Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

Önismeretre tanít a modellkedés

Judit aktmodell, háromgyermekes családanya. Festők, grafikusok, illetve művésznek készülő hallgatók képein látja viszont magát. Legkisebb lánya – bevitte a főiskola rajz tanszékére, amikor épp kiállítás volt, s minden falról az aktképe nézett vissza – fölkiáltott: „Nahát, mennyi anyu!" Művész és modellje közötti viszonyt a kívülállók gyakran félreértik, s bizalmasnak vélik. Pedig nem bizalmas, hanem: bizalmi.
– Egy barátnőm épp nem ért rá, és megkérdezte, tudnám-e helyettesíteni. Mondtam, tegyünk egy próbát, ha jó, jó, ha nem, köszöntem szépen. Ez volt kétezerötben. Azóta rendszeresen modellkedem – meséli Vinczéné Miklós Judit, a legtöbbet szereplő szegedi aktmodellek egyike. A modellek nagy része egyetemista, aki hallgatói munkaként végzi e tevékenységet, így egészítve ki jövedelmét, de mint Judit, „külsősök" is akadnak.

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara Rajz–Művészettörténet Tanszékén vagyunk. Épp most ért véget az az óra – pontosabban: háromszor negyvenöt perc –, ahol képzőművésznek készülő hallgatók rajzolták őt, ruhátlanul.

Mint egy befőttesüveget

– Kezdetben az ember azt hiszi, mindenki őt nézi, őt mustrálja – mondja. Közbevethetjük, hogy ez – ebben az esetben – valóban így is van. De erre Judit azt válaszolja: nézni tényleg nézi, azonban nem „úgy", hanem szakmai szemmel. Nem mint nőt nézik, hanem mint az ablakon túli tájat vagy egy befőttesüveget. És hogy egy csinos fiatalasszony számára nem bosszantó-e, ha úgy nézik, mint az ablakon túli tájat vagy egy befőttesüveget?

A lebeszélt ruha

„Úgy kellett lebeszélni rólam a ruhát" – emlékszik vissza a kezdeti időkre egy aktmodell, aki először csak a portrérajzolásban volt benne. Másikuk elmondja, a külső környezet teljesen értetlen, mindenféléket képzelnek a modellekről, azt hiszik, ha valaki hajlandó ruha nélkül modellt állni, rögtön azt is jelenti, hogy...

A jó szeműek


– Itt nem arról van szó. Itt a hallgatók órán vannak, feladatot hajtanak végre, s a feladat az, hogy szakmailag minél tökéletesebben ábrázolják az emberi testet – halljuk a választ. Persze a hallgatók nem egyformán rajzolnak. – Volt, hogy elmondtam valakinek, szerintem az orrom nem olyan, az arcívem nem olyan, a lábam nem olyan, és odatettem mellé: nézd meg, s rajzold le még egyszer – nevet Judit. Egyébként a művészpalánták kimondottan „jó szeműek". – Már akkor észreveszik a hangulatváltozásaimat, amikor még én magam sem. És ezek a változások meg is jelennek a rajzokon. Amióta modellkedem, sokkal jobban ismerem magamat, mint korábban – teszi hozzá.

Nahát, mennyi anyu!

S gyermekei mit szólnak, hogy anyuka modellkedik? – Nagyon tetszik nekik. Egyszer, egy félévi kiállításon a falak tele voltak az engem ábrázoló képekkel. Legkisebb lányom, Daniella Réka felkiáltott: „Nahát, mennyi anyu!" Az is megtörtént: gyermekeit nem tudta hol elhelyezni Judit a foglalkozás idejére, behozta őket az iskolába, és rajzolták anyukát szénnel. Aztán a tanár úr kijavította a rajzokat, s megmondta, mi jó és mi nem. – Nekem is élmény volt, a gyerekeknek is. Csak azóta nem hagynak otthon békén, mindig mondják, anyu, hadd rajzoljunk le, miért nem tudsz itt is negyvenöt percen át nyugton ülni? – mondja Judit.

Egyébként számtalan kiállításon láthatta a közönség őt képeken.
Szántó Cecília – negyedéves főiskolai hallgató, festő szakon, Nagy Gábor mesternél – épp Juditot rajzolja. – A Tömörkény gimnáziumba jártam, már ott is volt alkalmam aktmodelleket festeni. Eleinte én éreztem magam kényelmetlenül, hogy az a másik, aki ott áll ruhátlanul, ugyanolyan nő, mint én, és... De aztán nagyon hamar rájöttem, ahogy mindegyikünk rájön: itt nem arról van szó, valaki kövér-e vagy sovány, milyen színű a haja, hanem arról, hogy van itt egy látvány, egy nagyon formagazdag látvány, amit érvényes műalkotássá kell fogalmaznunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyszer nélkül

Mosonmagyaróvár. A Mozgáskorlátozottak Mosonmagyaróvári Egyesülete szervezésében holnap délután négy… Tovább olvasom