Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Oltalom saját kezűleg

A Téten működő S. K. Oltalom olyanoknak az munkát, akik számára az elhelyezkedés szinte lehetetlen.

Tét. A vadonatúj kisváros egy olyan régió központja, ahol még az országos átlagnál is többen élnek csökkent munkavégzési képességű emberek. Ne szépítsük a dolgot, mondjuk ki: mozgássérültek, fogyatékosok, látáskárosultak, olyanok, akiknek élete munka hiányában sok esetben nemhogy nehéz, de szinte lehetetlen. Volt. Hetven fővel már lassan fél éve működik egy rehabilitációs központ, ahol a munka azon túl, hogy nemesít, nagyon sokban segít is.

Az S. K. Oltalom téti épületében több teremben hetven csökkent munkaképességű ember találta meg a számítását és ezáltal önmagát.
Kedves ismerőssel találkozunk elsőként az egykori téti sütőüzemből kialakított S. K. Oltalom rehabilitációs központban. Vargha Szabolcs, akit a Kisalföld olvasói jól ismerhetnek, hiszen a látássérült fiatal az újság segítségével jutott beszélő számítógéphez, ma már jogászdoktor. Első munkahelye a téti rehabilitációs központ.

„Pályázati figyelő vagyok" – mondja nevetve, miközben Zsemle kutyáját a lábához ülteti. „Szabolcs mindent elintéz nekünk és az itt dolgozó hetven embernek – teszi hozzá az S. K. Oltalom vezetője, Stádel Katalin. – Jogtanácsos, érdekvédő. Ha kell, még a minisztériumokkal is egyeztet. Nagyon örülünk, hogy nálunk dolgozik, és egy kicsit félünk is, hogy majd elcsábítják. Előadásokra most is gyakran hívják."

Szabolcs egyébként busszal jár Győrből Tétre nap mint nap. Most már megismerte a falu, mint ahogyan megismerte a segítőket is, és elfogadja, hogy a belülről már szépen felújított épületben sérült munkaképességgel dolgoznak.
„Gyakran kérdezik meg tőlünk, miért pont Tétre esett a választásunk, amikor a rehabilitációs központot létrehoztuk. Nagyon egyszerű a magyarázat. Szociológiai felmérések alapján bejártuk szinte az egész megyét, és kiderült, az új város körüli térség, a falvak a leginkább érintettek."

Egy hirdetés útján találtak rá az egykori sütödére. Alkalmas volt, tehát megkeresték a tulajdonost, aki szerette volna eladni. Azonban az ötlet, hogy legyen egy hely, ahol csökkent munkaképességűeket foglalkoztatnak, annyira megtetszett neki, hogy beszállt a cégalapításba.
„A munkával történő rehabilitáció nyilván üzleti alapon történik. Hiszen olyan cégek dolgoztatnak velünk, mint a Philips Components, a Söke Hungaria vagy a Losberger Délkelet-Európa. Azonban ez jóval több, mint egyszerű munkahely. Hiszünk benne, hogy türelemmel, szakmai hozzáértéssel elérhető, hogy a társadalom munkavállalásban hátrányosabb helyzetben lévő rétege is hatékonyan vegyen részt gazdasági folyamatokban. Láthatóvá tesszük a társadalom számára az eddig láthatatlan, önhibájukon kívül szinte nem is létező embereket."
A rehabilitációs munkahely programja szépen szól. És Stádel Katalin gondolatai már részben valóra is váltak.

Az üzem dolgozói már egymást is segítik. Ma már keresnek annyit, hogy az ajándékba kapott tízórait nem viszik haza éhező családjuknak, vásárolnak helyette. A testvérpár, akiről az orvosok kijelentették, soha nem lesznek alkalmasak munkavégzésre, pénzt keres. Igaz, délelőtt tizenegy órakor még mindig kimennek az udvarra és megcsodálják a Tét felett elhúzó repülőt, de már tudják, tartoznak valahova.
Az S. K. Oltalomnál naponta jelentkeznek újabb és újabb emberek. Mozgáskorlátozott, siket, esetleg lelki, szellemi sérült is akad közöttük. Olyanok, akik dolgoznának, ha tehetnék. Az S. K. Oltalom pedig próbálkozik. Munkákra pályáz – ez nem könnyű. Komoly minősítések után kaphatnak csak egy multitól megbízatást – és már azt tervezik, bővítik a rehabilitációs központot. A helyet, ahol a munka segít abban, hogy visszataláljanak a sérültek az egészségesek közé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minőséget gyártanak

Két megyei cég, a győri Pannon-Flax rt. és a rábapatonai Tutti kft. kapott idén „Magyar… Tovább olvasom