Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Ön jól szórakozna Sztálin bunkerében?

Szórakoztató központot terveznek kialakítani Sztálin moszkvai titkos bunkerében.

Az atombiztos bunkert 1951-ben a szovjet diktátor utasítására kezdték építeni. A hétezer négyzetméter alapterületű építményt úgy képezték ki, hogy nukleáris háború esetén biztosítani lehetett volna benne az állam csúcsszerveinek folyamatos működését. A munkálatokat azonban csak Sztálin halála után három évvel, 1956-ban fejezték be – írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A bunkert később a közlekedési minisztérium használta egy ideig, de az 1990-es évek végén már elhagyottan állt és kifosztották. Az Izvesztyija című moszkvai lap szerint a múlt évben 1 millió 850 ezer euróért egy magántársaság, a Novik-Service vásárolta meg. A mostani tervek szerint többfunkciós szórakoztató központ lesz belőle.

Helyet kapna benne egy múzeum, amely a hidegháborút illusztrálja, egy mozi, amely erről a témáról szóló, főként szovjet és amerikai filmeket mutatna be, egy étterem és egy „szépségfarm".

A bunker Moszkva szívében van, gyalog tíz percre a Taganszkaja metróállomástól. Jól álcázott bejárata egy roskatag egyemeletes házból nyílik – írja az olasz lap. Van egy másik is a metróból, de azt egyelőre nem nyitják ki. Valószínűleg van egy harmadik is, Sztálin titkos vasútjához, amelyet ma nem használnak, de legendák keringenek róla.

Oroszországban a moszkvain kívül még sok hasonló bunker létezik. Említésre méltó a volgográdi, amelyet Paulus német tábornagy építtetett a második világháború idején és látogatható, valamint a szamarai (kujbisevi), ahová a háború idején, szükség esetén, átköltözött volna az egész szovjet kormány. Ebben berendeztek Sztálinnak egy irodát, amely pontos mása Kremlbeli szobájának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lebukott merénylők

Tovább olvasom