Kisalföld logö

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Önkéntes munka és nyelvtanulás

Már a harmadik fiatalt küldi uniós támogatás révén külföldre, önkéntes szolgálatra a megyei szabadidősport-szövetség és továbbiak jelentkezését várja. A győri Molnár Szabolcs példája azt mutatja, ez a legjobb és a legolcsóbb lehetőség a nyelvtanulásra.
Önkéntesként Görögországban című, augusztus 16-án megjelent cikkünkben Rónaszéki Katalin biztatta arra tapasztalatai alapján a fiatalokat: ha külföldön akarnak hosszabb időt tölteni, figyeljék az uniós pályázatokat. Azonban utazása előtt nehezen talált a kiírásnak megfelelő hazai nonprofit szervezetet, amely kiküldi. Ezért jó hír azoknak, akik követni akarják példáját, hogy a megyei szabadidősport-szövetség ezt szívesen vállalja.
A szövetség elnöke, Molnár Z. Csabáné elmondta: 18 és 25 év közötti érdeklődők jelentkezését várják (info@gyorisport.hu.). Öt éve nagyobbik fia talált rá az interneten erre a lehetőségre, azóta az elnök részt vett egy képzésen, s egy német fogadószervezettel jó kapcsolatot alakított ki.
– Édesanyaként és a szövetség elnökeként is pártoltam fiam kezdeményezését. Persze meg kellett dolgoznia érte, az unió tudatosan nem reklámozza ezt a lehetőséget, hogy kitartásra, kutatásra ösztönözze a fiatalokat, mégis ez a legjobb a nyelvtanulásra. A támogatás a fiatal minden költségét fedezi és még csaknem ötvenezer forintnyi zsebpénzt is ad. Amit Tamás fiam kint tanult, az egyesületben tudjuk hasznosítani, anyaként pedig látom, hogyan változott meg, mennyivel jobb esélyekkel boldogulhat az életben.
Azóta kisebbik fia, Szabolcs is eltöltött egy évet Németországban, a rheinei sportcentrumban. Érettségi után utazott oda, így először a heti harminc óra munka szokatlan volt számára, de ellátták tanácsokkal és hamar sikerélményeket szerzett, hiszen gyerekeknek tartott játékos-sportos foglalkozásokat. Kezdeti félelmét sikerült legyőznie, önállósodott.
Mindezzel Szabolcs megalapozta a jövőjét: felvételt nyert a kölni sporttudományi egyetemre. Példáját követi Stummer Zoltán, aki szintén a szabadidősport-szövetség segítségével utazik önkéntes munkára Győrből Rheinébe. Mérnök-informatikusnak tanul a győri egyetemen, de a nyelvtudás, a külföldi tapasztalatszerzés miatt úgy érzi, megéri egy évet halasztania.
Szabolcs nemcsak német barátokat szerzett, a többi önkéntessel is összeismerkedett, úgy érezte magát köztük, mint akinek 26 szeme van és mindegyikkel másként láthatja a világot.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hunyadi-emlékévvel ünnepel Hódmezővásárhely

Hunyadi-emlékév kezdődött szeptember 21-én Vásárhelyen, mely keretében szobrot avatnak a város… Tovább olvasom