajánlószelvényeket az ország valamennyi településén; a pártok, civil szervezetek szeptember 3-ig állíthatnak jelölteket az októberi önkormányzati választásokra. Az őszi voksolás ötmilliárd forintba kerül.

Az Országos Választási Iroda a minap tartott sajtótájékoztatót a választással összefüggő aktuális feladatokról; a legfontosabb tudnivalókat összeggyűjtöttük.

Ami a választópolgárokat leginkább érinti: hétfő és csütörtök között kell megkapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést; a választói névjegyzéket pedig augusztus 18-tól 22-ig közszemlére teszik a polgármesteri hivatalokban. A névjegyzékből kihagyás, illetőleg törlés vagy a névjegyzékbe való felvétel miatt augusztus 18-tól augusztus 22-én 16 óráig lehet kifogást benyújtani. A jelöltek, jelölőszervezetek szeptember 13. után juthatnak hozzá (díjfizetés ellenében) a névjegyzékben szereplő választópolgárok adataihoz.

Megkezdődött a kampány: A gyermekek nem szavaznak, de az ő jövőjük is múlik azon, kik és hogyan irányítják a településeket. Fotó: H. B. E.
Megkezdődött a kampány: A gyermekek nem szavaznak, de az ő jövőjük is múlik azon, kik és hogyan irányítják a településeket. Fotó: H. B. E.

Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak lakóhelyükön, most is igazolással szavazhatnak: igazolást kérni személyesen vagy meghatalmazott útján október 1-jén 16 óráig lehet, ajánlott levélben pedig úgy igényelhető, hogy az legkésőbb szeptember 28-án megérkezzen az illetékes helyi választási irodához.

A helyi választási bizottságok (és az új szavazókörök kialakítása során létrehozott szavazatszámláló bizottságok) választott tagjait és szükséges számban a póttagokat, valamint az Országos Választási Bizottság választott tagjait legkésőbb augusztus 22-én meg kell választani. Győrben múlt hét csütörtökön, a rendkívüli közgyűlésen ez megtörtént. A választási bizottságok megbízott (delegált) tagjait a jelöltek, jelölőszervezetek legkésőbb szeptember 17-én 16 óráig jelenthetik be a választási bizottságnál.

Jelöltet ajánlani szeptember 3-án 16 óráig lehet, eddig az időpontig kell a jelölteket, illetve a megyei listákat bejelenteni az illetékes választási bizottságoknál. A kompenzációs lista és az azon szereplő jelöltek legkésőbb szeptember 6-án 16 óráig jelenthetők be.

A választási kampány október 3-án 0 óráig tart, kampányt folytatni október 3-án – a választás napján – 0 órától 19 óráig tilos. A plakátokat november 2-ig el kell eltávolítani.

Az önkormányzati és kisebbségi választás költségvetése idén összesen 5,351 milliárd forint. Ezt a pénzt a választás lebonyolításának személyi költségeire – ilyen a szavazatszámláló bizottságok választott tagjainak és póttagjainak díja –, a dologi jellegű kiadásokra (telefonhasználat, fénymásolópapír, az értesítők és ajánlószelvények nyomtatása, kézbesítése, a szavazólapok nyomtatása) lehet fordítani, de ebből fedezik az informatikai rendszer működtetése és az Országos Választási Központ (OVK) a működési költségeit is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bedarálta a kukásautó a kukában alvó hajléktalant

Egy kukásautóból kellett kimenteni egy hajléktalant hétfőre virradó éjjel Budapesten. Tovább olvasom