Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Önállóan induló zöld demokraták

A Zöld Demokraták Szövetsége önállóan indul az idei parlamenti választásokon.
A Zöld Demokraták Szövetsége önállóan indul az idei parlamenti választásokon: kedden Győrött bemutatta 7 megyei választókerületben indítani kívánt országgyűlési képviselőjelöltjeit.

Droppa György, a szervezet elnöke ismertette a párt programjának főbb pontjait. Elmondta, mint az európai párttörvény alapján életre hívott Európai Zöldpárt egyedüli magyarországi tagja, szakítani kívánnak a tekintély- és haszonelvűségen alapuló politikai gyakorlattal. Az önkormányzatiság elvének figyelembevételével változtatnának az ország Budapest-központúságán. Önálló, a Belügyminisztériumtól független önkormányzati minisztériumot szeretnének létrehozni. Korunk gazdasági, ökológiai és szociális kihívásaira felelve új társadalmi közmegegyezés kidolgozását tartják szükségesnek.

Droppa György néhány példával érzékeltette, mi történt, amikor szervezete figyelmeztetéseit a hatalmon lévők figyelmen kívül hagyták: a Duna rehabilitációjára megszavazott összeget későbbi módosítással teljes egészében másra költötték; a zöld demokraták által a szlovák fél szempontjait is figyelembe vevő javaslat mint „legnagyobb közös osztó" iránt a szlovák fél nagyobb érdeklődést mutatott, mint a magyar; Ukrajna magyarlakta városaiba, falvaiba pedig veszélyes hulladékot ömlesztenek. Megjegyezte: pártja „legnagyobb támogatójának" a parlamentben lévő 4 pártot tekinti, tevékenységük oly nyilvánvalóan ellentmondásos.
A bemutatott jelöltek közül Sebestyén Ágota (1. körzet) hangsúlyozta: megválasztása esetén korábbi jegyzői, jogi gyakorlati tapasztalatait kívánja hasznosítani a pártprogram végrehajtásában.

A 2-es választási körzetben induló Reuter György hasonlóan a gyakorlatiasság híve: szerinte hídépítést, metróépítést, az alternatív energiaforrások felhasználását a zöldek önmagukban nem ítélhetik el, hiszen ezek a környezet terhelését csökkentik. Árvai Oltyán Ferenc (3. körzet) régi, még 1988-ra visszatekintő „harcos" zöld múltjára emlékeztette választóit. A 4. számú választókerületben induló Nemes Ferenc a helyi polgárok – különös tekintettel a Szigetközben élőkre – véleményére hallgatva tevékenykedne. Régi Csaba (5. körzet) a Rábaköz eldugott kisfalvaira irányította a figyelmet, különös tekintettel arra, hogy az elmúlt időszakban átlagosan 4 millió forinttal kurtították meg az önkormányzatok gazdálkodását.

Pál Péter (6. körzet) a Kapuvár környéki munkahelyek megszűnésének okát abban látja, hogy a város a „politika játékszerévé vált" – ehelyett tiszta, nyílt, diszkriminációellenes, tevékenységét nem misztifikáló, felelős politizálást ígért. A 7. választási körzetben induló Kósa Ferenc egyes budapesti zöldszervezetekkel szemben hangsúlyozta, hogy a gönyűi úgynevezett gumigát építését kifejezetten támogatják, hiszen ezáltal árvízvédelmi szempontból elengedhetetlen beruházásokat lehet megtakarítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még másfél hét az első adórohamig

Az egyéni vállalkozóknak és az áfakörbe tartozó magánszemélyeknek február 15-éig kell elkészíteniük… Tovább olvasom