Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Ön szerint ki legyen a köztársasági elnök?

Egy felmérés szerint az emberek többsége fontosnak tartja, hogy a köztársasági elnök ne legyen pártpolitikus, mégis Schmitt Pált látnák legszívesebben a poszton. Ön is így van ezzel?

Június 29-én a rendszerváltozás után immár az ötödik alkalommal választ köztársasági elnököt a magyar Országgyűlés.


Miért az Országgyűlés dönt a köztársasági elnök személyéről?

Az Országgyűlés 1989. október 20-án - az ún. sarkalatos törvények között - elfogadta a köztársasági elnök megválasztásáról szóló törvényt, amely szerint az első alkalommal közvetlen elnökválasztást tartanak még a parlamenti választások előtt, a következőkben pedig majd az Országgyűlés választja meg Magyarország államfőjét.

Az SZDSZ kezdeményezésére kiírt, és 1989. november 26-án megrendezett első országos népszavazáson az állampolgárok amellett voksoltak, hogy csak a szabad országgyűlési választások után kerüljön sor a köztársasági elnök megválasztására.

1990. március 1-jén a még régi összetételű Országgyűlés ismét a közvetlen elnökválasztást iktatta törvénybe, annak időpontját az új parlamenti választások utánra időzítve.

A március-áprilisi választások nyomán felálló új Országgyűlés két legjelentősebb politikai ereje, a kormányra készülő Magyar Demokrata Fórum és az ellenzéki Szabad Demokraták Szövetsége 1990. április végén viszont abban állapodott meg, hogy a parlament válasszon államfőt, s megegyezett a leendő államfő személyében is. Ezt követően indult még aláírásgyűjtés a közvetlen elnökválasztás lehetőségéről, de az e tárgyban rendezett, 1990. július 29-ei újabb referendum az alacsony részvétel miatt érvénytelennek bizonyult, s az államfő nép általi közvetlen választása így lekerült a politikai napirendről. 


Három hivatalos, két érvényes jelölt

Három jelölés érkezett a péntek déli határidőig a kedden megválasztandó köztársasági elnök személyére: a Fidesz-KDNP Schmitt Pált, az MSZP Balogh Andrást, az LMP pedig Sólyom László jelenlegi államfőt javasolta legfőbb közjogi méltóságnak, utóbbi, a szükséges számú aláírás hiányában érvénytelen jelölés.


A közvéleménykutatás szerint Schmittet választanánk

A Medián közvéleménykutatást végzett az államfőválasztás körében, amelyből az derült ki, hogy bár az emberek többsége fontosnak tartja, hogy a köztársasági elnök ne legyen pártpolitikus, a közvéleménytől mégis Schmitt Pál kapná a legtöbb szavazatot.
A felmérésben a két érvényes jelölt, Balogh és Schmitt mellett szerepelt még Sólyom László és Morvai Krisztina is - utóbbi a Jobbik jelöltjeként került szóba még hónapokkal ezelőtt, de végül a párt nem jelölte őt köztársasági elnöknek.

Olvasóink írták

111 hozzászólás
 • 111. czindi 2010. június 30. 22:57
  „Nos, ennél még Sólyom is jobb volt, persze ez szigorúan magánvélemény. És azonnal meg fog változni, amint
  olimpiai bajnokunk ( csapatban) az első gyanús Orbán-féle törvényt elküldi az Alkotmánybírósághoz...”
 • 110. Sagittarius 2010. június 30. 11:24
  „108. amoy-g 2010.06.30. 09:07

  Bocsánatot kérek, de Őn a saját pártsemlegességéről filozofált, ezért én ehhez mérten adtam választ, és adtam közre ez irányú álláspontomat.

  A köztársasági elnökkel kapcsolatban pedig kérném, ha tud olyan megfelelő egyénről, aki az Ön kritériumainak megfelel, (pártsemleges, művelt, szakmai téren nagy tudású, köztiszteletben álló) kérem nevezze meg (akkor is, ha már okafogyottá vált e dilemma feloldása) hogy esetlegesen magunkévá tehessük az Ön által kimunkált, és művelt felfogási módot, eszmeiséget.
  Így egyelőre a még oly költői módon cizellált beírásai tartalmukat tekintve nem többek egy zavaros hablatynál!”
 • 109. Sagittarius 2010. június 30. 11:04
  „107. czindi 2010.06.30. 09:00
  "Aki egy kicsit is kötelességtudó, az elmegy szavazni. Ha nincs konkrét elképzelése, a sok hazudozó közül a legkevésbé hazudozót fogja választani, vagyis a sok rossz közül a legkevésbé rosszat."

  Világos hogy ez lenne az ideális állapot, ám sajnos az értelmi szintet jelző térkép csaknem totál fekete színű! Szerinted mekkora értelemre vall az, hogy például egy Demszkit képesek 4x megválasztani?! Másrészt pedig honnét tudod előre eldönteni, hogy ki hazudik, és ki nem?? (Persze természetesen azt hogy hazudnak a szoclibeknél tapasztalat alapján biztosan lehet tudni) A többinél viszont csak reménykedhetsz!”
 • 108. amoy-g 2010. június 30. 09:07
  „Kedves Sagittarius,

  és belép az ego!!!!így működik az ország!!!nem a megértés hanem a kivagyiság a lényeg!hajrá!!!
  ha kék vagy akkor fúj ha zöld vagy akkor juj ha piros vagy akkor huj és így tovább...de én nem akarok egyik taligára sem kerülni...amennyiben ismeri az örökzöld frázist a Gyalog Galopp filmből?!
  Egyszóval teljesen mindegy hogy melyik taligára szavaztam! A mindenkori köztársasági elnök a magyar emberek és Magyarország esszenciájának megtestesítője. Van akiről érezhető és tudható, hogy vele született képessége az hogy eleget tegyen ennek a feladatnak s van akiről meszziről lerí hogy nem.
  De mivel ez már idejét mult civakodás így tisztességes és hasznos munkát kívánok minden érintettnek.”
 • 107. czindi 2010. június 30. 09:00
  „Sagi... te egy kicsit, hogy úgy mondjam, no ezt moderálják. Szerinted pártsemleges ember nem ment el szavazni?
  Aki egy kicsit is kötelességtudó, az elmegy szavazni. Ha nincs konkrét elképzelése, a sok hazudozó közül a legkevésbé hazudozót fogja választani, vagyis a sok rossz közül a legkevésbé rosszat. Nos messez nem a szocikra szavaztam, de ettől függetlenül az a véleményem, hogy pártkatona ( pláne olyan hol ide hol oda pártkatona!) NE LEGYEN KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK. Esetleg tudnál válaszolni a korábban föltett kérdésemre is, Te olyan okos vagy! Világosítsd meg elmémet, kérlek....”
 • 106. Sagittarius 2010. június 29. 22:12
  „Kedves amoy-g!

  A pártsemlegességéhez, és a függetlenségéhez mindösszesen csak egyetlen hozzáfűzni valóm, vagy inkább kérdésem lenne: Ön kire szavazott?
  Természetesen nem várom eme költői kérdésemre válaszát. Számomra bőven elég, ha önmagában számot vet saját magának a következőkről:
  1. - ha nem volt el szavazni joga sincs bírálni!
  2. - ha szavazott már is ellentmondásba keveredett a pártsemlegességével!

  Üdvözlettel”
 • 105. amoy-g 2010. június 29. 14:54
  „Kedves Sagittarius, véleményemet nem formálja politikai hovatartozás. reggel felkelek és elmegyek dolgozni, este hazaérek és lefekszem aludni, hogy másnap megint felkeljek és dolgozni menjek. mint ahogy mindannyian. nem hőstett de tiszeteletet és megbecsülést érdemel!
  ennek tükrében olvassa újra a szavaimat és remélhetőleg lehámozza a piros kék narancssárga zöld színeket...ugyanis azok feleslegesek! marad a reggeli vajaskifli és a tiszta szép napot puszi gyermekeink homlokára...naív képfestés lenne? vagy az naív képfestés hogy még mindig nem értjük azt hogy a politikai elit magasról tojik a hétköznapi emberekre...hivatkozhatunk a választási többségre, igen igaz. de ha már öntudattal rendelkeztünk a választások alatt akkor ne döljünk hátra, hogy majd ők megoldják...ja amúgy már meg is oldották:)
  gondolkozz ember!!!!”
 • 104. czindi 2010. június 29. 14:52
  „" hazudtunk éjjel, hazudtunk nappal..." van aki ki meri mondani, van aki nem. Nézzük csak, hogy is állunk? Az Euró, a dollár, a svájci frank ára az egekbe szökött, az üzemanyagok ára csillagos ég, most hallottam a TV-ben, hogy nőtt a munkanélküliség, - és még mi lesz, ha elkezdik a nagy-tisztogatást a közszférában!? Pártkatonák ülnek a szakmai pozíciókba, kádári érában (is) kedvenc ember ül a köztársasági elnöki székbe, a kisfizetésűek nettó jövedelme tovább csökken, a 16%-os kulcs azoknak kedvez, akiknek milliós jövedelmük van, soroljam még?
  A lényeg az, hogy mi mindig igazat mondunk. Kérem mondja meg valaki, de igazán: mikor indulunk meg fölfelé? Mert ez - most csak a talajvíztől mondható el...”
 • 103. Sagittarius 2010. június 29. 13:47
  „99. Jandex 2010.06.29. 12:39
  "Ez a demokrácia!"
  Akkor diktatúrát akarok,diktatúrát akarok,diktatúrát akarok!:)))"

  Abban éltél 8 évig, nem vetted észre??? Most ébredtél fel?? Jó reggelt! Valaki mutasson nekem olyan demokráciát, ahol NEM a többség szava a mérvadó. Ilyen nincs, csak a szocliben most éppen ezt kommunikálják és szándékoznak lenyomni a torkunkon.
  Dizony ez a demokrácia (a többségi akarat megtestesülése)!! ....vagy magával a fogallommal van némi probléma!? Ebben az esetben akkor nem a demokráciát félti az ellenzék, hanem a diktatúrát!”
 • 102. Misztertejfel 2010. június 29. 13:36
  „Az a baj, hogy a kétharmados bizalmat a Fidesz nem kizárólag a szimpatizánsaitól kapta, hanem igen nagy számban azoktól, akik el akarták hajtani a balfék kormányt és persze azokból, akik tartottak a Jobbik erejétől. Ebből tehát nem az következik, hogy a hatalmat kapott párt ugyanott folytathatja, ahol 8u éve abbahagyta, mintha az azt követő két választási kudarca nem is lett volna.”
 • 101. Apafi 2010. június 29. 13:17
  „fortuna 54!
  Szia! Azt írtam volna???Szerintem a fidesz tökéletesen meglovagolta a válság által keltett hullámokat...Nekem csak az nem "tetszik" hogy olyan emberek kaptak "tejhatalmat" akik a munkahelyükről röhögve kivonulnak,(ezen a szintem ezt nem lehet(ne) megtenni, függetlenül attól, hogy igazuk van, vagy sem) akik semmi olyanba nem mentek bele, ami nem az Ő "nevük" alatt jött létre , függetlenül attól hogy jó -e az országnak, vagy sem...hangsúlyozom nem vagyok semmilyen párt elkötelezettje!! csak a józan észé...Persze, ez saját vélemény, s lehet, hogy én hülye vagyok, s azok okosak akik több tízezren lázadtak az utcán az előző választások után, mert az Ő vezérük azt mondta, 24 órát ad az általa legitimnek nevezett kormánynak a lemondásra!Pedig neki nagyon is tudnia kellett hogy "hülyeséget" beszél, mégis lázította a népet...a v nép pedig "lázadt" vonult, mert a népnek mindig tetszik, ha valami "tiltott" dolgot csinálhat....”
 • 100. fortuna54 2010. június 29. 13:04
  „Jandex.Háát,van aki sokat akar,de esetleg kényszerzubbonyt kap. Apafi honnand gondolod,hogy te sokkal okossabb vagy,mind a többség?”
 • 99. Jandex 2010. június 29. 12:39
  „97. hozzászólás Sagittarius 2010.06.29. 12:29
  "Ez a demokrácia!"
  Akkor diktatúrát akarok,diktatúrát akarok,diktatúrát akarok!:)))”
 • 98. Apafi 2010. június 29. 12:30
  „2/3-os többség(Kicsit megvezetve a választókat, persze azokra koncentrálva, akiket könnyen lehet..) Schmitt Pál Köztársasági elnök, stb nesze neked DEMOKRÁCIA!!!! és nem, nem vagyok sem mszp-s, sem jobbiko, sem bármelyik más párt elkötelezettje...csak!!!: Bosszant, hogy a magyar ember többsége ennyire csak az orráig lát, ennyire meglehet vezetni!Ha valahol akkor a fidesznél az önös érdekek biztosan előrébb vannak az ország érdekénél! lassan, de biztosan megyünk a diktatúra felé.....nem véletlenül nézik aggódva a külföldi politikusok a kis hazánkban zajló eseményeket..szebb jövőt mindenkinek, s egy kicsit tovább látást az orrnál. persze, jött Viktorka, s megold mindent segít mindenki::: ÉBREDJ, MAGYARORSZÁG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 97. Sagittarius 2010. június 29. 12:29
  „94. amoy-g 2010.06.29. 10:04
  "Fel kellene ébredni kedves fidesz rajongók!!"

  Nyugodtan ébresztgetheted a többieket is, a szocikat, a libcsiket, a jobbikot, ...stb, semmi értelme a hőbörgésnek. Ez a demokrácia!
  A parlament többsége választja meg a köztársasági elnököt, (ez eddig is így volt, tehát nem új ez a "csont") márpedig ők nem marhák, hogy ne a saját táborukon belüli, vagy ahhoz közeli embert hozzanak helyzetbe.
  Amennyiben a nép választaná népszavazás útján, akkor sem változna fikarcnyit sem a helyzet hiszen úgy is a többségi akarat a mérvadó, ami jelen helyzetben egybevág a Fidesz elképzelésével!

  Tehát, ez a sok károgás, rosszallás, hőzöngés nem más, mint az kissebbség okafogyott, parttalan, és totálisan felesleges, hiábavaló "csontrágása", lufija! Ez is csak látszat politizálás, és észjátszás, figyelemelterelés, azért, hogy úgy tűnjön, mint ha valamit dolgoznának! Így dolgoztak az elmúlt 8 évben is, és közben loptak, raboltak, és kicsontozták az országot a népet!”
 • 96. fortuna54 2010. június 29. 11:35
  „Szerintem a két utolsó hozzászóló,nagyon megfelelnének.Habár kissé feledékennyek,Orbán urat,és pártját a magyar nép többsége választotta meg.Az itt ellenük károgok,csak irigykedö kritizállók,és lázítók.Éljen a demokratikus többség.”
 • 95. Dr.Bagira 2010. június 29. 10:09
  „amoy-g
  Nem az egyetértésed miatt, de az általad jegyzett hozzászólásért érdemes néha elolvasni a véleményeket!
  Gratulálok!”
 • 94. amoy-g 2010. június 29. 10:04
  „Fel kellene ébredni kedves fidesz rajongók!!mert szép és jó a 2/3-os többség és még büszkék is lehetünk a "forradalmunkra" de ez a olcsó és szánalmas színjáték ami most zajlik...Schmitt, Morvai, Balogh...ennyi lenne a magyar szellem, ennyire futja a magyar politikai elittől????Hol vannak a tekintélyek, azok akik ha megszólalnak akkor a magyar emberekről a magyar történelemről és a gyönyörű országunkról mesélnek!?!?! Mesélnek!!!!nekünk, hogy még hinni tudjunk abban hogy lesz rend és tisztesség ebben az országban, hogy érdemes reggel felkelni és boldognak lenni amiért ebben az országban élsz. És mesélnek mindazoknak akik nem ismerik az országot, vagy esteleg félreismerik az országot. Mert szánakozva néznek ránk országhatáron kívülről. Sajnos!
  De a köztársasági elnők ennek ellenére kitartóan mesél!!azzal az áhitattal a és igazmondó szeretettel ahogy mi is mesélünk saját gyermekeinknek. Óvjuk neveljük segítjük, mert törékeny! Mert a "forradalmunk" után igenis törékenyek vagyunk és ebben a pillanatban játszák el előttünk ezt a színjátékot...ki kérem magamnak! Édeskedő "mindent meg fogok tenni" "fel fogok nőni a feladathoz" szavak!???MI történik kedves fidesz rajongók????vagy ennyi lenne a magyar tehetség, ennyi lenne a magyar öntudat és értelem???
  Göncz Árpi bácsi a mérce!!!!nem kevesebb és nem több! de ez a minimum elvárás!!!!!!!!!!
  Dr.Bagira egyetértek!”
 • 93. igazmondó 2010. június 29. 10:04
  „Ez a smitt olyan egyszerű, mint egy liter tej!”
 • 92. Dr.Bagira 2010. június 29. 09:40
  „91. Egyetértek veled!
  A szocik is le akarták nyomni az ország torkán Szilit!
  Egyébként a királyság, csak jelképes "vízió" volt részemről. Viki nem elégszik meg holmi királysággal! Meglásd a kiépítendő elnöki hatalom mellett a királyság csak egyszerű falú jegyzői jogkör lesz!
  Még annyit, hogy érdemes lenne előkaparni a FIDESZ-es nyilatkozatokat Szili jelölésénél, a videó felvételeket a "titkos" szavazás ellenőrzéséről!
  Okos ember más kárából tanul! A hülye a sajátjából sem!”
111 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltételezhetően ittas volt a sofőr: fiatal nőt gázoltak halálra Szegeden

Gyanúsítottként hallgatta ki, és őrizetbe vette a szegedi rendőrkapitányság azt a húszéves szegedi… Tovább olvasom