Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Ombudsman - Nem romlott jelentősen a hajléktalanok téli ellátása

A civil szervezeteknek köszönhetően nem romlott jelentősen a hajléktalanok téli ellátása, ám az elszegényedés körülményei nem szűntek meg.

Az ellátásra szorulók száma növekedhet, ezért az aluljárók "megtisztítása" nem vezet eredménye - közölte az ombudsman vasárnap. "Nem szolgálja a probléma enyhítését az sem, hogy az önkormányzatok januártól szabálysértéssé nyilváníthatják a közterület életvitelszerű használatát" - olvasható Szabó Máté közleményében.

Az utóbbi években jelentősen javult a legtöbb hajléktalan és az ellátó szervezet együttműködése. Ha azonban az eddig rendelkezésre álló pénzösszegek csökkennek és helyükre szigor, törvényi fenyegetés, hatósági zaklatás kerül, az sérti a hajléktalanok emberi méltóságát, nehezíti az ellátórendszerben dolgozók munkáját, és ez a tendencia hosszú távon nem jelenthet semmiféle megoldást.

Az ilyen intézkedések nem szolgálják sem a hajléktalan emberek társadalomba visszailleszkedését, sem a hajléktalanság megelőzését, legkevésbé pedig annak felszámolását, ami az Európai Unió által kitűzött cél. A jövőben is csak akkor kezelhető eredményesen a hajléktalanság és a hajléktalanok problémája, ha az ellátórendszer lehetőségei nem szűkülnek, hanem az érintettek által is elfogadható módon fejlődnek - közölte Szabó Máté.

Olvasóink írták

 • 5. load 2011. január 27. 17:17
  „4. meir
  Ha figyelmesen olvasod az ombudsman véleményét, elég keményen beolvas.
  Az aluljárók kisöprése és a hajléktalanokat gondozó civil szervezetek állami támogatásának részleges megvonása, igen is rontott a hajléktalanok helyzetén és a társadalmi visszaintegrálódásuk esélyein.
  Az, hogy a téli ellátásuk nem romlott jelentősen, csak a civil szervezeteknek köszönhető.”
 • 4. meir 2011. január 24. 23:12
  „Azert gondolom az Ombudsman kitunoen futott Lakassal, napi minimum 3-szori etkezessel,stb-stb rendelkezik!?
  milyen egyszeru is olyan korulmenyek mellett okoskodni azokrol akiknek semmilyuk sincsen!!!”
 • 3. janika 2011. január 24. 18:57
  „A hajléktalanok és a hullák Magyarországon nem szekxelnek még is szaporodnak!”
 • 2. janika 2011. január 24. 05:39
  „E rendszer áldozatai! A kapzsi politikai hatalom termeli a hajléktalanokat, kizsigereli a magyar embereket, küldi a fagyhalálba Őket! Hisz a magyar szénbányászatot is ezért szüntették meg. Tudva, hogy, ha kifosszák az embereket, akkor nem képesek 4-5 ezer Ft.ér mázsánként szenet venni az élelmezésük mellett! Eddig sikerült eladósítani is a magyar embereket, ezért nem fagytak meg többen, hisz a kölcsönökből tudtak fűteni, S a BAR lista már ezt is megfogja akadályozni.Tehát a jövő tél még több fagyott ember lesz! E rendszer rosszabb mint a rabszolgasors.Ott és, akkor nem voltak fagyott emberek!”
 • 1. load 2011. január 23. 21:01
  „A helyzet annyiban romlott, hogy már nem kell hajléktalannak lenni, hogy valaki megfagyjon egy éjszakán.
  Az idei tél statisztikája: "Az áldozatok közül 54 -en a szabad ég alatt, 78-an saját, fűtetlen otthonukban vesztették életüket."
  /egy hír a kisalfold.hu-ról/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiatal rablókat fogtak Budapesten

Pár órán belül elfogta a rendőrség azt a három fiatalembert, aki a gyanú szerint két másik… Tovább olvasom