Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Oldódó testékszer, olvadó vasalótalp

Győr-Moson-Sopron - Naptól nem véd a napszemüveg, fém oldódik ki a testékszerből, fulladást okoz a gyermekjáték, megolvad a vasalótalp – a fogyasztóvédelmi hatóság nyílt napján a rossz példákat mutatta be, hogy rávilágítson, azokat hogyan kerülhetik el a vevők.

A szemüvegek, a testékszerek vizsgálatát hirdette fogyasztóknak, vállalkozóknak pedig az ellenőrzésükre vonatkozó kérdések megválaszolását a nyugat-dunántúli regionális fogyasztóvédelmi felügyelőség. Nyílt napján ugyanis a nemzeti hatóság laboratóriumi munkatársai is bemutatókat tartottak.

Optikai műszerrel pontosan bemérték, hogy a napszemüvegnek tényleg akkora-e az UV-szűrő képessége, mint ahogy a termékismertetőben szerepel. Különben a vevő visszaviheti a boltba, ahol vette. Akárcsak az olyan bőrrel tartósan érintkező holmit, testékszert, szemüveget, fülbevalót, karórát, ami olyan fémből készült, amiből nikkel oldódik ki. Ezt vegyszerrel vizsgálták a szakemberek és tegnap is pozitív mintát találtak, pedig az ilyen kioldódás az allergiásoknak kiütést, gyulladást okozhat.

Nyílt nap: Pusztai József laboratóriumi műszaki szakember bemutatót tart. Fotó: H. B. E.
Nyílt nap: Pusztai József laboratóriumi műszaki szakember bemutatót tart. Fotó: H. B. E.

A villamos berendezések és gyermekjátékok tipikus hibáit is bemutatták és Simon István régiós igazgatónál egy olyan vállalkozó érdeklődött, aki használt ruhákkal akar foglalkozni és kíváncsi volt a vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályokra. Kelemen Gyula étteremigazgató pedig a vasalót, a konyhai elektromos berendezéseket nézte meg alaposabban, hogy ha ilyet vesz, elkerülje a balesetveszélyt.

– Nyílt nap után átmenetileg mindig több a panaszos, mert többen épp a bemutatón jönnek rá, becsapták őket. Viszont hosszú távon a tájékoztatásnak köszönhetően az elmúlt években hazánkban kialakult egy tudatosan viselkedő fogyasztói réteg, melynek tagjai maguk el tudják rendezni problémáikat – szögezte le a régiós felügyelőség igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A géppark fele megújult Komáromban

Sikert ígérő az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett, július 15-éig… Tovább olvasom