Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Önálló CD-re készül a Hanság Big Band

A kapuvári Hanság Big Band kilenc éve alakult, ez az egyetlen zenekar a régióban, amely a múlt század eleji tánczenével szórakoztatja a közönséget. Az elmúlt félévben is több szereplése volt az együttesnek, jelenleg a budapesti big band-fesztiválra készülnek.
A kapuvári Hanság Big Band a környék egyetlen jazz- és tánczenekara. Repertoárjukban olyan műsorszámok szerepelnek, melyek korhű képet nyújtanak az 1920-as évektől egészen napjainkig a big band-kultúra történetéből. A szving-, blues-, funky-, dixielanddallamok mellett megszólalnak a latin ritmusok és az örökzöld filmslágerek is. A zenekar létszáma huszonkét fő, akik szaxofonon, trombitán, harsonán, zongorán, dobon, gitáron és basszusgitáron szólaltatják meg a múlt század slágereit.
Kiss József, az együttes vezetője elmondta: számos meghívást kaptak különféle országos és nemzetközi big band-fesztiválokra. – Tavaly Budapesten a Magyar Jazz Szövetség minősítő hangversenyén „A” kategóriában arany minősítést szereztünk, márciusban önálló koncertet adtunk a Kapuváron. Az est sztárvendége Hámori József trombitás volt, aki zenekarunknak szakmai kurzust is tartott – mondta Kiss József.
Az önálló koncertet követően – egyetlen nem profi együttesként – meghívást kaptak a Harkányi Big Band Találkozóra. A júliusi kapuvári búcsún a zenekar „hazai pályán” is megmutatta tudását. Szeptemberben Fertődön a II. Fertő-táj Expón adtak kétórás koncertet. Most készülnek a VI. Budapesti Big Band Találkozóra, ahol tavaly arany minősítést szereztek. Jelenleg a felkészülés időszakában vannak, repertoárjukat folyamatosan frissítik, közel száz-százhúsz hangszerelést tartanak naprakészen, s a fellépések jellege határozza meg, mit adnak elő. Az anyagi helyzetük nem túl rózsás, legfőbb támogatójuk a Rábaközi Művelődési Központ, s a fellépti díjakból is folyik be bizonyos összeg, melyet utazásra s a kották beszerzésére fordítanak.
– A big band jövő évi tervei között szerepel egy bemutatkozó CD-lemez elkészítése, melynek anyagát a budapesti koncert számai adják. Megszólaltatnánk az egykori táncdalfesztiválok legsikeresebb dalait is, ezeket az együttes művészeti vezetője, Kiss Zsolt hangszereli. Jövőre leszünk tízévesek, s a jubileumunk méltó megünneplését a Kapuvári Napokra tervezzük, ahol nemcsak önálló koncertet adnánk, hanem szeretnénk megrendezni az I. Kapuvári Big Band Találkozót is – mondta befejezésül Kiss József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lábunk legyen mindig szem előtt

A téli lábkényeztetéshez néha nem elég a fürdősó, levendulaolaj és a kenőcs. A problémás… Tovább olvasom