Kisalföld logö

2018. 08. 17. péntek - Jácint 17°C | 28°C Még több cikk.

Olvasva nyernek

A Kisalföld Olvasni jó! kampányában a fertődi általános iskolából nyolc csapat küldi be rendszeresen a megfejtéseket. Azt mondják, ők már eleve nyernek azzal, hogy sok-sok ismeretet szereznek a megyéről.

Töretlen lelkesedés mellett zajlik lapunk Olvasni jó! akciója, amelyben több mint négyszáz csapat vesz részt. A fertődi általános iskola nem kevesebb mint nyolc csapattal képviselteti magát a nemes versengésben. A hetedikes és a nyolcadikos tanulók „Süttöri rókák", „Bubobubo", „Eszterháza tündérei", „Tündérrózsák" „Fürge ürge", „Siklók", „Skorpió" és „Sirályok" csapatait Kelemenné Horváth Adél, Bertha Jánosné és Fejesné Horváth Margit tanárnők segítik a helyes válaszadásban.
A kezdeményezés első fertődi felkarolója, Fejesné Horváth Margit elmondta: a Kisalföld akcióját igen lelkesen fogadták a helyi diákok. Ami még ennél is fontosabb, a csapatok spontán alakultak, önkéntes alapon, minden tanári ráhatás nélkül.

– Amikor a lap hasábjain megjelennek a feladatok, a kampányban részt vevő diákok elosztják maguk között a kérdéseket. Néhány nap múlva a könyvtárban összejövünk, hogy beszámoljunk az anyaggyűjtés és a kutatás eredményeiről, majd végleges formába öntjük a válaszokat – ismerteti meg a fertődiek módszerét a magyartanárnő. – Sokat segítenek azok a könyvek is, amelyeket a játék szervezői forrásként megadtak: rengeteget tanulunk a különböző néprajzi kötetekből, a megyénkre vonatkozó kiadványokból, Timaffy László és más tudósok könyveiből.

A hatfordulós játék derekán már túljutottunk, és mi, tanárok, érezzük, a diákok egyre inkább belelendülnek a „munkába". Nemrég közvélemény-kutatást végeztünk közöttük: miért szeretik az Olvasni jó! kampányt? A válaszadók többsége a közös érdeklődésű társak izgalmas együttlétét, a szűkebb-tágabb környezetünkről való ismeretszerzés hasznát mondta a kampány nagy vonzerejének.

Czudor Barbara a „Süttöri rókák" csapata hetedik osztályos tanulója: – Nagyon szeretek olvasni, legutóbb a Szent Péter esernyője és a Harry Potter nyerte el a tetszésemet. A kampányban leginkább a történelmi témájú kérdéseket kedvelem. Jó elképzelni, milyen lehetett akkor az élet.
„ Húgom, a tízéves Csilla is szereti lapozgatni a köteteket: volt úgy, hogy ő is segített a helyes válasz kiderítésében."
Vámosi Orsolya a „Fürge ürge" csapat tagja, 8. osztályos: – A kampányban az a legjobb, hogy olyan feladatokat kapunk, amelyek megválaszolására eddig általunk nem nagyon ismert kiadványokat kell fellapoznunk. Fantasztikus érzés azzal a tudásbőséggel találkozni, amely ezekben a könyvekben rejlik. Odahaza nekem az édesanyám szokott segíteni a megoldások megtalálásában.

A versengő fertődiek

A fertődi iskola igazgatója, Varga Jenő elmondta: a fertődi diákok rendre sikeresen szerepelnek a megyei megmérettetéseken. A Kazinczy szépkiejtési versenyen különdíjas lett tavaly Varga Zsófia – aki most a Révaiban tanul –, s szép helyezéseket értek el diákjaik más irodalmi, helyesírási, továbbá a természettudományi és sportversenyeken is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Május 1-től nem kell útlevél az EU-ba

A magyar állampolgárok jövő év május 1-től személyi igazolvánnyal is beléphetnek az Európai Unió… Tovább olvasom