Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Ön a hamburgert vagy inkább a kólát adóztatná meg? Szavazzon!

Mint ismert, hamburgeradót vetne ki az alkoholra, a dohányárukra, a hamburgerre, a chipszekre és a szénsavas üdítőkre egy egyesület. S Ön mit adóztatna meg?

A magyar ötletgazda, Csiba Gábor szerint ez a kezdeményezés 100 milliárd forintos bevételt jelentene – jelenleg éppen ennyi a magyar kórházak adóssága.

Csiba szerint ez a pénz olyan alapon növelhetné az egészségügyi büdzsét, hogy az érintett termékek kockáztatják az emberi egészséget.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke úgy nyilatkozott, hogy ki fogják kérni a Táplálkozástudományi Intézet véleményét, hogy melyek azok a tápanyagok, amelyekre kivethető lenne még ez a hozzájárulás.

A szervezet elnöke szerint többen érdekesnek tartja ezt a felvetést, hiszen nemcsak többletforrást jelentene, hanem vissza is lehetne fogni ezen káros termékek terjedését.

Csiba Gábor szerint biztosan lenne ellenállás, de egy pozitív kormányzati döntés alapján mindez leküzdhető lenne.


Extraadó nélkül: a világ valaha sütött legnagyobb hamburgere.
Extraadó nélkül: a világ valaha sütött legnagyobb hamburgere.


Nyugaton már bevetették ezt az adónemet, Romániában fontolgatják

A kisalfold.hu utánajárt a világhálón: a szóban forgó ötletet több európai uniós országban - Franciaország, Németország, Nagy Britannia – már megvalósították, sőt márciusban felröppent a hír, hogy keleti szomszédunknál, Romániában is tervezik bevezetni.

(Romániában a cigaretta és az alkoholtartalmú termékek – a sör és a bor kivételével – gyártóira és forgalmazóira már 2006-ban bevezették a szenvedélyadót.)

Érdekesség, hogy a román egészségügyi miniszter, Cseke Attila erdélyi származású. Szerinte a gyorséttermi élelmiszerek, édességek és szénsavas üdítők értékesítése után a bevétel egy bizonyos százalékát az államnak kellene befizetni.

Az erről szóló törvénytervezetet jelenleg nyilvános társadalmi vita keretein belül vizsgálják Romániában.


Szavazzon!


S mi lesz a süteményekkel és a pörkölttel?

Bár azt nem tudni, hogy mennyire vehető komolyan itthon ez a tervezet – magyarán nem hamvában holt ötletről beszélünk-e –, de minden bizonnyal a legnagyobb vitát az fogja kiváltani, hogy miért csak a hamburger, a chips és szénsavas üdítők számítanak egészségtelen élelmiszernek?

Elvégre a csokoládékról, a fagylaltokról, a süteményekről, de bizony még az olyan tradicionális magyar ételekről, mint a gulyás vagy pörkölt sem az egészséges életmód jut elsőre az meber eszébe.

Olvasóink írták

68 hozzászólás
 • 68. mitzekatze 2010. július 03. 16:51
  „...."az meber eszébe"....Az ki? Vagy mi? :D

  A kedves cikkíró járjon utána, hogy a valódi csokoládénak milyen egyéb hatásai vannak amellett, hogy finom. Nem a sokak által "boldogsághormonnak" nevezett dologra gondolok. De súgok: vérrel kapcsolatos.

  A tradicionális magyar ételek soha nem is voltak egészségesek, de pl a paraszt bácsi kiült a padra és a szalonna mellé elmajszolt egy jókora hagymát is. És úgy már nem is olyan egészségtelen.

  A mértékletesség a kulcs.

  Az egészségtelenbe pedig még jócskán beletartoznak a génkezelt gyümölcsök, a génkezelt kukoricából készült pehely és müzli, a valódi joghurttal maximum nevében egyező műanyagok....stb. Szóval hosszú lenne a lista, mi is az ami egészségtelen.”
 • 67. KokomoeJoe 2010. június 26. 15:50
  „Igen es ez a fajta kereskedelem muxik ma is remekul a net-n. Ha ez meg nincs Mo.-n azt lehet inditani. Akar itt a Kisalfoldon is.;))”
 • 66. uszda 2010. június 26. 15:32
  „Ugyan a haladás híve vagyok, de ábrándozva gondolok az "ősi" cserekereskedemre.........
  Nekem van baromfim, Neked liszted.............cserélünk???
  Mindenkinek kellemes , szép napot kívánok! :-)”
 • 65. KokomoeJoe 2010. június 26. 14:10
  „Adózzon a hamburger és csipsz-zabáló nép, tati és tarsai akik szájukat nyalogassak a Mekiben. Onnan forumoznak a Wifi-n.;))”
 • 64. Dwatson 2010. június 26. 12:16
  „Amíg a Fidesz ellenzékben volt,addig adót csökkentett volna,most hogy bedőltek neki az emberek,azóta egyfolytában adóemelésben és új adók bevezetésében gondolkodik,nem kímélve még a legszegényebbeket sem.”
 • 63. NyusziFüles 2010. június 26. 03:28
  „Az igazán szegénynek net hozzáférése sincsen.”
 • 62. igazszó 2010. június 25. 21:34
  „Nanu! Mánnnnnnn nehogy dobbal járjon a nép a fenekén!:)))) duda duda duda....
  Gondold el, hogy az apecchnél jllyen pecches lenne az, mivel kellene szagszakértőket kiképezni, hogy a vagyonosodást - ki mit evett- betudják azonosítani! Szerinted ehhez is diploma kel, vagy pofa, vagy jó orrrrr??? és a beosztása: fingügyi főszakértő , röviditve: FIFI ügyesek!:)))
  Remélem, azt tudod, hogy a fingot begyújtani is lehet, és ez nem vicc!”
 • 61. Nanu 2010. június 25. 18:31
  „Szerintem legyen FINGADÓ is! Ez mindenkitől be lehetne szedni, mivel mindenki fingik. Ettől is növekszik az ózon lyuk ! :)”
 • 60. pampapam 2010. június 25. 18:27
  „Helyes czindi! Támogasd a tervet! De ha figyelmesen elolvasod a cikket akkor észreveheted, hogy nem csak az általad emlegetett élelmiszerek adóznának. Bár hamburgeradónak titulálják simán ki lehet terjeszteni bármire.”
 • 59. czindi 2010. június 25. 18:19
  „58: Nektek. Nem a szegények esznek hamburgert, sem a kólát nem ők isszák.
  Adózzon a hamburger és csipsz-zabáló, ( nem véletlenül írtam így!) és főleg a kóla-ivó. Amikor én utoljára cigiztem, 9.60 volt a Sophiane, ha jól emlékszem. ( igaz, 2-3 dobozt szívtam naponta.) Ennek az árát még hová kellene emelni? 80-110 ft volt egy üveg vodka, hová emeljék még az árát? ( bár tőlem bárhová...) De az eddigi rengeteg emelés árát hová költötték el? A 4-5 ft-os benzinárba be volt építve a kötelező biztosítás mag az útadó, most 340 ft-nál jár, ki nyelte le a rengeteg különbözetet? Mijndegyik torkán akadjon meg a hamburger...”
 • 58. apu310 2010. június 25. 17:57
  „Az ötletgazdának el kellene gondolkoznia azon hogy ha bejön ez a fajta adó akkor mennyivel emelkedik majd a termékek ára. Vajon egy ilyen áremelést elbírunk még? Az ötletgazda biztos benne hogy ez jól jönne az országnak? Aki gazdag annak mindegy úgyís megveszi, de a szegényebbjének sajnos már kenyérre sem telik és akkor még ujabb adókon törjük a fejünket? Kinek JÓ EZ???????????????”
 • 57. NyusziFüles 2010. június 25. 16:32
  „Halihó!
  Győrinek vallom magam, bár régóta nem Győrben élek.
  Én az azonosíthatatlan webhelyekről kimondhatatlan "becenevekkel" hozzászólókat adóztatnám meg. Miután a "háló", csak a laikusok számára azonosíthatatlan, az üzemeltetők számára nem az, úgy vélem minden tett elkövetője tettenérhető itt a neten. Javaslatom a következő.
  Bárki bárkit bárhonnan elküldhet bármelyik felmenője legintimebb fertályába, alkalmanként 100 Ft-ért. Pusztán a hozzászólás feltételeit egy inkasszálható bankszámlával kellene bővíteni. Temérdek pénz gyűlne össze pillanatok alatt. Ráadásul nyomon követhető lenne az is, hogy a felhalmozódott összegből ki, mikor, milyen címen vett föl pénzt. Akármilyen párt akármelyik politikusa például hiába hozna létre alapítványt, nonprofit szervezetet, egyesületet, segélyközpontot, kinyomozható lenne, hogy a végén tulajdonképpen kié is lett a pénz.
  Egyébként is. Most, hogy eltörölték a jachtok, magánrepülőgépek adóit, szerintem nagyon igazságtalan lenne, ha azoknak viszont kellene adót fizetniük, akiknek a hamburger jelenti a luxust.”
 • 56. pancser 2010. június 25. 16:04
  „Csiba Gábort adóztatnám meg, illetve a hüye ötletelését.”
 • 55. tricse 2010. június 25. 15:42
  „Inkább azt soroljátok ami nincs még megadóztatva! Közvetetten is akár!”
 • 54. Griffin 2010. június 25. 15:35
  „körömpörkölt, és pacaladót!!!!
  bár egy hazug kormány azt ígérte a választások előtt a jövendő kétharmadának, hogy AZONALL, RADIKÁLIS ADÓCSÖKKENTÉS lesz...én vagyok én, te vagy te, ki a böszme, én, vagy te?”
 • 53. tódi 2010. június 25. 15:33
  „A BUTASÁGOT . Azt adóztassuk meg .

  Aki nagy nyilvánosság előtt ilyeneket javasol és komolyan is gondolja azt kell megadóztatni .

  Egészség - mese .

  Mindenki maga dönt.
  Én is .
  Bort - sört -pálinkát is iszom, sokat és fűszeresen eszem .
  Miért ?
  Mert így akarom .

  Nem hiszem , hogy a hamburger károsítja az egészségem .
  Bábolnánál és Keszthelyen szoktam venni és még élek !

  Ja és ha ez miatt nem leszek 100 éves , vállalom a kockázatot .”
 • 52. AHA 2010. június 25. 15:30
  „röfike_83
  Ez csak poén.Aki kijelentette is arra gondolt.Nem szabad komolyan venni.”
 • 51. röfike_83 2010. június 25. 15:02
  „ehh... ti nem vagytok normálisak. Mintha nem fizetnénk elég adót. Aki odafigyel az egészségére, az úgysem eszik ilyen szennyet, sokkal drágább -bio- termékeket is megvásárol. Hova lenne az adónk? Ugyan az lenne, mint a benzinár jelenlegi kb. 58%-os adójával... gondolom beépítik az útba, amin közlekedtek. Ebből meg persze, hogy minden kórház jól járna... Nem a kórházaktól sajnálom! Rengeteg pénzt elloptak az elmúlt években -csak tvt kell nézni-, amit most egy ilyen jótékonysági akcióval, jópofán, kedvesen, jó célra -hű de jófejek vagyunk!- módon, mégegyszer meg akarnak fizezttetni veletek!”
 • 50. Ibrox 2010. június 25. 14:38
  „A szegények és a kisnyugdíjasok zsíroskenyere rohadtul egészségtelen ám ! Luxusadót kivetni rá !”
 • 49. hgeza 2010. június 25. 14:36
  „Én egyetértenék az adó bevezetésével ha valóban az egészségügyre fordítanák a bevételt.De ez Magyarország,éppugy eltünne mint a többi közpénz.”
68 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vasúti balesetek megelőzéséért

A MÁV csatlakozott az Európai Unió és a Nemzetközi Vasútegylet idei baleset-megelőzési programjához,… Tovább olvasom