Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Oltás az árvizes térség lakóinak

Gamma-globulin oltást ajánl a tisztiorvosi szolgálat az árvíz sújtotta térségek lakóinak, az ÁNTSZ Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe eljuttatott már 1000 milliliter gamma-globulint, május 25-ig újabb 1000 millilitert szállít ki - tette közzé honlapján a népegészségügyi szolgálat.

Közlésük szerint az Országos Epidemiológiai Központban elegendő oltóanyag áll rendelkezésre az esetleges fertőzések megelőzésére, illetve megállítására. A tisztiorvosi szolgálat azért ajánlja az ár- és belvízzel sújtott területeken élők számára a gamma-globulint, mert a széklettel terjedő, a környezeti hatásoknak hosszú ideig ellenálló kórokozó, a Hepatitis-A vírus okozza a legtöbb heveny májgyulladást.

Rendkívüli körülmények között - például árvíz idején, amikor az udvari árnyékszékekből és az emésztőgödrökből kimosódik a széklet, nő a fertőződés kockázata, ezért a leginkább veszélyeztetettek - főleg a gyermekek, idősek, krónikus betegek - védőoltása indokolt lehet. A szervezetbe bejutó Hepatitis-A vírus tizenöt és ötven - átlagosan huszonnyolc - napos lappangás után okoz tüneteket. A beteg besárgul, általában belázasodik, étvágytalanná és elesetté válik, hányingere van és hasfájással küzd, a vizelete sötét színűvé válik. Az esetek java részében a betegség enyhe lefolyású.

A Hepatitis-A vírus okozta májgyulladás védőoltással megelőzhető. Ha valaki megfertőződik az A-vírussal, gamma-globulinos védelemben kell részesíteni. Ezt az injekciót minél előbb be kell adni a páciensnek a védőhatás érvényesülése érdekében. Hazánkban az árvízi védekezésben hivatásszerűen részt vevők év elején megkapták a védőoltást - olvasható az ÁNTSZ honlapján.

Olvasóink írták

  • 1. mitzekatze 2010. május 23. 16:27
    „Borsodban sok családnál máskor is fennáll a fertőzés lehetősége. Nem kellene ennyit csudásítani az árvízzel kapcsolatban. Ha mindenki normálisan kifertőtleníti a környezetét, semmi bajuk nem lesz. Nekünk sem lett semmi bajunk egy árvíz után sem, pedig nem kaptunk oltást, és még kulabával is találkoztunk az árvíz levonultával a konyhában. :D”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar - Biciklisút omlott le Siófokon

Beszakadt a Sió burkolt medre Siófok belterületénél, emiatt le kellett zárni a mellette haladó… Tovább olvasom